Напред четох, че за усмиряване в магазина, се предлага яйце. Един вид заплащане, че ще се държи прилично. Не трябва ли да знае, че в магазин се държи по точно този начин, а не, че ще получи награда, ако го изпълни.
Точно така се създават лигавите деца. После нямат ни уважение към учители, ни към възрастни. Започват да мислят, че всеки им е длъжен нещо, само защото ги има на тоя свят.
А, да бе. Откъде ги измисляте тия неща? Децата да не са някакви роботи - ако натиснеш това копче, ще получиш тая реакция, ако другото - друга.
Детето ми пазарува в магазина с мен от бебе. Ако не мога да му купя нещо, което му харесва -бисквита, бонбон, яйце, което да си избере само, винаги мога да измисля друг начин да направя това отегчително за едно дете нещо, интересно. Обикновено му делегирам някаква задача. В магазина могат да се правят хиляди неща, които не изискват пари - да се брои, да се бута количката, да мери продуктиите. Когато беше малко за такива неща му говорех непрекъснато и му сочех различни неща.
Няма как да градя родителски авторитет като го привиквам че в магазина се стои като мумия, защото мама така казва. Даже да му позволиш да подаде то парите на касата върши чудесна работа като стимул да се държи прилично и да се научи какво се прави в магазин.
Лигавите деца са деца които скучаят и не знаят какво искат. Намерете нещо, което искат, ако е възможно го направете, ако не, го заменете с друго. не може на едно дете да се излиза само с номера "Не прави това, защото аз казвам". Може, ако го замениш с "Не прави това, прави едикакво си".
Всеки, които се е заел да показва на детето си, че родителската дума е закон винаги и при всички обстоятелства, според мен се е заел с "кауза пердута", най малкото защото това не е така. Много скоро в живота на детето ще има обстоятелства и ситуации в които родителят няма да е там, или няма да знае правилното решение. За мен е важно да възпитам адаптивно и креативно дете, запознато с основните правила и закони на общественото поведение, а не което да не прави нещо, защото мама казва. На всички деца, които се друсат и нарушават закона не майките са им казвали да го правят, нито пък са ги оставяли да правят каквото си искат. Даже може и да са били авторитарни. Децата трябва да могат да разпознават реалните заплахи, а не просто да са послушни.