Били ли са ви като деца?

• 62 450
  • 1 554
  •   1
Отговори
# 765
В такива теми винаги се обяснява как ти милиарди пъти с добро си обяснявал, но то детето просто не та не, не слуша и за това като извънредна, една единствена ситуация ти го плясваш ама съвсем, съвсем лекичко през дупето, за да се научи, че така не бива.

При което то се научава. Наистина ли така действа шамара при децата ви? Ами то е много лесно така - вместо обяснения, един шамар и детето веднага създава причинно следствена връзка тип Виктори. Странно, при моето дете не става така. Единствения човек, които си е позволявал да я удря е баба и, която просто не знае други начини за възпитание, освен описаните от Виктори и е защитник на възпитателния респект. Не само, че няма респект от нея, ами не я и слуша за нищо.
   Тоз модел не работи при моето дете. Озлобява го, обижда то, и направо му запушва ушите.

# 766
  • София
Добре, аз додадох от себе си, ама мислиш ли, че съдържанието съществено се променя?
Аз не мисля. И все пак - как ти дойде мисълта  за прилагане на този метод с бързия
наказателно-възпитателен ефект?

Ами имах родители, които изповядваха вашата теория за възпитание. Така, че никакво насилие не ми е чуждо. На мой гръб.

# 767
 Laughing О, да, а децата, които слушат по 200 обяснения на ден и 400 "Моля" в едно изречение са дъхави майски рози.

Iris04, естествено, че въпросът не е сериозен - защо си мислиш, че губя драгоценно време тук вместо да се заема с шамаросване на детето ми и да го превърна в озлобен и обиден индивид? ooooh! Аргументът в историята е, че майката за добро или лошо не е винаги до детето си. В животът му присъстват и трети, че и четвърти лица, които не са толкова чевръсти, отдадени и самоотвержени спрямо отрочето и. Кофти работа, но е факт.
Сериозно ли във вашите градини не водят децата на излет, разходка в парка, театър? При нас ги водят - ходят по тротоара, пресичат 2 улици, качват се на автобус, слизат, пак по тротоар, 2-3 улици и така...

ама както казах всеки си гледа от неговата кула Rolling Eyes

# 768
Lindt, съжалявам за това, което ти се е случило, наистина.
Не знам какво е, но не това е важното. Става грешка ня-
каква. Никой не говори за системно биене, още повече
за използването на шамара като първо, а не като послед-
но средство.

Ирис, а ти смееш ли да твърдиш, че всяко нешляпвано де-
те е винаги по-добро от онова, което е изяло някой и друг
шамар? Ключова е думата "винаги" ... Не вярвам да твърдиш
такова нещо. И с шамара е така - не работи винаги и без-
отказно. И никой не е твърдял друго. 

# 769
Няма да имаш рефлекс да реагираш, ама ще ти стигне времето да идеш до него и да го нашамариш??
Не, просто ще си има в главата идея от предишния път, когато излязохме, то тръгна към шосето, аз го повиках, то не дойде, аз набързо го настигнах и отнесе 2 шамара по дупето. Разбира се, това е пример, защото при нас не се е случвало, детето ме слуша и знае, че като говоря, има защо, а не се обяснявам до пръсване, докато то не чува и половината.

Наистина ли така действа шамара при децата ви? Ами то е много лесно така - вместо обяснения, един шамар и детето веднага създава причинно следствена връзка тип Виктори. Странно, при моето дете не става така. Единствения човек, които си е позволявал да я удря е баба и, която просто не знае други начини за възпитание, освен описаните от Виктори и е защитник на възпитателния респект. Не само, че няма респект от нея, ами не я и слуша за нищо.
   Тоз модел не работи при моето дете. Озлобява го, обижда то, и направо му запушва ушите.
Като е толкова умно, че да се "обижда", кажи му, че ако не те слуша, ще го плеснеш и ще го обидиш. Ако се озлобява, плесни го пак, и ще се научи на кой може да се зъби и на кой не, и кого ще "чува".

# 770
Гледам за пошляпване на няколко месечни деца станало дума по-напред в темата.
Е, това вече е неприемливо. На няколко месеца, та дори и година, потупването няма никакъв ефект.
Само може да донесе временна физическа болка, но детето нито ще разбере, нито ще запомни.
Потупването по ръчичка, дупе, е по-нормално, когато детето разбира, но все още е във фаза "опознаване на света", инати се, опитва да прави на пук и т.н.
И за кратко. След 5-6 години това потупване, вече приема вече съвсем друг облик, но тогава детето е сравнително по-голямо и разбира смисъла на думите.
Имах съученици, които и по-големи са изяждали по някой шамар еднократно от родителите си, но са били хиляди пъти по-добре, отколкото онези, които системно ги тормозеха с наказания от всякакъв род. Такива психарии са ми разказвали, че да ти настръхне косата. И със сигурност не бяха "нормални" деца, то си личеше и от поведението, и от страха, с който живееха.
А онези, които бяха шамаросвани еднократно или само в екстремни бели и ситуации, бяха доста по-отворени към света и имаха къде-къде по-нормално детство.

# 771
Майка ми смяташе боя за основно възпитателно средство. И така до доста късна възраст. От съзнателните ми години не помня боя да ме е спрял да извърша нещо нередно, да спра и да помисля "ей това няма да го направя защото после ще ям бой", по-скоро ме научи да лъжа, правех каквото си искам, но без знанието й. Изпитвах страх, това си спомням, само страх. Не вярвам боя да ме е предпазил от нещо. Не изпитвам особена любов към нея, въпреки че с годините тя много се промени. Просто имам твърде много и твърде лоши спомени с нея. Аз нямам дете, но и до днес като видя как някой бие детето си ми се свива стомаха и изпитвам лек ужас. Един шамар не е кой знае каква болка, но унижението е. Често съм си мислила, че физическото насилие беше само израз на нейното безсилие да се справи с някаква ситуация, когато нямаше ресурс да се справи реагираше с шамари като най-силното убедително средство. Е, в нищо не ме убеди.

# 772
Затова децата се шамарят, докато са малки, преди 7-8 години. След това не би следвало да има нужда, ако родителят си е свършил работата. Ако не я е свършил, както трябва, а леко е "пошляпвал", то детето пак ще е извън релси и шамарите тогава няма да имат ефект, както много хора са открили. От малко изпуснеш ли го, порасне ли в анархия, после няма оправия. Затова може 3-4 пъти годишно да се наложи да го плеснеш, но после ще е човек.

# 773
Затова децата се шамарят, докато са малки, преди 7-8 години. След това не би следвало да има нужда, ако родителят си е свършил работата. Ако не я е свършил, както трябва, а леко е "пошляпвал", то детето пак ще е извън релси и шамарите тогава няма да имат ефект, както много хора са открили. От малко изпуснеш ли го, порасне ли в анархия, после няма оправия. Затова може 3-4 пъти годишно да се наложи да го плеснеш, но после ще е човек.

Е не, това заслужава златна палма  Sick за най-голямата глупост. Ама то и това не е лесно......
Ти, нарочно ли ги пишеш тези неща, за да дразниш  newsm78 и разпалваш спорове!?

# 774
Виктори, май пресолИ работата, даже на мен така ми се струва.

Необходимо е да се разгранича от подобен подход. Не го прие-
мам, не го оправдавам. Моля да не ме причислявате към негови-
те поддръжници.

# 775
Виктори, май пресолИ работата, даже на мен така ми се струва.

Необходимо е да се разгранича от подобен подход. Не го прие-
мам, не го оправдавам. Моля да не ме причислявате към негови-
те поддръжници.

+ 1 / и на мене ми е пресолено даже загорчА/

# 776

Много интересно наблюдение, твоите деца, възпитани по тази система, колко са големи?
 Колко е тъжно, ако децата гледат сериозно на родителите си само от страх.
Не, маймунке. Ето как стоят нещата:  Оттам мозъкът с времето и опита се научава да преценява кое е "лошо" и кое има последствия, и тъй като в детска възраст последствия има, до зряла възраст детето се е научило да гледа да не прави "лоши" неща, дори да може да се измъкне от последствията, защото през това време мама се е грижила да го научи, че другите хора също имат значение и Вселената не е детето-центрична.
Изглежда, моят мозък не функционира добре?! Мойте заключения са били точно обратни!

# 777

Много интересно наблюдение, твоите деца, възпитани по тази система, колко са големи?
 Колко е тъжно, ако децата гледат сериозно на родителите си само от страх.
Не, маймунке. Ето как стоят нещата:  Оттам мозъкът с времето и опита се научава да преценява кое е "лошо" и кое има последствия, и тъй като в детска възраст последствия има, до зряла възраст детето се е научило да гледа да не прави "лоши" неща, дори да може да се измъкне от последствията, защото през това време мама се е грижила да го научи, че другите хора също имат значение и Вселената не е детето-центрична.
Изглежда, моят мозък не функционира добре?! Мойте заключения са били точно обратни!

Victory, миличка, като майка на големи деца ти казвам - ела да си говорим след 10 години. Дано е станало човек твоето по начина, който описваш. Аз от моите, нешамарените,  не се оплаквам, досега само поводи за радост и гордост ми дават, а са яки, знаят да се бият, ако се наложи! Междувременно не е зле да попрочетеш нЕкои неща за мозъка, защото теориите ти са, меко казано, странни...

# 778
Голямата ми дъщеря е удряна,малката-никога.
Елла е труден характер. Когато е прекалявала и съм й удряла шамар,е спирала и,ако щете ми вярвайте,е гледала виновно. Когато съм я шамаросвала,защото съм била бясна,е изпадала в истерия. И така се научих,когато съм ядосана,никога да не удрям. Сега е на почти 5. И независимо от ситуацията виждам,че се обижда и озлобява. Разбрах,че трябва да спра и спрях. От друга страна,когато е носела памперс никога не съм я удряла,много е била мъничка.
Малката се сърди,но никога не изпада в истерии. Много лесно дете е. Спокойно и кротко. Никога дори не ме е вбесявала.
И тъй като сме родители на различни деца,с различна психика,как тогава мерим с един аршин?

# 779
Добре де, хайде кажете, как ще постъпите, като детето не иска да чуе от добра дума, ще го оставите да си счупи главата ли. Само на това отговорете, за да знам, как трябва да се постъпи.

След като сте казали, че боя е все бой, хубаво, съгласявам се.
          След хиляда приказки, обяснения, и пр. добри неща, ще го оставите, ей така да скочи под колата, и след това, ще му се скарате с добро, и ще му обясните, че така не трябва да се прави, за пореден път? След, като е вече под колелата  Rolling Eyes
Защо не го държиш за ръка, защо не го вземеш на ръце, след като си до него.
Моят син на 2 години и 8 месеца, беше пресякъл две шосета и вдигнахме полицията, но и през ум не ми е минавало да го ударя. Вината си беше моя, а и да е негова какво? Какво?
 полиция

Общи условия

Активация на акаунт