Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 9-та тема

• 86 094
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
Не вярвах, че някога ще пиша в тази тема, никога не съм се справяла с питките.
Но се наложи, поради алергии към някои съставки в купения хляб

Разкошни неща показвате и благодарение на вас направих:
Болярска питка (трябваше да е на кифлички, не на кифличоци  Crazy)

И царевично-оризово-пълнозърнесто-бялобрашнено хлебче (събрани остатъци от пакетите)

# 481
Привет момичета и дядо хаджи/надявам се,че си още с нас/! Hug
Имам да преглеждам цели 4 стр.,влизайки веднага ми се усмихна тутманикът на Касиер,както винаги еталон за тутманик! Peace
По-натам не съм гледала,ще го направя утре,а сега влязох да ви почерпя с парченце от питката ми за рожденния ми ден,която съм оставила да си обиколи нивката и ще я нападаме след малко Laughing.От залисия баш днес я позагорих Embarassed,за което много ме е яд,надявам се на вкус поне да не съм се изложила.

По начина на Стаси 76 я оплетох,а й обещах да се отчета,сложих и сирене,не пада при усукването Peace.
Лека и вкусна вечер на всички! Heart Eyes

# 482
Благодаря ви за бързите отговори момичета! Аз прилагам метода мазане и веднага поръсване, но явно не е ефективен при мен. Ще опитам разбъркване на сусама с яйцето и така мазане върху питките. Приятна вечер!

# 483
Открих френска мая , но нещо не разбирам....Как така едно пакетче стига за 500 до 1000 гр.брашно newsm78 Някоя девойка с опит в ползването и  би ли споделила , моля  Thinking

# 484
  • София
Открих френска мая , но нещо не разбирам....Как така едно пакетче стига за 500 до 1000 гр.брашно newsm78 Някоя девойка с опит в ползването и  би ли споделила , моля  Thinking

Стига си чудесно,аз само нея я ползвам,за голямата тава слагам 2 пакетчета,но и ми отива 1.4 брашно аз го карам на око де.Изобщо не се притеснявай,ако си купила тази дето е на снимката нямаш никакви грижи.От години я ползвам само нея и провали нямам.Ако те е страх замеси най обикновенни поиткии виж сама.

# 485
Момичета, страхотни неща сте направили, поздравления!
emi03 , твоите питки ми приличат досущ на купешките кашкавалки. Ще кажеш ли каква е рецептата и чалъма за оформянето им?  Hug

# 486
  • София

Не съм девойка, ама това не пречи да си кажа какво мисля. Пък ще почакаме и девойките да се появат и те да кажат.

Зависи какво е тестото пък и начина на приготвяне и така нататък. Например при тестата с много захар и мазнини се слага повече мая. При леките пък, дето са само от брашно, вода, сол и 1-2 лъжици мазнина пък се слага по малко мая и т.н.

В същото време пък количеството мая, което ще използваме зависи и от технологията на приготвяне. При така нареченото ускорено приготвяне, увеличаваме маята. При нормално приготвяне или двуфазно и трифазно приготвяне с леки теста пък намалявеме и т.н

Ето ти нещо ориентировъчно, но не и много точно.

# 487
 Tи не си девойка , но си злато !  smile3503   bouquet

Последна редакция: нд, 07 фев 2010, 21:44 от kapri_z

# 488
lubopitko, багодаря ти за милите думи. Тестото е по рецепта на свекърва ми, която е досущ като рецептата за универсално тесто на max_mama с две малки разлики. В нейната рецепта киселото мляко е 5 с.л. – аз слагам 200г. Тя добавя 1 с.л. мека мас – в моята рецепта по принцип няма, но днес сложих и съм възхитена просто! Това за max_mamabouquet
Що се отнася до технологията: разделих тестото, замесено с 1 кг и малко повече брашно на 12 топки. Разточих кори и във всяка кора сложих плънка от сирене, масло и яйца. Навивам ги първо на рула, после усуквам леко и накрая оформям охлюви. Отгоре мазах с жълтък и прясно мляко и поръсих с кашкавал.

# 489

Що се отнася до технологията: разделих тестото, замесено с 1 кг и малко повече брашно на 12 топки. Разточих кори и във всяка кора сложих плънка от сирене, масло и яйца. Навивам ги първо на рула, после усуквам леко и накрая оформям охлюви. Отгоре мазах с жълтък и прясно мляко и поръсих с кашкавал.

Така и предположих, но бях длъжна да попитам.  Mr. Green Благодаря ти!  Hug

# 490
Jerry F много вкусни ми изглеждат и питката и хляба. Heart Eyes

PURE ELIXIR идеално ти се е получила. Peace Моя мъж умира за такава коричка.

emi03 а твоите питки как ме изкушиха.  bouquet

Venetta  месеницата сигурно е много вкусна. Hug

И от мен една съботна питка:

# 491
Стаси 76,твоята питка е перфектна,точно такава коричка пък харесвам аз,но моята тоя път я поизтървах от контрол и докато сложа фолиото се беше зажарила вече Tired.Но пък на вкус беше мн. добре,чак преядох и то само с питка,забъркана разбира се по рецептата на мах-мама и сплетена по твоя начин.Но този път отчитам,че ми беше малко по-меко тестото и не можаха да се откроят добре  отделните пластове.За друг път ще си набележа пропуските.

# 492
stasi76, страхотна питка, браво!  chef  bouquet   
Видях, че PURE ELIXIR споменава фолио при печене, та се сетих да  споделя своя личен опит. Аз слагам втасалата питка в предварително загрята на 200 С фурна и чакам да се зачерви. Щом добие приятен златист цвят, свалям градусите на 150 С и чакам да се опече.

# 493

Аз слагам втасалата питка в предварително загрята на 200 С фурна и чакам да се зачерви. Щом добие приятен златист цвят, свалям градусите на 150 С и чакам да се опече.

Така не рискуваш ли да остане недоизпечена вътре , коричката да е дебела и да не се надуе достатъчно?  Thinking

# 494
kapri_z , за кората си права - винаги става хрупкава, а на мен ми се ще да е мекичка. Ако знаеш начин това да се получи, ще те помоля да кажеш. Вероятно го има назад в темите, ама голямо търсене ще падне. Що се отнася до изпичането - пробвам с дървено шишче и винаги ми се получава.

Общи условия

Активация на акаунт