(мнението ми на историк, а не на християнин - голяма част от тези религии са запазени (като описание) в много малка част. Това дава възможност на мошеници (не вкл теб в случая) да лъжат за тяхната същност както си искат без да бъдат лесно изобличени. Да имитираш техните ритуали е все едно да имитираш ритуалите на амазонското племе Бучанго (измислям си го) от 17 век.
...
На християнството също оказват влияние, ако не в същността му (тук не се наемам да имам мнение), то в проявлението му - ритуали, символи, обредност, празници, храмове, структура и организация на църквата.
С това пък няма как аз да не се съглася. До тук обаче.
Примесване има, но не в ранното християнство, а по-късно, когато християнството става официална религия. Тогава мога да се съглася, че е станало. В ранното християнство няма нито причина да се смесват, нито допирни точки. Ако си чела внимателно "Деянията на апостолите" ще признаеш, че между християнството и останалите учения има нетърпимост. Освен това да кажеш, че християните са принасяли жертва, е все едно да кажеш, че мюсюлманите се кръстят. Всяка жертва (като ритуал) освен жертвата на Христос в християнството се приема като незачитане на Неговата смърт. Единствените, които са принасяли жертва след Христос, са евреи, за които това е част от традицията (става въпрос за агнета). Но това е заклеймено категорично в "Посланието до евреите"
Освен това като човек завършил история знаеш, че неща като "говорило се" в историята са необосновани. Примери "бол", както казваш. Типичен пример е Крали Марко, който е бил съюзник на османците, а в митовете е борец за свобода.