Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 9-та тема

• 86 048
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
Всъщнос исках  и да те питам кренвиршите цели ли ги слагаш или ги цепваш?

Няма никакво значение , както ти харесва на теб  Peace

Пепика , чудесна идея за сандвичи !Мерси !  bouquet

# 181
Капризче, що се излагаш само с осем кифлички? Че то стигат само да се закачи за един зъб и толкова!  Laughing Mr. Green Направо тройно доза трябва да направиш, не двойна.  Peace
Пепика, страхотни питки за сандвичи и много интересно оформяне! Ще споделиш ли как ги направи тези красоти?  Hug
Аз утре съм на въглехидрати и ще си правя вкусните питки на Карина- много любими на всички вкъщи.

# 182
  • Разград
Пепика,страхотни питки   bouquet .Видях твоите и реших довечера и аз да правя.

# 183

Изнамерих точния линк към кифличките и го пускам , защото е интересно оформянето им newsm03 , ако някои реши да ги прави така да не се чуди.
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2491.0.html

благодаря ти kapri_z още веднъж!  bouquetДано се получат и моите кремвиршки!Сега чакам да ми втаса тестото и ще ги оформя!Изглеждат мнооого апетитни,дано не се изложа аз.. Grinning

# 184
  • София
Момичета, благодаря за хубавите думи за козунака Simple Smile
От вас се уча да знаете, чета всичко и попивам като гъба Crazy

toni_nikolova , ето и рецептата:

КОЗУНАК

6 яйца
300 мл прясно мляко
300 гр захар
300 гр масло или свинска мас
1 кубче жива мая
2 ванилии
лимонова кора
Брашно около 1 200 гр (може и малко повече)

Яйцата ги извадих от хладилника предната вечер,за да се стоплят до стайна температура.
В по-дълбока купа стоплих малко от млякото, прибавих маята, малко захар и едно от яйцата.Разбърках добре, за да се разтвори маята и прибавих брашно до получаването на каша (не много гъста- като кексово тесто). Захлупих купата и изчаках шупването на цялата тази смес (не отнема много време- около 15 мин).
В отделен съд разбивам останалите яйца като заделям един белтък за намазване на козунака преди печене.
Стоплям останалото мляко ( да не е вряло, а просто топло) и разтварям хубаво цялата захар в него.
Пресявам брашно, в което правя кладенче и изсипвам шупналата каша, разбитите яйца и млякото с разтворенета захар.Прибавям ванилиите и лим.кора.
Започвам да меся до получаване на меко тесто.
Разтопявам маслото и с намаслени ръце меся докато тестото поеме цялата мазнина.
Добре омесеното тесто поставям в намаслена тенджера, захлупвам с капака,покривам с едно одеало и оставям да втаса поне 2 часа.
Втасалото тесто разделям и плета плитки.Поставям в съда, в който ще пека и втасва още час.
Преди печене намазвам с белтък и посипвам със захар.
Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса.

Аз направих половин доза- излезе един голям козунак Peace Меся на ръка,тъй като нямам машина за хляб.

Дано съм обяснила както трябва всичко.Ако имаш въпроси питай Simple Smile

kapri_z , много хубави кифлички PeaceИ аз си записвам рецептата Grinning
Пепика, чуесни питки.Останаха ми очите в тях Simple Smile

# 185
Благодаря ви момичета. Всеки път си казвам, че ще влизам САМО да гледам, без да правя, защото после уж само опитвам, а пък се наплюскам с топла питка, но очевАдно ми са слаби ангелите Та ей така, както си седях, реших че ще направя нещо си от тесто. Сложих едно яйце, като отделих жълтъка за намазване,  една чаена чаша прясно мляко,една супена лъжица захар, една чаена лъжичка сол, половин кубче мая, половин чаша мазнина, аз сложих мас, може маргарин, брашно на око, докато спре да лепне. Замесих го и го оставих да втаса, докато увеличи обема си два пъти, но на студено, иначе ще му излезе мазнината. След това го разточих на правоъгълник.............. и оттам нататък .....бяло петно.... Нищо неможах да измисля, седя и се триумя кво да правя, питка ли, кифлички ли, малки сандвичи и тогава дойде малкия и каза, че искал за училище мини сандвичи. Нарязах тестото на ленти, около два пръста и дължина двайсет сантиметра и навивахме на рулце, увивахме и усуквахме. Нищо специално, просто самото усещане, че си с детето и то е до теб и има желание от присъствието ти, ми беше достатъчно хубаво.
Забравих да ви кажа, че тестото си го разточих на плот с олио и като го разточих, също го намазах с олио. Тук съм, ако има нещо - питайте  Hug

# 186
  • София
Та ей така, както си седях, реших че ще направя нещо си от тесто. ...

Значи нещо подобно го мътя и аз в момента, ъъъъ пардон ... да кажа се пече в печката. Рецептата е известния тутманик на Касиер, само че мазнината тоя път е свинска мас. Та после ще докладвам резултата, че за пръв път го мътя тоя вариант.

# 187
  • София /Абсурдистан
Не мога да открия рецептата за тесто на Макс Мама. Някой може ли да помогне с линк?

# 188
Не мога да открия рецептата за тесто на Макс Мама. Някой може ли да помогне с линк?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg13126239#msg13126239

# 189
Пепика, какво означава втасва на студено, за да не излезе мазнината?

# 190
  • София
Ами стана превъзходен тутманика на Касиер със свинска мас (вместо масло). Даже смъ приятно изненадан.

Пепика, какво означава втасва на студено, за да не излезе мазнината?

При тестата със свинска мас те се предпочита тестото да втасва на висока температура (тази над стайната) защото маста се разтапя и разтича тестото.

Като изключение от правилото може би е точно този тутманик, който приготвих днес със свинска мас. Втасах го при нормални условия.

# 191
ябълка понеже е с доста мас, я втасваш на 20-25 градуса. Ако е прекалено топло, мазнината ще излезе извън тестото, а трябва да се запази вътре. Може по ваше желание, след като сте ги намазали с яйце и мляко, между тях да сложите бучки мас или масълце.  ooooh! Олелеее, продължавам да се грижа за всеобщото благо на фигурите ни.

# 192
  • Варна
И пухкави и вкусни нещица пак в темата - браво на всички   bouquet

...  със свинска мас (вместо масло). Даже съм приятно изненадан.
Че нали баш със свинска мас стават най-вкусни тестените изделия - само да е хубава де  Wink
Аз при вчерашната питка даже смесих три мазнити - олио, масло и малко свинска мас.
Е, стана убийствена - бетер тутманик  Crazy

# 193
дядо хаджия ,този тутманик си представям сега с мас какво вълшебство е вече eat
Той и иначе е разкошен , сега.......... Laughing

# 194
  • София /Абсурдистан

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg13126239#msg13126239

Много благодаря   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт