Аргументи за ранното захранване

• 23 692
  • 416
  •   1
Отговори
# 195
СПАМ: katiABV, под крави разбираш кърмачки нали  newsm78 аз ако съм бих ти сложила един бан, то бива изказвания, ама това последното е просто грозна обида .... за твое отвращение аз съм все още отбиваща кърмачка и никога не съм се лишавала от нищо  Mr. Green

По темата - аз захраних на 1 мес със сок - 2 пъти дадох по 2 лъжички и се отказах, напарвих го, защото не бях информирана достатъчно и защото педиатъра ме натисна  Peace

# 196
  • В светлината на слънцето
Между другото моите деца са захранени с плодови пюрета (в шестия месец държа да подчертая) и плодови сокове. В резултат и двамата обожават плодове. Като казвам обожават имам предвид, че на ден двамата общо изяждат към кило различни плодове. Плодовете не им се предлагат нарочно, стоят нарязани в купи и те постоянно си вземат от тях. И протестират, когато дадена купа се изпразни. За сметка на това не налитат на захарни и тестени изделия. В резултат на всичко това и двамата нямат проблеми с теглото, по-скоро са много слаби. Това последното го подчертавам дебело, защото много деца, че и бебета на наши близки, на които не са давани плодове от самото начало (разбирай шестия месец), защото "така е модно", имат сериозни проблеми и страдат от затлъстяване. Така че нека не си затваряме очите пред проблема, за който цял свят говори (имам предвид затлъстяването в бебешко-детска възраст) и нека не отричаме плодовете с лека ръка.  Peace

# 197
Между другото моите деца са захранени с плодови пюрета (в шестия месец държа да подчертая) и плодови сокове. В резултат и двамата обожават плодове. Като казвам обожават имам предвид, че на ден двамата общо изяждат към кило различни плодове. Плодовете не им се предлагат нарочно, стоят нарязани в купи и те постоянно си вземат от тях. И протестират, когато дадена купа се изпразни. За сметка на това не налитат на захарни и тестени изделия. В резултат на всичко това и двамата нямат проблеми с теглото, по-скоро са много слаби. Това последното го подчертавам дебело, защото много деца, че и бебета на наши близки, на които не са давани плодове от самото начало (разбирай шестия месец), защото "така е модно", имат сериозни проблеми и страдат от затлъстяване. Така че нека не си затваряме очите пред проблема, за който цял свят говори (имам предвид затлъстяването в бебешко-детска възраст) и нека не отричаме плодовете с лека ръка.  Peace
Моите деца също обичат плодовете и то много. Не виждам закономерност в това, че който е захранил с плод или сок, като с магическа пръчка моделира вкусовите предпочитания на децата си. Истината е, че има деца, които са захранени със сок, но изобщо не ядат плодове, пък и вода не пият...
Иначе съм съгласна с теб - светът е масово затлъстял. Но това е в резултат на много неща, включително неправилно захранване и липса на всякаква хранителна култура. Това, плюс застоелия живот води до гадни последици.

# 198
Получих стандартния съвет от педиатъра да започна със сок от 40-тия ден, което за нея не било захранване, а след това да продължа с картофено пюре с кърма и масло (!) от третия месец. След като се уверих, че тя не споделя моето желание за изключително кърмене и късно захранване, я смених.

Между другото моите деца са захранени с плодови пюрета (в шестия месец държа да подчертая) и плодови сокове. В резултат и двамата обожават плодове...

Не мисля, че това има нещо общо със захранването. Аз въведох плодовете доста късно - към 9ти месец, а сок предложих чак след годинка. Сина ми обожава плодове и дори и да съм пропуснала да му предложа, той си иска сам.  Peace От известно време говоря много с него на тема здравословно хранене, полезни и вредни храни и резултата е, че вече си имам един малък дървен философ.  Mr. Green

katiABV, това е поредния ти безумен пост в Бг-Мамма и съм убедена, че далеч няма да е последния!  #Crazy

# 199
  • София
За кравите, кашлюк, истинските - и при тях млякото изменя състава си, както и при жените. Това е важно, за да отговори на нуждите на малкото. Не е все едно дали кърмачето е на 2 месеца изключително кърмено или на 2 години и суче само по два-три пъти на ден. Също някои елементи в кърмата, както и в кравето мляко, могат да се увеличат, ако майката приема храна богата на тези вещества.
 Това не е недостатък а предимство.
 Кати, ти сама казваш - селектиране. Точно така. За да бъде млякото такова, каквото човекът иска да е, кравите се подлагат на сложно селектиране. А някой някога някъде да е чувал за крава, която не може да произведе качествено мляко за нуждите на собственото си теле?
 Правя си труда да отговарям само защото има и други хора, който правят асоциация с кравето мляко, което е с различна масленост, различна плътност, различен процент сухо вещество и т.н. Да, настъпват промени в зависимост от това кой сезон е и с какво се храни кравата, колко е голямо телето, до колко често бозае и т.н, но млякото на кравата може да задоволи нуждите на телето, независимо, че може да не отговаря на изискванията и желанията на стопанина.

Щом нуждите на детето ми са задоволени, защо да искаме по-богата кърма? Тя не може да се подсирва, нито да се кваси. На мандрата не я взимат, а в банката за майчина кърма са наясно с безспорната и хранителна стойност.

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 14:37 от skrech

# 200
  • В светлината на слънцето
Клото, права си, така е.  Peace Но в хранителната култура (особено на децата) сериозно място трябва да заемат плодовете. А навиците зависят от родителите. За съжаление много родители отричат даването на плодове, защото някакъв си американски учен бил казал, че от тях нямало никаква полза.  Rolling Eyes
Виждала съм майки в градинката пред блока ни, които вместо парче ябълка предпочитат да подадат на детето лъскав снакс или пакет зрънчо. А детето още няма една годинка.

# 201
  • Анкх-Морпорк
Ние не сме били яли пълноценно и затова не ни била хубава кърмата.
Това нито един производител не съм видяла да го казва, по - скоро е твоя интерпретация. 
Това не е моя интерпретация. Това е следствие от убежденията, че в АМ има всичко за бебето.
Това го казват много жени в този форум също, много лелки по градинките.
Ето пресен пример - яденето на боб и пиенето на кафе са прекалено важни за житейската реализация на някои майки.

# 202
  • София
Значи пак се връщаме на въпроса: ако в АМ няма всичко за бебето, може ли липсващото да се набави чрез сок от ябълка или морков?

# 203
Значи пак се връщаме на въпроса: ако в АМ няма всичко за бебето, може ли липсващото да се набави чрез сок от ябълка или морков?

Не се връщаме никъде, просто преливаме от пусто в празно. И не, не може. Тези сокове са най-рано за след 6 навършени месеца  Peace

# 204
Искам да питам майките, които са захранили между 1-ви и 4-ти месец - защо го направихте?

ГОЛЯМА МОЛБА КЪМ ВСИЧКИ: знаем аргументите против, хайде сега да чуем само ЗА. Нека няма спорове в тази тема! Тя е чисто информативна.

Не го пускам в Кърмене и захранване, защото там всички са против, ясно е.

Въобще няма да чета 20 страници.Директно на въпроса:
Направих го, защото така Исках. GrinningПознавам схемата.Още повече, че стомасите на децата ми така и не разбраха що е кърма.Знаех за риска от алергична реакция.Колики пък имаха съвсем леки и то съвсем в началото и знаех, че са минали напълно и няма да натоваря.Започнах ранно захранване с ясното съзнание, че мога да спра, ако видя неразположения.Такива не е имало нито при първото ми дете, нито при второто.Относно педиатъра-при първото дете-такава бе схемата по принцип, но никога не го е Налагала като единствен вариант.Говорили сме, обсъждали сме.С второто дете тя направо ми каза-знаеш...можеш....води се по детето, ще обсъждаме при нужда.

# 205
Клото, права си, така е.  Peace Но в хранителната култура (особено на децата) сериозно място трябва да заемат плодовете. А навиците зависят от родителите. За съжаление много родители отричат даването на плодове, защото някакъв си американски учен бил казал, че от тях нямало никаква полза.  Rolling Eyes

Не съм го чувала това, доколкото разбирам, дилемата в захранването е да се даде ли сок рано, а не да се дава ли въобще или да се дават ли въобще плодове. А за зрънчото си толкова права, за съжаление.

# 206
  • София
Още малко въпроси:

Как така по половин органичен витамин се изпарява за минутка? /образно/
Как така по половин синтетичен витамин НЕ се изпарява за минутка? Пък нали били взаимозаменаями и равностойни?
Как така целулозата се разгражда? И е много полезна като се саморазгражда?

Блонди, задавам прост въпрос, остави някой който знае, да отговори, моля те.

# 207
  • София
 Добрe дe защо всички майки прокламиращи късното захранванe заeдно със Сдружeниeто на Кърмачкитe (или както там сe казва) нe изпратят eдно отворeно писмо до Българската Пeдиатрична Асоциация относно врeдата от ранното захранванe и да сe организира нeщо като дeбат по този въпрос, къдeто всeки да прeдстави своитe аргумeнти.
 За мeн и нe само прeдполагам това голямо разминаванe в мнeниeто по въпроса мeжду форумскитe авторитeти и болшинството от българскитe пeдиатри e мeко казано объркващо. Да нe говорим, чe има майчeта, които нe чeтат този форум, а дори и да го чeтат сляпо вярват на съвeтитe на пeдиатритe си.
 От друга страна масово тук майкитe казват, чe пeдиатъра ги e посъвeтвал да дадат сокчeта на 2 мeсeца, но тe нe са го послушали по давлeниe на форума. Включитeлно и аз.
 По тeмата  - захраних на 5,5 мeсeца но усeтих, чe дeцата нe са готови и пробвах пак слeд около 2 сeдмици и нeщата потръгнаха.
 Относно кърмачeството аз лично по рeд причини нe успях да кърмя и чeстно казано малко в повeчe ми идва размахванeто на  bombs от страна на някои заклeти кърмачки в стил "Вижтe мe колко добра майка съм щото кърмя", а другитe дeто нe кърмят да сe засрамят в ъгъла. Изобщо нe бих спорила, чe кърмата e най-доброто за бeбeтата, просто нeка бъдeм по-толeрантни.

# 208
  • София
Ама Министерството на здравеопазването вече е излязло с официално становище!

"Практиката на захранване на кърмачетата в България не отговаря на международно приетите препоръки. Докато препоръките на СЗО са до 6-ия месец бебетата да са на “изключително” кърмене, у нас вода се дава още след раждането, а в края на 2-ия месец се въвеждат плодови сокове. Това намалява приема на кърма и оказва неблагоприятно действие върху хранителния статус и имунитета на кърмачето. Поради неинформираност или липса на средства, някои майки въвеждат рано краве мляко в храненето на кърмачето, което създава риск от алергия и желязодефицитна анемия. Липсата на кърмене, ранното захранване с краве мляко и неправилното въвеждане на немлечни храни преди 4-6 месец след раждането създават предпоставки за хранителни дефицити при кърмачетата, което допринася за изоставане във физическото и психоемоционалното им развитие; създава риск за развитие на хранителни алергии и здравни проблеми в последващите периоди на живота им."

НАЦИОНАЛЕН ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ “ХРАНИ И ХРАНЕНЕ"
2005 - 2010

И не, не по давление на Форума захраних късно, а след като се запознах с всички аргументи против ранното захранване.

А смислени аргументи ЗА него май не успявам да намеря, колкото и да се опитвам.

В края на краищата всички имаме глави на ръменете си, аз не слушам нито педиатъра, нито форума сляпо.

# 209
  • Canada - Montreal
Стана ми интересно това за мауймуните, но не разбрах в крайна сметка кое практикуват - ранното или късното захранване newsm78
Интересно ми е, защото захраних късно и вярвах, че в природата, при бозайниците нещата се случват точно така.Спомням си и моята котка-любовчийка, която не пропускаше да се окоти поне два пъти в годината.Та котенцата и прояждаха твърда храна и пропиваха вода едва когато можеха сами да стигнат до тях.И оцеляваха...Естествено разбирам, че наблюденията ми над животинския свят са твърде ограничени и природата не е само моята котка и котенцата й.Всъщост мисля, че тя, природата, се е погрижила за оцеляването на даден биологичен вид.Затова се и зачудих за тия маймуни...
А това за селекцията и кравите е съвсем друга работа Peace

Общи условия

Активация на акаунт