Отговори
# 345
Мерси, ще прочета линковете.   Peace

# 346
  • В градината...
Виждам, че за почивните дни темата е вряла, вряла и кипяла. Това, мисля е добре. Какво значение има кой на какво мнение е. Фактът, че някой чопли тук, означава, че търси. Дори да е на абсурдна позиция, той не е пренебрегнал тази тема, а най-активно спори или споделя мнения.
Философии, религии, учения, начини на живот.
Вяра.
Вярата не идва отвътре, тя е небесен дар, който, когато те осени, се отлепят люспите от очите ти. Тогава, всичкото философстване отива на вятъра. Няма как да се напънеш и насила да повярваш в нещо. То идва само. Да, изборът в какво да вярваш, по принцип е съзнателен, но самата вяра понякога идва мъчно, трудно и бавно, а понякога само една случка или събитие те удря по главата, за да те избави от унеса.
В много неща съм вярвала. Докато не усетих истинската вяра, нямах база за сравнение. Тогава разграничих вярванията. Те са като някакви бледи отрязъци от нещо голямо, нагласено да ти пасне лично на теб, обясняващо твоите моментни търсения. Нагаждаш си най-подходящата философия или сбор от различни учения. Така, както е удобно за моя живот. И точно, когато всичко е перфектно подредено и следва една невиждана хармония и синхрон, нещо се пропуква.
Вярата.
Тя стои и чака да я приемем в сърцето си. Тя е ключът, който ни дава верния код, за да разчетем Истината не по буквата й, а според Духа.
Желая на всички, които са споделили тук, да имат блаженството да я изпитат.

# 347
Означава ли това, че всяко едно знание е субективно? Всеки усеща със сърцето си кога е на прав път, това разбирам от всички постове.
Защо тогава едни субективни знания са истински, а други - грешни?

# 348
  • В градината...
Защото не става дума за знания, а вяра.

# 349
Грешно се изразих. Имах предвид "преживявания", не знания.

# 350
  • София
Означава ли това, че всяко едно знание е субективно? Всеки усеща със сърцето си кога е на прав път, това разбирам от всички постове.
Не всеки. Ето аз мисля така:
... Размишленията се правят с ума, а не със сърцето.
Умът е основното свойство на човека, което го отличава от всички други същества. И едно нещо ако не се разтълкува с ума, то не е осъзнато.
Peace

# 351
  • Русе
Умът е основното свойство на човека, което го отличава от всички други същества. И едно нещо ако не се разтълкува с ума, то не е осъзнато.
Peace
  Как тогава ще обясниш вярата на хората в християнството, само по една книга, писана 100 години след събитията, описани в нея.

# 352
И в такъв случай който е научил най-много факти и теории, е най-близко до Бог в познанието си за него? Така ли излиза?

# 353
Peace
  Как тогава ще обясниш вярата на хората в християнството, само по една книга, писана 100 години след събитията, описани в нея.

Кое ти дава основание да мислиш, че знаеш кога е написана?

# 354
  • София
Не мога като цяло да обясня вярата на хората, а мога в частност да кажа за мен.
Но като се има предвид, че вярата на хората обикновено идва в добре осъзната възраст, може да си направим извода, че не е емоционално събитие, а е разумен ход в следствие на натрупани и осъзнати житейски опит и знания.
Колкото до 'една книга', това не е просто една книга. Разбира се, всеки има право на избор. Добре е, преди да се направи той, да се прочете внимателно.  Peace

# 355
  • густо майна Филибето
И в такъв случай който е научил най-много факти и теории, е най-близко до Бог в познанието си за него? Така ли излиза?

Едва ли. Wink Най-близо до Бог са децата, защото са най-чисти. А що се отнася до познанията - всеки си е хванал някаква книга и си вярва в нея, така че е субективно.

# 356
  • В градината...
Да, аз мисля по-рано бях писала- ако не станете като децата, никак няма да влезете в небесното царство.
Облачето, не е случайно сравнението.

# 357

Не! Познанието е взаимно.

Виж за децата съм съгласен. Но субективно...

Ако само аз познавам жена си, а тя мене не ...!? Може да е донякъде, да я опознавам, но аз се срещам с нея всеки ден. За мен тя е загадка, но не можеш да ми кажеш, че не я познавам. Тя може и да пише тук и ти да я познаваш "субективно", но никога да не я срещнеш.
Ако не си се срещал никога с Бога можеш да кажеш, че го познаваш субективно.
Субективно го познават езотериците. Ако аз си оставах с познанието за Бога само от Библията и аз щях да го познавам субективно. Може наизуст да знам Библията, но ако не съм го срещнал ... Язък ми за познаването!

# 358
  • София
Да, аз мисля по-рано бях писала- ако не станете като децата, никак няма да влезете в небесното царство.
Облачето, не е случайно сравнението.
Е, все пак, трябва да сложим някаква възрастова граница - дали малките бебенца, или 2-3 годишните, или по-големи, или пък тиинейджърите.  Thinking

# 359
  • Русе
Peace

Кое ти дава основание да мислиш, че знаеш кога е написана?
  Отворена съм за информация.  Това е което съм чела по въпроса. Ако знаеш нещо повече ще се радвам да го споделиш.

Общи условия

Активация на акаунт