В час ли са педиатрите?

• 8 281
  • 180
  •   1
Отговори
# 150

Питах в другата тема, отбелязвам и тук - що за педиатър не знае как се пише името на капките против колики?
(написал е Кол Лийф) 

Да, firebird, сега ме подсети, ама нали снощи четох в малките часове и  Crazy Това и аz го видях, чудих се дали може да е правописна грешка, ама.. надали.. абе в шок съм още...

Мани, мани, янечек... не го поzнавам, вярно... обаче като чета постовете на тия майки, като ги "гледам" от страни, как го въzхваляват "какъв човек е".. Ми напомнят zа облчъни от някой, като теzи симпаичните хорица, дето убеждаваха колко е хубаво да се включиш в еди коя си пирамида и как в нииикой случай няма да сбъркаш, нееее  Naughty  Tired И теzи бяха много симптични, по правило...

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 15:10 от Сова

# 151

Обаче, не е виновен тоз, дето им дава зелника... Tired

Именно.След като има толкова доверчиви родители.............

# 152
А направи ли ви впечатление, че прави нек'ви сбирки на майките чиито деца "лекува"? Rolling Eyes
Мн сектантски ми звучи Thinking

# 153
  • Бургас
Интервюто направо можеше да е със заглавие "Педиатрите не са в час"  Joy

Този Йосифов не съм го чела по принцип (само отговора който е дал на въпроса на Янечек), но, примерно, независимо от различното разбиране относно захранването и независимо от неправилното написано лекарство, смятам, че има прилична логика в това изречение: "И без да осъждам или оправдавам когото и да било ще ви кажа, че в \"периода на коликите\" според Вас, детето може да приема различни добавки с лечебна цел като: 1.от растителен произход - отвари и екстракти от анасон, копър, индийско орехче, пащарнак и т.н. 2.химически производни - симетикон - Саб Симплекс, Лефакс, Лефаксин, Еспумизан, овкусен със сорбитол или ксилит, ензими /ферменти/ - Кол Лийф и др...., а сок - не може!?"
Нито съм давала сокове на бебето си  Shocked, нито пък съм му давала каквито и да е лекарства! Затова ми е много странно, как повечето майки подскачат настървено като чуят за сок, а в същото време от 2-3 седмична възраст дават на бебето някакви капки и тем подобни химии Whistling

# 154
А направи ли ви впечатление, че прави нек'ви сбирки на майките чиито деца "лекува"? Rolling Eyes
Мн сектантски ми звучи Thinking

Баш де, zа това иде реч...

# 155
Публикувам тук отговора, който получих от Др. Йосифов- сами ще видите че не ми е отговорил на въпросите:

Въпрос:   

Уважаеми Доктор Йосифов, допуснали сте малка неточност в отговора си към Радослава Янева. Препоръките на СЗО за захранването са доста подробни и добре формулирани. Те препоръчват изключително кърмене през първата половина от живота на бебето, като точно го дефинират като Кърмене без спазване на режим, без даване на допълнителни течности (дори и вода), без ползване на залъгалка и без други добавки. Иначе сте прав задаването на чайове и капки против колики- да, хубаво е и те да не се употребяват, но все повече жени ги заменят с гушкане и люшкане на бебето, топлене на коремчето, повиване и бял шум. Правилно ли разбирам че няма причина сока да се препоръчва като обща препоръка за всички бебета, а вие само по изключение, при някаква конкретна причина га препоръчвате на пациентите си? Бихте ли дали като пример такава възможна причина? Също така, обикновено различните организации по света, които дават някакви препоръки относно кърмене, захранване и грижа за бебетата се обосновават с някакви статъстики, изследвания, мета- анализи, публикации и т.н. Аз прочетох доста информация, но досега не съм попадала за изследване, което да открива предимства на ранното захранване (преди 4-6 месец, като въвеждането сок се дефинира като захранване). Бихте ли ме насочили към вашите източници? Предполагам, че като педиатър с дългогодишен стаж бихте могли да се позовете на опита си, но тогава очаквам че ще имате някаква пъбликувана в научно списание статистика, изследване, статия или друга форма в която да документирате опита си? Бих се радвала да прочета!

Отговор:    

Яна, за Вас като майка Препоръките може и да изглеждат достатъчно подробни и добре формулирани. От другата страна, това далеч не е така....Не са предвидени препоръки в социалната и медицинска сфера. Не се засяга въпросът - естествено хранене - естествено раждане, който е изключително болезнен, отношението към проблема на тези, които имат недостатъчно кърма или въобще не могат да кърмят, и още и още и още....както подобава на програмен документ от този ранг. Относно лечението на коликите...Да благодаря ви, че припомнихте още възможности за решаване на този проблем. Това е чудесно. И, естествено ще добавя...никой от тези методи и средства не е по-добър от другите. Всяка майка трябва сама да подбере най- добрия ЗА НЕЙНОТО ДЕТЕ! В този аспект разглеждам и приложението на сок, като определено го смятам за по-безвреден от ред специализирани препарати против колики. Относно термина \"захранване със сок\"...ами Вие самата говорите за допълнителни течности...За захранване със сок се говори, когато със сока се заменя едно цяло хранене или сока се дава с подобно перспектива. Не знам нещо подобно да се практикува. А относно хранене и захранване на бебето...ами проучете http://www.babycenter.com/0_age-by-age-guide-to-feeding-your-baby_1400680.bc. Написаното не се отличава значително от това, което наричате \"ранно захранване\"В заключение. Считам, че храненето и захранването следва да се решават строго индивидуално, за всяко бебе поотделно в зависимост от много фактори. Не забравяйте, че разглеждате само частния случай, когато майката има кърма. а той далеч не е универсалния. Ето...за тези случаи е необходим лекарски съвет и той е единствено СТРОГО ИНДИВИДУАЛЕН. Общите препоръки се отнасят за средностатистически бебета, които на практика не съществуват.

Коментари от мен- За тези, които са чели сайта на СЗО, като и линка посочен от доктора (абсурдно е че защитава тезата си със сайт, където пише до 4 месец на бебето да се дава кърма или формула САМО, последното с главни букви) знаят, че там всъщност има доста подробни указания- и за това как може да се увеличи лактацията, и за кърмене след секцио, и за това как да се храни бебето ако майката не може или не иска да кърми. Има статии с препоръки за това кога и как да се въвежда сока, обяснено е защо не бива да се захранва със сок. Захранването е дефинирано много ясно и точно и няма място за свободно тълкуване- всяко нещо, което не е кърма или АМ което бебето опита се смята за захранване. Смятам, че не е редно доктора откровено да ме лъже, или пък да твърди че в сайта на СЗО пише или не пише нещо без да го е чел. На сайта има и много интересни изследвания и мета- анализи- преди време бях попаднала на мета-анализ сравняващ бебета захранени на 4 и на 6 месеца (т.е. на които до 4 или до 6-ти месец не е давано АБОСЛЮТНО НИЩО освен мляко). Извода беше че захранените след 6-тия месец не се различават по нищо от захранените в 4-тия месец. Единствената значима разлика беше в това, е захранените в 6-тия месец по-рядко страдали от чревни инфекции.

И още- аз не говоря за допълнителни течности- напротив, казвам, че според СЗО дори вода не трябва да се дава, камо ли нещо друго, те не дават свобода на тълкувание, дефинирали са се точно и ясно.

И накрая- аз все пак не видях доктора да е посочил източник, който да подкрепя практиката му. А захранването, което препоръчва на пациентите си е еднакво, а не различно за всяко бебе- т.е. самият той не може да обясни защо е избрал именно тази схема.

# 156
  • Mars Hotel
Интересно, в линка, който е дал докторът, всъщност пише, че захранването започва между 4-ти и 6-ти месец с каши.
Плодовете и зеленчуците са дадени между 6-ти и 8-ми месец, а не пюре през 2-ри или 3-ти. Сокът е споменат след 10-ти месец, но задължително да не е цитрус - т.е. не киви или портокал.
Той ли не е прочел линк към какво дава или аз не мога да схвана сходството между този и неговия метод на захранване?  Thinking

# 157
  • Видин
Осъзнахме, че на всичкото отгоре не разбира и английски, пък дава линкове на такъв език! Явно или не го е чел или определено не знае езика  Peace

# 158
Мдаа Thinking, ама в онази тема, дето го фукат  Mr. Green, някоя твърдеше, че бил мнооого ерудиран и знаел 5 езика (и понеже не можела да се разбере със съпруга си чужденец! (що ли се е заженила за такъв) "доктора" ѝ превеждал Wink дори).

# 159
  • До хладилника, който обичам
Е, аз разбрах, че докторът говорел на чужд език, за да може и мъжът й да разбира, а не, че тя не се разбира с него Simple Smile

# 160
  • София
Момичета, ще припадна!  Shocked
Не успях да прочета тази цялата и другата тема, но... и от половината, дето го четох, направо съм потресена. Този мним д-р Йосифов се разхожда така свободно  Shocked  Сович, и аз съм възмутена... това доктори по домовете... да не е като пица по домовете егати. Нормално би било да си има кабинет поне, за тия пари, дето ги взима  Laughing  На бас, че най-вероятно дипломата му е фалшива и надали има и изобщо разрешително за практика.  Sick

Обаче, не е виновен тоз, дето им дава зелника... Tired

p.s. Дааам, сега допрочетох в другата тема, че той наистина няма кабинет, няма договор с касата и прочие. Той има право да практикува, щото е завършил медицина... или по-добре да напиша "завършил", защото не се знае как точно се е случило последното.
Хем не може да му се търси отговорност, хем си прави камари пари от глупостта и наивността на родителите.  ooooh!
Свръхемоционалната ти реакция е сътворила много злобни думички срещу доктора. Колкото и да не съм съгласна с методите му, не мога да се съглася и на такива изказвания като твоето. Какво значи това мним, разхождал се така (а как да се разхожда? инак?), дипломата му била фалшива, как ли бил "завършил"?! Съзнаваш ли колко клевети и обиди си написала под оправданието, че си възмутена? Ами несериозно е и бие по авторитета на всички, взели отношение в темата.
Кое му е странното и лошото да ти дойде доктор у дома, вместо да се разнасяш с бебето по поликлиники?

Договорът с касата не е условие за един лекар да практикува, нито е показател за някакво качество.

Да, и аз съм възмутена от начина му на захранване, но не би ми хрумнало да го обиждам и нападам.

Последна редакция: сб, 06 фев 2010, 16:04 от SoulMate

# 161
  • София
Яна, ти отговори ли му?

Просто ми иде да строша нещо, като чета локумите му... #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire

ТОЙ НИЩО, АМА НИЩО НЕ КАЗВА!!!

# 162
  • Видин
Захранване било само ако се замества хранене...т.е. аз сега се заблуждавам, че захранвам сина си  ooooh!
И щом кърменето е изключение от правилото за хранене, то тогава кой е виновен? Педиатри като него, които дават сокче на 10-дневно бебе и не се стараят да подкрепят майките, за да могат да кърмят дълго.
Жалко за пациентите му, и то за най-малките такива... Дано все пак няма последствия от тези експерименти след години  Praynig

# 163
  • София
Ама аз доколкото знам неговите пациентчета изяждат по 60 гр. киви и банан на 2 месеца...

Последна редакция: нд, 07 фев 2010, 16:34 от autumnsphere

# 164
SoulMate, ами не се съгласявай де. Кой те кара насила? Личното ми мнение е такова. Няма да го галя с перце този. Възмутена съм, не считам, че е редно човек, който набутва киви в устата на бебе на дни! да се разхожда свободно и да го прави. Ти виждала ли си силна алергична реакция или последици от такава?
Мисълта ми е, че той дори, както стана ясно от отговора, който е дал на Яна, не може да обясни защо го прави.  ooooh!
Защо има разни съмнения, че не е доцент, както масово се представя и какви са тия "масонски" срещи на майки, които организира? Защо пациентите му фигурират всъщност в листите на други джипита?

И да, договор с касата не е гаранция за качество, разбира се. Ама как примерно, ако нещо се случи с твоето бебе вследствие на неговите методи, ще му потърсиш отговорност?

Ще кажеш: "Ами дойде един доцент тука, ами не, не е записано при него детето, ама той само му даде киви, пък аз му нагласих 100 лв. Ами не, няма кабинет, няма частна практика, не издава касови бележки, не води картони..." Върви доказвай де!!!  Whistling

Общи условия

Активация на акаунт