Отговори
# 255

(мнението ми на историк, а не на християнин - голяма част от тези религии са запазени (като описание) в много малка част. Това дава възможност на мошеници (не вкл теб в случая) да лъжат за тяхната същност както си искат без да бъдат лесно изобличени. Да имитираш техните ритуали е все едно да имитираш ритуалите на амазонското племе Бучанго (измислям си го) от 17 век.

...
На християнството също оказват влияние, ако не в същността му (тук не се наемам да имам мнение), то в проявлението му - ритуали, символи, обредност, празници, храмове, структура и организация на църквата.

С това пък няма как аз да не се съглася. До тук обаче.
Примесване има, но не в ранното християнство, а по-късно, когато християнството става официална религия. Тогава мога да се съглася, че е станало. В ранното християнство няма нито причина да се смесват, нито допирни точки. Ако си чела внимателно "Деянията на апостолите" ще признаеш, че между християнството и останалите учения има нетърпимост. Освен това да кажеш, че християните са принасяли жертва, е все едно да кажеш, че мюсюлманите се кръстят. Всяка жертва (като ритуал) освен жертвата на Христос в християнството се приема като незачитане на Неговата смърт. Единствените, които са принасяли жертва  след Христос, са евреи, за които това е част от традицията (става въпрос за агнета). Но това е заклеймено категорично в "Посланието до евреите"
Освен това като човек завършил история знаеш, че неща като "говорило се" в историята са необосновани. Примери "бол", както казваш. Типичен пример е Крали Марко, който е бил съюзник на османците, а в митовете е борец за свобода.

# 256
И аз съм на мнение, че християнството, заимства философията на по древните езотерически учения

Кое точно? Дефинициите за добро и зло или прощение на греховете, чрез вяра в Спасителя?
В езотеричните учения, Богът не е пряко заинтересован от живота на хората. Те "достигат" до Него, чрез ритуали, "добри" дела и спиритични (може би не е правилен термина) сеанси.

Питагорската школа, кабала.
И това са само тези, касаещи нашият културно-географски ареал. И далеч не съм се сетила за всички.
Мистерия не означава само определен, магичен или не, ритуал, а система от знания, текстове, вярвания, символи, тълкувания, морални догми, и техните водещи фугури и последователи.
Защо днес никой не се покланя на Митра, Ищар, Изида, Юпитер.......(наистина списъкът е безкрайно дълъг ).... - или поне не го прави открито? Интересни са и ритуалите, които са съпътвствали тези поклонения - вакханалии, жертвоприношения на деца....и тук списъкът е дълъг.

Жестоко се лъжеш, че не се практикуват. Бях посещавала сатанински сайт преди време, не съм го запазила, но имаш специална част отделена на поклонението на тези Богове, както и ритуалите и даже се раздаваха рецепти за отвари. Хората си правят постоянни сбирки. Има и едно течение на една рускиня Анастасия, тя проповядваше такива неща, но обогатено с доста осъвременени елементи. Малко ли са хората които ходят в Родопите да "медитират" на едни камъни, (ох забравих им точно името) останали от траките ...
БориСе, пропускаш курбана при православните, явно за тези жертви става дума.

# 257
  • Варна
Не, не, не ме разбра (или аз тебе) - в никакъв случай не казвам, че е имало принасяне на жертви, само така се е "говорело". И тези "свидетелства" са били разпространявани, докато се е налагало.
И с това, че по-старите влияния са се наложили по-късно, в официалното християнство, също съм съгласна. Но религиозните догми, ритуали, обреди не са вярата човешка, нали?

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 18:39 от Ментова

# 258
  • Русе

И аз съм на мнение, че християнството, заимства философията на по древните езотерически учения

Кое точно? Дефинициите за добро и зло или прощение на греховете, чрез вяра в Спасителя?
В езотеричните учения, Богът не е пряко заинтересован от живота на хората. Те "достигат" до Него, чрез ритуали, "добри" дела и спиритични (може би не е правилен термина) сеанси.

Не е задължително, някой да се жертва за да обичаш хората и да си отговорен. Поне на мене не ми трябват жертви за това.

А иначе всички ритуали в християнството са заимствани от древните езически обичаи на преклонение пред природните стихии.
Коледа или раждането не напразно е на дата на зимното слънцестоене. Възкресениета  - с възраждането на природата.

# 259

БориСе, пропускаш курбана при православните, явно за тези жертви става дума.

Курбана при православните е външен начин за изразяване на благодарност към Бога за сторено благодеяние или др.събитие. Не е задължително да се пренася жертва /животно/.
Не го смесвай с времето преди Христос, за откуп.

# 260

Не е задължително, някой да се жертва за да обичаш хората и да си отговорен. Поне на мене не ми трябват жертви за това.

А иначе всички ритуали в християнството са заимствани от древните езически обичаи на преклонение пред природните стихии.
Коледа или раждането не напразно е на дата на зимното слънцестоене. Възкресениета  - с възраждането на природата.

Христос изобщо не е бил длъжен да се жертва.Бог  го прави, дава Сина Си в жертва, просто защото  вече няма друг изход за  хората.И защото ни обича  толкова, че да отмине  и да ни остави да погинем, въпреки, че сами сме се докарали до там.

Коледата, а мисля , че имаш предвид Рождество съвсем не се е случила на този ден, на който го празнуваме днес.Всъщност  няма доказателства  на кой точно ден се е родил Христос, смята се , че е през есента.Какво значение има, ако е било важно, щеше да е отразено.При Бог  няма неточности. Просто е бил избран този ден да се празнува.И то  не от самите християни,а  е било наложено на всички.А ти си правиш изводи от това.Християните  това не ги бърка, те празнуват Рождество,а който има за  цел единствено да търси прилики с нещо си, може да намери  такива във всичко. Същото важи и за Възкресение.На която и дата да беше се случило все щеше да съвпадне с  древни празници и  да има за какво да се хванеш.Но ти вникни в смисъла и на двете /Рождество и  Възкресение/, а не чопли за  незначителен подтекст в нещата Simple Smile

# 261
Благодаря за споделените мнения за клиничната смърт. Аз самата не спирам да се интересувам и да чета по въпроса... В случая не желая да споря с никого , защото знам и разбирам, че е нормално да имаме различни мнения.  Peace
Още едно мнение- ти самата не вярваш, че преживяванията ти по време на комата са реални.
Не искам да споря, по-скоро съжалявам.
Напротив, убедена съм , че са реални. Но въпреки това чета , защото искам да знам защо и как  се случва и как стигаме до тях. Човек се учи всеки ден и докато е жив...

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 21:22 от kuku-ruku

# 262
  • Linz
Благодаря за споделените мнения за клиничната смърт. Аз самата не спирам да се интересувам и да чета по въпроса... В случая не желая да споря с никого , защото знам и разбирам, че е нормално да имаме различни мнения.  Peace
Още едно мнение- ти самата не вярваш, че преживяванията ти по време на комата са реални.
Напротив, убедена съм , че са реални. Но въпреки това чета , защото искам да знам защо и как  се случва и как стигаме до тях. Човек се учи всеки ден...
Тогава не би трябвало да се притесняваш, че някой няма да ти повярва. Най-много изживяването ти да бъде прието за сън или халюцинация.

# 263
Благодаря за споделените мнения за клиничната смърт. Аз самата не спирам да се интересувам и да чета по въпроса... В случая не желая да споря с никого , защото знам и разбирам, че е нормално да имаме различни мнения.  Peace
Напротив, убедена съм , че са реални. Но въпреки това чета , защото искам да знам защо и как  се случва и как стигаме до тях. Човек се учи всеки ден...
Тогава не би трябвало да се притесняваш, че някой няма да ти повярва. Най-много изживяването ти да бъде прието за сън или халюцинация.
Някъде да съм казала,че се притеснявам, че някой не ми вярва?  Laughing Беше ми интересно мнението на другите и горе долу знаех  какви ще са мненията по този въпрос, така че не съм изненадана. С другото съм свикнала...  Laughing

# 264
  • Linz
kuku-ruku, визирах тези думи:
 Историята е дълга и лична и няма да изпадам в подробности,  само ще кажа , че преди доста години бях изпаднала  в кома и съм лежала така  месец...в болница. Не са знаели, дали " ще се върна",  а аз и не исках да се връщам, но  ме върнаха. Насила ме върнаха.  А аз  бях там...разбираш ли?  Видях неща, които само аз съм видяла и ако почна да ти споделям,   ще ме помислиш за мръднала, както много такива , които са минали отвъд и после споделят, ги мислят за такива. Сега разбирам, защо ги/ ни  мислят за такива, защото това, което е от другата страна не подлежи на никакви научни обяснения, догадки и не се връзва в никакви религиозни и църковни догми...
За всички би било интересно да разкажеш повече, но не искаш да го направиш поради спомената причина. Несигурна си.
Това е моето мнение, може и да бъркам. Не се чувствай длъжна да ми отговаряш.

# 265
kuku-ruku, визирах тези думи:
Историята е дълга и лична и няма да изпадам в подробности,  само ще кажа , че преди доста години бях изпаднала  в кома и съм лежала така  месец...в болница. Не са знаели, дали " ще се върна",  а аз и не исках да се връщам, но  ме върнаха. Насила ме върнаха.  А аз  бях там...разбираш ли?  Видях неща, които само аз съм видяла и ако почна да ти споделям,   ще ме помислиш за мръднала, както много такива , които са минали отвъд и после споделят, ги мислят за такива. Сега разбирам, защо ги/ ни  мислят за такива, защото това, което е от другата страна не подлежи на никакви научни обяснения, догадки и не се връзва в никакви религиозни и църковни догми...
За всички би било интересно да разкажеш повече, но не искаш да го направиш поради спомената причина. Несигурна си.
Това е моето мнение, може и да бъркам. Не се чувствай длъжна да ми отговаряш.

Ще ти отговоря, защото бъркаш.  Не искам да споделя, не заради това, че не съм сигурна  в това, дали това е реално изживяване или не, ами защото ще се почне едно оборване , кое какво е и защо така, ама как мога да си мисля, че е иначе... Ще се опитват да ме убеждават в противното на това, в което аз съм убедена. Смятам го за загуба на енергия.  Peace

# 266
Не, не, не ме разбра (или аз тебе) - в никакъв случай не казвам, че е имало принасяне на жертви, само така се е "говорело". И тези "свидетелства" са били разпространявани, докато се е налагало.
И с това, че по-старите влияния са се наложили по-късно, в официалното християнство, също съм съгласна. Но религиозните догми, ритуали, обреди не са вярата човешка, нали?

Да!

Вярата обаче не може да остане скрита. Тя не е размишления. Тя е начин на живот. Този живот би трябвало да говори за себе си без думи, но и без срам или без тайни.

# 267

В езотеричните учения, Богът не е пряко заинтересован от живота на хората. Те "достигат" до Него, чрез ритуали

Тук си много права, че Бог не е заинтересуван от живота на хората, но има взимовръзка ...все пак.   Peace Ще се опитам да ти обясня, /само не ми се карай пак /  Laughing Наистина в езотеричните учения/ ще цирирам димите ти/ "Бог не е пряко заинтересован от живота на хората", но пък хората пряко  са заинтересовано да намерят Бог в себе си и са  заинтересовани за живота си, как да го променят като творят добро. Тоест стават отговорни за делата си , а не чакат Бог да ги спасява. Те търсят чрез Бога в себе си, промяната , която ще ги изведе към Пътя. Нима това е лошо, хората да искат да се променят, като търсят Бог вътре в себе си, в сърцето, а не извън себе си?!  

Последна редакция: нд, 31 яну 2010, 00:22 от kuku-ruku

# 268
kuku-ruku, в християнството Бог спасява хората, за да могат да достигнат онази морална чистота която той е заложил като закон. Човек колкото и да се напъва не може да бъде безгрешен. Няма начин да не сгреши поне в едно нещо и тогава може ли да достигне един абсолютно чист Бог?
Това което направиха Адам и Ева е, че искаха да станат като Бога (те бяха, но не повярваха на Бог, а на змията). Техния акт е точно израз на желанието да бъдем нещо повече със собствени средства, ние да постигаме нещата със собствени сили, да не бъдем зависими от Бога. Това Бог го възприе като бунт...
Защо имаме нужда от спасение? Защото Бог даде на хората Неговия стандарт за добро и зло и там е записано, че "Заплатата за греха е смърт". Под смърт се разбира не само физическа, а отделяне от Бога. Никой човек не може да достигне този висок стандарт на чистота. За това Бог дойде да го изпълни и да бъде цената за нашите грехове. Това е дар от Бога, не можем със собствените си дела да го заслужим. Никой друг Бог не е направил такава саможертва за хора които дори не се интересуваха от Него. В християнството Бог е този който търси човека и протяга ръка през целия му живот. Това, че спасението ти е дадено даром не означава, че можеш да си правиш каквото ти скимне. Писано е "Вяра без дела е мъртва вяра", но тези дела не са, за да заслужим Божията любов, а са от любов към Него. Бог не е за подигравка и не би толерирал отношение "Аз ще си правя каквото си искам, той Бог ще прости, нали това му е работата." Това е вулгарно и Бог не би толерирал подобно отношение.

Описах всичко това, защото много често хората казват "Аз нямам нужда от спасение, аз съм достатъчно добър и отговорен." Аз вярвам, че е така, но Божиите стандарти за добро и зло не са като нашите.

# 269
migito, добре разбирам написаното от теб и има резон, но Христос вече е дал жертва един път за нас, за да ни спаси. Сега го няма между живите, за да ни спасява отново... Сега ние трябва да покажем сами, колко сме готови да се справим. Ясно е, че сме грешни и ще грешим, човешко е.  А Бог не се намесва, дори и хората да грешат.... Ако се намесваше постоянно, нямаше да има войни, глад, а и нямаше да има смисъл от свободната воля , която ни е дадено по рождение. Мисля си,  все пак е най-важното това, че човек иска да стане добър, да помага на другите и да обича ближния, като себе си. Нали и Христо на това учи. А след като езотериката учи  на същото,  то не виждам , защо Бог да има против това, след като крайната цел , към която води всяка такава философия е-любов и доброта? 

Общи условия

Активация на акаунт