Отговори
# 390
Здравейте и от мен!

В Библията има една приказка, която описва хармонията, обсъждана тъй много в източната философия - онова, което е в ума, да слезе в сърцето! Това са двата най-важни духовни центъра. Без ум, няма баланс и без сърце, няма истина.

# 391
  • София
сърцето и мозъкът се допълват взаимно, ...
Тук съм напълно съгласен. Моето мнение е че човек трябва да използва мозъка си, за да отклонява чувствата, обратни на любовта, радостта, щастието, които неизбежно атакуват сърцето
 Peace

Това е в основата на епикурейската школа, хубаво е.
Не бях чел нищо за епикурейската школа, признавам си.  Embarassed Прочетох набързо това:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Епикурейство
В статията пише (моля, да ако знаеш повече, да кажеш, дали е вярна)
'Според епикурейците най-висшето удоволствие (спокойствие и липсата на страха) се постига чрез познание'
Само ще вметна, че за християните, според мен, до 'най-висшето удоволствие(спокойствие и липса на страх)', се постига чрез Вярата, а до нея се стига чрез познанието.
 Peace

# 392
  • Варна

Какво наричате "езотерична наука"?
Само питам, не споря.   bouquet

Няма такава наука. За да има трябва да има научен апарат, общи закони, единство, последователност ...

Отдъхнах си. Но има езотерично познание, част от него вплетено и в Библията, и в много клонове на съвременната наука, и в други свещени и митологични текстове.

# 393

. Освен това е често срещано явление, човек да чувства със сърцето си нещо днес, а утре друго нещо и старите чувства да останат в забрава. Много пъти чувствата на сърцето зависят от случайни фактори като моментни ситуации, настроения. От всичко това излиза, че днес може да почувстваш със сърцето си един 'бог', утре да попаднеш в друга ситуация и вече този 'бог' да е друг. Peace

Не мисля така, че днес сърцето харесва един бог , утре друг.   Там където има любов, няма омраза, и там където има светлина, няма мрак. Там е и Бог.  Не можа да обичаш Бог и  да боготвориш Сатаната в същото време. А Бог няма как да обитава в ума, защото ума е повърхностен и там нищо не се задържа за дълго.
А къде според теб е Божия Храм?

Куку руку, евреите викаха "Осанна", а само след шест дни "Разпни го!".

# 394
Колко много неща знаете, това наистина е ценно знание.   bouquet Аз съм доста по-неука откъм фаакти.

Мила, не се впечатлявай, тези неща са ми влизали в конспектите в университета, затова ги знам, доколкото ги помня, разбира се. Признавам си без бой - нищо не отбирам от счетоводство, например, а дори направих опит да го уча - провал!

Hug  bouquet

# 395

Само питам, не споря.   bouquet

Няма такава наука. За да има трябва да има научен апарат, общи закони, единство, последователност ...

Отдъхнах си. Но има езотерично познание, част от него вплетено и в Библията, и в много клонове на съвременната наука, и в други свещени и митологични текстове.

По този въпрос вероятно никога няма сме на едно мнение. Но ето определението на уилипедия за "езотерично християнство": (не че съм съгласен с него)

Цитат
Езотеричното християнство се отнася към мистичния живот и приложение на т.нар. вътрешно учение на Христос. Свързва се с различни духовни традиции, проявени през вековете (есеи, гностични учения, богомили, розенкройцери) и в настоящето — антропософската доктрина, създадена от Рудолф Щайнер и учението на Всемирното бяло братство, изявено от Петър Дънов.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B7%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%8 … D1%82%D0%B2%D0%BE

Между другото ти не беше ли казала, че Щайнер не е езотерик?

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 10:40 от БориСе

# 396
  • Варна
сърцето и мозъкът се допълват взаимно, ...
Тук съм напълно съгласен. Моето мнение е че човек трябва да използва мозъка си, за да отклонява чувствата, обратни на любовта, радостта, щастието, които неизбежно атакуват сърцето
 Peace

Това е в основата на епикурейската школа, хубаво е.
Не бях чел нищо за епикурейската школа, признавам си.  Embarassed Прочетох набързо това:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Епикурейство
В статията пише (моля, да ако знаеш повече, да кажеш, дали е вярна)
'Според епикурейците най-висшето удоволствие (спокойствие и липсата на страха) се постига чрез познание'
Само ще вметна, че за християните, според мен, до 'най-висшето удоволствие(спокойствие и липса на страх)', се постига чрез Вярата, а до нея се стига чрез познанието.
 Peace
Някога, вярата не се е отделяла от познанието, нейните въпроси са се търсили чрез метафизиката (космогония, теология, произход и природа на нещата). Някои от древногръцките философи са твърдели, че Бог е един, всеобхватен и непознаваем, че е творец на всичко. Много от тях са участвали в Мистерии, твърдящи същото. Именно от техните школи познаваме част от ученията и ритуалите на мистериите. Не ги величая като "наука", "вяра", а само като част от човешкото познание, от човешките търсения.
Но аз също не вярвам, че вярата е въпрос на познание. То никак не е задължително, но на някои им помага.

БориСе, казах, че не знам нищо за него и не знам защо се нарича езотерик. Не съм съгласна и с определението на Гугъл за "езотерика". За мен "езотеричен" си означава, точно каквото си значи - вътрешен, посветен и касае знания и търсения, в които се посвещават малцина. За различните школи, по различни критерии. Едно е общото - желанието да се приобщиш. В този смисъл определям ранното християнство като езотерично - касаело само определени посветени.

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 10:32 от Ментова

# 397
  • София
Но аз също не вярвам, че вярата е въпрос на познание. То никак не е задължително, но на някои им помага.
Навсякъде в моите постове, като говоря за Бог и Вяра, имам предвид техния библейски смисъл и това съм го уточнил в един от тях. И за да се достигне до тях, неизбежно трябва да се запознае човек с библейските текстове, което не е нищо друго, освен познание. Разбира се, трябва и желание, което, обаче, е друга тема.
За другите видове 'Бог и Вяра' не мога да кажа. За тях да разкаже някой друг. Peace

# 398
Навсякъде в моите постове, като говоря за Бог и Вяра, имам предвид техния библейски смисъл и това съм го уточнил в един от тях. И за да се достигне до тях, неизбежно трябва да се запознае човек с библейските текстове, което не е нищо друго, освен познание. Разбира се, трябва и желание, което, обаче, е друга тема.
За другите видове 'Бог и Вяра' не мога да кажа. За тях да разкаже някой друг. Peace

Съгласен съм! и откровение! Но от Святия Дух, защото и Дявола цитира Библията и то много добре.

# 399

Peace

Знанието е сила. Тогава как би обяснил: "Голяма мъдрост-голямо страдание, и който трупа познание трупа тъга."

ПП БориСе, Обичам Соломон, за добро или не.  Blush

# 400
Вижте, просто искам да споделя:
Цитат
„Думите са най-несигурният носител на истината.“

Нийл Доналд Уолш

# 401

Само питам, не споря.   bouquet

Както  всяка една друга наука и правилно разбраната езотерична наука има свои харектеристики.  Резултатите от нея са в резултат от духовно-научни изследвания. Всеки човек, след укрепване на вътрешният душевен живот и спазването на определени точни наставления може да развие в себе си духовно-възприемателни органи. Наред с това, дори и човек да не е стигнал до етапа на будно виждане в Духовният свят, може да разбере резултатите от духовното изследване.
Основна отличителна черта на Духовната езотерична наука е духовно-научният подход на мислене. Сега живеем в епохата на рзсъдъчното мислене. Нужно е човек първо да осмисли и разбере логически дадена наука за да може да я допусне, като свой светоглед.Именно за това е толкова трудно на днешните  съвременници да приемат някои религиозни виждания. Днешният човек е свободолюбив и все по- развиващо се личностно чувство.Трудно е да бъде заставен да приема каквото и да билипод натиска на заплахи за божие наказание, ако не води праведен живот.
 Всяко буквално приемане на религиозните документи,води до голяма степен до подтискане на чувството на свобода на избора в човека. И това го кара вътрешно да се бунтува и да не приема нещата. Така и трябва да е. Днес моралните идали трябва да се проявяват в човека в акт на пълна свобода. Човекът през епохите е претърпял развитие.

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 15:24 от Xylometazolin

# 402
  • София
Ето два линка със стихотворения на Иван Вазов, които, може би, са интересни:
http://www.pravoslavieto.com/molitvoslov/molitvi/za_deca.htm
http://liternet.bg/publish/vatanasov/vazov.htm

Ето още нещо:
http://nobelisti.com/
 Peace

# 403

Дай твоето определение за 'Божи Храм', за да не говорим за различни неща.
 Peace

А аз исках ти да ми отговориш, не се измъквай Laughing

Тъй като аз не приемам думите на Хрситос буквално/ защото. не случайно  Той е обичал да говори с притчи, за да ни кара като търсми  ,да размишляваме, а не да ни даде на говтово сготвено и сдъвкано/, смятам , че Божият храм е нашето тяло, а Божието царство е сърцето на вярващия.  

Ако някой развали Божия храм, него Бог ще развали; защото Божият храм е свет, който храм сте вие“ (1 Коринтяните 3:16-17).

„Царството Божие вътре във вас е” (Лука 17:21).

Двери на православието

# 404
  • В градината...
kuku-ruku, естествено, че Бог не обитава в ръкотворни храмове.

Общи условия

Активация на акаунт