Някоя готина рецепта със заек?

  • 81 755
  • 31
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 106
Здравейте,
утре ще ми идват специални гости и ще носят заек. Мислех да направя нещо като картофи с него, но някой може да даде някоя хубава рецепта. Никога не съм готвила заек досега.

# 1
  • Мнения: 22 867
Рецептата на Лео но с домашно зайче, става заешка фантазия.   bouquet

# 2
  • Мнения: 106
Мерси, изглежда вкусно. Ще го пробвам. Simple Smile

# 3
  • Мнения: 575
начина,по който аз готвя заек/домашен,обаче/: нарязвам на порции и слагам в марината/червен пипер,сол,черен пипер и олио/.Колкото повече стои месото в тази марината,толкова по-овкусено става след това-5-10ч,примерно,но и по 1/2 ч съм го държала  и пак става...нареждам в тава и отгоре покривам с по-едро нарязани лук и моркови и заливам отгоре с излишната марината.Може и 1 пръст вино да се налее/в рецептата ми го няма това,но аз си наливам/.Покривам тавата с фолио,пека приблизит 40 мин на силна фурна,махам фолиото да се запече и....ами това е  Simple Smile

# 4
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 457
Преди да започнеш да готвиш заека се поинтересувай какъв е по произход.Странно звучи, но има ралични породи зайци. Ако е от т.наречените бройлерни зайци -порода Цика или Новозенландски нямат нужда от предварителна обработка на месото.Всички останали зайци в т.ч и диви имат нужда от мариноване или изкисване на месото. Бройлерните зайци са крехки и сочни като пиле.Общо взето опита ми показва че каквото готвиш с пиле става и с рецепта за заек.Дори и сочното пиле на Маги става за заек. Simple Smile

# 5
# 6
  • Стара Загора
  • Мнения: 5 545
Аз панирам заешкото месо . Първо сварявам заека ,нарязвам го на хапки и го панирам с : яйце - галета- яйце. Пържа в горещо олио.Поднасям с подходяща салата.

# 7
  • Мнения: 3 251
Аз пълня заека с дроб сърма и под фолио.
Нарязвам дреболиите /може да се заменят с гъбки/ и ги изпържвам в мазнина, добавям 1 ч. ориз и него запържвам докато стане "стъклен". Прибавям сол, червен пипер, чубрица и 1/2 ч. вода и оставям да я попие ориза.
Пълня заека, осолявам го леко отвън и го омазнявам, по желание може да се прибави към олиото за намазване и малко червен пипер. На дъното на тавичката поставям 1 лист зеле/кисело/ за да не залепне заека, сипвам олио и 1/2 ч. вода и 1/2 ч. бяло вино, покривам с алум. фолио и слагам във фурната на 180-200* за 2, 2:30 часа.
По желание след като е готов може да се развие и да се запече леко.

Последна редакция: сб, 23 яну 2010, 20:14 от Сапфира

# 8
  • Мнения: 27 524
Това са две лесни рецепти и най-важното не става като манджа, тип ястия, които избягвам за гости. Иначе правя и заешко задушено, и в гювеч с картофи или грах, ама за гости не е особено представително  Simple Smile

Заешко в гърне

Лакиран заек

# 9
  • Мнения: 18
       Здравейте! Аз съм новак във форума но ще взема участие. Блонди знам много рецепти със заек но не знаех "лакирания заек".Допадна ми . Благодаря ти! Скоро ще го пробвам и пак ще пиша.

# 10
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 7 912
Преди години ядохме заек на гости на един ловджия и оттогава тази рецепта ни е любима. В тенджера се слага заекът на парчета, сипва се половин бутилка олио (той направи яденето с цяла, аз съм го правила и с цяла, и с половинка), една бутилка червено сухо вино, сол, черен пипер. И се задушава, докато остане на мазнинка. Просто няма такова вкусно нещо. Месото се топи направо в устата.  Peace Ако някой реши да прави рецептата, да не се плаши от големите количества олио и вино - изчислени са доста точно. И не става мазно. В никакъв случай не се добавят никакви зеленчуци, променят вкуса. Не се добавя и дафинов лист. После може да се сервира с картофено пюре или каквото ви харесва.

# 11
  • Мнения: 15
ЗАЕК В ГЮВЕЧ
Аз правя заека на парчета.Всяко парче го овкусявам със сол и черен пипер.Нарязвам 4-5 катрофа-зависи ои големината на гювеча,гъби и няколко моркова.Парчетата заешко може да се шпиковат с чесън,но аз не го правя,защото не го обичам.Заешкото се подрежда в гювеча зеленчуците ги смесвам,посолявам ги и ги обърквам с 1-2 зеленчукови бульона и ги слагам върху месето, слагам и няколко дафинови листа.Наливам вода горе-долу да се залее всичко,може да се сложи и малко бяло вино.Пече се.

# 12
  • Мнения: 909
Ето тук имам една рецепта за зешко...може да ти допадне....http://merydit.blogspot.com/search?updated-max=2010-02-08T03%3A3 … amp;max-results=7 Peace

Последна редакция: пн, 05 апр 2010, 10:02 от merydit

# 13
  • Мнения: 914
Най-редовно правим заек в гювеч, понякога с картофи, но най-хубаво според мен става с кисело зеле!

# 14
  • Мнения: 1 085
Не уточняваш дали заекът е див или домашен.
Дивечовото месо задължително се обработва преди готвене, кисне в маринати и т.н.
Домашен заек, шпиковам с чесън, покривам хубаво с парченца бекон и пека във фурната.

# 15
  • София
  • Мнения: 12 554
Заек по свеженски

1 заек, 0,5 кг лук, 2 глави чесън, 150 г масло, 100 мл бяло вино, черен пипер, дафинов лист и сол

Заекът се нарязва на по-големи парчета и се слага в пръстен съд. Върху него се поставят изчистените и нарязани на четири парчета глави на лука, обелените скилидки на чесъна, дафиновият лист, черният пипер и маслото. Ястието се посолява на вкус и се залива с виното и вода (да се покрият продуктите), похлупва се с пръстен капак, на който има малка дупчица, и се пече в умерена фурна около 2 часа, като капакът се замазва с тесто.

# 16
  • Мнения: 5 001
Заек по свеженски

1 заек, 0,5 кг лук, 2 глави чесън, 150 г масло, 100 мл бяло вино, черен пипер, дафинов лист и сол

Заекът се нарязва на по-големи парчета и се слага в пръстен съд. Върху него се поставят изчистените и нарязани на четири парчета глави на лука, обелените скилидки на чесъна, дафиновият лист, черният пипер и маслото. Ястието се посолява на вкус и се залива с виното и вода (да се покрият продуктите), похлупва се с пръстен капак, на който има малка дупчица, и се пече в умерена фурна около 2 часа, като капакът се замазва с тесто.
Ей!  Hug
Тъкмо започнах да пиша лучена яхния и прочетох,че е същата рецепта кат' твойта  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Еййййй...пак единомислие бре..... Whistling

Другото предложение ми е със заквасена сметана в йенска тенджера с капак...
Заека+лук+мазнина се пече и накрая се слага сметаната разбъркана.Поднася се с гарнитура от задушени зеленчуци или картофено пюренце.

# 17
  • Мнения: 804
Много са любимите ни ястия със заешко,но.......на първо четене - пълнен заек,цял,напълнен с плънка от ориз,дреболийки и гъби.Става мозък след час-час и нещо.Пфууууууууу, що ли не го размразих по рано,сега ще преглъщам само,след като изчетох и вашите предложения!

# 18
  • Мнения: 5 001
.....Пфууууууууу, що ли не го размразих по рано,сега ще преглъщам само,след като изчетох и вашите предложения!
hahaha hahaha hahaha hahaha
Същата картинка съм и аз в момента.... Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Ти си лесна....Аз сега се чудя как да ида до Била-та да се огледам за нЕкой заек... Joy

'мА все едни мънички ми се виждат и не ми Фащат окото....ще намеря де....то с тая тема заешка...Освен да олигавя клавиатурата...кво друго ми остава... Laughing

# 19
  • Мнения: 81
Преди години ядохме заек на гости на един ловджия и оттогава тази рецепта ни е любима. В тенджера се слага заекът на парчета, сипва се половин бутилка олио (той направи яденето с цяла, аз съм го правила и с цяла, и с половинка), една бутилка червено сухо вино, сол, черен пипер. И се задушава, докато остане на мазнинка. Просто няма такова вкусно нещо. Месото се топи направо в устата.  Peace Ако някой реши да прави рецептата, да не се плаши от големите количества олио и вино - изчислени са доста точно. И не става мазно. В никакъв случай не се добавят никакви зеленчуци, променят вкуса. Не се добавя и дафинов лист. После може да се сервира с картофено пюре или каквото ви харесва.


Днес направих заек по тази рецепта ! Стана фантастичен ! По-хубаво месо не бях яла скоро !

  bouquet

# 20
  • Мнения: 10 687
lulumba, страхотна рецепта, наистина!   bouquet
Аз го направих в тава. Сложих 1/2 бутилка олио и червено вино повече от 1/2 бутилка.
Покрих го с фолио и го пекох час и половина, след това още 30 минути открито.
Стана много вкусно!  Peace

# 21
  • Мнения: 64
Вече 30 минути къкри на слаб огън моя Заьо-Баьо по рецептата на lulumba. Ще пиша после за отзиви Simple Smile

# 22
  • Мнения: 5 001
Вече 30 минути къкри на слаб огън моя Заьо-Баьо по рецептата на lulumba. Ще пиша после за отзиви Simple Smile

 rotfImbo

Успя да ме разсмееш.....Очаквам отзиви за Зайо Байо......Че имам три във фризера и трябва да ги сготвя скоро......А тази рецепта ми привлече окото....Ако и ти кажеш,че е вкусно - правя я!

# 23
  • Мнения: 27 524
Сложих 1/2 бутилка олио и червено вино повече от 1/2 бутилка.

Уф, що толкова много?  Shocked

# 24
  • Мнения: 10 687
Сложих 1/2 бутилка олио и червено вино повече от 1/2 бутилка.

Уф, що толкова много?  Shocked

Такава е рецептата на lulumba  Hug

# 25
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 457
Blondi,   smile3525. Рецептата ти за заек в гърне ми допадна много. Сосчето наистина е доста ароматно и вкусно.
Имам цяла книжка с рецепти за заешко и все не ми остава време да пусна някоя рецепта тук. Правила съм по нея една с магданоз и стана неверояно ароматна.

# 26
  • Мнения: 64
Simple Smile Давам отзиви за рецептата на lulumba. Това е най-мързеливата рецепта за месенце, която съм правила, и една от най-вкусните. Месото на финала мога да опрелича като нещо средно м/у задушено, пържено и печено. Не е мазно, защото след като дръпнах от котлона олиото си беше почти всичкото на дъното на тенджерата, а виното се беше изпарило. Преместих месото да не кисне в олиото и си облизахме пръстите после. Имах притеснение, че има твърде много вино, защото хранех нея вечер и 4 деца освен нас, но ще повторя и потретя рецептата. На трапезата ни имаше гости, които редовно готвят заешко и бяха изумени от крехкото месенце. Благодаря!

# 27
  • Пловдив
  • Мнения: 786
И аз направих заек по рецептата на lulumba и вкъщи всички си облизаха пръстите. А ядем заешко доста често, но по други рецепти.
Начинът на приготвяне наистина е доста мързелив.
И при мен обаче олиото почти цялото остана на дъното на тенджерата и се чудя дали следвашия път да не сложа по-малко...

# 28
  • Мнения: 0


Печен заек




Необходими продукти
•800 г месо от заек
•2 с.л. (20 мл) олио
•80 г сланина
•8 малки глави лук
•1 ч.ч. (200 мл) бяло вино
•2 с.л. доматено пюре
•100 г гъби
•1 скилидка чесън
•магданоз
•черен пипер
•сол
 





Начин на приготвяне

Чесъна, 2 малки глави лук и магданоза се нарязват на ситно. Олиото се сгорещява, прибавят се нарязаната на малки парченца сланина, нарязания на порции заек, целите главички лук, чесновата смес, виното, 1/2 ч.ч. (100 мл) гореща вода, сол, подправките и се задушава на тих огън. Към края на задушаването се прибавят доматеното пюре и нарязаните на парченца гъби. Порциите заешко месо се подреждат в чиния и се заливат със соса.




# 29
  • Мнения: 0
Заек по Италиански




Необходими продукти
•800 г заешко месо
•2 с.л. олио
•125 г масло
•50 г сланина
•1 глава лук
•2 скилидки чесън
•1 парче целина
•100 г гъби
•1/3 ч.ч. бяло вино
•3-4 бр. домати
•1 ч.л. ситно нарязан магданоз
•сол, черен пипер
 





Начин на приготвяне

Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на малки парчета, посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. В олиото запържваме сланината, а в 2/3 от маслото запържваме лука, счукания чесън, нарязаната на ситно целина и магданоза. Прибавяме месото и го запържваме хубаво. Наливаме виното и добавяме нарязаните гъби. Накрая прибавяме обелените и настъргани домати, захлупваме съда и задушаваме до омекване на месото. Преди да поднесем, добавяме разтопеното масло. Сервираме ястието топло.

# 30
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 4 750
Най често у нас готвя заешко, защото гледаме зайци,а други животни нямаме. За гости може да се направи в глинен гювеч, съд от йенско стъкло или в обикновена тава с фолио.
Месото се нарязва на порции и се маринова в смес от олио, бяло вино, соев сос, сол, черен и червен пипер, къри, 2-3с.л. брашно Най хубаво е да престои няколко часа така. После леко го запържвам и шпиковам с чесън. На дъното на съда подреждам картофи, малки цели лукчета, малки цели гъбки, моркови, скилидки чесън, отгоре слагам месото, а върху него пак от зеленчуците. Подправките са по ваш вкус. Аз слагам дафинов лист, бахар, мащерка, изливам останалото от марината и преценявам дали да добавя течност вино и/или вода и олио. Пече се с капак или фолио около 2ч.
Вкусно става и само задушено месо с подправки без зеленчуци, но тогава трябва да се мисли някаква гарнитура.

# 31
  • Варна
  • Мнения: 3 943
Най често у нас готвя заешко, защото гледаме зайци,а други животни нямаме. За гости може да се направи в глинен гювеч, съд от йенско стъкло или в обикновена тава с фолио.
Месото се нарязва на порции и се маринова в смес от олио, бяло вино, соев сос, сол, черен и червен пипер, къри, 2-3с.л. брашно Най хубаво е да престои няколко часа така. После леко го запържвам и шпиковам с чесън. На дъното на съда подреждам картофи, малки цели лукчета, малки цели гъбки, моркови, скилидки чесън, отгоре слагам месото, а върху него пак от зеленчуците. Подправките са по ваш вкус. Аз слагам дафинов лист, бахар, мащерка, изливам останалото от марината и преценявам дали да добавя течност вино и/или вода и олио. Пече се с капак или фолио около 2ч.
Вкусно става и само задушено месо с подправки без зеленчуци, но тогава трябва да се мисли някаква гарнитура.

По същия начин само че цял заека го пълня със ориз с малко запържен лук и моркови , може и гъби и зашивам.

Общи условия

Активация на акаунт