Аргументи за ранното захранване

• 23 684
  • 416
  •   1
Отговори
# 180
  • София
НЯМА ПО-ПЕРФЕКТНА ХРАНА ЗА БЕБЕТО ОТ МАЙЧИНОТО МЛЯКО. ТО Е НАПЪЛНО СЪОБРАЗЕНО С НЕГОВИТЕ НУЖДИ.

От блога на Бу - http://missby.wordpress.com/2007/12/03/bf-myth/ :

Противно на разпространеното мнение, почти всеки лекар ще потвърди, че такова нещо като нехранително женско мляко няма.

Евентуален недостиг на хранителни вещества в майчиното мляко може да се наблюдава само при силно недохранване на майката, което за щастие рядко се среща в цивилизованото общество.

Млякото, което бебето поема първо, се нарича ‘начално’. То е с високо водно съдържание и служи основно за утоляване на жаждата. На вид може да е синкаво и воднисто, и това е съвсем нормално. Второто мляко, което следва, или ‘крайно’ майчино мляко, е по-плътно, бяло и мазно, то е богато на мазнини и хранителни вещества. Именно то е питателното мляко, от което основно зависи как ще надава детето. Единственото, за което трябва да следите, е бебето да суче достатъчно дълго и ефективно, за да поеме достатъчно количество от крайната кърма.

Майката няма нужда да вкарва нови храни във диетата си, ако се храни балансирано и здравословно, както през бременността си. Помнете, че бебето си набавя всичко необходимо от кърмата, за сметка на вашия организъм. Можете да продължите да пиете редовно или с почивки витаминния комплекс, който сте взимали по време на бременността си, за да сте сигурни, че приемате достатъчно витамини и минерали. Кърменето е евтино, природосъобразно и здравословно както за бебето, така и за майката.

Едно е сигурно – няма нужда да “ядете за двама”, както казват старите баби. Препоръчително е да пиете когато сте жадна, например по чаша вода преди кърмене, или около 2 – 2 ½ литра вода на ден. Вероятно често ще бъдете жадни и ще ви пресъхва устата. Това се дължи на хормона Окситоцин, който се отделя при кърменето, и е начинът на природата да ви накара да пиете достатъчно вода, за да има мляко за бебето. Но не мислете, че ако се наливате с излишни течности, ще имате повече мляко – някои изследвания показват, че прием над 3 ½-4 ½ литра на ден може дори да доведе до отрицателни резултати и млякото ви да намалее. Същото важи и за храната. За производството на мляко всеки ден вашият организъм се нуждае от около 500 до 800 калории повече от обикновено, тоест имате нужда от нормалната си порция храна на ден, както преди да забременеете, плюс тези 500-800 калории повече. Това се равнява приблизително на филия хляб, яйце, чаша мляко, малко сирене и няколко плодове и зеленчуци.

# 181
Преди 3,5г, когато захраних първото си дете, то беше на 4,5 месеца. Педи препоръча сокче от ябълка, после картоф и т,н. Захраних го дори по-късно, отколкото препоръча тя. Тогава бебо беше на АМ, кърмих го около месец.
Сега второто ми дете е на почти 7 месеца. Изключително кърмено. Захранихме се преди около месец с тиква, после картоф ит.н. Педи (същото) този път  препоръча по-късно захранване, около 6 месец и не със сок, а със зеленчуково пюре.
Значи изводът ми е, че и педитата узряват за новите неща т.е тя вече е съгласна с по-късното захранване или просто никой не я слуша, като препоръчва ранно захранване и тя от няма и къде се примирява с майките Simple Smile))) и вече пее друга песен.

# 182
  • София
Казаха ми още един аргумент: в плодовите сокове има изключително нужната на бебетата ПЛОДОВА ЗАХАР.

Какво ще кажете?

# 183
  • В светлината на слънцето
Отговорих с втора опция в анкетата - Не. Педиатърката никога не е препоръчвала ранно захранване, напротив - точно обратното. Peace
Иначе за кърмата има и изключения. Синът на моя приятелка пищеше от зверски колики до шестия месец. Накрая вече се чудиха какво да правят куп педиатри и я пратиха за изследване на кърмата. Оказа се, че има супер висока киселинност, към която той проявява открита непоносимост - оттам и зверските колики. Наложи се по спешност да спира кърменето, а имаше кърма колкото за два полка. В момента, в който спря, нещата се успокоиха. Така че винаги може да има изключения. Peace

# 184
  • Анкх-Морпорк
Т.е. кое се усвоява по-лесно и е по-полезно за едно двумесечно бебе:

- Витамините от изцедения сок от моркови и ябълка

или

- Комплексът от витамини в адаптираното мляко

От кърмата, от кърмата, чадо!
Нашият доцент по биохимия винаги е наблягал на ползата от кърменето.

Многo грубо сметнато - от АМ половината са огледални, не могат да се усвоят.
От сока - повечето вит. Ц с е окислява
А и така популярните ябълки и моркови не съдържат толкоз много вит. Ц, за разлика от шипки, чушки и тн.
Морковите съдържат вит. А, но той се усвоява по-добре с мазнинка някаква.

За да сме точни, не трябва да се базираме на разсъждения само, ама за да проверим кое се усвоява, трябва да пробваме опитно.
Лично аз не разчитам на написаното по етикетите.
Доводите, че в АМ всичко е направено най-добре за бебето, са чист маркетингов трик.
Един вид ние се грижим по-добре за вашето бебе от вас самите.
Ама какво да напишат:
Обезмаслено краве мляко с добавка от растителни мазнини (да, да тия същите, за които по ТВ се говори колко е лошо, дето ни ги слагат в сиренето), добавки за да се вдигне изкуствено белтъчното съдържание...
Нали точно за това стана скандала с починалите бебета в Китай, защото са слагали меламин, добавка, която при анализ от химици дава по-високо съдържание на азот (а по него косвено се съди за белтъчното съдържание)
Да, ще кажете, ама нали ние не купуваме китайски млека.
Не купуваме китайски, но начинът да се докара "белтъчно съдържание" е показателен за начина на мислене на производителите.
Т.е. за тях не е важно дали се усвоява, а да се  вдигне показателят при анализ и да се каже - да, ама ние имаме повече белтък от майчиното мляко!  (защото меламинът в чист вид не се усвоява, а само се изхвърля от организма, опасен е в контакт с други вещества)

# 185
lulumba абсолютно си права.
 Не ми е ясно как, ако храната, която ядем е адски консервантна, набухвателна, добавкена и прочее, тези "ценни съставки" не отиват ли директно в кърмата на майката?
autumnsphere на всички ни е напълно ясно, че кърмата е ннай - хубава за бебето Simple Smile
Значи щом АМ витамините са пригодени за по - лесно усвояване от бебето, няма нужда от сокче на 40 дни, а едно нормално захранване след четвърти месец е напълно възможно.
И аз отговорих с втората опция в анкетата, моята педка никога не ме е агитирала за ранно захранване. Според мен доста педиатри са променили възгледите си, относно захвранването, колкото и да тръбим, че всички препоръчват обратното Crazy

# 186
  • В заешката дупка
Имам приятелка, която захрани рано (3 месец, с каша, а не сок), въпреки, че живее в чужбина и въпреки съветите на педиатъра да изчака. Основният й аргумент: опасенията от желязодефицитна анемия, която според нея имало вероятност да настъпи ако изчака още месец-два.

Запасите на едно здравородено бебе и кърмата е доказано, че са достатъчен източник на желязо поне първите 6-9 месеца. Съдържанието на желязо в кърмата не зависи от диетата на майката. 

# 187
Доводите, че в АМ всичко е направено най-добре за бебето, са чист маркетингов трик.
Ако това, което пишеш е вярно, то тогава всички бебета на АМ са обречени.......

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 13:07 от Bebo4ka

# 188
Ами на мен педито ми каза да дам сок на 40 ден и аз дадох  Embarassed.Също така ми каза да захраня с плодово пюре на 3 месеца,но аз изчаках до 5 месец(без малко).И съответно си навлякох проблем:отказваше ми дълго време след това зеленчукови пюрета.

# 189
  • Анкх-Морпорк
Казаха ми още един аргумент: в плодовите сокове има изключително нужната на бебетата ПЛОДОВА ЗАХАР.

Какво ще кажете?

Плодовата захар, или фруктоза, не е изключително нужна на бебетата. В 20-30 мл сок  не се съдържа кой знае какво количество, което да покрие енергийните нужди на бебето. Даването й в по-голямо количество не е разумно поради много сладкият й вкус (вдига се много прагът на чувствителност на вкусовите рецептори) За ориентир - медът е смес от глюкоза и фруктоза, като по-сладкото е фруктозата, фруктозата е мнгократно по-сладка от бялата захар.
Подходящa за бебета е лактозата. При разграждане от нея се получват молекула глюкоза и молекула галактоза.

Широко разпространеното схващане, че коликите са причинени от въздуха, поет неволно при сукането, просто не е вярно.
Този въздух си излиза с уригването.
Ако бебето има недостъчно ензим лактаза, който разгражда лактозата,  излишните захари ферментират и образуват газове.
Затова и се произвеждат капки за колики с ензим лактаза.
Затова и даването на сок причинява колики - "нужната" плодова захар ферментира много лесно.

Някои бебета пият сок и нищо им няма. Простo са по-издръжливи на грижи.

Ако това, което пишеш е вярно, то тогава всички бебета на АМ са обречени.......

Не са обречени, защото човекът е много издръжливо и екологично пластично същество.
Чети какво пише на съдържанието на кутията адаптирано мляко.

В общи линии показвам начин на мислене на производител.
Той продава продукт и ви обяснява колко е важно да го имате.
Ние не сме били яли пълноценно и затова не ни била хубава кърмата.
А кравата какво е яла?
Фуражът й не е ли от съседната нива? Пръскан със същите пестициди и хербициди и торен с повечко нитрати.
Защото една кърмачка поне внимава какво яде. А една крава няма избор. Каквото купи стопанинът й.

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 15:04 от AnMary

# 190
firebird на всяка една кутия АМ пише, че няма нищо по добро от майчиното мляко. Къде от лицемерие, къде по - принуда, но го пишат, нямат избор.  Никъде производителя не пише колко  е важно да го имаме, никъде не съм чула да се казва подобно нещо. Това с важното нещо е по телешопа и никой не му се вързва отдавна, защото маркетинга отдавна не залага на такива постулати отпреди 50 години.
Това нито един производител не съм видяла да го казва, по - скоро е твоя интерпретация.  Кърмачката каквото и да яде  то също е замърсено и опорочено, както всичко друго.
Не защитавам АМ-то да подчертая.

# 191
  • София
Противно на разпространеното мнение, почти всеки лекар ще потвърди, че такова нещо като нехранително женско мляко няма.

Разбира се, че има.
Прочее, кравите също не са еднакво млечни. Нито кокошките - равностойни носачки. Тъкмо затова някои се селектират - целенасочено - и да доста скъпи (кравите, де, носачка всеки може да си купи, все пак), и те, и теленцата им, които се оставят за сперма, а други отиват в кланицата, а теленцата, които са имали, стават на телешко... Твърдението, че всички сме еднакви - и перфектни - само понеже сме хомо сапиенс е... смешно. И жалко. И тъжно. Да не говорим, че подобна заблуда е донесла доста проблеми на немалко жени, измъчвали и себе си, и бебетата.

Какво ще кажете?

В АМ има точно нужното количество захар. Най- често - в кърмата - също. Единствената полза от соковете са подпомагането на изхождането и подготовката на храносмилателната система за следващите храни.
Не съм, все пак, маймунка или див хищник, идеята да вкарвам от слюнката си в устата на бебето...  Sick определено предпочитам сокът да се справи с тази роля.

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 15:06 от AnMary

# 192
katiABV и как точно соковете подготвят храносмилателната система за следващи храни?

# 193
  • София
firebird на всяка една кутия АМ пише, че няма нищо по добро от майчиното мляко. Къде от лицемерие, къде по - принуда, но го пишат, нямат избор.  Никъде производителя не пише колко  е важно да го имаме, никъде не съм чула да се казва подобно нещо. Това с важното нещо е по телешопа и никой не му се вързва отдавна, защото маркетинга отдавна не залага на такива постулати отпреди 50 години.
Това нито един производител не съм видяла да го казва, по - скоро е твоя интерпретация.  Кърмачката каквото и да яде  то също е замърсено и опорочено, както всичко друго.
Не защитавам АМ-то да подчертая.

Все пак третирането на жените като женски, като форма на млекодайни крави, които консумират само онова, което е необходимо за млекопроизводството и ако млеконадоят спадне рискуват да посетят кланицата (е, или да бъдат обект на публично порицание), е доста... ами, нагло.
На някоя й се яде боб, или кисело зеле, или й се пие кафе, или вино - ама не, тя не е човек, крава е. Кравите кафенце не пийват и боб не си хапват...
Какво означава не се хранят правилно - ами както искат, така се хранят! Каквото им е вкусно, това ядат / пият!

# 194
  • В заешката дупка
Не само, че сме млекондойни крави, ами и такива за разплод. Живи да ни ожалиш...  Grinning

Като четеш Кати и ще си помислиш, че най-унизителното нещо на този свят е да раждаш дете и да те е грижа за здравето му.

Общи условия

Активация на акаунт