Отговори
# 480
  • София
облачето хей , лично аз смятам, че тези дето са избили маите и ацтеките са били откачалки. Те не са носели Христос, а са обслужвали политическите интереси на страните от които са идвали.

Борис I не е бил откачалка и е вярвал в Христос. Въпреки това го е наложил насилствено на българите.
Може и той да го е наложил по политически причини. Peace

# 481
Мигито, и аз смятам така за тези, които са ги покръствали. Обаче аз много мисля за еднаквото право на избор.  Tired и това много ме безпокои. Дадох примера с индианците не защото си мисля, че конквистадорите са приели в сърцето си Христос, а защото чрез своята агресия не дават адекватна информация на индианците за християнството!

# 482
облачето хей, обикновен ,

Не приемайте нещата едностранно. Помислете за времето през, което са се случвали. Начина на живот тогава не може да се сравнява с днес, нито различните нации.

Най-простия пример. Раждането на дете по времето на Христос е било тъжен повод. Днес това е един от най-хубавите и светли празници и най-радостния и щастлив момент в живота на семейството.

# 483
Не знам Мама Нана да е бил тъжен повод раждането на дете по време на Христос. Мария майката на Исус и майката на Йоан Кръстител, пееха песни когато бяха бременни и съвсем не бяха тъжни. Wink

облачето хей , аз смятам, че е справедливо когато и едните и другите имат право на спасение т.е. да бъдат при Бога. В крайна сметка няма нещо по-хубаво от това.

Цар Борис е знаел, че извършва грях. Не напразно е имал кошмари до края на живота си. А ако не беше го направил и беше се молил за народа си, Бог можеше да се прослави... и сега нямаше да сме християни само на книга, а истински вярващи.

# 484
  • София
Мигито, и аз смятам така за тези, които са ги покръствали. Обаче аз много мисля за еднаквото право на избор.  Tired и това много ме безпокои. Дадох примера с индианците не защото си мисля, че конквистадорите са приели в сърцето си Христос, а защото чрез своята агресия не дават адекватна информация на индианците за християнството!
Не мога да разбера, защо е толкова важно, как Христос ще спаси аборигените, или някои други, които са в миналото. Това все пак не е ли негова работа? Защо си мислим, че можем да разберем как ще стане точно това, когато се намесва Бог? Ами ако Исус се е явявал на всеки един поотделно, малко преди смъртта им? Нали той е Бог и знае всичко за всеки. Ние не можем да знаем как ще станат Божите дела. Ние можем само да обобщаваме някакви исторически документи. Това е част от Вярата в него. Който няма Вярата, че Христос е спасител, той винаги може да намери причини.
 Peace

# 485
Обикновен, аз зная, че с моят човешки ум не мога да зная Божиите дела. Много хубаво си го казал за вярата в Христос като в спасител.  HugНо нали преди малко писахме, че вярата не може без познанието. Защо за едни неща можем да се интересуваме и да търсим причини и доказателства, а за други - не? Вие как разбирате Господ за какво би искал да се интересувате и за какво - не? Кои съмнения са полезни и кои - не?
Ето че пак опираме до личните изводи и преживявания.

Мама Нана, права си, че разсъждавам ограничено в случая.   bouquet

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 16:02 от Анонимен

# 486
  • София
Обикновен, аз зная, че с моят човешки ум не мога да зная Божиите дела. Много хубаво си го казал за вярата в Христос като в спасител.  HugНо нали преди малко писахме, че вярата не може без познанието. Защо за едни неща можем да се интересуваме и да търсим причини и доказателства, а за други - не? Вие как разбирате Господ за какво би искал да се интересувате и за какво - не? Кои съмнения са полезни и кои - не?
Ето че пак опираме до личните изводи и преживявания.
Аз не виждам противоречие тук. В този случай ясно личи, че ние няма как просто да знаем, какво и как е станало със всеки абориген, или индианец, какво му се е случило, как той е бил осведомен. Дори да отидем на място, да преровим всичко под дърво и камък, пак ще останат хиляди въпроси без отговор. По намереното може да решим да правим някакви обобщения и заключения, ама те дали ще са верни? И познанието стига до тук. Оттатък неговата граница стои една голяма непозната бездна, която ние продължаваме да се опитваме да опознаем, преместваме малко границата, но бездната винаги остава. Не случайно в мой предишен пост бях пуснал линк за вярата на големи учени в Бог.
 Hug

# 487
Аз не искам да зная за всеки абориген и индианец, или самурай в Япония през Средновековието... Ясно е, че това е практически невъзможно. Просто се чудя колко християни има в техните етноси и общности, в сравнение с тези в Европа например преди години, когато хората са живеели без да общуват много много извън общността си. Нали Библията е източникът ни за знанията за Христос... А всички ли имат достъп до нея, или могат да четат, и сега, и някога.. Те как разбират Христовото име и това, че е спасител? Но както и да е.  Tired

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 17:02 от Анонимен

# 488
Борис І не е имал избор при налагането на християнството. Било му е наложено, както от природни обстоятелства, така и поради политически и военни причини. Въпросът е бил или да го наложи той, или да му го наложат. Народа е бил съсипан от няколко гладни години, губи войните със сърбите, немците, византийците. Византия предлага две възможности - или духовна, или политическа зависимост.
Ако го сравним с друг негов съименник - Борис ІІІ. Пак е бил изправен пред дилемата - с Хитлер или срещу него. Немците влизат във Варшава за шест дни. Държави като Франция са прегазени набързо, а какво остава за България. Борис става съюзник на германците и в конкретната ситуация това е правилният и единствен ход, но ... не дава никакви предимства на края на войната. Борис ІІІ това така и не го разбира. Днес почти 70 години след това не са развенчани слуховете, че смъртта му е предизвикана от отравяне при посещение при Хитлер.
Може на пръв поглед да е малко извън темата, но искам да обясня, че за много от събитията има предпоставки.
Така че Борис І "изиграва картите си" по най-разумния начин и успява да спечели за българите и двете. Като християнин не оправдавам постъпката му, но като човек обичащ историята и народа си не мога да не се възхитя на успеха му. Само той си знае какво му е струвал този "успех".

# 489
  • Варна
Борис І не е имал избор при налагането на християнството. Било му е наложено, както от природни обстоятелства, така и поради политически и военни причини. Въпросът е бил или да го наложи той, или да му го наложат. Народа е бил съсипан от няколко гладни години, губи войните със сърбите, немците, византийците. Византия предлага две възможности - или духовна, или политическа зависимост.
Ако го сравним с друг негов съименник - Борис ІІІ. Пак е бил изправен пред дилемата - с Хитлер или срещу него. Немците влизат във Варшава за шест дни. Държави като Франция са прегазени набързо, а какво остава за България. Борис става съюзник на германците и в конкретната ситуация това е правилният и единствен ход, но ... не дава никакви предимства на края на войната. Борис ІІІ това така и не го разбира. Днес почти 70 години след това не са развенчани слуховете, че смъртта му е предизвикана от отравяне при посещение при Хитлер.
Може на пръв поглед да е малко извън темата, но искам да обясня, че за много от събитията има предпоставки.
Така че Борис І "изиграва картите си" по най-разумния начин и успява да спечели за българите и двете. Като християнин не оправдавам постъпката му, но като човек обичащ историята и народа си не мога да не се възхитя на успеха му. Само той си знае какво му е струвал този "успех".

Оставих на тебе. Peace Не закъсня.

# 490
  • София
Просто се чудя колко християни има в техните етноси и общности, в сравнение с тези в Европа например преди години, когато хората са живеели без да общуват много много извън общността си.
Можем да зададем и въпроса, колко са християните в Европа, които се интересуват само от божието слово, а не от каноните на някоя църква, или секта, или някоя екзотерична наука. Дали, например, у нас, като има църква , или няколко, във всяко село, местният поп е техния шанс за спасение? Едва ли. По-скоро доста хора използват местния поп като оправдание за липсата на Вяра.
Светът е голям и спасение дебне отвсякъде. Просто Бог е навсякъде. Които търси, намира. Peace

# 491
Съгласна съм, че е трудно да се възприеме идеята на езотеричното християнство по начина, по който ни я поднася Xylometazolin . Аз, макар че от детството си съм запозната с основните принципи, много трудно изчетох "Космогония на Розенкройцерите", където нещата са описани по този начин.

Приемам и православното християнство, но не безусловно. Дълбоко в мен е залегнала философията на Дънов и това няма да се промени.

Тези, които са получили своето религиозно възпитание от деца, разбират за какво говоря. Може би разбират и че този спор е безмислен, защото той няма да убеди никого в обратното на това, което вярва.

Колкото повече четем, толкова повече разбираме, колко сме жалки и колко малко знаем за вселената, природата и най-вече за нас самите... /включвам и себе си в това число./
Познанието на човека е кръг, чиито радиус расте респективно периметъра му. Точките извън кръга допирни с него стават все повече /това са неизвестните за нас неща/ от тук: "Колкото повече научаваш, толкова повече разбираш, че нищо не знаеш"...
Peace

Колко интересно! Laughing А аз в момента чета Тайните на Розенкройцерите- Западния път на  посвещение. Предполагам автора е същия-Волфрам Фрич?  Много сложно е описано всичко и книгата се чете трудно. Но като цяло идеята  всъщност е,  че до истината всеки стига сам.  Не е нужно учители или майстори да ни водят, защото себепознанието е индивидуален процес , вътрешен и никой отвън не може да ни помогне. Други сложни неща са описани в книгата, които искат доста осмисляне и време. Не ги разбирам в момента, но ми е интересно как разсъждат Розенкройцерите и каква е тяхната цел. Използват много символика и за това написаното не бива да се приема дословно и буквално. Така приемам и Библията, има много символика зад повечето от думите  и вкарва в  доста размишления, което ми харесва.

Относно това, аз също много искам да дискутираме, а не да се налага мнение, че християнската религия е истинската и единствена, а всичко друго е  Люцифер. Тя може и сигурно е истинската, но човек, трябва да стигне до това прозрение сам. С плюене и отричане на всичко друго, не се стига до  познанието, защото всяка философия, религия, теософия, наука...и т. н  крие нещо истинско в себе си. Наричане на всичко извън Библията- люциферско е  обидно и несправедливо, защото е тесногръдо мислене.   Лично аз  не искам да убеждавам никого в нищо... Когато взаимно си препоръчваме или четем друга литература,  е само от гледна точка да се разшири мирогледа  на човешкото съзнание.

# 492
аЗ СЕ ЧУДЯ НАПРАВО КАК ИЗВЕДНЪЖ НА ДЪРТИ ГОДИНИ РЕШАВАТЕ ДА ПРОМЕНЯТЕ ВЯРАТА СИ  Crazy

# 493
Аз изобщо не мога да се съглася с това, всеки пророк се е появил в точното време и на точното място, за да приближи хората до Бога и направи живота им по-хармоничен. С времето условията са се променяли,идеите може да са се изопачили.
 Hug  bouquet Много точно казано!

Точно. По-рано в темата точно това се опитвах да кажа по въпроса, защо са различни религиите в детайлите си - различни условия, различни потребности, различни нива, ако щете. "Неведоми са пътищата Господни".

Но не бива да се изключва и възможността дадена идея да се развие. В края на краищата съществуват много стари религии днес /Зороастризъм например/. Не мога да приема, че хората изповядващи ги са някакви неинформирани, незнаещи или задръстени.

И аз така разсъждавам, че не бива да изключваме тази възможност, че идеите се доразвиват с времето. Peace

# 494

Павел писа  "Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, а срещу началствата, срещу властите, срещу световните управители на тази тъмнота, срещу духовните сили на нечестието в небесните места." Ефесяни 6:12 Ние нямаме нужда от магически заклинания или ритуали, нямаме нужда от посредници или медиуми, екстрасенси или окултни практики, за да победим сатана и неговите лъжи.

Не разбирам, какво лошо има в един магически ритуал, ако целта му е да изгони тъмните сили? Например каденето с тамян из къщата или пръскането със светена вода за мен са си  магически ритуал, заклинание против зли духове. Дали ще използваме тамян, или пирамида или някакъв друг предмет, не би трябвало да има такова голямо значение, след крайната цел е същата.  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт