Въпрос за ученическото бюро (моля не ми се смейте!)

• 12 494
  • 45
  •   1
Отговори
И така, като майка на бъдещ първокласник наесен, реших да се ориентирам към оформяне на работния кът на сина ми. И имам няколко въпроса, на които ще се радвам много да ми отговорят майки на настоящи ученици, които са минали вече по този път.

Първо, няколко човека вече се опитват да ме убедят, че от бюро изобщо нямало смисъл. Децата учели някъде, където им е удобно, включително на пода  Rolling Eyes или на масата в кухнята, или на масата в хола... Аз мисля, че бюрото е задължително, най-малкото защото има дисциплиниращ ефект - сядаш, за да учиш; като си научиш - ставаш.  Може и да греша, знам ли. Затова питам.

Второ, вида на бюрото. Ще ми се да го използва поне до четвърти клас, ако не и след това. Има ли някакви специфични размери, модели и прочие - от една страна, да е ергономично и удобно, от друга страна - да е лесно за почистване и подреждане. Кое например е крайно непрактично и да не купувам в никакъв случай. И обратното - на кое да обърна внимание? Например - чекмеджета или рафтове? Същото важи и за стола - дайте идеи за конкретни модели, от които сте доволни.

Трето, мястото на бюрото. Доколкото си спомням, имаше нещо за позицията спрямо прозореца, и за комбинацията дневна/изкуствена светлина, ама какво беше точно, не помня. Припомнете ми. Стаята му тепърва ще аранжирам, така че не ми е проблем да поставя бюрото където е необходимо, тоест, не трябва да го вписвам в някакви съществуващи реалности, а ще се съобразя с неговата позиция за всичко останало.

Предварително благодаря на всички, които ще се включат.

# 1
Аз също съм убедена, че бюро ученикът задължително ще има в стаята си за наесен.  Peace Трябва детето да си има оформен свой работен кът.  Hug
За модели на ергономични бюра  и столове, и аз ще съм благодарна за споделените мнения.  Heart Eyes

# 2
Здравейте!
И аз се вълнувам от същите въпроси и от ровичкане в нета съвсем се ошашавих какво да изберем и как и къде.
В момента детето пише и рисува на малка масичка в стаята му, но е много неподходяща, масата в хола също.
Твърдо ще вземем бюро. Дано някой се включи със собствен опит.

# 3
Не че имам "опит", децата ми са все още малки, но някои неща ги знаем от нашите ученически години. За дневната светлина- трябва да идва отляво! за другата- трябва да направите така, че като чете и пише да не му пада сянка, а да му е светло на детето. Хубаво е да има рафтчета и чекмеджета- по-удобно е! Simple Smile Аз поне така бих направила, като му дойде времето!

# 4
  • София
BirdsFlu, бюрото е наистина необходимо! Peace
Ученикът трябва да знае къде да постави учебниците си все пак!

Моя син понякога слага учебника на леглото и се навежда над него, за да чете нещо си,.. Не го упреквам, явно му е удобно или пък е някакъв своеобразен метод на концентрация...  Thinking
Но 90% от ученето е НА БЮРО - не мога да си представя как така БЕЗ бюро!,..

За вида - и чекмеджета , и рафчета трябва да има
За модела - зависи от детето. Нашето бюро от 1-ви клас ни стана ниско към 3-ти клас ( а уж беше "стандартна' височина) , наложи се да го повдигаме

Сега - от 8-ми клас, имаме бюро по поръчка - високо е 85см, защото сина ми е висок и на ниските бюра се навежда силно над тетрадката, която поза не е никак полезна Naughty,..
Затова поръчахме едно обикновено П-образно бюро с голям плот - място има и за лампата, и за лаптопа, и за всчките речници  и др.подобни,.. И под това бюро сме сложили контейнерчета - по избор Peace , и едно - до бюрото

За мястото - чела съм някъде, че погледа не трябва да се спира в стената когато детето отлепи взор от тетрадката - затова бюрото ни е до прозореца. Очите отпочиват с няколкоминутно разглеждане на по-далечни обекти(през прозореца) , а гледайки в стена - се натоварват. Въпреки че на пазара изобилстват детски стаи с бюра до стената,.. newsm78

За стола - офис стол - въртящ се и повдигащ се на височина, с регулиране на облегалката  Peace Мисля, че  е най-удачен

# 5
  • Пловдив
У нас имаме две бюра, за двамата ученици. Но малката не учи на бюрото, а на масата в хола.
Баткото въобще не учи Mr. Green

# 6
Здравейте мами на бъдещи първокласници! Аз мога да споделя опита си със стола - никога повече не бих купила стол на колела, който се върти във всички посоки. Не ви съветвам и вас, особено ако имате палави и лесно разсейващи се дечица. Това си е повод за забавление, за който сега съжалявам, защото както ни липсва концентрация......

# 7
  • Пловдив
Моето лично мнение е, че детето задължително трябва да има бюро. Освен, че на него се учи по правило /аз поне за по-удобно място не се сещам по 100 причини/, в него се подреждат и всички учебници, помагала, канцеларски материали, карти, глобуси, компютри и прочее екстри, съпътстващи обучението и развитието на детето. Аз само като си помисля колко "багаж" имат децата в и на бюрата си и си представя, че може да нямат бюра и това да е разпръснато някъде из къщата/стаята изтръпвам. Освен това, бюрото е тяхното лично пространство в стаята и там никой не пипа/бърка/рови/разглежда, което тях особено ги радва.  Laughing Така че, откъдето и да се погледне - бюрото е крайно необходима мебел.

Какво трябва да е бюрото е въпрос на личен избор по-скоро. Бюрата на моите деца са с по-голям размер от стандарта /доколкото такъв е все още валиден/ и имат и етажерки към тях. Това е колкото хубаво, защото побират 1000 неща, толкова и неприятно, защото иска бърсане на прах и подреждане чат-пат. Но така или иначе, смятам, че плюсовте на това решение са повече от минусите. Хубаво е да има повече контейнери бюрото. Аз съм разпределила един за личните им вещи - портмонета, калъфи, ключове и т.н; един за по-обемисти лични вещи - албуми, МП3 и 4, CD-та и т.н.; един за резервни канцеларски материали и естествено - големия за учебници. Това разпределение е много ефективно. Ако ще слагате компютър - съобразете се и с това.

Столовете е добре да са с регулируема височина и облегалка. Само това ми се струва важно.

Правилото за светлината е, че трябва да идва отляво, ако детето пише с дясната ръка, така че то да не я спира само, докато пише. Аз лично не съм се съобразила с това правило за всички бюра, защото нямаше такава възможност, затова съм монтирала настолни лампи и допълнителни аплици. Но ако може да го вземете под внимание и дневната светлина да е максимално интензивна е по-добре.

Това е, което се сещам на първо четене. Дано съм била полезна.

# 8
  • с/у ОколоМръсТното
няма нищо задължително, все пак. Wink

Имаме обикновено бюро с 2 чекмеджета под плота и отделно контейнер. Учебниците, тетрадките и всичко са постоянно разхвърляни и в безпорядък. За чекмеджетата не ми се говори.  ooooh!

Сложено е под прозореца. Става дума, че дневната светлина трябва да му идва отдясно (ако детето пише сд дясна ръка). И да се предвиди някакво доп. осветлените над бюрото.

Така, че вземи нещо опростено, изчистено, но все пак функционално. Да не те е яд след време, че ще има следи от одрано, от пластелин, глина, дупки от пергел и лепило.

# 9
  • СОФИЯ
И мен въпросът ме интересува.

# 10
  • Пловдив
За да няма "следи от одрано, от пластелин, глина, дупки от пергел и лепило" аз съм сложила върху работната площ, ако мога така да я нарека, подложки. Те спасяват около 98% от щетите.  Simple Smile

Ето снимка, но се вижда много малка част от бюрото.

http://good-times.webshots.com/photo/2254797880097576648GVOwbZ

# 11
  • с/у ОколоМръсТното
За да няма "следи от одрано, от пластелин, глина, дупки от пергел и лепило" аз съм сложила върху работната площ, ако мога така да я нарека, подложки. Те спасяват около 98% от щетите.  Simple Smile

и аз съм сложила. Но все таки - има следи.

# 12
  • Пловдив
При нас ползата е забележителна. Но може и причината да е в това, че под подложката само аз не съм легнала.  Laughing Там се слагат неподписаните тестове, списъците за четене, бележки всякакви, покани за разни РД, някои изключително ценни рекламни брошури  Wink и т.н., и т.н. То пергел да го пробие това не е никак лесно.  Simple Smile

# 13
  • София
При нас ползата е забележителна. Но може и причината да е в това, че под подложката само аз не съм легнала.  Laughing Там се слагат неподписаните тестове, списъците за четене, бележки всякакви, покани за разни РД, някои изключително ценни рекламни брошури  Wink и т.н., и т.н. То пергел да го пробие това не е никак лесно.  Simple Smile
И ние имаме голяма подложка, положението беше същото до миналата година - все някакви тестове и какво ли не трябвало да са 'под ръка!" ooooh!
Тази година сам прибра всичко  в една папка  Peace

# 14
  • София
Здравейте мами на бъдещи първокласници! Аз мога да споделя опита си със стола - никога повече не бих купила стол на колела, който се върти във всички посоки. Не ви съветвам и вас, особено ако имате палави и лесно разсейващи се дечица. Това си е повод за забавление, за който сега съжалявам, защото както ни липсва концентрация......
Ами какъв трябва да  е стола, за да подпомага концентрацията?... newsm78
Такъв стол е удобен за позицията на гърба, а и височината може да се коригира - според ръста на детето - това имах предвид
Всъщност не съм забелязала стола някога да ни е разсейвал,.. знам ли,..!?.. Thinking
Явно зависи и от детето  Peace

Общи условия

Активация на акаунт