Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 9-та тема

  • 86 052
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
kapri_z , за кората си права - винаги става хрупкава, а на мен ми се ще да е мекичка. Ако знаеш начин това да се получи, ще те помоля да кажеш. Вероятно го има назад в темите, ама голямо търсене ще падне. Що се отнася до изпичането - пробвам с дървено шишче и винаги ми се получава.

Не съм Kapri_z но ще ти кажа, как аз пека питките и хляба. Когато питката или хляба се зачервят леко, ги покривам с фолио и след като ги извадя ги мажа с малка бучица масло, така получават невероятен гланц, а и като ги покрия за около десетина минути после коричката става мекичка. Никога не ми се е получилo питка или хляб с дебела кора, и вътре са винаги добре изпечени. Пека винаги при 200°

# 496
  • Мнения: X
   
Видях, че PURE ELIXIR споменава фолио при печене, та се сетих да  споделя своя личен опит. Аз слагам втасалата питка в предварително загрята на 200 С фурна и чакам да се зачерви. Щом добие приятен златист цвят, свалям градусите на 150 С и чакам да се опече.

То аз не съм от правилите,че правили питки,но аз пък я слагам в студена фурна,нарочно,да поудължа втасването още малко,докато загрее фурната,пека на 190 гр. през цялото време,но понеже още в първите 10 -15 мин. се вдига и запича питката,покривам с фолио до края на печенето.Не съм пробвала първо да пека на долен реотан,други така правят,трябва да еспериментирам и аз.
За мекичката кора аз мажа веднага след изпичане с разтопено масло и завивам в памучна покривка докато поизстине.

Венетка,писали сме заедно, Hug.

# 497
  • Мнения: 59
Venetta, PURE ELIXIR   bouquet
Следващият път ще пробвам по вашия начин. Още сега ми се ще, ама ще се въздържа, че нещо в последно време само за тестени вкусотии мисля.  Embarassed А на мен ми се лепят килцата даже само от мислене.  Simple Smile

# 498
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Аз слагам оформеното тесто да втаса на 50 градуса във фурната.В момента,в който изваждам тавата,за да намажа тестото увеличавам градусите на 180 и само долен реотан.Намазвам тестото и слагам тавата във фурната,изчаквам 5-6 минути,след което включвам и горният реотан.Хареса ли ми коричката на питката отгоре,изваждам тавата и завивам с кърпа.Изчаквам 10-тина минути и изваждам питката от тавата и я завивам изцяло.Никога не ми се е получавала твърда коричка,омеква си идеално.
Стаси,разкошна е.  bouquet
Венета,месеницата ти е чудесна,от кога й се каня.  bouquet
PURE ELIXIR ,чудна питка,много ми хареса.  bouquet
Аз напоследък хляб правя и днес също,но следващото ще е фугассчетата по Лабрекс,но с пълнозърнесто брашно.

# 499
  • Мнения: 293
emi03 , както момичетата вече са ти казали , щом искаш тънка коричка печи на по-ниски градуси .Всичко си зависи от фурната.Аз пека на 150-160 градуса.

# 500
  • Мнения: X
мах-мама, Hug!

Момичета,сл. път смятам да направя една месеница,която съм си копирала отдавна,тя е с пр. мляко.Прави ми впечатление в рецептите,че основната разлика идва от това дали ще са с прясно или кисело мляко,евентуално броя на яйцата.Та въпроса ми е породен от любопитство-вие каква вкусова или друг вид разлика намирате между примерно питка,замесена с прясно или кисело мляко?Имате ли предпочитания?

# 501
  • Мнения: 1 122
Аз пека на 160* , като харесам как се е зачервила слагам фолио. След като я извадя от фурната напръсквам с вода и завивам с кърпа, след 5 мин. изваждам от тавата и оставям върху решетка за да не ми овлагне в тавата, като пак си я завивам с кърпа.
PURE ELIXIR месила съм с вода, кис. мляко, пр. мляко, но за мен идеално става с пр. мляко. Peace
А по повод килцата, от Нова година до сега съм качила 3 кг. ooooh! Все си казвам днес за последно меся, но на другия ден не ме сдържа, от студа ли не знам все за ядене мисля. Само чакам април и почвам със салатките. Mr. Green

# 502
  • София
  • Мнения: 1 230
мах-мама, Hug!

Момичета,сл. път смятам да направя една месеница,която съм си копирала отдавна,тя е с пр. мляко.Прави ми впечатление в рецептите,че основната разлика идва от това дали ще са с прясно или кисело мляко,евентуално броя на яйцата.Та въпроса ми е породен от любопитство-вие каква вкусова или друг вид разлика намирате между примерно питка,замесена с прясно или кисело мляко?Имате ли предпочитания?



Доста често в къщи от мойте канибали не остава мляко,  Mr. Green тогава 1:1 карам на прясно и кисело или само на вода.Винаги си става,пека на 150-160,като втаса си я слагам и след изпичането я завивам.Не ми е ставала твърда досега не знам.

# 503
  • Мнения: 293

А по повод килцата, от Нова година до сега съм качила 3 кг. ooooh! Все си казвам днес за последно меся, но на другия ден не ме сдържа, от студа ли не знам все за ядене мисля.

Аз накарах мъжО да заключи брашното в килера и една седмица да ме държи далеч от фурната , щото и на мене ми е слаб ангела  Crazy Но това не ми попречи да си взена 5 пакета френска мая и от сега кроя планове кое по напред да замеся в неделя  Mr. Green Да видим ще устискам ли до тогава. Всъщност като гледам по-скоро домашните няма да устискат , днес 3 пъти ми намекнаха , че хляба на Айтос не бил вкусен.Ми да си вземат друг тогава  Crossing Arms Joy Joy Joy

# 504
  • Мнения: 622
Момичета, а за козунаците и кифличките същите процедури ли правите, за да са им мекички коричките?

# 505
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Момичета, а за козунаците и кифличките същите процедури ли правите, за да са им мекички коричките?

Аз-да.Не пръскам с вода,само завивам.

# 506
  • Мнения: 1 122
Е в това време как да не замесиш Laughing
Кашкавалките на emi03 с малки изменения от мен. Получи ми се невероятно тесто, а другия път ще го направя на питка.  bouquet



# 507
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Стаси,изглеждат страхотно,не мога да им се нагледам.  bouquet

# 508
  • Мнения: 59
kapri_z,  благодаря ти за ценния съвет  Hug
Надявам се, следващата ми питка да бъде идеална.


Стаси, страхотни са!   bouquet
Въпреки че вчера правих, само докато ги гледам започна едно слюнкоотделяне... Браво!  smile3501

Последна редакция: пн, 08 фев 2010, 19:49 от emi03

# 509
  • Мнения: 262
Браво на всички майсторки , много красиви неща показвате , особено ме впечатлиха кашкавалките , много са красиви.

Искам да питам за маста , никога досега не съм се престрашавала да я ползвам , но мисля , че е крайно време и аз да пробвам , даже имам вече осигурен един буркан.

Та да питам , разтопявате ли я преди да я сложите в тестото или просто трябва да е размекната ? 

Също да питам , няколко страници по-назад май Пепика обясняваше , че тесто замесено с мас не трябва да втасва на много горещо (например във фурната ) , защото маста щяла да излезе от тестото.

Аз смятам да правя козунак с малко мас , и ако трябва да втасва козунака ми на стайна температура може да отиде цял ден   ooooh!

Как ще ме посъветвате да процедирам ? Мерси предварително !

Общи условия

Активация на акаунт