ЗАТВАРЯТ МАЛКИТЕ БОЛНИЦИ!!!

• 21 435
  • 558
  •   1
Отговори
# 540
  • На земята, която е всъщност звезда.
вселена,

А ти не си чела доста по напред - повтарям: Най-наивното нещо е да вярваме, че парите от закритите болници ще се разпределят в останалите. Пари просто няма.

Ти откъде знаеш, че няма?  newsm78

Знам, защото като изтече клиничната пътека, която много често не покрива реалните разходи, плащам кеш. Защото някой е решил, че определена болест трябва да се излекува за Х-дни, ако обаче не стане разходите са за сметка на болницата или на пациента. Защото цялата система е объркана и позволява на някой да правят каквото могат, а на други каквото искат.

Първо: това, чети  плащаш кеш изобщо не означава, че няма пари за здравеопазването. ooooh!
Второ: тази система на лечение съществува от няколко години. Ти досега къде и как протестира срещу нея? Или сега покрай закриването се сети, че е объркана?

# 541
  • На земята, която е всъщност звезда.
Аз не питам Холограма, питам теб, за твоето мнение.

Ако цитирано от мен ти звучи по-убедително, ето:
(макар, че аз не намирам разлика  Laughing)

Чл. 20. Държавата създава условия за балансирано развитие на отделните райони на страната и подпомага териториалните органи и дейности чрез финансовата, кредитната и инвестиционната политика.

Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.

Чл. 52. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.
Чл. 52. (3) Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма.

Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими.

Абе горица, попитах за твое лично мнение, не да ми копираш глупостите на  други хора. Ако тяхното мнение ме интересува, ще си го прочета. Според това, което си цитирала и изкривената ви логика, понеже гражданите имат право на труд никой никога не трябва да бъде уволняван. ooooh!

# 542
Нарече текста от Конституцията глупост ли?!

вселена, мисля, че вече нямам желание да разговаряме в тази тема. Явно, не се разбираме.

Последна редакция: вт, 09 фев 2010, 00:18 от горица

# 543
Тези текстове на КРБ вече бяха обсъждани по- назад, ако на някого са интересни общите конституционни принципи мога да препоръчам Ст. Стойчев, аз да не разводняваме тук излишно. Вече наблегнах на онази част от тях, която освен бюджета сочи и други източници на приходи за здравеопазването "при условия и по ред, определени със закон"- формулировката е ясна, дори няма да губя време да я тълкувам. По останалите също бе упоменато мимоходом, те нямат конкретна и непосредствена връзка с темата, като законите, регулиращи материята.
За жертвите на "реформата"- не съм никак сигурна колко са онези, които са жертва на работещите като болници сгради с мед. сестри, без апаратура и постоянно налични специалисти. Понеже започнах с конкретика, да продължа така. В една от обсъжданите болници щяха да уморят преди години мой роднина, добре, че е близката ОРБ- там успяха, слава Богу, да оправят своевременно онова, което бяха надробили занаятчиите, човекът стигна до диализа. Евтин популизъм са изречения, статии и клипчета от типа на даденото тук, с цел намиране вина у затворена болница /която без друго не действа или обслужва 1-2 КП/ за летален изход, след като нито се обсъжда диагноза, нито се сочи, дали болницата е работила въобще по приложимата пътека и така или иначе транспортиране не би било наложително, нито е установено, че ако въпросното ЛЗ още работеше то щеше да предостави адекватна грижа с наличния персонал и апаратура. Тези популизми дори на моята баба не влияят, вече минала през сгрешена диагноза и лечение в подобна лечебница.
На друг конкретен въпрос- мен лично ме "топли" субсидия да не се предоставя на сгради с табела "болница", като данъкоплатец не желая пари да изтичат за дейност, която не е такава, каквато следва да бъде. Не карам останалите данъкоплатци да се съгласяват с мен, изразявам личната си позиция. Тя е, че подобни действия са дори закъснели. Подобрява се качеството на нещо, което е в наличност и от което има смисъл. В тези "болници", за които става въпрос, аз смисъл не виждам. Нека си обслужват като ДКЦ-та или друг тип ЛЗ, нека вместо субсидии за лечение, каквото не се провежда, да се закупят линейки с оборудване /обаче се иска и персонал, който да го обслужва това оборудване/.
Лични дребни заяжданици не коментирам, оставям ги на онези, на които им е интересно.

# 544
вселена,

А ти не си чела доста по напред - повтарям: Най-наивното нещо е да вярваме, че парите от закритите болници ще се разпределят в останалите. Пари просто няма.

Ти откъде знаеш, че няма?  newsm78

Знам, защото като изтече клиничната пътека, която много често не покрива реалните разходи, плащам кеш. Защото някой е решил, че определена болест трябва да се излекува за Х-дни, ако обаче не стане разходите са за сметка на болницата или на пациента. Защото цялата система е объркана и позволява на някой да правят каквото могат, а на други каквото искат.

Първо: това, чети  плащаш кеш изобщо не означава, че няма пари за здравеопазването. ooooh!
Второ: тази система на лечение съществува от няколко години. Ти досега къде и как протестира срещу нея? Или сега покрай закриването се сети, че е объркана?

Вероятно ти харесва да спориш ей така, за удоволствие. Аз нямам такива мераци.

# 545
  • в страната на чудесата
Judy, приятно ми е да те чета. и съм напълно съгласна с казаното.  Peace

# 546
Judy, приятно ми е да те чета. и съм напълно съгласна с казаното.  Peace
Благодаря. Аз харесвам да чета всякакви мнения, не държа въобще да се покриват с моето, стига да са по темата, да са мотивирани и лишени от излишна емоция и евтин популизъм. Всеки има право да изкаже и защити позиция, но това може да стане само ако има лично отношение и е запознат с дискутирания проблем и то... не само от телевизията и вестниците.
Когато задавам въпрос и тук често го правя, защото наистина бих искала да знам каво е конкретното мнение и информация по тези въпроси. За жалост по- голямата част от мненията по редица теми са общи, като на пенсионерско събрание, повече плюене /понеже това си го можем най- вече/ и почти никакъв реализъм и конкретика. Изместването на темата е сред нещата, които също не одобрявам. Ето и тук, говорим за едно, обръща се на приватизация. А когато темата се изроди в лични нападки губя тотално интерес.

# 547
  • гр. Шумен
На друг конкретен въпрос- мен лично ме "топли" субсидия да не се предоставя на сгради с табела "болница", като данъкоплатец не желая пари да изтичат за дейност, която не е такава, каквато следва да бъде. Не карам останалите данъкоплатци да се съгласяват с мен, изразявам личната си позиция. Тя е, че подобни действия са дори закъснели. Подобрява се качеството на нещо, което е в наличност и от което има смисъл. В тези "болници", за които става въпрос, аз смисъл не виждам. Нека си обслужват като ДКЦ-та или друг тип ЛЗ, нека вместо субсидии за лечение, каквото не се провежда, да се закупят линейки с оборудване /обаче се иска и персонал, който да го обслужва това оборудване/.
ПОнеже това е отговор и то доста смислен, на мой въпрос, държа да отговоря. Принципно съм съгласна, че не трябва да се наливат пари в каца без дъно. РАзликата е в начина. Ако един смята, че кацата трябва да се изгори в печката, то друг може да смята, че същата може да бъде поправена. ТА тъй и аз смятам, че въпросните лечебни заведения следва да се преструктурират, но не и да се закриват. ЗАщото почти съм убедена, че всичко ще приключи със закриването и нищо оттам нататък полезно няма да се случва. ТИя спешни центрове са все още само в мечтите на гледащите "Спешно отделение" управници, но на практика ще бъдат много далеч от розовите им сънища. И ще го отнесат жителите на тези места. ЗАщото, за една здрава бременна жена може да е без проблем да пропътува сто километра за да роди, но за жена с проблемна бременност става вече сериозно. Същото мога да кажа и за пенсионерите, които въпреки, че са възрастни имат право на живот, колкото им е отреден, а не зорлем да ги пращат при червеите (сблъсквала съм се с презрението на някои "лекари", като чуеха, че баща ми е на 90 години - демек абе да мре човека, изживял си е живота).
ТАка, че може би някои отделения задължително трябва да се запазят, ако все пак искаме самите градове да се запазят. РАботата е пак, че се почва с големия чук - давай да разбиваме, да рушим, а какво искаме да съградим на мястото на разрушеното не ни е съвсем ясно.
Така че приемам отговора "не искам да плащам за нещо, което не работи", въпреки, че не съм съвсем съгласна с решението.

# 548
Трите лечебни заведения, които обсъдих в началото на участието си по тази тема, не могат да бъдат "изправени" и няма смисъл в това. Запозната съм с начина, по който обслужват КП, с наличния персонал, служебно съм попадала във "вихъра на танца" и съм виждала документи и разговаряла с работещи и пациенти. Ако можеха, до сега щяха да намерят лекари на основен трудов договор, а не гастрольори, които пътуват, но не би. Или мислите, че животът на пациента е по- защитен, когато лекарят го няма, а пациентът подпира едно легло, в сравнение с възможността този пациент да бъде транспортиран до място, където лекари има постоянно? Едната такава "болница" щеше да умори мой близък, в другата "лекуваха" баба ми от несъществуващо заболяване, т.е. харчеха парите на данъкоплатеца не само без да има нужда, но и във вреда на пациента.
Държавния бюджет прилича на семейния и на личния- когато харчиш за нещо, за което няма смисъл, то ще дойде време да нямаш средства за нещо, за което трябва. Най- лесна е масовката "Дайте да дадем!", автоматично последвано от "Те не дават, у-у-у-!". За мен от най- голямо значение е дали има смисъл да се даде, кога, на кого, по колко. И като се дава, от къде се взема.

Последна редакция: вт, 09 фев 2010, 10:10 от Judy

# 549
Judy, и аз ти харесвам постовете, и се радвам че се заемаш да спориш с радиото

# 550
  • София
Ето тук болницата в Козлодуй щяла да се подпомага от общ. съвет:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=240226

Явно и това не е помогнало.

Ето нещо по-актуално, което също не е помогнало... http://kozloduy-bg.info/?p=news&aid=1515

# 551
  • Карлово/ Пловдив
Ще видим какво ще стане в близко време.Изискванията между Нзок и Болниците са незаконни и ще бъдат обжалвани в Административен и конституционен съд.Блс май и те се събуждат след това което се случва в здравеопазването.Опити за административно закриване на болници от Г-н Нанев и Симеон Дянков те са хората които се опитват да правят това с няколко помощника покрай тях.Но ако се стигне до затваряне на болници - това ще рефлектира върху хората и те ще бъдат лишени масово от болнична  медицинска помощ. Освен това хората ще бъдат принудени да пътуват масово доста километри за да я получат.Не на реформата в здравеопазването в този и вид!!!

# 552
  • München, Deutschland
Вижте какво, това, че едни имат възможност да влизат по-често от други, не е причина да започвате да ни "храните", някои са по-ангажирани, други имат повече време, нали въпросът е да си изказваме мнението. Визирам това:

Цитат на: холограма
Хубаво е да влизате малко така..., по-често да повтаряте как оценявате болниците.

Ако оценителките от София на провинциалните болници помнят колко им е голяма рОдината, да смятат съотношения.

Специално за теб си направих труда да потърся данни:

Белгия, жители: 10,827,519
Брой болници: 64

Среден брой болни на болница: 169179.984 (точност до третия знак достатъчна ли е?)

България, жители: 7,606,000
Брой болници: 140 (Данни: Интервю на Ген. Стоян Тонев - началник на Военномедицинска академия в 24 часа от 26.01.2010: Ако имаме 100 многопрофилни болници с над 120 легла, те ще поемат 80% от потока пациенти. Нека добавим и 30 до 50 специализирани болници.) Взех 100 + средната стойност на 30 и 50 => 100 + 40 = 140

Среден брой болни на болница: 54328,57

=> Отношение Среден брой болни на болница Белгия/ Среден брой болни на болница България:

х = 3.114015

Извод: В България имаме повече от 3 пъти повече болници на глава от населението Не мислите ли, че още не можем да си позволим такова количество болници, след като дори Белгия не може? Не ни ли е малко скъпичко на този етап? Ако може направо всеки да си има болница вкъщи, най-добре ще е...

Цитат на: sessilly
А колкото до перфектното лечение в големите болници, за съжаление, в последно време има повече примери за обратното. Ето един:
http://www.bulpress.net/article/15903
това днес го мернах, но има и много други, които нееднократно съм засичала из новинарските сайтове.

Подобни примери, извадени от контекста, са повече от абсурдни. Всеки ден умират хора. По целия свят, при това. И някои от тях са от лекарски грешки или пък немарливост, нормално, човешкият фактор си го има. И какво доказва този пример по-точно?

Цитат на: judy
Защото всеки човек лекувал се в чужбина и всеки чужденец ще ти каже, че ВМА, МА и другите болници номер едно в Бг приличат на болници от третия свят. Защото лекари от световна величина, лекари като д-р Бранков от Пирогов спасяват десетки детски животи и получават 1000 лв., за да има пари за заплати на лекари, обслужващи един пациент на ден. Защото парите за тези болници не идват само от вноските на жителите на тези градове, а от вноските на всички нас. Защото качеството винаги е за сметка на количеството!

Така е! Не може човек, който спасява десетки човешки животи месечно, да получава такива мизерни пари. Обидно е и е срамно за цялото общество! А и нарочно копирах цялото мнение на judi, за да видите, че никой не твърди, че софийските болници са перфектни, както се опитахте да го изкарате! Аз също не мисля, че са идеални, в никакъв случай, тук говорим за една реформа и доколко тя има смисъл, т.е. темата е малко по-различна.

Цитат на: mandarinka888
От Бяла Слатина сьм. Мойте приятелки родиха в Плевен,никоя от тях не реши да рискува.

Факт, че хората отиват на по-сигурни места, когато е за нещо важно.

Цитат на: sessilly
Цитат на: вселена в Понеделник, 08 Февруари 2010, 22:31
Когато пострада сериозно някой от семейството ти пак ще си говорим какво е снобария, селяния, лигавщина и ти срещу кого храчиш. 
Това като пожелание ли да го разбирам! МИ благодаря! САмо да вметна, че циганките кълнат по-добре. НА тях поне не им се налага да се правят на културни.

Да не ставаме параноични! Никой никого не кълне в този пост! Просто идеята е, че ако, не дай Боже, нещо се случи, вероятно ще предпочетеш по-добра болница с по-уважавани специалисти, по-добра апаратура и т.н.   bouquet Разбира се, че ти желаем здраве за теб и семейството ти (обединявам се с judy на моменти, тъй като и аз съм на нейното мнение относно реформата, надявам се нямаш нищо против, judi).

Мисля, че повечето неща по темата се казаха. Мога да дам едно потвърждение от днес: наложи ми се да ида в "Майчин дом" и да чакам за преглед. Голяма част от бременните жени, които чакаха, бяха от други градове (пред мен лично хоспитализираха една от Русе), така че все пак хората препочитат сигурността на голямата болница пред възможността да идат в малка болница без апаратура и 24-часово наблюдение. НЕ КАЗВАМ, ЧЕ В ГОЛЯМАТА НИЩО ЛОШО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ, просто поне за някои неща може да се реагира, заради апаратурата, с която разполагат.

Освен това, в "Майчин дом" днес имаше 2-3 лекари днес, а опашките бяха невероятни, чакала съм повече от 2,5 часа. И повярвайте ми, това не бяха хора само от София, то след 2 часа чакане се социализираш с другите хора, говорите си и виждаш, че хич не всичкиса от столицата...

Толкова от мен, поздрави и лека нощ за днес Simple Smile

# 553
  • гр. Шумен
Извод: В България имаме повече от 3 пъти повече болници на глава от населението Не мислите ли, че още не можем да си позволим такова количество болници, след като дори Белгия не може? Не ни ли е малко скъпичко на този етап? Ако може направо всеки да си има болница вкъщи, най-добре ще е...
От целия предъъълъг пост, изпъстрен с цитати като ученическо ЛНС избрах само крясъците в червено.
ТА и аз да попитам - след като болниците са ни много, дупедатите не са ли ни много? 240 калпака, за които всеки месец изтичат тлъсти пачки от държавния бюджет към политическите партии. Да не говорим за обгрижването на същите тия дупедати.
Обаче, когато се дрискат грешни пари в тая посока никой нищо не казва. НАмираме го за нормално.

Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 06:06 от Sessilly

# 554
Не, не го намираме за нормално. Има в пъти по-големи държави с пъти по-малко депутати в парламента.
Но това решение трябва да го вземе пак парламента, което си е възел, откъдето и да го погледнеш.
И като сравнявате броя на белгийските болници, трябва да сравнявате и броя на линейките, хеликоптерите, амортизацията и оборудването им с апаратура, броя на медицинските сестри и лекари, инфраструктурата - визирам организацията на движение и състоянието на пътищата.

Общи условия

Активация на акаунт