Отговори
# 525
  • Русе
Вие на тамплиерите ли викате розенкройцери, само да уточня.

Предполага се, че са наследници, но тамплиерите не са били тайно общество.

като се заговори за розенкройцери и тайни общества, някой интересува ли се от алхимията и в частност Фламел

# 526
До едно време, след това (оцелелите) се пръскат в различни братства и ордени, като им оказват влияние. Тамплиерите са повлияни силно от ислямския мистицизъм, между другото.

Не съм навътре в историята, но масоните казват, че са наследници на тамплиерите и са тайно общество. Много бях изненадана от това:
http://e-vestnik.bg/2490/тамплиери-в-българия-стига-бе/

# 527
  • Варна
Вие на тамплиерите ли викате розенкройцери, само да уточня.

Предполага се, че са наследници, но тамплиерите не са били тайно общество.

като се заговори за розенкройцери и тайни общества, някой интересува ли се от алхимията и в частност Фламел

Интересувах се, отдавна беше, имам някакви материали, доколкото това е възможно. Покрай тази тема наизвадих дебелите книги. Имах нещо и за Фламел. Като открия ще споделя. Алхимията е доста "безбрежна" и като философия, и като символика, и като търсения за човешката духовност и душевност, и като практика. А да не говорим, че имам и "Психология и алхимия" на Юнг, но време нямам, времеее!

Мама Нана, за такова чудо като български тамплиери, преди 13в. не съм чувала, не съм го срещала нито в изследвания, нито в извори. Но това, както знаем, нищо не значи. Периодът 10-12 в. е "тъмен период", що се касае до изворите, касаещи нашата история. Самият орден се създава в следствие на Първия кръстоносен поход, началото на 12в., в Ерусалим. Знам ли?

# 528
  • Русе
  Легендите и литературата обвиват с мистика ордена на тамплиерите. Приписва му се тайно знание и мисия на изток, за спасение на Кивота. Масоните са наследници на спасилите се от гоненията на Филип Хубави тамплиери, след като е изгорил на клада висшите им сановници. От там и проклятието за датата 13. Ама това са легендите.

За Фламел историята е още по интересна.

# 529
Цитат
„Чалгата в историята и в обществото е невероятна, тя е толерирана 17 години абсолютно целенасочено от правителствата, отчасти и от медиите, които прокарват определена политика на затъпяване на българския народ. Тази политика личи и по отношение на сектора на образованието. Много по-лесно се манипулират хора, които са неграмотни, и много по-лесно може да им се внуши, че някой е тамплиер, друг е Зевс”, добавя доцентът.

За съжаление тези думи от линка, който е дала Мама Нана са абсолютна истина!

# 530
  • Варна
Цитат
„Чалгата в историята и в обществото е невероятна, тя е толерирана 17 години абсолютно целенасочено от правителствата, отчасти и от медиите, които прокарват определена политика на затъпяване на българския народ. Тази политика личи и по отношение на сектора на образованието. Много по-лесно се манипулират хора, които са неграмотни, и много по-лесно може да им се внуши, че някой е тамплиер, друг е Зевс”, добавя доцентът.

За съжаление тези думи от линка, който е дала Мама Нана са абсолютна истина!
Не мога да не те подкрепя в това. С болка!

# 531
  • Русе
Цитат

Неграмотните не четат, или прочитат Една Книга.
    Според теб тамплиери май не са съществували, или пък хората не са вярвали в Зевс.

# 532
За Фламел историята е още по интересна.

Дай линк или повече инф. да може да се търси по-лесно.

Виж, че сме забъркали и открили нещо несъществуващо до сега.  Laughing

# 533
  • Русе
   В това, което съм чела за ръкописите от Мъртво море, никъде не срещнах името на Исус Христос. Мой пропуск ли е , на дезинформация някакава или нещо друго.

# 534
  • Варна
Цитат

Според теб тамплиери май не са съществували, или пък хората не са вярвали в Зевс.
О, тамплиерите са исторически факт, съществена част от историята на Западна Европа, особено на Франция и Папството. И да, и техни членове, и идеите им, а според мълвата и съкровищата им, са приети от масонските братства. Тамплиерите са орден, който "връща" в Европа много позабравени антични ценности (най-общо казано). Затова се ползват от толкова мистика и легенди. И "недолюбване".

# 535
Цитат

Можеш ли да ми обясниш, как от това, което съм написал стигна до извода, че смисъла е това, което ти си написала?

Моето мнение се покрива с това на Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей - Русе. Точно това имах предвид като обяснявах на Куку руку, че "доказателства" има много. Историята е твърде манипулативна наука. Тя променя доказателствата си щом се смени правителството. Медиите още по-бързо.
Типичен пример е произхода на българския народ. Около Освобождението "славянският елемент" е доминиращ в българската нация пред прабългарския. После това се върти според нагласите на управляващите. После по времето на Хитлер нещата стават още по-крайни. Тогава иначе великия български учен Богдан Филов застъпва идеята, че прабългарите са доминиращи, а славяните са просто завладяни. Така е много удобно, защото не сме застрашени от арийската раса и дори сме "сродени" с нея. Естествено Филов има своите "доказателства" и те в никакъв случай не са без няяякакво покритие. След 9 септември, той заплаща с живота си за "арийския корен", а българите отново са си "славянски народ". Това е особенно полезно за братския "съветски" народ. Нататък знаете.

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 16:44 от БориСе

# 536

И един въпрос - тези неща, за които говори Ксилометозилин, къде могат да бъдат прочетени? Но максимално близо до извора/изворите?

http://network-hv.com/index.php?option=com_remository&Itemid … howdown&id=14
http://anthroposophie.byu.edu/links.html

# 537
  • Русе
  БориСе,
по настояще време сме заринати от информация,  всеки може да напише каквото си иска, дори да е подкрепен официално,засътпват се диаметрално противоположни теории, защитавани еднакво разпалено. Върви, че търси аргументи. но все пак, факта, че има порив за търсене и любопитсво не бива да ни се отрича. Не мисля, че българите са неграмотни, или поне не по неграмотни от англичаните например , които още се чудят кой е най големия им герой и имало ли е такъв  Grinning

# 538
  • София
Не мисля, че българите са неграмотни, или поне не по неграмотни от англичаните например , които още се чудят кой е най големия им герой и имало ли е такъв  Grinning
Те поне се чудят, а не приемат всичко без чудене. Mr. Green

# 539
  • густо майна Филибето
Списъкът на езотеричните школи е от Рудолф Щайнер - "Космогония на Розенкройцерите". Това, което Ксилометазолин пише е от същата книга. Нямам информация за отделните школи, затова със знанията за тях съм до тук Simple Smile
 Намерих в друг форум нещо, с което съм напълно съгласна и не бих могла да го кажа толкова добре, затова направо го копирам:

"За мене езотеричното християнство е вътре в сърцето на човек . Ако правиш добри дела , както говориш добри думи - значи си езотеричен християнин. Тайната е , че няма тайна . Есотеричното(Външното) Християнство всички го знаят. Но не всички умеят да го приложат като вътрешен закон в себе си . Езотеричното християнство учи , че Бог е вътре в нас и да го достигнем трябва да завладеем самите себе си . Да станем господари на самите себе си . А това става като разпънем страстите си на кръста и станем обиталище на Закона на Любовта.
Е.... как да го направят хората стремящи си да блеснат пред света със сила, знание , умения, пари , власт , гордост, величие и ... др. подобни . Разбира се , че за тях езотеричното християнство е бич плющящ и неприемлив за тяхната кауза. Тогава защо да се учудваме , че не го приемат и задават въпроси като ... " Има ли го ?" , " Познавате ли го ? " , " Кои са водачити му? " , ?
"" Може ли човек без да участва в школа да е езотеричен християнин ?"

Разбира се , че може . Зависи за коя школа говорим Ако знаеш същноста на Езотеричното Християнство -може !
Езотеричното Християнство търси Бога вътре в човек . Езо-означава вътре на гръцки . С други думи трансцедентално учение .Точно както е Всемирното Бяло Братство , защото те са едно и също нещо , казано с различни думи .Означава да влезеш във връзка с невидимите светове и да се учиш по вечните закони на природата , неопетнени от човешко ( материално, тленно ) участие . Школата е трансцедентална ( неосезаема за физическите сетива ) .
Ако някой я търси школата в регистъра на търговските дружества ...          нещо се е объркал според мене . За езотеричното християнство няма членска книжка или партиен билет . Не съществува начин как да излъжеш сърцевидеца на помислите ти . Е, поне така си мисля- за протокола го казвам . Няма нужда да ходиш в .. Рила , Синай планина, Йерасулим , Мека , Индия или ... където се сетиш още .
Лоша работа за сладкодумците , нали ?
Ще се радвам на опоненти . Опровергайте ме ! Може пък аз да съм се заблудил ? Тоооо... това е Божа работа , за това кой говори Истината . "

Общи условия

Активация на акаунт