Телешко по ирландски - стъпка по стъпка

  • 9 040
  • 25
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 671
Това се оказа една от най-успешните рецепти* с телешко, която съм готвила и реших, че си заслужава да я споделя с вас  Simple Smile

ТЕЛЕШКО ПО ИРЛАНДСКИ


И такааа - необходимите продукти:

0,5 кг. крехко телешко (но наистина крехко - за реалностите на Бг пазара това означава конрафиле или бонфиле)
10-тина гъби
10-тина големи арпаджика (или 2 глави лук)
1 бутилка тъмна бира (такава, която харесвате на вкус, защото вкусът се  усеща и в манджата)
0,5 кг. моркови
1 с.л. оцет
2 с.л. олио
2 с.л. брашно
сол
черен пипер
1/2 ч.л. стрита на прах мащерка (в никакъв случай не пропускайте!)

Начин на приготвяне:

- нарязваме лука и гъбите на тънки филийки, морковите и месото на малки хапки



- местото поръсваме със сол и черен пипер и запържваме в мазнината колкото да ги запечатаме от всяка страна; изваждаме в чиния;



 - в същата мазнина запържваме лука и гъбите за 5 мин., докато омекне лука; добавяме брашното и разбъркваме добре


 - добавяме и оцета и мащерката, наливаме бирата, връщаме телешкото и оставяме да заври


- прибавяме морковите и покриваме с капака;


- оставяме да ври на бавен огън 1:15 - 1:30 ч. (до готовност)


ДОБЪР АПЕТИТ!!!


*рецептата е адаптирана от "Зеленчуци за здраве"

# 1
  • Мнения: 7 091
Аз правя подобно със светла бира и става наистина страхотно! Не се бях сещала да пробвам с тъмна, благодаря ти за хубавата рецепта!

# 2
  • Мнения: 2 774
Не съм готвила скоро телешко в къщи, но тази рецепта ще се опита .
Rumya , благодаря за предложението   bouquet.
Аз често слагам тъмна бира, когато пека джолан на фурна/тазгодишната  страст на мъжлето/, в комбинация със сос Уорчестър става страхотно .

# 3
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Звучи идеално, а и ми потекоха лигите от снимките Mr. Green, Руми страхотно изглежда, щще се пробва тази седмица  Peace ....

# 4
  • Мнения: 175
Звучи ужаааааааасно вкусно! Peace

# 5
  • София
  • Мнения: 4 141
Ще се пробва, освен че изглежда вкусно май и става лесно. благодаря  bouquet

# 6
  • София
  • Мнения: 2 671
Надявам се да ви хареса! Наистина не е трудно за готвене  Peace

# 7
  • Мнения: 68
Наистина звучи вкусно, още сега ще го пробвам и ще напиша впечатленията си.

# 8
  • Мнения: 936
Записах си рецептата и в най-скоро време ще я опитам. Определено изглежда лесна и вкусна.

# 9
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
С бира досега съм готвила само пилешко и съм любопитна какъв ще е вкуса на телешкото.

Rumya, мариноваш ли предварително месото?

# 10
  • София
  • Мнения: 599
Rumya, много вкусно звучи - непременно ще пробвам и ще покажа резултата.

# 11
  • София
  • Мнения: 2 671
С бира досега съм готвила само пилешко и съм любопитна какъв ще е вкуса на телешкото.

Rumya, мариноваш ли предварително месото?
Kloi, не го мариновам предварително. С бирата и мащерката става много приятно овкусено.

Supermint, ще се радвам да споделиш  Simple Smile

# 12
  • Мнения: 45
Оригиналната ирландска рецепта е с Guinness.

# 13
  • София
  • Мнения: 2 671
Оригиналната ирландска рецепта е с Guinness.
И на мен с Гинес най-много ми харесва  Peace

# 14
  • софия
  • Мнения: 99
Благодаря за рецептата.Обичам телешко,но трудно намирам рецепти ,при които да не става сухо. Hug

Общи условия

Активация на акаунт