Отговори
# 330

Да, Бог не е човек  - но както знаеш (от Библията) ние, човеците сме създадени по негов образ и подобие. Личност не е равно на човек. Личност е, защото притежава личностни качества - може да обича, може да чувства, може да общува.....и още много ......Но това разбира се е нашият Бог. Не знам за Буда, или за Кришна, а пък още по-малко за Ищар Simple Smile ....

Може ли аз ... Peace Не приемам думите " че сме създадени по образ Божий и подобие " буквално. Вложен е друг смисъл в това изречение. Създадени сме по Негов образ и подобие, защото сме творци като Него. Можем да творим живота си. По рождения ни е  дадена  тази сила. 
Това е хубаво, че разсъждаваш върху написаното. Да, творци сме!
Но какво значи "буквално" - и защо си мислиш, че аз приемам буквално?

# 331
black-russian,
Противоречията идват от недостатъчното познание Simple Smile ... Аз не искам да те убеждавам в нищо - ти си достатъчно интелигентен човек, за да имаш собствена позиция - а пък щом имаш и Библия можеш сама да откриеш отговора на въпросите си някой ден Simple Smile  - въпросите, свързани с християнството.....
Особено, ако се абстрахираш от различните тълкувания, които най - услужливо предлагат всякакви "учители"....може и да се получи!
Успех   bouquet

# 332
Бел,  колко Бога има ...? Аз знам само един и това е Бог..няма име този Бог, защото Бог не може да е личност.  Христос, не е Бог, а Негов син, пак да повторя.  Има  по-висша сила от самия Христос. Христос  съществува едва  от преди 2000 години, Буда от 500 години преди него,  а кой е създал земята, планетите , Христос ли???? Явно не  е той, защото земята е създадена  от преди милиарди години, а не от 2000 години   Wink Някой го е пратил Христос да се роди на тази земя и да научи хората на нещо! Кой го е пратил? Задавате ли си въпроси, когато четете нещо или  просто сляпо  приемате и  формулирате ?
  Защо се казва" Пратих единствения си и възлюблен син  при човеците"  Той не може да каже това сам за себе си, защото е безумие.  Ако беше така, щеше да каже. " Препращам себе си на земята. Или аз слизам на земята, но казва, че праща СИНА СИ!  Как по-ясно да се каже от това?

А това интересно, защото има резон. И аз бих искала да знам. Може ли някой да отговори?

Бел, в Стария завет пише ,че Бог е Йехова, сега казвате , Христос е Бог? Кой е истинския? И защо в една  и съща книга има и Йехова и Христос..два БОГА? Не е ли Йехова, Отеца, този който праща Исус на земята?
И наистина, нека християните отговорят на този въпрос: след като Христос е единствения Бог за вас, той  се е появил само преди 2000 години , то интересно  кой Бог  е създал земята, която съществува преди него? Отговорете де... Laughing

На въпроси, които нямате отговор, подминавате, все едно не сте ги видяли.Според мен  отговаряте избирателно. В Библията се описва създаването на света и първите хора Адам и Ева. И там пише: Бог създаде....а не Христос създаде. Изглежда има нещо НАД него, някаква сила, която твори и създава!  Laughing

БориСе, все още си  чакам отговора за второто пришествие , с твои лични думи. Ще ми е интересно...  Peace

black-russian,
Противоречията идват от недостатъчното познание Simple Smile ...

Не е нужно някаква специално  познание, за се види, че има различия между тях. Ти  какво искаш да кажеш, че не виждаш  между стария и новия завет  противоечия ли? Е стига де ...  ooooh!  Стария завет дори вече не се печата, дава се само новия завет. Защо мислиш ,че е така?  Rolling Eyes

Последна редакция: нд, 31 яну 2010, 23:09 от kuku-ruku

# 333

Не мисля, че има християнин, който да възприема Бог като личност. Личност е човешка категория. И тук пак опираме до това, кой как възприема Бог - природна сила, личност, вселенски разум.

Напротив, доста от тях  възприемат Бог като личност. Те смятат, че  Светата Троица  се състои от Бог Отец, Бог Дух и Бог син три личности събрани в едно.

Говорила съм с тях, това не са мои думи, а техни- Христос за тях е Бог и личност. Сега тук друго ти казваш , че не е личност. Доста объркващо...  Thinking

Личност е! Но в едно си права - повече от личност е. Той е Бог! Между другото не е необходимо да си християнин, за да го възприемаш като личност. Има си общоприети норми какво е личност (в историята, в психологията ...)

А на последните въпроси мисля, че неправилно си разбрала. Много е лесно да се отговори. Не едно и две са местата. Само да попитам право на цитати имам ли? Но ако може утре, че мисля да спя. Аз също имам ангажименти. А молбата ми е да прочетете първо малко Битие, Псалмите, Исая, и Евангелията. (поне)

# 334
Ето за имената на Бога, съжалявам нямам време да търся има ли го на български.
http://ldolphin.org/Names.html

Стария завет дори вече не се печата, дава се само новия завет. Защо мислиш ,че е така?  Rolling Eyes

Смаях в залата.  Joy
Това, че са ти пуснали в пощата Нов Завет не означава, че някоя деноминация вярва само в него.

# 335

. Тук пишат много хора, но не пишат на базата на какво ги предлагат техните "пътища".

Е как да не казват на базата на какво пишат? Ами на база размишление. Laughing Вътрешни и дълбоки размишления. Нямам учители, нямам гуровци, не се занимавам с окултизъм, не следвам никакви течения и секти, не ме интересуват врачки, магии и тем подобни простотии. За Ищар никогa не съм чувaла..какво е това?
  Всичко, което чета  минава през сърцето ми , и когато то се бунтува, значи има защо. Тогава знам, че това е знак, че чета нещо лъжовно, смешно, странно... Например, като четата Библията , чувствам как  в сърцето ми  се разлива  много приятна топлина и ми е много приятно когато я чета, усещането  е, вътрешно спокойствие.  Но когато чета тук,  как някои буквално приемат написаното в Библията , тогава сърцето ми се бунтува. Не чета сляпо и не приемам всичко в Библията буквално. Библията се тълкува, но не с ума, а със сърцето. А сега  ме  изгорете  на кладата!  Crazy

Последна редакция: пн, 01 фев 2010, 00:06 от kuku-ruku

# 336
Ето за имената на Бога, съжалявам нямам време да търся има ли го на български.
http://ldolphin.org/Names.html

Стария завет дори вече не се печата, дава се само новия завет. Защо мислиш ,че е така?  Rolling Eyes

Смаях в залата.  Joy
Това, че са ти пуснали в пощата Нов Завет не означава, че някоя деноминация вярва само в него.

На теб ти е смешно,  аз обаче  съм пропътувала с мъжа ми,  целия свят. Във всеки хотел , навсякъде по света  в нощното ни шкафче са сложили  само НОВИЯ ЗАВЕТ.  " The New Testament " . Няма и помен от Стария завет. Stop   Пък ти си се смей. Нали знаеш, който се смее последен, се смее най-добре  Laughing

Последна редакция: пн, 01 фев 2010, 00:08 от kuku-ruku

# 337
Лека нощ от мен  Laughing

# 338
"Пълното отричане е същността на положителното. Когато има отричане на всички онези неща, до които мисълта е довела психологически, само тогава има любов, която е съчувствие и интелигентност."

Много ще съм благодарна, ако някой ми разтълкува това. Защото го чета вече стотен път и се чеша енергично по врата, но не мога да го разбера.

# 339
http://www.pravoslavieto.com/books/kakvo_znae_hristianin/index.htm
"Какво е необходимо да знае съвременният православен християнин"
С много удобно меню отстрани. Прегледайте всяка глава (поне като заглавие). Мисля, че се дава становище по почти всеки въпрос засегнат в темата.

Последна редакция: пн, 01 фев 2010, 01:17 от divib

# 340
  • София
Личност е! Но в едно си права - повече от личност е. Той е Бог! Между другото не е необходимо да си християнин, за да го възприемаш като личност. Има си общоприети норми какво е личност (в историята, в психологията ...)
Да, Бог не е човек  - но както знаеш (от Библията) ние, човеците сме създадени по негов образ и подобие. Личност не е равно на човек. Личност е, защото притежава личностни качества - може да обича, може да чувства, може да общува.....и още много ...

С тази 'личност' май създадох доста спорни моменти. Няма лошо, все пак в спора много пъти става ясна истината.
По принцип, за да е конструктивен един спор, терминологията, която използваме, трябва да е ясно определена. Сигурно има много определения на понятието 'личност'. Аз приемам това:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Личност
За мен това понятие е обвързано напълно с понятието 'човешки индивид'.

Не мисля, че има християнин, който да възприема Бог като личност. Личност е човешка категория. И тук пак опираме до това, кой как възприема Бог - природна сила, личност, вселенски разум.
Имаше дискусия за това в друга тема наскоро. Да, християните приемат Бог за личност. Peace  

Напротив, доста от тях  възприемат Бог като личност. Те смятат, че  Светата Троица  се състои от Бог Отец, Бог Дух и Бог син три личности събрани в едно.
Говорила съм с тях, това не са мои думи, а техни- Христос за тях е Бог и личност. Сега тук друго ти казваш , че не е личност. Доста объркващо...  Thinking
Пак опираме до определения - какво е християнин. Определението, което аз възприемам, най-кратко звучи така - християнин е човек, който вярва безусловно в думите на Исус Христос - 'Аз съм пътят, и истината, и животът'.
 Peace

# 341
  • София
Е как да не казват на базата на какво пишат? Ами на база размишление. Laughing Вътрешни и дълбоки размишления.
...
Библията се тълкува, но не с ума, а със сърцето. А сега  ме  изгорете  на кладата!  Crazy
Никои не смята да те гори на кладата. Но тук, според мен, нещо си противоречиш. Размишленията се правят с ума, а не със сърцето.

Умът е основното свойство на човека, което го отличава от всички други същества. И едно нещо ако не се разтълкува с ума, то не е осъзнато.

# 342
в Стария завет пише ,че Бог е Йехова, сега казвате , Христос е Бог? Кой е истинския? И защо в една  и съща книга има и Йехова и Христос..два БОГА? Не е ли Йехова, Отеца, този който праща Исус на земята?
И наистина, нека християните отговорят на този въпрос: след като Христос е единствения Бог за вас, той  се е появил само преди 2000 години , то интересно  кой Бог  е създал земята, която съществува преди него? Отговорете де... Laughing
На въпроси, които нямате отговор, подминавате, все едно не сте ги видяли.Според мен  отговаряте избирателно. В Библията се описва създаването на света и първите хора Адам и Ева. И там пише: Бог създаде....а не Христос създаде. Изглежда има нещо НАД него, някаква сила, която твори и създава!  Laughing
Не е нужно някаква специално  познание, за се види, че има различия между тях. Ти  какво искаш да кажеш, че не виждаш  между стария и новия завет  противоечия ли? Е стига де ...  ooooh!  Стария завет дори вече не се печата, дава се само новия завет. Защо мислиш ,че е така?  Rolling Eyes
Не, Йехова/Яхве/ не е Бог. Той е елохим и няма как да "седи" на по-висок чин от Христос. Христос слиза от лоното на Бога, затова "стои" над всички йерархии, които не са никак малко. Няма да пиша йерархиите, защото всеки ги знае.  Peace
 Човек е създаден по Божи образ и подобие, но тук хората забравят, че човешкото същество в същността си е духовно същество, не материално.
 За противоречието гледам, че става въпрос. Да, всички евангелия си противоречат и това е нужно.

# 343
в Стария завет пише ,че Бог е Йехова, сега казвате , Христос е Бог? Кой е истинския? И защо в една  и съща книга има и Йехова и Христос..два БОГА? Не е ли Йехова, Отеца, този който праща Исус на земята?
На въпроси, които нямате отговор, подминавате, все едно не сте ги видяли.Според мен  отговаряте избирателно. В Библията се описва създаването на света и първите хора Адам и Ева. И там пише: Бог създаде....а не Христос създаде. Изглежда има нещо НАД него, някаква сила, която твори и създава!  Laughing
Не, Йехова/Яхве/ не е Бог. Той е елохим и няма как да "седи" на по-висок чин от Христос. Христос слиза от лоното на Бога, затова "стои" над всички йерархии, които не са никак малко. Няма да пиша йерархиите, защото всеки ги знае.  Peace
 Човек е създаден по Божи образ и подобие, но тук хората забравят, че човешкото същество в същността си е духовно същество, не материално.
 За противоречието гледам, че става въпрос. Да, всички евангелия си противоречат и това е нужно.

Xylometazolin, звучиш като професионален експерт по духовните въпроси!  Много убедени твърдения, за това  кой къде стои във всичките тези духовни Йерархии и кой от къде слязъл Laughing  Откъде придоби тези знания, за толкова  кратък период от живота си ? Някои хора изследват и се занимават с това през целия си живот и пак не са убедени  кое е истината, защото какво е истина? Абстрактно понятие.   Едно е човек да вярва, а друго е да  твърди нещо, че е така, освен ако не го е преживял лично!  Аз например вярвам в прераждането, не не мога да твърдя убедено, че то съществува ...

# 344
На теб ти е смешно,  аз обаче  съм пропътувала с мъжа ми,  целия свят. Във всеки хотел , навсякъде по света  в нощното ни шкафче са сложили  само НОВИЯ ЗАВЕТ.  " The New Testament " . Няма и помен от Стария завет. Stop   Пък ти си се смей. Нали знаеш, който се смее последен, се смее най-добре  Laughing

Прочети това /не е най-доброто, но дава посока и показва понятията/

http://www.pravoslavieto.com/bible/docs/SZ_NZ.htm

http://www.pravoslavieto.com/books/pravoslaven_katehizis/vjara/1.htm

Не искам да го приемаш като категорично и единствено възможно, просто да имаш поглед.  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт