Отговори
# 360
Някой си остават деца цял живот, а други още на 10 са остарели.

При децата различното е във вярата. Те се доверяват на родителите си и не им е трудно да се доверят на Бог. Възрастният човек си мисли, че със собствени сили и умения ще постигне всичко. Даже и при спасението е така. Детето казва "благодаря" и взема това, което му даваш. Възрастният умува.

# 361
Амбер, видях, че Мигито е писала за това ето:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=452273.msg13451600#msg13451600

Веоятно става въпрос за Новия завет. Моите данни са приблизително същите:
Матей - 58 г. (навсякъде г. след Христа);
Марко - 57 г.
Лука - 63 г.
Йоан - 90 г.
Деянията - 63
Посланията
на Яков - 60
І Петрово посл. - 60-64
ІІ Петр. - 66
І, ІІ и ІІІ Йоан - 90-95
Юда - 66
Към Римляните - 60
І Коринт. - 58
ІІ К. - 60
Галатяни - 58
Ефесяни - 64
Филипяни - 64
Колосяни - 64
І и ІІ Солонци - 54
Към Тимотей І - 65
ІІ към Тимотей 68
Тит - 65
Филимон - 64
Евреи - 64
Откровението на Йоан - 96 г.

# 362
Книгите включени в Новия Завет не са писани 100 години след събитията.
Евангелието според Марк датира от 50те или 60те години на 1в и със сигурност не е написано след 70г, защото е написано преди разрушаването на Храма от римляните през 70г.
Марк е съпътствал Апостол Петър, така че Марковото евангелие е свитеделството на самия апостол, което Марк е записал.

Евангелието от Йоан, както Откровенията и три от писмата са дело на апостол Йоан, един от дванайсетте апостола. Три години е изучавал теология пряко от Исус Христос. Отдавана е оборено твърдението, че евангелието е писано през втори век.
Лука вече е утвърден от историци и археолози като изключително точен историк. Последни разкопки са дали доказателство за това. Сам казва, че за да напише евангелието внимателно е проучил и си е записвал спомените на свидетели. Лука е бил лекар, а нивото на гръцкия език който използва е доказателство за високата му образованост.
Апостол Матей също няма нужда от представяне. Евангелието датира от края на 50те или 60те години. От къде е знаел гръцки? Бил е бирник/данъчен агент. Официален език в Палестина е бил гръцки.
Писмата на Павел са писани между 50те и 67г.
Мога да пиша още, но някак си мисля, че никой няма да ми повярва. Погледнете  в по-новите учебници, но това са факти, признавани и от либералните теолози.

Я, някой ме изпреварил!

# 363
  • София
Някой си остават деца цял живот, а други още на 10 са остарели.

При децата различното е във вярата. Те се доверяват на родителите си и не им е трудно да се доверят на Бог. Възрастният човек си мисли, че със собствени сили и умения ще постигне всичко. Даже и при спасението е така. Детето казва "благодаря" и взема това, което му даваш. Възрастният умува.
Това, че децата 'се доверяват на родителите си и не им е трудно да се доверяват на Бог' е много вярно според мен. Те обаче със същия успех се доверяват и на чичо и леля, на госпожата в детската градина, на комшията. Мисля си, че има разлика между Вяра в библейския смисъл и доверието към определени субекти, което в много случаи може да не е оправдано. Вярата на един възрастен индивид, трябва да е чиста като детското доверие, да няма користни помисли свързани с ежедневието. А за награда ще има вечен живот.

# 364
обикновен,  newsm10

# 365
Вярата на един възрастен индивид, трябва да е чиста като детското доверие, да няма користни помисли свързани с ежедневието. А за награда ще има вечен живот.

За вярата на роба, наемника и сина знаеш ли?

# 366
  • София
Вярата на един възрастен индивид, трябва да е чиста като детското доверие, да няма користни помисли свързани с ежедневието. А за награда ще има вечен живот.

За вярата на роба, наемника и сина знаеш ли?
Вярата в какво? Thinking

# 367
  • Русе
  По въпроса за датировката на Евангелията ще цитирам
Евангелие на Матей The date of this gospel is still a matter of debate among Biblical scholars. Many believe it was composed between the years 70 and 100.
Когато цитирах цифрата 100 години,имах предвид даже не точно датировката от съдържанието на текстовете , а датировката на давност на самите оригинални папируси.За евангелието та Тома съм чела, че е най древния папирус с такова съдържание и е датиран около - 1 век.
Аз разбира се не съм много осведомена, затова задавам въпроси.

обикновен , а за какъв живот стана въпрос. От количество добре - вечен, ама качество - няма информация

# 368
По-добрата част е в качеството.

Да бъдеш с Бог не може да се сравни нито с количеството живот, нито със "златните улици" на Небесният град. Има много хора, които искат да имат дълъг живот, да живеят в охолство...
За християнина, най-голямото богатство е това да бъде със своя Бог!

# 369
И в такъв случай който е научил най-много факти и теории, е най-близко до Бог в познанието си за него? Така ли излиза?
Някои си мислят, че като четат много книжки или  история знаят всичко за  Бог.   До Бог не се стига само  с четене на книги, а с вътрешно пътуване, към себе си и намиране на себе си.  Книжките могат само да помогнат , като насока, допълнение,  но основното е  вътрешна и дълбока духовна работа.

Историята търпи промени и напоследък сме свидетели на факти  , че това, което  сме учили по  история,  а сега се оказва, че не е било истинска история.Така че  фактите от историята не са винаги на 100%  точни. Хората в средновековието са вярвали,че земята е плоска и неподвижна, защото така ги е учила историята...вярвали са го, докато не се появил Галилео Галилей с простото изречение" Земята е кръгла. И все пак тя се върти"   , с което,   опровергава тази  дотогава налагана историческа " истина"   за плоската земя.  До скоро се вярваше в теорията на Айнщайн, че скоростта на светлината е най-бързия импулс във Вселената.  Сега се опроверга този факт от група Тексаски учени. Това вече е факт и както виждаме, Историята и фактите днес са едни, а утре други. Така,че на историята не бива да се доверяваме напълно и сляпо.
.

БориСе,съжалявам, но  не мога да се съглася, че по пътя на осъзнаването , не влиза в  главната роля-сърцето. Ума е подвеждаш, може да хитрува и да те измами, подведе, но не и сърцето. За това, достоверността от ума винаги може да бъде положена на съмнение. Разума са мислите, сърцето са чувствата и точно там е Любовта, а  от любовта идва и тръгва  всичко. Това е най-важното нещо във Вселената. Едно нещо може да го мислиш/ с ума/, че е правилно, но няма как да се убедиш в това, докато не го почувстваш/ със сърцето/.   Не случайно казват, че носим Бог в сърцето си, а не в ума.

Последна редакция: пн, 01 фев 2010, 18:39 от kuku-ruku

# 370

Възрастният човек си мисли, че със собствени сили и умения ще постигне всичко. Даже и при спасението е така. Детето казва "благодаря" и взема това, което му даваш. Възрастният умува.

Е ти  сам много си противоречиш, нали пишеш, че  било важно да се умува, иначе не си осъзнат.  Сега пък не...  Crazy

# 371
Идеята за плоската земя е била измислена от простолюдието.
През средновековието е бил изучаван гръцкия геоцентричен модел, според който останалите планети се въртят около кръглата земя.
http://en.wikipedia.org/wiki/Geocentric#Ptolemaic_system

Така че спорът е бил геоцентризъм срещу хелиоцентризъм, но не са могли да представят достатъчно доказателства. Много новаторско им се е струвало.
И аз помня какви лъжи са ни учили в училище. За Птолемай не сме учили изобщо. Колко удобно!
Църквата винаги е била представяна като едва ли не голямо зло. И Букварчето си помня. Учеше, че Партията е нашето слънце. Mr. Green Stop

Последна редакция: пн, 01 фев 2010, 18:00 от Deziderata

# 372

Субективно го познават езотериците.
Борисе, кое ви кара да мислите така?
 Вие изучихте ли езотеричната наука основно, за да се произнасяте по този начин?
 Ако сте изучили основно езотеричната наука, ви моля да мотивирате подробно това свое твърдение.
 Ако не сте изучили тази наука ви моля да кажете имате ли право да се произнасяте върху нея така завършено и крайно.
 Каза ли някой за вас как познавате Бог? Някой позволи ли си да се изказва от ваша гледна точка, на ревностен християнин?

# 373
  • София
БориСе,съжалявам, но  не мога да се съглася, че по пътя на осъзнаването , не влиза в  главната роля-сърцето. Ума е подвеждаш, може да хитрува и да те измами, подведе, но не и сърцето. За това, достоверността от ума винаги може да бъде положена на съмнение. Разума са мислите, сърцето са чувствата и точно там е Любовта, а  от любовта идва и тръгва  всичко. Това е най-важното нещо във Вселената. Едно нещо може да го мислиш/ с ума/, че е правилно, но няма как да се убедиш в това, докато не го почувстваш/ със сърцето/.   Не случайно казват, че носим Бог в сърцето си, а не в ума.
Тази теза аз я поддържам, така че ще си позволя да отговоря.
Историята познава безкрайно много случаи на хора, които са се доверили изцяло на сърцето си и доверието им не е било оправдано. Освен това е често срещано явление, човек да чувства със сърцето си нещо днес, а утре друго нещо и старите чувства да останат в забрава. Много пъти чувствата на сърцето зависят от случайни фактори като моментни ситуации, настроения. От всичко това излиза, че днес може да почувстваш със сърцето си един 'бог', утре да попаднеш в друга ситуация и вече този 'бог' да е друг. Peace

# 374

Тази теза аз я поддържам, така че ще си позволя да отговоря.
Историята познава безкрайно много случаи на хора, които са се доверили изцяло на сърцето си и доверието им не е било оправдано. Освен това е често срещано явление, човек да чувства със сърцето си нещо днес, а утре друго нещо и старите чувства да останат в забрава. Много пъти чувствата на сърцето зависят от случайни фактори като моментни ситуации, настроения. От всичко това излиза, че днес може да почувстваш със сърцето си един 'бог', утре да попаднеш в друга ситуация и вече този 'бог' да е друг. Peace

Здравейте на всички!
От известно време чета разни теми в този форум,но точно тази тук ми е една от най-интересните. И трябва да кажа че я следя от няколко дена (седмици) и накрая реших да се включа и аз.....стига съм бил само зрител  tv Таааааа.....така.

Когато говорим за умът неможем да НЕ вклучим в това число и "егото". То играе ИКЗЛЮЧИТЕЛНО голяма роля там. Нуждите на егото са безкрайни.То се чуства уязвимо и заплашено през цялото време затова и същестъва във това състояние на страх и постоянни нужди.
Всъщо така ние винаги се опитваме да вкараме логика когато не разбираме или неможем да си обясним нещо или дадена ситуация.
Много хора грешат когато се отдадът на логикат и послушат умът си вместо да послушат сърцето си и да почустват емоциите в тялото си. Умът и сърцето винаги ще се "състезават" но трявбда да знаете че винаги ще направите правилното решение ако послушате второто Simple Smile Не се излъгвайте,умът ви знае само това което сте го научили,но сърцето от друга страна....то е връзката ви със Вселената(Бог) или кой както иска да го нарича.

Общи условия

Активация на акаунт