Отговори
# 450
Затова и езотеричните истини, трябва да бъдат поднасяни на човека в достъпна за него форма.

Без да коментирам "езотеричните истини", само фактът, че трябвало да бъдат "поднасяни на човек в достъпна за него форма", противоречи на основата идея на малкото езотерични школи, за които знам нещо (без за миг да си помисля, че съм езотеричка) - да извисят човека, преди да му поверят познанието, а не да принизяват познанието до човека. То това е целта и на всяка наука, де, в някакъв смисъл (геометрията не си променя аксиомите, за да ги разбера аз, или бъркам?). Освен, ако не става дума за нова, "демократична езотерика" или "популярна езотерика", което и да е от двете, звучи като "дървено желязо".
Настъпило e време, когато езотеричните  истини могат да бъдат предоставени на  човекa, под формата на определен духовно научен светоглед.
 Следващият етап свързан с издигането до будно ясновидство в духовния свят е свързан със строга подготовка която трябва да извърши бъдещия ясновидец.
 Съвременното езотерично християнство може да бъде доставено във форма достъпна за всички хора. Друг е въпросът дали човек ще иска да изучава езотеричната наука с нужната сериозност последователност и усърдие. Има ли човек желание може да изучи геометрията, стига да упражни качества, като последните.

# 451
БориСе, айде да не изопачаваш думите ми и да си правиш свободни съчинения. Naughty  Никъде не съм писала, че ТИ  си глупав, а че зададе глупав въпрос.

Аз казал ли съм, че си го написала? Казах само, че не ме интересува дали ме имаш за глупав. Не ме интересува също дали съм "по-добър" християнин от теб или който и да било, а това дали съм християнин. Всеки сам избира пътя си. Лек ден!

Bili, апостол Павел е бил твърде добре образован за времето си, но въпреки всичко е написал това:
Цитат
О, Тимотее! пази онова, що ти е предадено, и се отвръщай от скверното празнодумство и от възраженията на лъжовната наука, с която, като се занимават, някои се отклониха от вярата. Благодатта да бъде с тебе. Амин.
1 Тим.6:20-21

Не това да четеш е грях, а това как го приемаш. Може да звучи горделиво, въпреки че не го казвам с гордост, но ще се моля за теб! Лек ден и на теб!

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 08:16 от БориСе

# 452
Настъпило e време, когато езотеричните  истини могат да бъдат предоставени на  човекa, под формата на определен духовно научен светоглед.

Как е констатирано това? По някакви факти или белези?

Следващият етап свързан с издигането до будно ясновидство в духовния свят е свързан със строга подготовка която трябва да извърши бъдещия ясновидец.

Какво ще даде това на отделния човек, което да му бъде полезно?

Колкото повече четем, толкова повече разбираме, колко сме жалки и колко малко знаем за вселената, природата и най-вече за нас самите... /включвам и себе си в това число./

Познанието на човека е кръг, чиито радиус расте респективно периметъра му. Точките извън кръга допирни с него стават все повече /това са неизвестните за нас неща/ от тук: "Колкото повече научаваш, толкова повече разбираш, че нищо не знаеш"...

# 453
  • София
Настъпило e време, когато езотеричните  истини могат да бъдат предоставени на  човека, под формата на определен духовно научен светоглед.
 Съвременното езотерично християнство може да бъде доставено във форма достъпна за всички хора. Друг е въпросът дали човек ще иска да изучава езотеричната наука с нужната сериозност последователност и усърдие. Има ли човек желание може да изучи геометрията, стига да упражни качества, като последните.
Почва малко да звучи като развалена грамофонна плоча. Може би това имаш предвид, като казваш 'във форма достъпна за всички хора', а именно заучаване на фрази наизуст. Занимавал съм се доста с математика и специално геометрията ми беше любима. Смея да твърдя, че само с 'нужната сериозност последователност и усърдие' не е възможно да се постигне сериозно ниво в тази наука. И практиката добре показва това.

БориСе, искам да опозная добре тезата и аргументите на човека насреща, за да имам възможност да вляза в някаква дискусия. Стига той(тя) да желае, защото гледам че не отговаря на моите въпроси и на тези на Mama_Nana. Иначе това за грамофонната плоча важи с пълна сила, а едно нещо повторено много пъти остава следа в съзнанието а понякога и в сърцето на обикновения човек.  Hug

# 454
обикновен,

БориСе не ми отговаря, не от неуважение или незнание. Просто знае колко знам аз и вероятноста да изпаднем в празнословие е много голяма. Подхода му ни "спасява" от това безсмислие.

# 455
  • София
обикновен,

БориСе не ми отговаря, не от неуважение или незнание. Просто знае колко знам аз и вероятноста да изпаднем в празнословие е много голяма. Подхода му ни "спасява" от това безсмислие.
Ставаше дума, че Xylometazolin(затова съм сложил 'тя' в скоби) не отговаря, а обръщението е към БориСе, като отговор на негово към мен. Извинявам се! Peace

# 456
  • Варна
Затова и езотеричните истини, трябва да бъдат поднасяни на човека в достъпна за него форма.

Без да коментирам "езотеричните истини", само фактът, че трябвало да бъдат "поднасяни на човек в достъпна за него форма", противоречи на основата идея на малкото езотерични школи, за които знам нещо (без за миг да си помисля, че съм езотеричка) - да извисят човека, преди да му поверят познанието, а не да принизяват познанието до човека. То това е целта и на всяка наука, де, в някакъв смисъл (геометрията не си променя аксиомите, за да ги разбера аз, или бъркам?). Освен, ако не става дума за нова, "демократична езотерика" или "популярна езотерика", което и да е от двете, звучи като "дървено желязо".
Настъпило e време, когато езотеричните  истини могат да бъдат предоставени на  човекa, под формата на определен духовно научен светоглед.
И аз, като Мама Нана, ще си позволя да се усъмня, че това време е настъпило. Защо? "По плодовете им ще ги познаете...". Малко хора днес са готови да изучават каквото и да било с "нужната сериозност последователност и усърдие". Уви!
Кога ще бъде доставено "езотеричното християнство"? Кому?
В самото му наименование има противоречие с целите, които му даваш - езотеричен: вътрешен, таен, за посветени.
В този смисъл всеки именит учен, творец (математик, физик, музикант, ....) е по-езотерик, от когото и да било.
Друг е въпросът, че някога познание, религия и вяра са се развивали в единство. Науките са се развивали в единство. Ще доживеем ли денят, в който това пак ще е така? Някои така живеят (са живели), други - опитват, повечето - не се замислят. Всички? Да, ще стане някога, в това вярвам.

# 457
  • Русе
Защото един ден в Твоите дворове е по-желателен от хиляди други дни;
Предпочел бих да стоя на прага в дома на моя Бог,
Отколкото да живея в шатрите на нечестието.
Псалми 84:10

Доколкото разбирам християните вярват в спасението - физическо и духовното във формата на единение с техния бог,но каква е разликата със зороастризма например, който също обещава спасение и небесен рай.

# 458
  • густо майна Филибето
Съгласна съм, че е трудно да се възприеме идеята на езотеричното християнство по начина, по който ни я поднася Xylometazolin . Аз, макар че от детството си съм запозната с основните принципи, много трудно изчетох "Космогония на Розенкройцерите", където нещата са описани по този начин. За тези, които искат да се запознаят в достъпна форма, препоръчвам "Новата култура през епохата на Водолея". Дънов също поднася всичко в много достъпен вид, който е съобразил с аудиторията си тогава, но е трудно да се посочи точната книга, защото беседите му са много широкообхватни.
И защото темата е ".........за истината и обърквате ли се по пътя", да коментирам по нея.
Аз имам майка, дете на Дъновисти и баща, дете на силно вярващи православни християни, но пък той самия забраняваше у дома да се произнася думата Бог. Когато гостувах на неговите родители, баба винаги ме водеше в църквата,но обстоятелствата бяха такива, че прекарах голяма част от детството си при родителите на майка ми. Дядо четеше много и разказваше прочетеното много увлекателно. Аз приех техния мироглед така, както детето приема , че бялото е бяло и черното е черно. Имало е моменти, в които в мен по-силен е бил атеиста, но това е минало. Приемам и православното християнство, но не безусловно. Дълбоко в мен е залегнала философията на Дънов и това няма да се промени.

Тези, които са получили своето религиозно възпитание от деца, разбират за какво говоря. Може би разбират и че този спор е безмислен, защото той няма да убеди никого в обратното на това, което вярва.

В този смисъл и по темата - не, не се обърквам по пътя. За мен е интересно да чета и другите гледни точки, особено ако са поднесени информативно, без фанатизъм.

Колкото повече четем, толкова повече разбираме, колко сме жалки и колко малко знаем за вселената, природата и най-вече за нас самите... /включвам и себе си в това число./
Познанието на човека е кръг, чиито радиус расте респективно периметъра му. Точките извън кръга допирни с него стават все повече /това са неизвестните за нас неща/ от тук: "Колкото повече научаваш, толкова повече разбираш, че нищо не знаеш"...
Peace

# 459

Доколкото разбирам християните вярват в спасението - физическо и духовното във формата на единение с техния бог,но каква е разликата със зороастризма например, който също обещава спасение и небесен рай.
На мен са ми обяснявали свещеници, че дяволът, преди да се роди Христос и да се появи християнството, е знаел какво ще се случи. И измислил подобни на християнството религии още преди него, за да го уподоби. И всичко, което има подобни на християнските идеи, но е вън от християнството, било от дявола.
Честно казано, това обяснение ми се струва ужасно плашещо, ограничаващо и нечовеколюбиво.

# 460
  • Русе

На мен са ми обяснявали свещеници, че дяволът, преди да се роди Христос и да се появи християнството, е знаел какво ще се случи. И измислил подобни на християнството религии още преди него, за да го уподоби. И всичко, което има подобни на християнските идеи, но е вън от християнството, било от дявола.
Честно казано, това обяснение ми се струва ужасно плашещо, ограничаващо и нечовеколюбиво.

Бих добавила и неаргументирано.

# 461
  • густо майна Филибето
Аз изобщо не мога да се съглася с това, всеки пророк се е появил в точното време и на точното място, за да приближи хората до Бога и направи живота им по-хармоничен. С времето условията са се променяли,идеите може да са се изопачили.

# 462
  • Варна
Peace

Peace
„Аз знам, че нищо не знам“. Сократ.

# 463
Аз изобщо не мога да се съглася с това, всеки пророк се е появил в точното време и на точното място, за да приближи хората до Бога и направи живота им по-хармоничен. С времето условията са се променяли,идеите може да са се изопачили.
  Hug  bouquet Много точно казано!

# 464
  • Варна
  Hug  bouquet Много точно казано!

Точно. По-рано в темата точно това се опитвах да кажа по въпроса, защо са различни религиите в детайлите си - различни условия, различни потребности, различни нива, ако щете. "Неведоми са пътищата Господни".

Общи условия

Активация на акаунт