Били ли са ви като деца?

• 62 558
  • 1 554
  •   1
Отговори
# 750
   Детето ми е много инатливо, и изключително непослушно. Всяка по груба дума го докарва до още по противоречиво състояние, вариращо от задълбочаване на упоритостта до сълзливи оплаквания защо се държат така с него. Боя е последното нещо, което би го накарало да послуша някого, само би го озлобило. Няма как да го удрям, за да се наложа над него - това е абсурдна тактика. Освен това наистина ми е дълбоко противно и несвойствено да удрям дете за да го възпитавам чрез болка.
 Удареният шамар е по скоро изблик на нерви на родителя и израз на отчаяние - всички сме хора и се случва да ни изгърми бушона, разбира се. Аз също съм крещяла, че съм и ревала истерично. Но  доколкото разбирам не се говори за това, а че е допустимо възпитаването на малко дете чрез удряне. Еми аз не понасям някой да удари моето дете - нито аз, нито баща и, нито никой. И ЛИЧНО аз непрекъснато и повтарям и я уча, че никой няма право да я бие и как да реагира ако някой, примерно в училище, посегне. 

# 751
Тц не, не се говори, за възпитаване на дете с шамари  Naughty

# 752
  • Враца
Цитат
как да реагира ако някой, примерно в училище, посегне. 

Как ?

# 753
Не, Ирис, не става дума за възпитание чрез шамари, а чрез прилагане на шамари в
някои извънредни ситуации, в които предпазваш самото дете от самото него (най-
често) или за предпазване на някой друг, пак в такава извънредна ситуация. При-
стъпът на отчаяние или изгърмяване на бушона - изобщо не е случаят, в който след-
ва да се удари шамарът. Напротив, точно това е противопоказно, крайна слабост
и извънредно лош сигнал.

# 754
Ааа, имало значение кой те бие.  Joy
И за детето е от особено значение кой го бие. Ако го бие мама или тати го възприема като възпитание и не се чувства обидено, засрамено, унизено. Но ако го бие някой друг, тогава вече се чувства в пълното си право да се почувства по гореописания начин.
Ако го бие мама, може да се замисли ЗАЩО го бие, при положение, че иначе го гушка и целува. Може да се сети, че е направило нещо недопустимо и да се засрами от това, и да не го повтори. Ако го бие другарчето от градината, то детето има достатъчно акъл да разбере, че причината на другарчето не е достатъчно важна и няма тежест, затова трябва да се защитава. Има значение дали го бие мама или сульо.

Значи едно дете на две години не може да разбере от дума кое е добро и кое е лошо, но може да разбере кой го бие с възпитателна цел и кой - за да го обиди?  newsm78 Това вече е смешно...
Да, едно дете прекрасно знае, че мама и татко са по-важни от сульо и пульо, и че мама и татко са с повече права от сульо и пульо. Разбира се, това само ако мама и татко са показали с поведение и отношение, че не са сульо и пульо самите те.

Айде стига де. Хиляда книги има как да отстраниш физически едно тригодишно от опасно място и да му отвлечеш вниманието, като самия ти не се сещаш.
А ако тригодишното е на 3 метра от теб и изведнъж направи нещо опасно или лошо за секунди, без да имаш суперменския рефлекс да долетиш до него, какво ще направиш? Ще отидеш да му приказваш, докато то наранява себе си или някой друг? Днес няма да го удариш, утре няма да можеш, и да искаш.

И защо си мислиш, че дете на тази вьзраст, с абсолютна липса на чувство за самосьхранение, ще се стресне от един шамар и ще се превьрне в кротка овчица. То от колите не го е страх, та от твоя шамар ли Rolling Eyes
Защото кола не го е блъскала, затова не го е страх. Но след твоя шамар ще има идея да не се пуска под колите.

# 755
  • София
Ако го бие мама, може да се замисли ЗАЩО го бие, при положение, че иначе го гушка и целува.

Да, и може да стигне до извода, че това се случва, защото мама е невротичка с неконсистентно поведение, от която може да се очаква всичко по всяко време.

Цитат
А ако тригодишното е на 3 метра от теб и изведнъж направи нещо опасно или лошо за секунди, без да имаш суперменския рефлекс да долетиш до него, какво ще направиш? Ще отидеш да му приказваш, докато то наранява себе си или някой друг?

Не, ще отидеш да го нашамариш едно хубаво за да спасиш неговия живот или този на някой друг. А още по-добре е да го замеряш с камъни, защото това ще ти осигури по-бърз наказателно-възпитателен ефект, иначе докато дотичаш..

Последна редакция: вт, 01 фев 2011, 17:12 от Lindt

# 756

Не, Ирис, не става дума за възпитание чрез шамари, а чрез прилагане на шамари в
някои извънредни ситуации, в които предпазваш самото дете от самото него (най-
често) или за предпазване на някой друг, пак в такава извънредна ситуация. При-
стъпът на отчаяние или изгърмяване на бушона - изобщо не е случаят, в който след-
ва да се удари шамарът. Напротив, точно това е противопоказно, крайна слабост
и извънредно лош сигнал.

Ами за моето дете ни съм съгласна в извънредна ситуация да му се удря шамар за да бъде предпазено. А и какъв е най-честият случай? Предпазването от физическа опасност става с отстраняване - примерно майката го дръпва от ръба на шахтата, и понеже много се е стреснала му забива един шамар, да се научи да гледа къде ходи. Аз също го уча да внимава къде ходи, да се пази от колите, да се оглежда и същевременно все още плътно го държа за ръка. А пък ако има навика нарочно да се хвърля към колите - ще го държа сигурно до десетгодишно. Просто не разбирам и не приемам логиката на инцидентния и възпитаващ шамар... за моето дете. Както вече казах, аз съзнателно го уча, че НИКОЙ няма право да го удря, просто не върви да взема да го бия аз. Както казах, противно ми е.
   Удрянето на малко дете е точно каквото си казала - крайна слабост. Сега, след като аз, на тия години, с целия си жизнен опит, умения и прочие, не мога да намеря начин да се справя с едно тригодишно, освен чрез шамар... еми сори.    
   Виктори, хич няма смисъл да се обръщаш към мен. Теориите ти са психологически неиздържани и тотално неподходящи за моето дете. То не реагира така, както ти описваш. Щом твоето се възпитава успешно чрез бой - окей.  
   За мен това са неадекватни методи,  склонна съм да се съглася с Линд.          

# 757
В случая с шахтата - шамарът се прилага на 101-вия път на отдръпване от нея.
А 100 пъти преди това спокойно и методично отдръпваш и отвличаш вниманието,
обясняваш ... и всичко, както е по учебник.

Линдт, не разваляй, моля, добрия тон. Наистина е поразителна картината за пребиването
с камъни, да се не начудиш как от тъй благи люде се раждат тъй брутални писания.

# 758
Интересно, когато детето е на градина и излиза на разходка по някоя оживена улица или булевард кой се очаква да го държи за ръчичка и да го пази от колите? Whistling

# 759
  • София
А ако тригодишното е на 3 метра от теб и изведнъж направи нещо опасно или лошо за секунди, без да имаш суперменския рефлекс да долетиш до него, какво ще направиш?

Няма да имаш рефлекс да реагираш, ама ще ти стигне времето да идеш до него и да го нашамариш??
Айде спри се, че ставаш смешна. Минала ли си 20 години, понеже ако да, срамота!

Твърдо не признавам шамара. Ако на 100 обяснения детето не разбере, ще обясня още 100 пъти. Омръзнало ми е в такива теми да чета за деца, които се хвърлят под колите, всеки път това се обяснява.

Интересно, когато детето е на градина и излиза на разходка по някоя оживена улица или булевард кой се очаква да го държи за ръчичка и да го пази от колите? Whistling
Ами освен госпожата да ги шамари по домова книжка?

# 760
  • София
Линдт, не разваляй, моля, добрия тон. Наистина е поразителна картината за пребиването
с камъни, да се не начудиш как от тъй благи люде се раждат тъй брутални писания.

Кой тон?
Използвах думата "замериш", думата "пребиване" дойде от теб.

# 761

Това сериозен въпрос ли е? Аргумент, че майка му трябва да го е нашамарила предварително ли?
   Децата от детските градини не се разхождат по оживени улици и булеварди. Въобще не се разхождат по такива места сами. Вероятно защото педагозите знаят, че от толкова малки деца винаги могат да се очакват опасни неща - както от шамарените в къщи, така и не.

# 762

Ами освен госпожата да ги шамари по домова книжка?

А, ако не успее да стигне навреме с домовата книжка?

# 763
Добре, аз додадох от себе си, ама мислиш ли, че съдържанието съществено се променя?
Аз не мисля. И все пак - как ти дойде мисълта  за прилагане на този метод с бързия
наказателно-възпитателен ефект?

# 764
В такива теми винаги се обяснява как ти милиарди пъти с добро си обяснявал, но то детето просто не та не, не слуша и за това като извънредна, една единствена ситуация ти го плясваш ама съвсем, съвсем лекичко през дупето, за да се научи, че така не бива.
Е, по улиците за съжаление се виждат съвсем други картинки и обясненията не фигурират в тях, а директно шамарите. Но странно защо, тези деца, които ги шамаросват (или пошляпват, ако ви е по-приятна думата) не престават да правят неща, които застрашават здравето им и продължават все така извънредно инцидентно да бъдат ступвани...

Общи условия

Активация на акаунт