Без да коментирам "езотеричните истини", само фактът, че трябвало да бъдат "поднасяни на човек в достъпна за него форма", противоречи на основата идея на малкото езотерични школи, за които знам нещо (без за миг да си помисля, че съм езотеричка) - да извисят човека, преди да му поверят познанието, а не да принизяват познанието до човека. То това е целта и на всяка наука, де, в някакъв смисъл (геометрията не си променя аксиомите, за да ги разбера аз, или бъркам?). Освен, ако не става дума за нова, "демократична езотерика" или "популярна езотерика", което и да е от двете, звучи като "дървено желязо".
Следващият етап свързан с издигането до будно ясновидство в духовния свят е свързан със строга подготовка която трябва да извърши бъдещия ясновидец.
Съвременното езотерично християнство може да бъде доставено във форма достъпна за всички хора. Друг е въпросът дали човек ще иска да изучава езотеричната наука с нужната сериозност последователност и усърдие. Има ли човек желание може да изучи геометрията, стига да упражни качества, като последните.