Отговори
# 570
  • Русе
A m b e r , разликата е в дефиницията за "грях" и как аджеба се "справяме с него".
  Това имах предвид с примера, който дадох. Един съвременен християнин не е сметнал за грях да пусне атомна бомба над огромен град.  newsm78

# 571
  • В градината...
А как разбра, че е бил християнин, по това, че е роден в такава държава ли?

# 572
  • Русе
А как разбра, че е бил християнин, по това, че е роден в такава държава ли?
   по негово заявление.

Кое е грях според христянството.

# 573
  • В градината...
Това, че си завил, че си някакъв, не те прави такъв.

# 574
  • Русе
  Все пак си остава въпроса ми. каква е дефиницията за грях според християнството

# 575
  • В градината...
Малко от многото примери:

1. Да вървиш по своя собствен път (Исая 53:6).
2. Да престъпваш Божиите закони (1. Йн. 3:4).
3. Да се бунтуваш срещу Бога или да живееш в беззаконие (1. Йн. 3:4).
4. Да можеш да вършиш добро и съзнателно да не го правиш (Яков 4:17).
5. Да вършиш нещо, но не с вяра (Римл. 14:23).
6. Да не вярваш в Господ Исус (Йн. 16:9).
7. Всяка несправедливост и всички погрешни постъпки (1. Йн. 5:17).
8. Всичко, което противоречи на Божия характер (Римл. 3:23).

В Мк. 7:21-23 са приведени различни лоши неща, които идват от вътрешността на човешкото сърце: зли помисли, блудство, кражби, убийства, прелюбодейства, користолюбие, нечестие, коварство, сладострастие, лукаво око, хулене, гордост, безумство. Никакъв грях не остава скрит за Бога (Пс. 90:Sunglasses. Греховете произлизат от грешното естество (Римл. 7:18). Нашите грехове са оскърбление за Бога, защото Той е абсолютно свят (Исая 6:3-5; Авак. 1:13). Ако нямаше Бог, нямаше да има и грях, тъй като тогава ние нямаше да имаме едно съвършено същество като мащаб за правда.

# 576
migito, за съжаление не мога да дам цитат от Корана, за това бях чела някъде в една от книгите на Мулдашев, който говори за това. Но и той ми се видя странен и него зарязах да чета, защото някои от  нещата, за  които пише, ми се сториха супер абсурдни.Виж, че  и аз самата съм сложила чуденка и възклицателен знак  на края на изречението.  Thinking
Пише ,че задълбоченото изследване на Корана се твърдяло това. Разбира се, това не означава, че трябва да  е 100% така, но просто ми беше интересно... Нали все пак дискутираме. И ти както и аз бих искала да знам истината...

Ти кажи, наистина ли в Корана никъде няма и намек за паралелни светове или нещо за 1000 паралелни връзки или нещо от сорта?  Thinking Напоследък на доста места в нета вече се споменава за това/не че трябва да е истина/ Mr. Green

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 12:41 от kuku-ruku

# 577
  • София
Доколкото знам, човекът, който е пуснал бомбата над Хирошима е бил християнин, което не му е попречило. При аналогична заповед един руски атеист, не е натиснал копчето, поемайки цялата отговорност на ранга си, и е предотвратил ядрена катастрофа.
Може пък да е бил 'езотеричен християнин', а другият, да е смятан за атеист, и вечер под завивките тайно да се е молел.  Wink

По въпроса за спасителя, с какво християнския спасител е по различен от спасителя в Зороастризма.
Разкажи малко за спасителя в зороастризма, да може да  направим разликата.

# 578
  • Linz
В постовете на Любознателна прочетох неща, които удивително съвпадат с моя опит (колкото и да съм скептично настроена). Но други не мога да възприема по никакъв начин (напр. че бъдещите поколения изкупуват грехове на предците си).

Но и той ми се видя странен и него зарязах да чета, защото някои от  нещата, за  които пише, ми се сториха супер абсурдни.
Аз също. За мен книгите на Мулдашев не стават за четене.

# 579
Ljuboznatelna, това което ти наричаш езотерично християнство, не е християнство, защото омаловажава и изобщо отрича ролята от жертвата на кръста.
За какво му е на Бог, да идва и да страда, ако можеше нещата да се постигнат само със себе познание и самоусъвършенстване?
Напротив в езотеричното християнство въобще не се омаловажава и отрича Христос.
 Езотеричното християнство, за разлика от много други духовни течения се харектеризира с това, че приема мисията на Христос и Неговата жертва, като фундаментален принцип за развитието на цялото човечество. Данните от свръхсетивното изследване разглеждат в дълбочина различните аспекти на жертвата на Христос. Много важен отличителен белег на действието на Христос върху земната еволюция се изразява в това, че истинското християнство по своето дълбоко същество, зачита свободата на човешката личност. Човек е напълно свободен да приеме или да не приме Христовият спасителен принцип, като благодат идваща дирекно от лоното на Бога.
 Христовият импулс, носи един макрокосмически принцип, който е от решаващо значение за бъдещата еволюция, както на човечеството, така и на други духовни Йерархии от същества. За приемането на този принцип на днешния човек, наред с много други качества е нужно и разбиране.
 Чрез данните дадени от духовните изследвания, човек разбира изключително важната връзка между макрокосмическия и микрокосмическия принцип заложен в духовното развитие.

# 580
Ти кажи, наистина ли в Корана никъде няма и намек за паралелни светове или нещо за 1000 паралелни връзки или нещо от сорта?

Сто процента съм сигурна. Така както съм сигурна, че подобни неща не ги пише във Библията.

Все пак си остава въпроса ми. каква е дефиницията за грях според християнството

Обикновен ти е дал основните неща, но Законът даден от Бог, за да се познае доброто и злото е в две цели книги (Изход и Второзаконие) от Стария завет и включва доста незначителни на пръв поглед неща.

# 581
Напротив в езотеричното християнство въобще не се омаловажава и отрича Христос.
 Езотеричното християнство, за разлика от много други духовни течения се харектеризира с това, че приема мисията на Христос и Неговата жертва, като фундаментален принцип за развитието на цялото човечество. Данните от свръхсетивното изследване разглеждат в дълбочина различните аспекти на жертвата на Христос. Много важен отличителен белег на действието на Христос върху земната еволюция се изразява в това, че истинското християнство по своето дълбоко същество, зачита свободата на човешката личност. Човек е напълно свободен да приеме или да не приме Христовият спасителен принцип, като благодат идваща дирекно от лоното на Бога.

Различават се обаче и по последиците от това дали си го приел или не.
В единия случай имаш шанса да се преродиш отново в другия си отиваш директно в ада за цяла вечност.

# 582
  • Русе
  Докато чета греховете, май обобщението е, че най големият грях е да не вярваш в Исус Христос.
Определено дисциплината с вярата е затегната в сравнение с предходните религии със Спасител.

По въпроса за спасителя, с какво християнския спасител е по различен от спасителя в Зороастризма.
Разкажи малко за спасителя в зороастризма, да може да  направим разликата.
   Доколкото не съм последовател на зороастризма  Simple Smile, надали ще мога да бъда изчерпателна, но ще цитирам това
"Зороастрийците вярват, че след смъртта човешката душа се съди от Бога по това дали е вършила повече добро или повече лошо по време на земния си живот. Тези, които са вършили повече добро отиват в това, което Заратуштра нарича просто "добро съществуване" или рай, а тези, които са избрали лошото, отиват в "лошо съществуване" или ад. Зороастризмът пръв дава морално измерение на живота след смъртта.

Зороастрийците също така вярват в развитието на времето, а също и в евентуалния край на времето. Основното вярване е, че колективните добри дела на човечеството постепенно ще превърнат несъвършения материален свят в неговия небесен идеал. Вярва се, че в края на времето всеки и всикчо ще бъде пречистено, дори душите в ада, т.е. адът не е вечен.

Идеите на Зороастризма за морален дуализъм, рай и ад, свещено време и ангелски създания са повлияли на Юдаизма и Християнството.

Най-важното нещо за Зороастризма е постигането на етическо и морално съвършенство. Мотото на вярата е: ДОБРИ МИСЛИ, ДОБРИ ДУМИ, ДОБРИ ПОСТЪПКИ"

# 583
Много интересна тема. Аз също много дълбоко се замислям, майка ми, ми е дала религиозно възпитание. В смисъл имам пример пред себе си. Но някакси ми идва отвътре да вярвам, да се съобразявам и мисля. Не съм се чувствала объркана, защото за мен, истинската религия е православието. Тук е мястото да кажа, че не искам да обременявам никого и нямам за цел да проповядвям. Просто отговарям в темата, че преди в такива теми се заформяха страхотни спорове. А сега се дискутира нормално. След като станах вече голям човек, сама реших да си дам отговор на някой неща, затова и записах Богословие в СУ и въобще не съжалявам. Вярата страшно много ми помага лично на мен.   bouquet

# 584
ДОБРИ МИСЛИ, ДОБРИ ДУМИ, ДОБРИ ПОСТЪПКИ

Това не го ли беше казал и Буда?

Общи условия

Активация на акаунт