Може би самите ние вътре в себе си се наказваме по различни начини, за да се държим под контрол.
Лично аз се страхувам от себе си, нямам си доверие.

И на мен ми се случва да се страхувам. Случва се. Страхът е различен. Понякога се страхуваш а даже не можеш да разбереш от какво - чувстваш безпокойство. Може да се дължи на различни неща, включително и хормонално или психическо разстройство. Няма да засягам този вид безпокойства в момента.
Когато говорим обаче за християнин, който се безпокои ... тогава нещо не е наред. Това, което не е наред се нарича липса на вяра. Това е симптом за прекъсната връзка с Бога.
Личният ми опит е показал, че щом се върнеш при Бог безпокойството изчезва. Случва се за това безпокойство да има причина - безизходна ситуация. Единствената наистина безизходна ситуация за която се сещам е човек да умре в греховете си. Но най-често тя е безизходна само защото ние не гледаме от позицията на Бог. Отговорът на Библията в такива моменти е ясен (и преживян и от мен):
"не се безпокойте за нищо, но относно всяко нещо с молитва и молба изказвайте нуждите си пред Бога с благодарение!"
Това не води до някакъв фалшив мир и успокоение, но много пъти съм бил свидетел как ситуацията се променя така, че е ясно, че никой друг освен Бог не е в състояние да я е променил.