Отговори
# 435
  • Русе
БориСе ,навярно имаш предвид това, в отговор на въпроса ми

18 Пак аз ще се веселя в Господа, Ще се радвам в Бога на спасението си. 
 19 Иеова Господ е силата ми; Той прави нозете ми като нозете на елените, И ще ме направи да ходя по височините си. За първия певец върху струнните ми инструменти.

# 436
kuku-ruku, май излиза, че християнството май не е това, което си мислила, че е. Ей тук е мястото да споменем отново, че догмите нямат нищо общо с него.

Библията.  Ама тя не дава отговор за съществуването на цивилизацията преди римската империя и евреите и Израел,  та затова беше трудно да се води разговор с тях, защото знанията им се ограничавах само с описаното  Библията.

Кой ти каза, че не дава отговор?
kuku-ruku, май излиза, че християнството май не е това, което си мислила, че е. Ей тук е мястото да споменем отново, че догмите нямат нищо общо с него.

БориСе, чета я  , чета я, ама не само нея. Wink

Аз нали ти казах, че 99 % от "истината" ти не е твоя!

А ти, който си приел всичко в Библията БУКВАЛНО и  за чиста монета и за истина, значи ли , че твоята истина е 100%  ???!!!! Значи ли, че като четеш Библията я разбираш налълно и тълкуваш правилно...?

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 18:30 от kuku-ruku

# 437
БориСе, Той е написал, като е събирал доказателства от други учени, които дават факти. Ако си чел книгата, ще видиш , че не той е този,  предоставя доказателствата. Знаеш ли, много елементарно и тесногръдо  мислиш,  защото,  "говориш"  наизуст,  без да си прочел  книгата.  Confused
А на глупавия ти въпрос:
Цитат
Ами ако и аз съм писал!?
Ще  ти отговоря така- Кой си ти? Някой учен? Физик или известен историк?  Някой, който цял живот се е занимавал с изучаване земята и е издавал книги и е познат на читателите  и на света с научните си експерименти? За това не си и написал книги.

Освен това  ми правиш  впечатление , че се мислиш за много знаещ/ да не кажа всезнаещ/  Самонадеян и  горделив си.  Това  според Библията, която толкова спазваш и тачиш е грях и порок. Прекалено голямо его...Хрситос го е нямал.

Само не знам защо си мислиш, че Алън знае повече от мен за тях?

A песните, които даде са много хубави, особено втората.  Любимо ми е - Raise me up!   Grinning

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 20:08 от kuku-ruku

# 438

Отговарям на въпроса- Животните имат ли дух? С какво се различават те от човека?

Според езотеричното християнство, животните имат колективен дух. Той им носи познанието кога да мигрират, кога да се размножават и всичко, свързано с оцеляването им.

Отговарям на въпроса- Животните имат ли дух? С какво се различават те от човека?

Според езотеричното християнство, животните имат колективен дух. Той им носи познанието кога да мигрират, кога да се размножават и всичко, свързано с оцеляването им.

Човекът е четиричленно духовно същество. Във физическият свят е видимо само физическото тяло. Другите три тела, а именно-етерно, астрално и Аз са духовни тела.  Азът е непреходната съставна част от човешкото същество. При човекът в ясно будно дневно съзнание, трите духовни тела се изявяват на физическо поле, чрез физическото тяло.
 Всеки отделен вид животни се различава от човека по това, че на физическо поле при него се проявяват пряко само астралното, етерното и физическото тяло. Азът за всеки отделен вид животни е общ и се намира в духовния свят.
 Пример-както пръстите на ръката се съотнасят към човешкото физическо тяло, така и животните от всеки вид се съотнасят към груповата животинска душа.
 За разлика от човека животните нямат будно дневно съзнание, а имат сънищно подобно такова.
 Растенията имат проявление на физическо поле, само на физическото и етерното тяло. Тяхното съзнание съответства на това, което има човек, когато спи и не сънува. По-висшите духовни тела на растенията се намират още по-високо от тези на животните.
 Минералите имат външна проекция само на физическото тяло. Техните по-висши съставни части се намират още по-високо в духовния свят.
 Тяхното съзнание е по-ниско от това на съня без сънища.

Аз пак да си кажа моето - единен езотеризъм няма! Ето, аз сега научих за езотерично християнство. Ще се образовам.
Възлов момент в цялата земна еволюция е мистерията на Голгота. Според езотеричното християнство Христос има водещо значение за бъдещото развитие на човечеството. По това езотеричното християнство се различава от много други мистични учения.

# 439

Ксилометазолин, а тогава какво значение има кога е роден Христос?
Борисе, няма значение кога е родено Христовото божество има значение защо е Дошъл на земята и за какво се е жертвал.
 Когато Иоан казваше: "В началото беше Словото, и Словото беше у Бога........" - Едва ли е имал предвид материалния и земен Христос, така че тук въобще не става дума за "раждане",
което разбираш ти.

Съгласна съм  напълно с това мнение  Peace

И тъй като за мен ние сме част от Космоса и Вселената, Бог е енергията около нас, а ние сме клетка от един съвършен организъм, на който влияем с мислите и постъпките си, съм склонна да приема неговото обяснение за това защо се случват нещата по определен начин, а не буквално това, което пише в Библията.

И аз разсъждавам така, но искам да допълня, че  енергията не е само около нас, а и в нас , защото НИЕ също СМЕ енергия.  Laughing

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 19:15 от kuku-ruku

# 440
  • София
Човекът е четиричленно духовно същество. Във физическият свят е видимо само физическото тяло. Другите три тела, а именно-етерно, астрално и Аз са духовни тела.  ...

Xylometazolin, разкажи повече за тази езотерична наука. Що за наука е, какъв е нейният смисъл, каква е ползата за човека, с какво допринася за развитието му, кои е създал терминологията и на какво се е опрял, как и кой е провеждал духовно-научните изследвания? Peace

# 441
БориСе ,навярно имаш предвид това, в отговор на въпроса ми

18 Пак аз ще се веселя в Господа, Ще се радвам в Бога на спасението си.  
 19 Иеова Господ е силата ми; Той прави нозете ми като нозете на елените, И ще ме направи да ходя по височините си. За първия певец върху струнните ми инструменти.

Да! Ето и това:
Цитат
Защото един ден в Твоите дворове е по-желателен от хиляди други дни;
Предпочел бих да стоя на прага в дома на моя Бог,
Отколкото да живея в шатрите на нечестието.
Псалми 84:10

В момента нямам време да пиша.
БориСе, Той е написал, като е събирал доказателства от други учени, които дават факти. Ако си чел книгата, ще видиш , че не той е този,  предоставя доказателствата.

Точно в излагането на чужди доказателства е причината поради, която не ми харесва. Това, че имаш достъп до голяма библиотека и ерудицията да свържеш научно обосновани мнения в свое не превръща една хипотеза в научна. В работата му, обаче има определено подвеждащи "факти", за които не ми се пише в момента.

За писането - не, за шумерите точно не съм писал. Въпросът ми беше реторичен. Нямам и претенции да съм известен. А ако бях, нямаше да го съобщавам. Не се и мисля за много знаещ. Знанието ми е необходимо до толкова доколкото да внимавам да не ме лъжат. Това, което зная е елементарно - къде съм бил, къде отивам. Въпроси, на които езотериката не може да даде отговор. Поне не и за мен.

А за песента - имаш вкус, аз обаче не те питах дали си харесала моите, а дали си разбралакакво искам да ти кажа с тях.

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 21:39 от БориСе

# 442
Xylometazolin, разкажи повече за тази езотерична наука. Що за наука е, какъв е нейният смисъл, каква е ползата за човека, с какво допринася за развитието му, кои е създал терминологията и на какво се е опрял, как и кой е провеждал духовно-научните изследвания? Peace
Като хора от съвременната епоха ние сме запознати с естесвенната наука.  Тя е призвана да възприема, анализира и обяснява законите на света, който ни заобикаля. Трудно бихме могли да отрчем, че естесвено-научният начин на мислене е дълбоко залегнал в нашата цялостна вътрешна нагласа. За нас е нужно всяко едно явление да бъде обяснено логично и точно за да го приемем, като реално-веществено. Трудно ни е да не се съгласим и с факта, че колкото по-назад се връщаме в древността, толкова повече виждаме, че човечеството е имало различен мироглед.
Затова и езотеричните истини, трябва да бъдат поднасяни на човека в достъпна за него форма. На едно ново ниво по- различно от това, което е било в древността.
Една от многото цели на езотеричната наука, е да хвърли по-голяма светлина върху това какво представлява човека, как е поставен той в цялостният духовен свят. Да му даде информация за миналатата еволюция на човека, за бъдещото му развитие.Човек е напълно свободен да анализира тези истини и ако не издържат на строгата му аналитична проверка да не ги приема. Изключително важно е човек, да подлага езотеричните концепции  на тази строга аналитична проверка с математическа острота и безпристрастие. Защото в Духовните светове, възможността от заблуждения е много по-голяма отколкото в околият физически свят. Затова е толкова важна съвременната епоха, дълбоко протъкана от сухото, студено аналитично мислене. В древността ясновидството при повечето хора е било атавистично, инстинктивно и съноподобно. Постепенно настъпва неговото пълно затъмняване за да може човек днес да развива аналитичното мислене. В бъдеще именно благодарение на плодовете от сегашната епоха, човек ще може да изследва духовният свят с будно и ясно съзнание.
 Ако се запитаме какво може да ни даде езотеричната наука, можем да кажем че тя дава същато,каквото дава математиката на един добър инженер, а именно точни и ясни познания в съответната  област. Езотеричната наука дава знания на хората със стремеж към познание за духовният свят. Знания, предадени под такава форма, че да са достъпни и актуални за мисленето на съвременника.

# 443
В момента чета Диагностика на кармата, на С.Лазарев, и откривам много логични обяснения за църковните християнски ритуали или за суеверията. И тъй като за мен ние сме част от Космоса и Вселената, Бог е енергията около нас, а ние сме клетка от един съвършен организъм, на който влияем с мислите и постъпките си, съм склонна да приема неговото обяснение за това защо се случват нещата по определен начин, а не буквално това, което пише в Библията.
Точно в това вярвам и аз.Питам запознатите с текстовете в Библията-е ли това грях според написаното в нея или не?
Стана вече ясно,че не съм я чела задълбочено и достатъчно,но идеята,че Бог е в нас я срещнах на няколко места...

# 444

В момента нямам време да пиша.
БориСе, Той е написал, като е събирал доказателства от други учени, които дават факти. Ако си чел книгата, ще видиш , че не той е този,  предоставя доказателствата.

Точно в излагането на чужди доказателства е причината поради, която не ми харесва.[/
b] Това, че имаш достъп до голяма библиотека и ерудицията да свържеш научно обосновани мнения в свое не превръща една хипотеза в научна. В работата му, обаче има определено подвеждащи "факти", за които не ми се пише в момента.

А за песента - имаш вкус, аз обаче не те питах дали си харесала моите, а дали си разбралакакво искам да ти кажа с тях.

Ето това, болднатото в червено  и предполагах, че ще напишеш. Другото е без значение.  Peace Когато човек не желае да се информира и се съсредоточава само в едно, той няма база за сравнение, защото не иска да си отвори очите,  защото може  да види нещо , което евентуално  му е убягнало. И  как мисли, че  ще се развива, след  като  се върти в кръг само с една и съща информация ? От средновековието  до сега знаеш ли колко факти и доказателства  са открити  за неща, за които нищо не се знаеше преди 50 години, или поне не се говореше. Всичко се движи и се променя. Нищо не е в застой. Не бива да се ограничаваш само с Библията, защото ще е трудно да се дискутират неща извън нея. Това е ограничение. Не бива и да се оспорват факти, дадени в книгата и да си затаваряме очите за някои истини, само защото е  противоречие с нашите религиозни убеждения, защото така лъжем себе си, никой друг.

Ами точно  за това  те провокирах  с тази книга, защото виждам ,че си от " закоравелите" или "заякналите/ както ти харесва/  Laughing, тоест със  силно убеждение само в своята правота. Предложих ти книга, която би могла/ в твоя полза/  да  разшириш малко мирозрението ти. Има полезни исторически факти.   Алън нито е окулист, нито езотерик, нито теософ. нито дъновист, нито будист...но ти се дръпна, не искаш да прочетеш книгата Ми то си  страшничко,  разбира се! Току виж  всичко, в което си вярвал се пукне като сапунен мехур  Laughing

А езотерик и еретик май са едно и също за теб? Някак си те" боцка"  тази дума-езотерик/чка , забелязах  newsm78

За песните , да разбрах  посланието ти и текстовете на песните прекрасно ги разбрах, защото  добре се справям и с английския.  
А ти, моите послания разбра ли ги? На български са и би трябвало да е по-лесно...

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 00:13 от kuku-ruku

# 445
Като хора от съвременната епоха ние сме запознати с естесвенната наука.  Тя е призвана да възприема, анализира и обяснява законите на света, който ни заобикаля. Трудно бихме могли да отрчем, че естесвено-научният начин на мислене е дълбоко залегнал в нашата цялостна вътрешна нагласа. За нас е нужно всяко едно явление да бъде обяснено логично и точно за да го приемем, като реално-веществено. Трудно ни е да не се съгласим и с факта, че колкото по-назад се връщаме в древността, толкова повече виждаме, че човечеството е имало различен мироглед.
Затова и езотеричните истини, трябва да бъдат поднасяни на човека в достъпна за него форма. На едно ново ниво по- различно от това, което е било в древността.
Една от многото цели на езотеричната наука, е да хвърли по-голяма светлина върху това какво представлява човека, как е поставен той в цялостният духовен свят. Да му даде информация за миналатата еволюция на човека, за бъдещото му развитие.Човек е напълно свободен да анализира тези истини и ако не издържат на строгата му аналитична проверка да не ги приема. Изключително важно е човек, да подлага езотеричните концепции  на тази строга аналитична проверка с математическа острота и безпристрастие. Защото в Духовните светове, възможността от заблуждения е много по-голяма отколкото в околият физически свят. Затова е толкова важна съвременната епоха, дълбоко протъкана от сухото, студено аналитично мислене. В древността ясновидството при повечето хора е било атавистично, инстинктивно и съноподобно. Постепенно настъпва неговото пълно затъмняване за да може човек днес да развива аналитичното мислене. В бъдеще именно благодарение на плодовете от сегашната епоха, човек ще може да изследва духовният свят с будно и ясно съзнание.
 Ако се запитаме какво може да ни даде езотеричната наука, можем да кажем че тя дава същато,каквото дава математиката на един добър инженер, а именно точни и ясни познания в съответната  област. Езотеричната наука дава знания на хората със стремеж към познание за духовният свят. Знания, предадени под такава форма, че да са достъпни и актуални за мисленето на съвременника.

Не би моглo да се  обясни  по-добре от това!  Peace Ако и от  това обясненеи не стане ясно, какво е езотерика, то не знам има ли смисъл да се пише тук въобще...?  

# 446
  • София
Като хора от съвременната епоха ние сме запознати с естесвенната наука.  Тя е призвана да възприема, анализира и обяснява законите на света, който ни заобикаля. Трудно бихме могли да отрчем, че естесвено-научният начин на мислене е дълбоко залегнал в нашата цялостна вътрешна нагласа. За нас е нужно всяко едно явление да бъде обяснено логично и точно за да го приемем, като реално-веществено.
Това, според мен, важи за част от хората, но за друга голяма част не. Достатъчно е да прочетем доста от постовете във форума.
Какво представляват езотеричните истини? Какво ги определя като истини? Между другото, част от твоите постове са в доста недостъпна форма поднесени.
Една от многото цели на езотеричната наука, е да хвърли по-голяма светлина върху това какво представлява човека, как е поставен той в цялостният духовен свят. Да му даде информация за миналатата еволюция на човека, за бъдещото му развитие.
Как се черпи тази информация - исторически, статистически, каква е извадката? На каква база се прави прогнозата за бъдещото му развитие?
Човек е напълно свободен да анализира тези истини и ако не издържат на строгата му аналитична проверка да не ги приема. Изключително важно е човек, да подлага езотеричните концепции  на тази строга аналитична проверка с математическа острота и безпристрастие. Защото в Духовните светове, възможността от заблуждения е много по-голяма отколкото в околият физически свят.
За какви духовни светове става въпрос и как те могат да бъдат подложени на строга аналитична проверка с математическа острота и безпристрастие?
Ако се запитаме какво може да ни даде езотеричната наука, можем да кажем че тя дава същато,каквото дава математиката на един добър инженер, а именно точни и ясни познания в съответната  област. Езотеричната наука дава знания на хората със стремеж към познание за духовният свят.
Ако математиката се гради върху определен брой аксиоми, кои са аксиомите на езотеричната наука?

# 447
Куку Руку, грешиш! Четох го! Мога да ти кажа и къде го хванах, но това не е толкова важно. Възможно е и да е грешка в превода, но има неща, които определено са лаишки написани. В желанието си да ги предаде като доказани се е престарал.
Слабо ме интересува, дали ще ме имаш за "закостенял" или "оглупял", но аз подхождам със съмнение и към "доказателствата", че Библията е права. Има такава наука - казва се апологетика. Занимава се с доказване на правотата на Библията като се търсят доказателства извън нея. Има и много хубави работи, но и там има такива дето се престарават с "доказателствата". Чел съм какви ли не "доказателства".
Има и още една "наука" - пазарна икономика. Тя е царицата на науките днес и не защото работи с математика. Няма средство за масова информация, което да не е подвластно на нея.

Обикновен, идеята на тази "наука" е да се облече окултизма в научна обосновка. Заучени високопарни думи, при които не е толкова важно какво ти казват, а как ти го казват. (има и "християни", които го правят и не ми е по-приятно. В реториката има едно правило - правилна теза, застъпена с грешни доказателства излиза невярна) Нещо като салама, в който слагаме хапчето за кучето, за да не го изплюе щом го надуши. Преди са вярвали на гледане на яйца, леене на куршуми... сега ти обясняват, че астрологията и астрономията са тясно свързани.
Така поднесено в един момент ти предлагат да те "освободят", за да спасиш Луцифер. И едновременно с това можеш да си "спокоен", че това е християнство.

# 448
  • Варна
Затова и езотеричните истини, трябва да бъдат поднасяни на човека в достъпна за него форма.

Без да коментирам "езотеричните истини", само фактът, че трябвало да бъдат "поднасяни на човек в достъпна за него форма", противоречи на основата идея на малкото езотерични школи, за които знам нещо (без за миг да си помисля, че съм езотеричка) - да извисят човека, преди да му поверят познанието, а не да принизяват познанието до човека. То това е целта и на всяка наука, де, в някакъв смисъл (геометрията не си променя аксиомите, за да ги разбера аз, или бъркам?). Освен, ако не става дума за нова, "демократична езотерика" или "популярна езотерика", което и да е от двете, звучи като "дървено желязо".

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 01:20 от Ментова

# 449
БориСе, айде да не изопачаваш думите ми и да си правиш свободни съчинения. Naughty  Никъде не съм писала, че ТИ  си глупав, а че зададе глупав въпрос. Айде сега върни се и ме прочети пак, ама този път ,внимателно.  Ако така изопачаваш думите и смисъла на всичко, което някой пише,   разбирам защо не приемаш други доказателства, освен тези в твоята глава. Кога пък успя да прочетеш цялата книга, а?  ThinkingМай само си я попрехвърлил тук там по странички, не си я чел задълбочено.    Wink
Относно последния ти постинг, пак показваш "супер знания" по всичко и е невъзможно да се дискутира.  Всичко оспорваш , осмиваш и оборваш.   Разбира се, че във всяка книга може и да има слаби моменти, но аз и в Библията ги намирам.
 И за последно към теб , ще пиша,  че аз също вярвам в Христос,  и  за мен Той е истината и Живота, но това не значи , че съм длъжна да мисля като теб.  И моля те, не ни преписвай  / на тези, които четем  езотерична литература /  Люцифер като първи приятел,  защото нямаш ни най-малка представа какъв е живота на всеки пишещ тук.  Това, че четем странична литература, освен Библията,  не ни прави по-лоши християни от теб. Wink Никой от нас не отрича Хрситос.  Има два вида  християни: Тези, които са оковани в религиозните си догми и  приемат всичко  буквално  и се борят  да докажат  истината си, по начин, който на моменти стига до   фанатично ниво, което е плашещо,защото  вместо да привлече симпатизанти , по скоро  отблъсква.  А  има и други християни,  които са по критични , непрекъснато искат да се развиват  и не се ограничават само с една  единствена книга в живота.  
Колкото повече четем, толкова повече разбираме, колко сме жалки и колко малко знаем за вселената, природата и най-вече за нас самите... /включвам и себе си в това число./

Не е зле, човек да е самокритичен понякога, защото е възможно да греши.

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 04:48 от kuku-ruku

Общи условия

Активация на акаунт