За пенсиите

• 2 783
  • 39
  •   1
Отговори
   ,,Добре" ни зарадваха с новината, че ще се пенсионираме на 65 години (като след 10 години сигурно ще го направят до 70). Ясно е, че много малко ще са тези, които ще имат шанса да ги взимат и е ясно, че те ще са едни мизерни пари, които да стигат най-много за хляб и кисело мляко. Аз, а и много мои връстници, които сме родени в последните месеци на годината сме започнали работа на 17 години, защото преди няколко години завършвахме средно образование след11 клас. Да, но като си направя простата сметка излиза, че ако съм жива и здрава до тогава ще направя 48 години трудов стаж!!!  Много зе извинявам, но това е ПОЛОВИН ВЕК плащани осигуровки за държавата, а като знаем  какви пенсии се взимат и колко хора ще ги дочакат се питам какъв е този пладнешки грабеж от държавата и защо се осигуряваме. В много страни пенсиите натрупани в осигурителния стаж се изплащат пълно и еднократно на пенсионера или наследниците му веднага при пенсионирането му, а тук защо ни удържат осигуровки за пенсия никой не знае.

# 1
  • София
    В много страни пенсиите натрупани в осигурителния стаж се изплащат пълно и еднократно на пенсионера или наследниците му веднага при пенсионирането му, а тук защо ни удържат осигуровки за пенсия никой не знае.
Тук целта е да вземат пари от българите и да хрантутят мангалите. За тях винаги има.
Точно поради горните сметки и причини винаги ми е било чудно как млади хора искате осигуровка върху реалната заплата. За мене винаги е било по-добре да взема парите тук и сега.
А за държавата колкото може по-малко.
А и никой не те кара да  работиш задължително до 65-70 год. Ако си натрупаш парички по-рано може просто да прекратиш работа. Да си почиваш и да чакаш, ако доживееш до мизерната пенсия.
Друг въпрос е кой работодател ще държи 65 год. кадри, къде ще си намират работа младите...

# 2
Какво трупане на пари. Хората едва смогват да се изхранят, а както казваш трябва и да харантутим разни паразити, които докато са деца ги мързи да учат, а после ревят, че никой ги не иска на работа.

# 3
Аз като го чух се отчаях, лошото е че все повече от колегите ми, а ние сме все млади хора и все по-често казват - ние няма да сме живи дотогава. Тоест младото наше поколение въобще няма вяра, че ще доживее дотогава и като че ли е обезкуражено и демотивирано.

# 4
Аз като го чух се отчаях, лошото е че все повече от колегите ми, а ние сме все млади хора и все по-често казват - ние няма да сме живи дотогава. Тоест младото наше поколение въобще няма вяра, че ще доживее дотогава и като че ли е обезкуражено и демотивирано.

Ами според мен това е и целта донякъде - ако човек си отиде от този свят преди 65 год. възраст няма и да се налага да му се плаща пенсия. Пак се пестят пари по този начин! За мен също е безумна тази възраст за пенсиониране, още повече че доста отслабват и умствените способности на хората на тази възраст - имам предвид концентрация, способност за учене на нови неща, бързина, бързи реакции и под. , все качества, необходими за качественото извършване на дадена работа!

# 5
Именно, аз си мисля как ли ще се доверя на 65 годишен шофьор да вози детето ми на дълги екскурзии, не че имам нещо против хората, но говорим за реакции и т.н. Едно време селата бяха пълни с хора, защото се пенсионираха в нормална възраст и бяха още запазени и със силите си да се върнат по домовете си там и да ги поддържат и обработват.  А сега - с памперсите ще ходим на работа newsm78

# 6
  • ENGLAND
 В много страни пенсиите натрупани в осигурителния стаж се изплащат пълно и еднократно на пенсионера или наследниците му веднага при пенсионирането му, а тук защо ни удържат осигуровки за пенсия никой не знае.
Не знам кои са тез страни, но да кажа за Англия. Тук от край време се пенсионират на 65 години, и мъже и жени. В момента усилено се говори за увеличаване на 70 години на пенсионната възраст, въпрос на месеци е да я приемат. Да не говорим, че такова натрупване на пенсии и изплащане на наследниците е само при допълнителното пенсионно осигуряване, не и нормалното,което се удържа когато работиш.А допълнителното пенсионно осигуряване не всеки може да си го позволи. Масата завършва училище на 16 години. Ха направете си сметка колко стаж ще има до 65-70 години. Да не говорим, че държавната пенсия тук е повече от мизерна - 75 паунда на седмица.
Съпругът ми, местен, започва работа 3 дни преди 14 -тия си рожден ден (тогава са завършвали на 14). До 70 години ще има 56 години трудов стаж, работил е и работи през цялото време, и пак ще си получава държавната пенсия + още малко когато си е правил допълнително осигуряване.
Така, че тенденцията е не 65, а 70 години и нека не сравняваме с другите страни, че става още по-зле, ако сме като тях.

# 7
Моля, не сравнявайте работещият англичанин /или немец, холандец, французин..../ с работещия българин. И то онзи българин в предпенсионна възрат.

# 8
  • ENGLAND
Е, ам въпроса нали е за пенсионната възраст и пенсионните фондове, не за работещите преди пенсия.

# 9
Моля, не сравнявайте работещият англичанин /или немец, холандец, французин..../ с работещия българин. И то онзи българин в предпенсионна възрат.
защо  Rolling Eyes,  работещите холандци, англичани, немци, по-малко ли работят от работещите българи?

# 10
  • София
Тук целта е да вземат пари от българите и да хрантутят мангалите. За тях винаги има.
Точно поради горните сметки и причини винаги ми е било чудно как млади хора искате осигуровка върху реалната заплата. За мене винаги е било по-добре да взема парите тук и сега.А за държавата колкото може по-малко.
А и никой не те кара да  работиш задължително до 65-70 год. Ако си натрупаш парички по-рано може просто да прекратиш работа. Да си почиваш и да чакаш, ако доживееш до мизерната пенсия.
Друг въпрос е кой работодател ще държи 65 год. кадри, къде ще си намират работа младите...

Ще ти отговоря на болдваното - защото имам родители и баби и дядовци. Та ако не плащам на реална заплата осигуровка и тези мизерни пари няма да взимат. В момента никой не събира пари за бъдещите пенсионери, всичките внасяни осигуровки отиват за сегашните. Така че, ако имаш родители помисли те какво получават.
Иначе възрастта 70 години и на мен ми се вижда много, но за съжаление е тенденция, така че явно ще ни я наложат.

Последна редакция: ср, 20 яну 2010, 15:38 от Aннa

# 11
Нещо се обърках тук. Мислех си, че става въпрос за пениси Mr. Green и си викам чакай да се посмея. А то каква била работата.
Не сте ли младички за пенсия?

# 12
Нека да не се сравняваме с бледоликите англичани!Когато в България един закон просъществува 100 години,а не както в АНглия 500 ,тогава може да говорим и за други неща.Англия е велика сила и е ключов политически партньор,с които се съобразяват на международната сцена.Примера с Англия не е подходящ - велика сила и малка,зависима България./Мога да пиша и още,но....Против съм късното възрастово пенсиониране.Както вървят нещата ще се работи до 101!Мисля,че има биологични фактори,които не са за подценяване - деменция,коксартроза,напикаване - е,да има памперси и за възрастни стига да има кой да им ги купи!
БАСТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 smile3513

# 13
  • гр. Шумен
защо  Rolling Eyes,  работещите холандци, англичани, немци, по-малко ли работят от работещите българи?

Ами на прима виста да кажем, че там думите "здравословни и безопасни условия на труд" не означават порция имам-баялдъ (както е при голяма част от българските работодатели).
По тоя въпрос имаше една дискусия вече във темата за непопулярните мерки на правителството.

# 14
  • Варна
Налага се пенсионната възраст да се вдигне, защото населението застарява, няма кой да плаща пенсиите.
Преди няколко дни изнесоха данни , че страната ни е на седмо място по застаряване в света. Confused

Общи условия

Активация на акаунт