Отговори
# 240
Благодаря за споделените мнения за клиничната смърт. Аз самата не спирам да се интересувам и да чета по въпроса... В случая не желая да споря с никого , защото знам и разбирам, че е нормално да имаме различни мнения.  Peace

# 241
Аз не съм бил в кома и не искам да бъда, но също съм бил предупреждаван за неща, които може да се случат. Става въпрос, че предварително съм бил предупреден за ситуация, в която ще попадна на следващия ден и сънят ми помогна да взема правилното решение. Но това се е случвало рядко и по-скоро ми е помогнало да знам, че Бог е до мен в такива ситуации.

Има нещо обаче, което искам да изясня. За мен светът на сънищата не е еднозначен със светът на Бога. Дори и реално да е едно преживяване, то не е задължително, че Бог го манипулира. Дори да не е сън, а да е реалност не е равнозначно, че Бог го прави, за да те води.

В Стария завет е записано, че е възможно да се сбъдне знамение дадено, за да подмами народа да следва други богове. В Новия - е казано, че в последните дни такива знамения ще има както на "небето горе, така и на земята долу" с цел да бъдат подмамени хората.

Последна редакция: пт, 29 яну 2010, 20:54 от БориСе

# 242
  • Варна
Езотеризмът не е религия. В началото и християнството е било езотерично - вътрешно, касаещо посветени хора.
Аз мисля, че науката не противоречи на нито една религия.
Прочетох гл.7, 8, 9 от към Римляни, опитвам се да ги осмисля  - едни слова ми звучат изключително близко и познато, други - не, дори не искам да ги приема. Така ще е.
Това нашето не е вяра, философстване е. Няма лошо.
Това, което обединява всички религии е, че са обърнати към човек и неговите търсения. Никой не може да вярва едновременно в няколко божества, разбира се.

# 243
Езотеризмът не е религия. В началото и християнството е било езотерично - вътрешно, касаещо посветени хора.
Прочетох гл.7, 8, 9 от към Римляни, опитвам се да ги осмисля  - едни слова ми звучат изключително близко и познато, други - не, дори не искам да ги приема. Така ще е.
Това, което обединява всички религии е, че са обърнати към човек и неговите търсения. Никой не може да вярва едновременно в няколко божества, разбира се.

А какво точно е езотеризмът? И какво точно е религия ....според теб? Какво влагаш лично ти в тези понятия?

# 244
  • Linz
Благодаря за споделените мнения за клиничната смърт. Аз самата не спирам да се интересувам и да чета по въпроса... В случая не желая да споря с никого , защото знам и разбирам, че е нормално да имаме различни мнения.  Peace
Още едно мнение- ти самата не вярваш, че преживяванията ти по време на комата са реални.
Не искам да споря, по-скоро съжалявам.

# 245
  • Варна
Прочетох гл.7, 8, 9 от към Римляни, опитвам се да ги осмисля  - едни слова ми звучат изключително близко и познато, други - не, дори не искам да ги приема. Така ще е.

А какво точно е езотеризмът? И какво точно е религия ....според теб? Какво влагаш лично ти в тези понятия?

Езотерика е безкрайно многообразната съвкупност от различни вярвания, учения, общности, които се стремят към определено познание със свои си методи, ритуали, но не се разпростаняват широко, прибщават само желаещите, отговарящи на определени условия, не винаги свързани само с неща, като съответен статус, положение в обществото, материални заслуги. Някои от тях са стари колкото света. И си имат своите свещени текстове. Нямат нищо общо със съвременната меркантилна експлоатация, на която са подложени.
Религията не се наемам да я определям. Но всички знаем кои са основните религии.
Вярата е нещо друго. Вярата е благословия. Най-висшата.
Всички вярвания, учения, религии имат обща ядка, ако и да се ползват с различни средства за постигането на различни цели. Това е грижата за човешката душа и нейният стремеж към "повече", към съвършенство, към осмисляне и опрощение. Всички вървят по един път, не всички са изминали еднаква част от него.
Според мен, разбира се.
Не споря, защото не мисля, че вярата е въпрос на убеждения, дискусии, разяснения, тълкувания. Избрала съм да търся и да се възпитавам в християнските ценности, защото са ми най-близки. Не съм закърмена с вяра и не знам дали ще бъда благословена с нея. Мога само да се надявам.

# 246
Езотерика е безкрайно многообразната съвкупност от различни вярвания, учения, общности,........
Нека да споменем някой от тях конкретно,, които са в основата й : богомилското учение, розенкройцерското учение, учението на  Учителя Беинса Дуно .
Каква е същността на тези учения - защото те са учения, нали така? За какво говорят тези учители..? В какво вярват и на какво учат своите последователи?
Какви методи използват за достигане на своите цели?
Добре е детайлно да бъдем запознати с всички тези факти, защото, когато получаваме обобщена информация всичко звучи много хубаво и идеализирано, но....дали е точно така, както изглежда на пръв поглед?!
Какво мислиш за окултизма, който е основа на учението на Беинса Дуно (Петър Дънов)? За магията, която се практикува от висшите посветени? За отношението на Рудолф Щайнер(предполагам знаеш кой е той)  към Луцифер и по специално  за темата :"* Човешкият Аз може да приеме Христовия импулс само в свобода и по този начин да спаси Луцифер" ?
Аз лично не виждам нищо християнско тук - дори напротив....!
Защо са му на езотеризма християнските ценности? Не може ли да изгради свои собствени??
Какво не му е достатъчно на Христос, че трябва да бъде допълван, коригиран, дообясняван и заместен от друг, нов, космичен, ексцентричен?
Да, всички религии и учения търсят и се стремят към нещо......но нещо конкретно, специфично. Това, което ги обединява е човекът, защото колкото и различни да сме ние хората си приличаме..имаме стремеж към живота. Смъртта не е естествено събитие, въпреки, че се случва неизбежно. Защо умираме, кои сме и как сме дошли тук, къде ще отидем, как да живеем.....? Това са обединяващите въпроси.
 И от тук тръгват различните пътеки. Някой изградени върху човешки хрумвания, други върху духовни преживявания....! Но дали всички те, водят към живота??? И дали всички те са добри за нас хората? Дали е добре да опитваме и да следваме без да познаваме детайлно? Има ли някаква опасност да се загубим, да пострадаме по пътя, да навлезем в тъмнината, която ще ни обърка още повече?
Не е все едно в кой и в какво вярваш! Защото именно вярата (или неверието) са определящи за начина ни на живот.

# 247
  • Варна
А коя съм аз, че да се наема да отговоря на въпросите ти?
Наистина, не бих могла, не мога да давам оценки на неща, които не знам защо са се появили, какво ги е извикало, какво ги движи.
Никак не претендирам, че познавам дори и малка част от т.нар. езотерични учения, един живот не би ми стигнал да ги опозная в детайли, ако и да имах достъп до техни оригинални текстове и автентични описания.
Учението на Петър Дънов не е езотерично, широко и свободно разпространено е.
Не, не знам кой е Щайнер и защо в началото на 20-ти век претендира да е езотерик. Ще прочета.
Богомилството е ерес, не е езотерично учение.
Братството (вероятно не е било само едно) на Розенкройцлерите е безкрайно далеч от основите на езотеричните учения, той е късно явление, и да, приемат и християнски ценности. Защо? Как бих могла да знам аз?

Но много от езотеричните учения, школи, общности са по-стари от християнството, как биха могли да претендират за неговите ценности?

# 248
Но много от езотеричните учения, школи, общности са по-стари от християнството, как биха могли да претендират за неговите ценности?

Кои са те?

# 249
  • Варна

Кои са те?

Култът към Митра, друидските мистерии е Британия, елевстинските мистерии, орфическите мистерии, вкханските мистерии, дионисиевите мистерии, ритуалите на Иштар,мистериите на Атис и Адонис, херметизма (живота и съчиненията на Хермес Трисмегист), многото египетски култове и мистерии, мистериите, свързани с Озирис, култовете към Изида, школата на Платон, античните оракули и мистериите към тях, Питагорската школа, кабала.
И това са само тези, касаещи нашият културно-географски ареал. И далеч не съм се сетила за всички.
Мистерия не означава само определен, магичен или не, ритуал, а система от знания, текстове, вярвания, символи, тълкувания, морални догми, и техните водещи фугури и последователи.

# 250
  • София
Аз сега откривам темата,и понеже от скоро чета подобни книги,може ли да си присъединя към вас?

# 251
С уважение към твоето мнение нека изкажа моето.

1. Множеството на ученията които ти си отрекла като езотерични са такива за много други които наричат себе си езотерици.
2. В множеството пък на тези, които определяш като езотерични има много ... как да кажа ... (мистични) те са толкова тайни, че чак са ... изчезнали. Има няколко възможности. Или някой от тях се практикуват от дълбока древност до сега ама толкова тайно (нормално щом са мистични), че обществото ги мисли за изчезнали, а те се запазени ама скрити от обществото. Или са изчезнали, но на някой са му открити (като откровение), да ги възстанови. Или (моето мнение) някой се опитва да печели слава върху стари лаври.
3. Ти не ообясни какво е религия (изглежда не можеш да намериш критерии, по които да отделиш религия от вяра), но голяма част от тези мистерии всъщност са изчезнали религии, които ако днес се практикуваха в същата форма като в миналото щяха да бъдат част от списъка с религии, такак като тогава когато са били.
4. Ако днес успееш да възкрасиш привържениците им от миналото и ги затвориш на едно място половината от тях ще се избият отново.
5. Ако успееш да вкараш и Христос вътре при тях, то ако могат биха го разпънали още веднъж.

(мнението ми на историк, а не на християнин - голяма част от тези религии са запазени (като описание) в много малка част. Това дава възможност на мошеници (не вкл теб в случая) да лъжат за тяхната същност както си искат без да бъдат лесно изобличени. Да имитираш техните ритуали е все едно да имитираш ритуалите на амазонското племе Бучанго (измислям си го) от 17 век.

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 16:21 от БориСе

# 252
Култът към Митра, друидските мистерии е Британия, елевстинските мистерии, орфическите мистерии, вкханските мистерии, дионисиевите мистерии, ритуалите на Иштар,мистериите на Атис и Адонис, херметизма (живота и съчиненията на Хермес Трисмегист), многото египетски култове и мистерии, мистериите, свързани с Озирис, култовете към Изида, школата на Платон, античните оракули и мистериите към тях, Питагорската школа, кабала.
И това са само тези, касаещи нашият културно-географски ареал. И далеч не съм се сетила за всички.
Мистерия не означава само определен, магичен или не, ритуал, а система от знания, текстове, вярвания, символи, тълкувания, морални догми, и техните водещи фугури и последователи.

Благодаря за изчерпателния отговор!

Относно християнството - както всички знаем Христос се ражда I век от новата ера - новото летоброене започва от неговото раждане в християнския свят. Но християнството не е ново учение. Библията е съставена от две неделими части - Стар  завет и Нов завет , който е естествено продължение на първия така, че християнството и неговите ценности са действително много по-древни.
Някой от тези  култове, мистерии, школи и пр. са описани в библейските текстове - и в Стария и в Новия завет. Интересен е въпросът защо са се загубили някъде по пътя? Защо днес никой не се покланя на Митра, Ищар, Изида, Юпитер.......(наистина списъкът е безкрайно дълъг ).... - или поне не го прави открито? Интересни са и ритуалите, които са съпътвствали тези поклонения - вакханалии, жертвоприношения на деца....и тук списъкът е дълъг.
Интересно би било, ако имахме време да разгледаме поне един от тези т.нар. от теб езотерични култове в детайли, но в момента нямам такова време за жалост. Ще почета и ще потърся информация и по-късно ще пиша отново, защото както казах и по-преди не е все едно в какво и кой вярваш - (т.е. се доверяваш), и щом езототеризмът буди толкова интерес и толкова хора го рекламират, като нещо добро е добре да се проучи по-детайлно....нали  Simple Smile ?

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 15:59 от Бел

# 253
  • Русе
 И аз съм на мнение, че християнството, заимства философията на по древните езотерически учения

# 254
  • Варна

(мнението ми на историк, а не на християнин - голяма част от тези религии са запазени (като описание) в много малка част. Това дава възможност на мошеници (не вкл теб в случая) да лъжат за тяхната същност както си искат без да бъдат лесно изобличени. Да имитираш техните ритуали е все едно да имитираш ритуалите на амазонското племе Бучанго (измислям си го) от 17 век.

С това съм абсолютно съгласна. Няма как да не бъда. Знам, че е така, завършила съм история, макар да не съм историк. Затова и оценки не слагам - няма на какво да ги базирам. Но от някои от тях са останали текстове, символи, ритуали, знания, погълнати от последвали ги школи, учения, общности, религии, ереси. Много от тях са се "завърнали" в Европа през Изтока и ислямските мистични школи.
Не ги определям като религии, защото аз не говоря за религиите от онези дни, за култа към боговете/Бог, а точно за мистериите (затворените общности), за школите, за ученията, съпътстваши дадена религия, или съществуващи независимо от нея. Те са по-скоро морални, отколкото религиозни, по-скоро философски, отколкото теологични. И не съм им нито адепт, нито ги чувствам близки, нито, още по-малко, ги пропагандирам. Споменах ги, защото да си говорим за езотерика, без да споменем нейните основи е глупаво. Никое от тях не е оцеляло до наши дни (вярвам го), но доста неща, които са останали от тях, определят идеите и методите на по-сетнишни учения, братства и общности, наричани езотерични (или наричащи се езотерични). На християнството също оказват влияние, ако не в същността му (тук не се наемам да имам мнение), то в проявлението му - ритуали, символи, обредност, празници, храмове, структура и организация на църквата. За ритуалите на ранното християнство, извършващи се, поне в Рим, в подземните храмове на Митра, тайно,  от посветени, също се е говорело, че са съпътствани от оргии и убийства на новородени.
Вероятно си прав по т. 4 и 5, така би станало, точно каквото правят и последователите на Христос. Нарочно не казвам вярващите в Христа.
Не мога, а и не е нужно аз да давам обяснение за разликата между религия и вяра, научни обяснения - бол. Моето си - за мене си.

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 16:58 от Ментова

Общи условия

Активация на акаунт