Отговори
# 225
  • Linz
Да, много неща не знам и не разбираме много процеси. Но това все още не означава, че нямат научно обяснение. Науката се развива и това, което е било немислимо преди век например, днес е нещо обичайно. След още век кой знае какви познания за света ще сме придобили...

# 226
облачето хей, съмнявам се, че не разбираш какво е реалност и какво- илюзия.
Ето един пример, става въпрос за експеримент: върху повърхност, видима само от определен ъгъл, в операционна зала поставили знак. Всички твърдящи, че в състояние на клинична смърт са видяли тялото си отгоре, били изпитани- нямало нито един, който могъл да каже какъв е този знак (който иначе няма вероятност да пропуснат). Това означава, че преживяването не е било реално, а просто халюцинация.
Рени, ти..лично,  преживявали ли  си клинична смърт?! Ако не си, защо вярваш на това, какво учените мислят? И аз така съм чела , като теб и мислех като теб, преди да го ПРЕЖИВЕЯ. Има разлика от прочетено от книга  и от преживяно. Имала съм и фантазии, всеки човек е има, но това , което беше и където бях, беше далече от всякакви фантазии. В това съм убедена. Така, че независимо  от всичко, това  е само твоя гледна точки, от към теоретичната страна. Преживелито говорят от към практична.  Къде прочете за този експеримент  за този знак, много ще ми е интересно да прочета и аз.  Peace Защото и мен докторите ме питаха точно  какво съм видяла, когато съм била " над тях"  и аз описах всеки поотделно  какво правеше . И те мълчаха...защото бе така!

tanyatais
, начина ти на мислене е много сходен с моя.  Peace  Bili, благодаря!   bouquet

Последна редакция: пт, 29 яну 2010, 15:17 от kuku-ruku

# 227
Да.
Това, което знаем за халюцинациите, е възможно да не е цялата истина, или те да не са халюцинации в смисъла, който влагаме в този термин сега.

# 228
Така че има неща, които няма как да отчетем че се случват, но те се случват.
Това е така, ама как знаем, че се случват, като няма как да ги отчетем?  Thinking
Душата го знае и преживява. А няма как да го отчетем, защото няма такава техника, която да улавя прежияваванията на душата. Laughing Може и да изобретят такава, някой слънчев ден. но едва ли.  

# 229
  • Linz
kuku-ruku, този експеримент го гледах в едно научно-популярно филмче (то е поредица за разбиване на различни митове, има го в "колибката").
Не съм преживявала клинична смърт (но пък съм имала много реалистични сънища), но и да изпадна не е много вероятно да имам някакви преживявания- според линка на облачето хей, едва 18% от хората, били на прага на смъртта са имали някакви преживявания. Самите преживявания могат да бъдат много различни- някои са изпитали положителни емоции, други- отрицателни. При това всеки ги тълкува по различен начин- според собствените си виждания и вярвания.

# 230
  • София
Обикновен, много неща е нямало как да бъдат отчетени, според повечето хора. Други са намерили начин. И днес те са доказани факти.
Така е, има и много неща, които просто не знаем. Обикновено си изграждаме мирогледа на базата на вярата, на собствените си възприятия и наученото от най-различни източници (с различна степен на надеждност). За много от нещата просто не можем да намерим източници. Това, разбира се, не значи, че не се случват, но ние просто няма как да разберем.  Peace

Душата го знае и преживява. А няма как да го отчетем, защото няма такава техника, която да улавя прежияваванията на душата. Laughing Може и да изобретят такава, някой слънчев ден. но едва ли.  
Ти защитаваш своята теза доста активно, което е обяснимо от твоята гледна точка. Ама другите хора трябва да имат някаква база, за да се съгласят с теб.  Peace

# 231
  Има разлика между това да си живееш "безгрижно" и да живееш в страх, че някой ще ти отнеме - скъсаното портмоне, 50 квадрата панелка, плазмата или окаяния ама иначе материално обезпечен живот.

Не този страх.  Когато казваш " Да бъде Твоята воля както на небето, така и на земята." сигурен ли си, че ще съвпадне твоето с Неговото /вярваш и се надяваш/,  не знаеш. Именно в този момент имаш съмнения към собствения си избор и страх дали ще понесеш Неговия /теоретично знаеш, че е най добрия, но на практика може да те заболи/.

Даже и за този страх не говорихме, а за страха, че не винаги вършиш, казваш, мислиш неща, угодни Нему. Че понякога си слаб да бъдеш това, което знаеш, че можеш да бъдеш. За определени неща ясно е казано: не ги прави, а те са там - в мислите, чувствата, делата ти. За този страх идеше реч. За тази борба. И съм далеч от мисълта, че тя се случва без Негова намеса, защото: "Негова е волята както на небето, така и на земята" (може да бъде казано и по друг начин, по-стар от светите еврейски и християнски книги). За да получиш напътствие, трябва да си почувствал съмнение.

Ментова, опитвам се да не давам само цитати, ама необходимо ли е да пиша след като много добре е обяснено в Римляни 7, 8 и 9 глава. Ако искате да го прочетете пък после да пишем.

Обикновен, или не съм те чел достатъчно критично или съм пропуснал нещо, но засега не съм забелязъл нещо от мненията ти с което да не съм съгласен. Бих казал, че много пъти пишеш това, което съм пропуснал да напиша.

Рени, знам че не си християнка, но по много от нещата, които пишаш съм по-скоро съгласен с теб. И все пак една от грешките които правим като критично мислещи хора е свързана с това, че искаме да изведем вярата до математически уравнения. Вярата не е наука, нито науката е вяра. Те имат пресекателни, но това, че са с различна амплитуда не означава, че са с различна честота. Да се опиташ да обясниш вярата с наука е все едно да нарисуваш музика. Не виждаш музиката, но тя си има своето отражение върху нас така както и хубавата картина. Субективно въздействат, но е реално. Езотеристите изпадат в обратната крайност. За тях всичко е доказано. Те са доказали вярата си с наука. А което не е доказано, приемат, че ще го докажат скоро.

Облаче, виждам че не си кон с капаци и търсиш истината. Успех!

Перуника, Бог да те благославя! Ако правилно съм те разбрал ти си новороден човек.

Мисля, че няма нужда та казвам дали съм съгласен с Мигито.  Peace

Нямам много време да чета и пиша, но когато човек търси истината е приятно да общуваш с него.

# 232
Рени, относно процентите не бих се изненадал ако при една анкета процента на сънуващите съвпадне с тези имали "преживявания". Което не означава, че не вярвам в това, че е възможно Бог да говори по време на кома. Приемам го както приемам, че Бог може да говори и на сън, но не означава, че трябва да превръщаме всеки сън във водене от Бога. За мен дори това се случва твърде рядко.

# 233
  • Linz
БориСе, аз вярата я нямам (много съм я търсила, но така и не дойде), за това се ослаям на науката. Чета всякаква литература, съзнавайки колко е лесно да се подхлъзнеш в грешна посока, затова винаги търся разумно обяснение.
Ако Бог иска да говори на някой, би могъл да го направи и наяве... Има не малко хора, които твърдят, че Той им говори.

# 234
Самите преживявания могат да бъдат много различни- някои са изпитали положителни емоции, други- отрицателни. При това всеки ги тълкува по различен начин- според собствените си виждания и вярвания.

Да, разбира се , че са различни. Няма как да са еднакви. Но аз не тълкувах, аз виждах. Трудно е за обяснение а и няма как да ви докажа  това, което съм преживяла...

Обикновен, не защитавам своя теза, а своето преживяване. За бази на мога да давам, защото всичко е много лично и индивидуално и няма как да те взема там с мене, за да ми повярваш. Но аз вярвам на видяното, защото за мен то си беше реално  преживяване , а не  фантазия и това  е  достатъчно... поне за мен.   Peace Как можех да видя неща напред,  които се случиха след време , точно така, както ми бяха показани?! Нима реалните преживявания са само във физическата ни обвивка и във физическия свят?

# 235
Изчетох темата ... и сега търся наземен телефон ... за да излезна оттук .... хм.... В Зион е по-добре  Whistling Там при Нео и компания  Crossing Arms

# 236
  • Linz
Самите преживявания могат да бъдат много различни- някои са изпитали положителни емоции, други- отрицателни. При това всеки ги тълкува по различен начин- според собствените си виждания и вярвания.

Да, разбира се , че са различни. Няма как да са еднакви. Но аз не тълкувах, аз виждах. Трудно е за обяснение а и няма как да ви докажа  това, което съм преживяла...

Обикновен, не защитавам своя теза, а своето преживяване. За бази на мога да давам, защото всичко е много лично и индивидуално и няма как да те взема там с мене, за да ми повярваш. Но аз вярвам на видяното, защото за мен то си беше реално  преживяване , а не  фантазия и това  е  достатъчно... поне за мен.   Peace Как можех да видя неща напред,  които се случиха след време , точно така, както ми бяха показани?! Нима реалните преживявания са само във физическата ни обвивка и във физическия свят?
Относно тълкуването имах предвид, че някои хора говорят за среща Бог, някои са почувствали присъствието на Исус Христос (и едва ли са били мюсюлмани или будисти), едни са искали да останат там, други ужасени са искали да се махнат, при трети не е имало никаква емоция... Между другото тия дни по телевизията даваха интервю с жена, излязла от клинична смърт, която каза, че няма нищо отвъд- смъртта е краят.
kuku-ruku, а защо не разкажеш повече какво си преживяла?

# 237
Рени, тя е разказала по-напред в темата.

# 238
  • Linz
Рени, тя е разказала по-напред в темата.

Върнах се и го намерих- не пише в какво се състои преживяването, но както и да е. По-интересното обаче е, че повечето хора, излезли от кома, нямат такива.

# 239
Не случайно комата е кома, а не смърт.  Смъртта все пак е окончателен свършек на земния, физически живот и това всички ние го знаем. Това, което не знаем е какво става след смъртта - не по време на кома, или по време на клинична смърт, а след настъпване на окончателна физическа смърт - това е въпросът.
Защото преживяванията по време на кома могат да бъдат  - и са твърде субективни, могат да се дължат на халюцинации, на спомени, на отделяне от тялото(не съм навътре в материята Simple Smile )  и на редица други фактори, но все пак това са временни преживявания и след тях не следва смърт....поне не е последвала при хората, които са свидетели и са преживели. Така, че тези преживявания така или иначе не могат да ни дадат отговор на въпросът, който ни вълнува и е вълнувал човечеството от началото на съществуването му - Има ли живот след смъртта?!
Има много религии, много учения, много пътища. Дали всички те водят към вярната посока? Дали има въобще посока? Дали нашето съществуване тук е съвсем случайно - в резултат на природни процеси или сме замислени и сътворени???
Ако се опитаме да се запознаем по-детайлно с различните религии и учения няма как да не открием  съществени разлики - на повърхността всичко изглежда добро, води към добро, целта е една - Бог? Но кой Бог всъщност търсим? И можем ли търсейки Буда, Кришна или Христос да открием Мохамед например? Каква е същността на всяка една религия и учение , включително и езотеризма??? Каква е целта ? На какви въпроси дава отговор и какъв е смисълът да бъдем нечии последователи?
Ето това са съществени според мен въпроси, които трябва да си поставим преди да сложим знак за равенство.
Аз лично за себе си вярвам в Христос и в науката Simple Smile ! Не, няма противоречие, точно това исках да кажа Simple Smile . Защото откакто съм повярвала и съм започнала да изучавам Библейските текстове, историята на християнството не съм открила нито едно противоречие с науката - напротив - науката само потвърждава Библията. Бог е сътворил уникално всеки един от нас, природата, вселената и всичко е подчинено на строги закони -които ние, хората откриваме с времето. Науката потвърждава вече съществуващите закони.
Аз наричам себе си християнка, защото вярвам в думите на Христос, вярвам, че можем да се спасим чрез неговата смърт и след смъртта има живот само в Него. Ако аз съм християнка, няма как да вярвам едновременно в Буда, Кришна или Мохамед, защото всички те, носят различни послания, имат различни цели и същността им е съвсем различна.

Общи условия

Активация на акаунт