Здравеопазването...

• 7 167
  • 96
  •   1
Отговори
# 30
Мента, сега видях лентичката ти,честито, много спокойна и щастлива бременност ти желая. Има много логика и мисъл в начина по който е организирано здравеопазването в Израел, дано управляващите постъпят далновидно и заимстват повече неща от него. Иначе знаеш, имате едно от най-качествените и на високо ниво мед обсужване, уникални неща правят лекарите и страхотна апаратура. Би ли споделила какво е отношението към децата?
Профилактиката в Бг е кампанийна, най-често ГП не дават направление и се ходи на свободен прием платено. В малките градове е непозната.

# 31
тук цитонамазка се прави всяка година, тест за хламидии на 2г, обикновена кръвна картина май 1x/година, и според възрастта правят разни други изследвания като мамография, контрол срещу рак на дебелото черво и т.н.
Ако искаш някакви изследвания, а лекарят ти  не смята, че са необходими, ще ти ги направят, но сам си ги плащаш. И тъй като са доста скъпи  аз прибягвам до здравен туризъм в БГ. Добре, че имам тази възможност.

# 32
  • Там,където се събуждам щастлива.
Доктор няма как да ти откаже. Може първите му думи да са били "нямате нужда", но винаги можеш да се оплачеш ако ти бъде отказано / да отидеш при друг доктор.

В БЪлгария хората са също зависими.....

Преди години мъжът на моята съседка почина в Пирогов,защото докторите му бяха наредили да седи на един стол и да чака да го приемат за операция от апендисит, а той разви тромбоза.....

Последна редакция: сб, 23 яну 2010, 19:09 от Kalinka

# 33
Може първите му думи да са били "нямате нужда",

то тук на всички доктори това им е хитовото изречение. и все няма нужда, и все се оказва, че не само има нужда, но и операция си трябвала  Laughing Laughing Laughing Laughing /и за мен, и за двете ми деца....извънматочна бременност не се лекува със седне у дома, нито хидроцеле, нито херния, нито спукана киста, нито пък апандисит, нито хашимото/. писна ми като свиня с тиква да се боря.

ма нали няма нужда Wink .

за взимане на кръв да не говорим. като бременна ми взеха преди секциото. нямало нужда преди това Mr. Green .  на малкия ми син преди операцията  - нямало нужда преди това  Mr. Green , на големия и той така. мъжът ми има повишен титър на туморния маркер за простата  - еее, ми той пък какво иска сега, айде, няма нужда и той  Laughing Laughing Laughing .

няма нужда в холандия = не искаме да харчим пари. ако още не си го разбрала, време ти е!

# 34
Палмира
 их, превари ме!

За какво кръвно изследване говориш при бременност -  една излседвне на хемоглобин, отнемащо ценните 3 мин. и една лисче се прави само по схема, никакви изключения!
Kalinka
 в Бг хората са озлобени от нямането на пари и елементарни материални условия( говоря за санитарки, болници и тн)

Докато тук базата я има, но къде е човещината? Отнасят се с теб като с робот -  а->б-> с... и постоянно се гледа да се спести пари!
Не е  нормално да не можеш да отидеш на един гинекологичен преглед! Не може при N-броя цистити да не  ти направят една микробиология и тн и тн...
Говорим за едно нормално право на избор, при положение , че имаш средства, че имаш информация, а и най-вече живееш в силна напреднала държава, за каквато се има Холандия.

Аз съм намерила своята истина вече, но все пак се моля да не попадам в ръце на каквито и да е доктори Peace

# 35
Палмира
 их, превари ме!

За какво кръвно изследване говориш при бременност -  една излседвне на хемоглобин, отнемащо ценните 3 мин. и една лисче се прави само по схема, никакви изключения!
Kalinka
 в Бг хората са озлобени от нямането на пари и елементарни материални условия( говоря за санитарки, болници и тн)

Докато тук базата я има, но къде е човещината? Отнасят се с теб като с робот -  а->б-> с... и постоянно се гледа да се спести пари!
Не е  нормално да не можеш да отидеш на един гинекологичен преглед! Не може при N-броя цистити да не  ти направят една микробиология и тн и тн...
Говорим за едно нормално право на избор, при положение , че имаш средства, че имаш информация, а и най-вече живееш в силна напреднала държава, за каквато се има Холандия.

Аз съм намерила своята истина вече, но все пак се моля да не попадам в ръце на каквито и да е доктори Peace

божееее, тенкю, че се намеси   bouquet

абе взеха ми кръв Twisted Evil, обаче ако не бях със секцио планирано, сигурно нямаше да ми вземат Laughing . и сигурно щяха да ме чакат да родя , "когато му дойде времето" , у дома, на дивана. за по-евтинко  Wink . че то тук трябва да докараш вода от 9 кладенеца, за да ги убедиш, че да родиш в болница е нормално Twisted Evil .

# 36
Абе само на мен ли ми пращат бележки за профилактичен преглед за АГ?Даже си имам и личен гинеколог в болницата-този,който ме изражда/по-точно тази,скоро ще ражда и до юли е в майчинство/.

Мъжът ми скоро прочел една статия на тема "Защо смъртността на новородени по време на раждане в Холандия е толкова висока,колкото в страните от Третия свят?Войната между акушерите и гинеколозите."По-големия процент на пострадалите,естествено, е сред родилките-чужденки.Аз си го обеснявам с невъзможността да изкажат недоволство поради незнаене на езика.На мен ми беше много странно,че когато стана ясно,че няма как да родя нормално,лекарите ме попитаха дали ИСКАМ да ми направят секцио.И аз ги питам,как така мен ще ме питат,когато става дума да се спаси живота на бебето,че и моя.Казаха ми,че имало и много религиозни жени,които предпочитали някой да се помоли за тях,вместо да се бъркат в Божието решение.Ако е рекъл Бог бебето ще оживее,ако не-няма.И даже мъжа ми подписа някакъв документ,че лекарската намеса по време на раждане на сина ни не противоречи с религиозните ми убеждения.

Има всякакви хора,явно за всички са помислили.На мен чак ми пратиха формуляр дали искам да си даря органите,ако взема,че умра по време на някоя операция.

# 37
Абе само на мен ли ми пращат бележки за профилактичен преглед за АГ?Даже си имам и личен гинеколог в болницата-този,който ме изражда/по-точно тази,скоро ще ражда и до юли е в майчинство/.

....Аз си го обеснявам с невъзможността да изкажат недоволство поради незнаене на езика.

Има всякакви хора,явно за всички са помислили.На мен чак ми пратиха формуляр дали искам да си даря органите,ако взема,че умра по време на някоя операция.

10 г тук - никога не съм получила абс никаква бележка за профилактичен преглед Wink . и не съм единствената  Wink

повярвай, че аз ако съм недоволна, изразявам по всички възможни начини недоволството си Laughing.

за формуляра също не са ми пращали. но и аз не бих си дарила органите.

калинка, прави ми впечатление, че все за някакви твои познати , близки и тн разказваш , свързани с местното здравеопазване, но самата ти не знам доколко лично и да е ставало дума за сериозно нещо си се сблъсквала. такива  от рода на - на леля тинка,учинайката, та на етърва и зълвата, истории колкото си искаш.  Wink

# 38
Сега прочетох по-задълбочено темата.

Палмира-понеже и аз лекувам щитовидна жлеза,веднага ми дадоха направление,дори ме изпратиха в специализирана болница.Ти документите от Бг носиш ли ги на лекарите тук?Аз ходих в Бг на лекар/просто тогава имах време/,дадоха ми лекарско становище от ендокринолог,който препоръча консултация с гинеколог.Всички рецепти и бележки ги подпечатаха в Бг,лекарите си сложиха печатите на рецептите ,изследванията и направлението и тук нямах  никакъв проблем да ми дадат изписаните лекарства и направление за гинеколог и ендокринолог.Още повече,жени,родили със секцио задължително имат профилактични прегледи при АГ,дори и да нямат оплаквания-това е по протокола.

Сигурна ли си,че имаш добър личен лекар и че отношението му към твоите заболявания не е безотговорно.
Аз смених личния лекар на сина ми,защото ми отказа да го прегледа.Отидох при друг и той му откри възпаление на трахеята и му изписа антибоотик без дори да му беше официален личен лекар.
Защо не напишеш оплакване?Нали плащаш здравна застраховка,това не са малко пари.Към застраховката има и съветник за случаи като твоя.

# 39
Аз съм получавала покана за цитонамазка, един път.
За профилактичен,гинекологичен - никога.
Наскоро исках направление от личния, имах спонтанен и исках да разбера дали всичко е наред.
Опита се да ме разубеди, че няма нужда, но не стана.  Naughty

Тромавата здравна система тук е може би нещото,което най-много ме дразни.
Когато бях с отит, зверски болки и се оказа,че няма, ама наистина няма УНГ специалист да ме прегледа, се замислих да се махам даже.
Почти две седмици, бях на лекарства,които не помагаха, с адска болка.
Най-накрая, хирург в спешното ме диагностицира. Това е ужасно. А ако се случи на детето ми, просто не знам.

# 40
Сега прочетох по-задълбочено темата.

Палмира-понеже и аз лекувам щитовидна жлеза,веднага ми дадоха направление,дори ме изпратиха в специализирана болница.Ти документите от Бг носиш ли ги на лекарите тук?Аз ходих в Бг на лекар/просто тогава имах време/,дадоха ми лекарско становище от ендокринолог,който препоръча консултация с гинеколог.Всички рецепти и бележки ги подпечатаха в Бг,лекарите си сложиха печатите на рецептите ,изследванията и направлението и тук нямах  никакъв проблем да ми дадат изписаните лекарства и направление за гинеколог и ендокринолог.Още повече,жени,родили със секцио задължително имат профилактични прегледи при АГ,дори и да нямат оплаквания-това е по протокола.

Сигурна ли си,че имаш добър личен лекар и че отношението му към твоите заболявания не е безотговорно.
Аз смених личния лекар на сина ми,защото ми отказа да го прегледа.Отидох при друг и той му откри възпаление на трахеята и му изписа антибоотик без дори да му беше официален личен лекар.
Защо не напишеш оплакване?Нали плащаш здравна застраховка,това не са малко пари.Към застраховката има и съветник за случаи като твоя.
веднага ти отговарям - нямам физически и вече психически сили да го убеждавам, че имам нужда от гинеколог/не съм само със секцио, имам още куп гинекологични проблеми/, от ендокринолог/да, и мен ме прати в утрехт, и да, шефът на клиниката ми каза, ами да, имате нодозна струма/аз съм с хашимото/, но те всички жени от изт. европа имат. и да, пропуснаха/за да спестят някое евро , предполагам/ за изследват мат и тат, а то хашимото без него не се разбира , че имаш.... да продължавам ли? омръзна ми да моля, в началото учтиво, накрая агресивно за хистология на всеки 6 месеца/имам кисти на щит жлеза, а не ми се умира от рак/, за простичките , елементарни изследвания на кръв/с желязо-дефицитна анемия съм и имам ниско желязо, хемоглобин и хематокрит/, и хипер изнервена да излизам от кабинета, защото съм нямала нужда за 10 години как пък един път нямах нужда, бе джанъм  newsm78 newsm78 newsm78 .
ами това е, в Бг отивам, плащам си и после ми връщат тук парите/тенкс, оправихме се с ОРА, платиха до последния цент/ , на никой не ми се налага да моля, увещавам, убеждавам, и да изпадам в смешна, драматична и на моменти направо дори унизителна ситуация, че се интересувам от собственото си здраве.

който му харесва тук, ок. нека си е добре. но не си затваряйте очи. дефекти има и са явни. не че другаде няма. но тук не си хванал бога за шлифера/относно здравеопазването/, както някои дами се опитват да ни убедят  Wink

# 41
Оф,много е неприятно да те размотават така.
А ако си смениш личния лекар няма ли да има някаква промяна?

Аз искам да си махна спиралата,понеже е хормонална и явно много взе да ми влияе на хормоните.Но пък гинеколожката ми е в майчинство.Никак не ми се ходи при друг,понеже тя винаги пише на личния лекар,че иска да ме види пак след 6 месеца.

# 42
kartinka
 да не би случайно личният вече веднъж да те е изпратил на гинеколог?
Ако е така и не е свързано с раждане, не си сменяла местоживеене и тн, вече се водиш пациент на болницата и те поемат грижата за теб, като личният доктор се прескача като звено във веригата Peace

...
 на никой не ми се налага да моля, увещавам, убеждавам, и да изпадам в смешна, драматична и на моменти направо дори унизителна ситуация, че се интересувам от собственото си здраве.
...

Като каза смешна, та се сетих как седмица след раждането ми се съобщи, че ми предстои женски преглед и аз се опулих:"С лохии, ама на преглед, че и вкъщи?!" Ама щом са рекли, няма да се дърпам, я!
И така си останах с външно поопипване Mr. Green
Да не говорим, че след 16 дневното ми пренасяне, вече беше задължително да раждам в болница, ама със застрахователите още се разправяме за пари, че на видиш ли... съм била родила в болница ooooh!
....
А ако си смениш личния лекар няма ли да има някаква промяна?
...
всичко е до късмет Peace Този ми е вече 4-ият дом. лекар и горе-долу съм доволна... когато го видя, че все го няма и ме препращат при други. Та като си запазя час не знам при кого ще се  озова Whistling

# 43
Тази тема стана за холандското здравеопазване  Wink...Имам малък опит с лекарите във Франция и Холандия.И в двете страни съм попадала на двете крайности-от компетентно и бързо обслужване до размотаване и откровено безхаберие.Та не знам какво да кажа.Но абсолютна истина има в постовете на Палмира.Това от споделен опит и наблюдение на холандци.Единственото,което не ми е ясно,е какво обучение получават холандските лекари,че личните са оторизирани да лекуват всичко.Да са гинеколози,педиатри,ендокринолози,ревматолози.... ooooh!,че да е миродавно мнението им.И аз безропотно да се примирявам с диагнозите им. Rolling Eyes и да нямам нужда от второ мнение.
И най-вече,защо ако искам такова,въпреки,че имам застраховка трябва да плащам!
Тук за първи път чух от лекар,че кръвно налягане 120-190 е нормално.Лекар ме гледа в очите и казва,че не може да определи диагнозата и че ще се обади по телефона на колегата си да се консултира с него  Mr. Green.Да,разбирам,че е нормално да се консултират помежду си ..както и да е..надявам се разбирате какво искам да кажа.Тук с усмивка и любезно отношение пукаха вената на мъжа ми,при всеки кръвен тест,който се налагаше да прави на всеки месец и половина.А той е с перфектни вени,дълги години е бил кръводарител и никога до сега не му се е случвало  Tired
За Франция-там нещата по-скоро ще станат като в БГ,след реформите на Саркози.За всички процедури,които до момента са били безплатни за зет ми,който е с хронично заболяване-предстои да заплаща определен процент.Но нека френските мами да кажат как са нещата там.
Доколкото съм запозната в БГ,смятат да взаимстват от европейското здравеопазване именно бариерата- личен лекар-специалист,а в болница и операция-само ако си на умиране.Както и да се стимулира дейността на частни здравно осигурителни компании.
И друго ме кефи в Холандия-как холандския гражданин изпраща на застрахователя си и най-дребния разход за здраве,касов бон дори за 1 евро  Mr. Green

Последна редакция: сб, 23 яну 2010, 22:10 от kate.t

# 44
За Холандия с две думи:
 До специалист можеш да се добереш само с препоръка на личния лекар. За да се добереш до личния лекар, рябва да се пребориш с асистентката му. Няма частни лекарски кабинети. Веднъж изпишат ли ти лекарство можеш  многократно да си го вземаш от аптеката.
 Peace

Наистина ли?

Общи условия

Активация на акаунт