Били ли са ви като деца?

• 62 473
  • 1 554
  •   1
Отговори
# 690
Хе, сега, ако кажа "веднъж да сме на различно мнение", дали ще реагираш Simple Smile
Шегувам се.
Тези над 90% намирам за нормални. Ученици са, все пак. Едва ли владеят
силата на словесния аргумент така, както силата на шамарния. То за него
трябва да си зрял. А като добавиш и "ако си заслужава" - картинката спи.

Сега да си кажа за мене си. Били са ме в детството, но не се оплаквам. Не
го намирам за "доброто нещо, което ми се е случвало". Други са нещата,
които ми е трудно да преглътна. Как е повлияло върху мен? Не знам. Счи-
там, че има ситуации, в които е оправдано родителят да удари детето си.
Считам, че няма ситуации, в които е оправдано родителят да причини на
детето си наказание или обида, с които да му покаже, че е нищожество.
Това е много по-жестоко, отгоре на това не можеш да го докажеш, а и
не можеш да го проследиш какви щети ще причини.

# 691
Всеки е бил шамарен по дупето като малък !  baby_neutral

# 692
  • София
АссаИ възрастните са на същото мнение като тези 90% от децата. Не е до възраст, удрянето в голяма степен е обществено приемливо. Нямам предвид удрянето между деца, а като цяло, включително и между възрастни.
Но има и по- страшни неща. С това приключвам по темата, защото вече толкова пъти съм я дъвкала тук, че вече нищо ново не бих могла да кажа. Sunglasses

# 693
не са ме удряли и не съжаляват за това

# 694
Не мога да повярвам, че поне едно поплясване по дупето не е имало /не говоря за побоища и унижаване на детето като личност/. Ми, помня си пошляпването по дупето, и то с добро, ако не ме беше шляпнала мама, да си продължавах със спускането по парапета на стълбищата с главата на долу, и все някой ден щях да се намеря долу със сцепена глава.

# 695
Мен лично като малка повече са ме наказвали да стоя с вдигнати ръце в ъгъла...Майка ми ме шамаросваше от време на време,но никога не съм я обвинявала,защото винаги,когато ме е удряла е било за нещо сериозно и понеже съм била малка-нямало е как по-друг начин да разбера,че напрамир,това,което правя е опасно и е прибягвла да шамарите....Баща ми никога,никога не ми е посягал...но пък той често ме наказваше като бях мъничка....Единствено дядо ми ме е бил с точилка,когато се наложи да ме гледат с баба ми за седмица....Но той си е такъв и до ден днешен не се разбира с деца,постоянно крещи....

# 696
Не мога да повярвам,че толкова много от вас мислят като Асса. Аз не виждам нищо лошо в "разпита" на учителката,напротив. И не мисля,че децата са били унижени. Но няма да споря-глупаво би било,всеки има мнение и вижда нещата по различен начин,разбира се. Пък и темата не е за учителката Grinning.
Асса, тръгнах с "лошо" както се казва,но последното ти мнение е много добре написано и изцяло съвпада с моите виждания.

# 697
Да, били са ме и по-точно баща ми  Confused Не еднократно, много пъти се е случвало, до посиняване, с колан, ръце, крака  Confused Confused Confused Не ми е любима тема, но от скоро си позволявам да говоря за това, защото чувствам облекчение.

Не, не съм му простила, гневът ми нараства с годините. А сме в добри отношения, преструваме се, че не е било, спокойно мога да кажа, че го обичам  Rolling Eyes

Не бих била детето си за нищо на света, под бой нямам предвид плесване по дупе..Бих предпочела да накажа или поговоря.

Дете-вина, дете-заслужило си бой, дете-отговорно..Няма такъв момент според мен! Случи ли се нещо, което на родителят му се стори нередно, лошо, прегрешение, беля..той трябва да търси грешката в себе си и да опита да я поправи с помощта на разговор  Peace

# 698
  • София
Да. Нямам спомен за нито една причина, за която съм яла бой, но добре си спомням няколко случки как ме бият, вщност това са от малкото спомени изобщо от детсвото ми. Отчитам като грешка на родителите ми и като причина за мои проблеми в настоящето.
Много обичам родителите си и в момента няма ден, в който да не се чуваме.

# 699
От сутринта я чета тази тема, но я прочетох цялата! Разстроих се, поплаках няколко пъти, възмутих се. Как е възможно 90% от майките да приемат шамарите за неизбежни?!

Мен са ме "шамаросвали" често като малка. Всъщност не помня много за себе си, но помня как шамаросваха по-малкия ми брат. И как го обиждаше баща ми. И двамата сме стояли безброй пъти наказани в ъгъла с вдигнати ръце.  Sick  
Мен са ми били 2 пъти жестоко. Първият път бях на 6г и вместо на народни танци отидох да си купувам дъвки турбо. Като се прибрах майка ми извади точилката, събу ми гащите и... Sick  дупето ми беше синьо седмици наред. Вторият път бях на почти 18г. След уикенд на село гаджето дойде пред блока да се видим, баща ми ми даде 1 час и да се прибера в 20ч, а аз отговорих, че ще се прибера в 21ч. Бяхме пред входа и се виждахме от прозореца, прибрах се в 9 и баща ми ме посрещна на вратата с юмрук в лицето, свали ме на земята и продължи с ритници. Няма да простя на майка си, че се затвори в кухнята и не ме защити. Ходех посинена на училище.  Sick
На 16-17 майка ми веднъж тръгна да ме бие с пластмасовата шпага на брат ми, но аз се защитих и посегнах обратно! Тя се стъписа и спря.
Имам добри отношения с родителите си, особено в периода 21-26, след като дойдох сама в чужбина, с майка ми най-после бяхме приятелки.
Нещо се обърна в мен, когато станах майка. Дни преди да родя имахме разговор, в който ми се оплака колко и е било трудно с мен в пубертета и т.н. А аз бях сравнително кротко дете - прибирах се рано, завърших с отличен, не съм взимала наркотици... По това време започнах да чета много по въпроса за гледането на бебе и малко дете, за възпитанието, започнах да връщам лентата назад и видях, че всъщност не съм била лоша, не съм заслужавала бой, а е трябвало да се опитват повече да ме разберат. С времето и на моменти това се превръща в гняв. Смятам, че ми се е отразило в някаква степен, дори и да има и други фактори.

Дъщеря ми не е бита, шамарена, овиквана. Няма и да бъде! Изкарвала ме е извън нерви, не е да не е, веднъж излязох от стаята и викнах с пълно гърло. Не одобрявам боя и няма да бия детето си!

На тези, които твърдят, че само леко перват детето през памперса и т.н без особена сила, не им вярвам. И зълвата твърдеше така, но като видях на живо ми се сви сърцето. На 7м му дърпала ушите да си доизяде определения грамаж пюре в определения час. "Леко, без да го боли, той бързо схващал какво се иска от него." После "леко го первала през ръчичките или по дупето", когато не разбирал веднага от не. Децата ни бяха на 13 месеца, когато дойде тук /на една възраст са/. Това леко "перване" през ръчичките така плющеше, че чак мен ме заболяваше! В конкретна ситуация напимер - детето искаше да пипне керамичните гъбки-украса в саксията на свекърва ми.  ooooh! Перването се повтори 4-5 пъти, племенникът пищеше от болка при удара, но в следващия момент тичаше отново към саксията. И такива ситуации всеки ден по 5 пъти поне.  Sick

Та, отново - не вярвам на "лекото перване" и "шамара в извънредни ситуации", който тук бива толкова оправдаван! Не само заради видяното от зълва ми, видяното по улиците в бг е същото.  

П.П. Бояна, радвам се, че пишеш в темата. Ще се радвам и да напишеш повече, един да се замисли ще е добре.

Последна редакция: вт, 01 фев 2011, 02:58 от Mисис T.

# 700
Много ми стана мъчно, докато четях  Sad

Нас майка ни шамареше от време на време, и то най-вече заради караници между мен и брат ми. Като чуеше, че е станала патакламата направо нахълтваше и плясваше и на двамата по един шамар- къде по дупе, къде през краката- нямаше невинни до доказване на противното  Laughing Не ми е оставило лоши чувства, още повече, че физическа болка дефакто нямаше, просто това беше нейния начин да се справи с лудницата. За мен това беше знак за "аха, прекалихме значи", не го чувствах като обида. Баща ми никога с пръст не ни е пипал, но той като цяло беше оставил тази висша наука- възпитанието- в ръцете на майка, тя и затова така импулсивно реагираше, защото беше сама в борбата Wink
Имала съм навремето обаче в обкръжението си семейства, в които децата бяха системно налагани с колан, пръчка и т.н., и си мислеха, че вършат най-нормалното нещо на света- възпитават си детето ooooh!
Оф и при нас е така  само ,че аз съм на мястото на майка ти.

# 701
От сутринта я чета тази тема, но я прочетох цялата! Разстроих се, поплаках няколко пъти, възмутих се. Как е възможно 90% от майките да приемат шамарите за неизбежни?!

Та, отново - не вярвам на "лекото перване" и "шамара в извънредни ситуации", който тук бива толкова оправдаван! Не само заради видяното от зълва ми, видяното по улиците в бг е същото.  

П.П. Бояна, радвам се, че пишеш в темата. Ще се радвам и да напишеш повече, един да се замисли ще е добре.

Мисис Т., дано и други се замислят, като прочетат какво пишеш. Съгласна съм с тебе за лекото перване. Веднъж престъпиш ли този праг, може да стане страшно. Възпитателният ефект е нулев, а вратата към децата ви може да се затвори завинаги.  После, като стигнат пубертета, тези с 'лекото перване'  се чудят защо децата не споделяли с тях... Да ги перват вече не могат и е късно тепърва да учат други начини на въздействие.  newsm78

# 702
Детето си не съм го и "леко первала". Това, че майка ми след хиляди приказки да не го правя това, че ще си счупя главата, и аз въобще не съм я чула, ме е плеснала през дупето, нито  е спряла пътя към себе си, нито съм се затворила в себе си, напротив накарала ме е да се замисля, че това, което върша наистина ще ме доведе до лоши последствия за собствената ми глава. Така, че не виждам къде се крие голямата трагедия.

# 703
 "Бия те, защото те обичЪм." за мен не е нормално родителско отношение. Пръчки, точилки, отъване на уши, боцкане с иглички, да не говорим за ритници и юмруци  - само мога да кажа съжалявам.
 От друга страна всеки си знае стоката - дъщеря ми от пълен инатлък почти попадна под гумите на преминаващ автомобил. Дали съм и обяснявала преди това, че е опасно, как се пресича и пр., и пр., и пр. О, да! До посиняване сме го мелили това. Издърпвам я, тя се обръща и пак изскача на улицата. Е, какаво се прави в такъв случай? Който има нерви, търпение и резервни деца може да си играе на авторитетен родител. Аз шляпнах шамар. Силен. Извинявам се, ако на някой не му съвпадат мирогледите с моят средновековен не-речетивен подход, но предпочитам нещата да са така, отколкото да плача на детски гроб. В същност не се извинявам, боли ме, какато ме боли всеки път, когато детето ми се нарани, но не се чувствам виновна - "сценката" не се  е повтаряла, не вярвам и да се повтори.

# 704
Какво значи "до посиняване сме го мелили това"?

Общи условия

Активация на акаунт