СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 58 121
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 765
  • София
Добре,де,според вас нормална практика ли е директор на чиста ясла да приеме дете,което е навършило две години -конкретно за тази година-2007набор. За кога ще го взима ? То още малко и ще навърши 3 (зависи кой месец е родено,разбира се) .

Ами... на мен ми се струва безсмислено да отказва. Особено пък на основание "ми то ще порасне". Това е все едно да се запитаме защо лекарите си губят времето и силите да лекуват възрастни хора, които без друго вероятно ще свършат преди децата и младите...

# 766
  • София
Добре,де,според вас нормална практика ли е директор на чиста ясла да приеме дете,което е навършило две години -конкретно за тази година-2007набор. За кога ще го взима ? То още малко и ще навърши 3 (зависи кой месец е родено,разбира се) .

Ами... на мен ми се струва безсмислено да отказва. Особено пък на основание "ми то ще порасне". Това е все едно да се запитаме защо лекарите си губят времето и силите да лекуват възрастни хора, които без друго вероятно ще свършат преди децата и младите...
То, че трябва да има граници контрол , срокове и т. н  трябва , но това е положението за момента и в нашата ясла има много нови .

# 767
Може ли да помоля някой да ми обясни защо това е така - смисъл, защо тази година ще кандидатства за цяла нова група, а догодина - не?

Няма такъв филм като цяла нова група, освен в новооткрити или разширени градини. Синът ми е набор 2008 - в желаното ОДЗ, където трябваше според това твърдение да има поне 25 места, бяха обявени всичко на всичко 8 места. Е, това не е цяла нова група. Заблудата явно идва от факта, че някои смятат, че в първа яслена група са малките набори, а във втора са големите, но и това не е така, групите са смесени. Дори смятам, че шансът да ви приемат ще е по-голям догодина, защото си мисля, че сега ще има повече места за набор 2008 отколкото за 2009.

# 768
  • София
...
e то точно ето заради такива семейства закриват ДГ в провинцията и няма места за Софийските деца - не искам никои да обидя , но според мен ( лично мнение ) трябва да има понееееее едничка точка за децата  живеещи тук в Сф които нямат никакъв шанс в провинцията , ...

Не е така; в провинцията всички деца имат равен - и реален - шанс; никой не се интересува нито от адресната ви регистрация... нито от нищо. Ако отидете да живеете в, примерно, Дулово, практически сигурна съм, че детето ви веднага ще намери място в градина.

# 769
  • София
Казус:
Моя приятелка кандидатства с дете 2009 г в ясла към ОДЗ.
Тя е в майчинство, а съпругът й:
- до 31.12.2009 е бил на трудов договор, но нали е криза и го съкращават
- от 01.01.2010 се е регистрирал като самоосигуряващ и ако се обяви с този статус в системата се иска т.5 "Копие от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за предходната календарна година"
Какъв документ трябва да представи бащата, за да се води работещ родител и да се запази 1 т.

Може би може да поиска от НАП или НОИ извадка за осигурителния статут.

# 770
Здравейте! Аз се включвам с амлко странен въпрос.  Crazy Сина ми в момента ходи на ясла в ОДЗ, но другата седмица съм решила да отида да го отпиша от там (имам си причини не е това въпроса). Искам обаче да кандидатствам за друго ОДЗ и за ЦДГ тъй като тогава ще е на 3г. и ще е за градина. Въпроса ми е като го отпиша ще получа ли 3те си точки при кандидатстване в друга градина? Дано сте ме разбрали, че мн объркано го написах май  newsm78

# 771
teddy, не знам кои 3 точки имаш предвид, но бих те посъветвала вместо да го отписваш, да подадеш молба за преместване. Иначе рискуваш да не бъде приет на друго място и да остане навън.

# 772
  • София

Но думата "софийски деца" никак не ми е на сърце-и моят син е софиянче ама ние с таткото сме от провинцията.
моля за извинение , но употребих тази дума за да е по ясно какво точно имам в предвид или с други думи казано не искам да обидя никого Praynig моля за извинение  , но един татко тук преди година  (когато  се обсъждаше К1 )се изказа "всяка жаба да си знае гьола " искайки да каже високо на провинциалисти дошли в София и сменявайки адресите си според обстоятелствата и ситуацията "Дайте път на децата които нямат друго местоживеене освен в София ". Защото ти ( давам само пример ) ако си от Перник имаш шансове и там , докато аз не -... това имах в предвид - не искам да влизаме в спор защото няма смисъл - съжалявам  ако сте ме разбрали грешно - надявам се сега да поясних какво имах в предвид .....

Прочее, имах състудентка, която беше от Перник. Учеше в Сф. Всеки ден пътуваше. В двете посоки. За лекциите в 7.15 беше първа.
С други думи, и ти имаш точно толкова шансове в Перник, колкото и всеки друг. Вкл. имаш шанс - ако желаеш - да водиш там детето си, а да се връщаш за работа в Сф - точно както хората, които са се преместили от Перник. Или да се преместиш там - точно като тях. Иска се само и единствено желание.

# 773
  • София
Здравейте! Аз се включвам с амлко странен въпрос.  Crazy Сина ми в момента ходи на ясла в ОДЗ, но другата седмица съм решила да отида да го отпиша от там (имам си причини не е това въпроса). Искам обаче да кандидатствам за друго ОДЗ и за ЦДГ тъй като тогава ще е на 3г. и ще е за градина. Въпроса ми е като го отпиша ще получа ли 3те си точки при кандидатстване в друга градина? Дано сте ме разбрали, че мн объркано го написах май  newsm78

Да - за следващата кампания си ги взема обратно.

# 774
  • София
аз те  разбрах , но ти мен май не - аз не искам да деля хората на провинция и не а на такива които са днес тук на квартира утре там и нямат постоянен адрес в дадения район  Wink ако си от провинцията и живееш в СФ от 5 години на едно и също място и искаш детето ти да се възползва от ДГ ще отидеш в общината и ще се регистрираш както е редно - а не да си по постоянен адрес в ... Перник ( пример) а тук в София да си сменяш месторабота , местоживеене и настоящия адрес  както ти харесва  Wink защото аз съм от провинция - ок - лошо няма , но съм си купила жилище в Люлин от там не мога да кандидатствам за първо желание в Гео Милев защото имам постоянен адрес в Люлин . докато твоя постоянен адрес ако  е в Перник ти може днес да си на квартира в Люлин и да елиминираш моето дете , утре да отидеш ж Надежда и да елиминираш друго дете живеещо постоянно в този район - уф не знам дали ме разбра много го усуках опитвайки се да обясня , но както и да е . З а това писах по долу всички критерий са необмислени и ако се преразглеждат да се преразглеждат всички а не само тези изнасяйки на определена групичка мами Wink .

С други думи казано, просто искаш постоянния адрес да е реален?
Едва ли някой ще е против подобно искане.
Но... то следва да се отправи другаде - а именно, към СГО.
Достатъчно е удостоверение за настоящ адрес да се издава само след представяне на домовата книга.

# 775
мама САННЯ благодарности   bouquet.

# 776

Още веднага като го отпишеш, ще си получиш 3-те точки, нали вече детето реално не ги "ползва".

# 777
Благодаря ви за отговорите.....много ме зарадвахте...може и да се вредим....

Астарта , ситуацията е по-сложна и няма как да стане това.  Peace

# 778
Със сигурност никой няма да има проблеми да си запише детето на градина в Перник или в Дулово. Ама там сигурно учителите обикалят по къщите, за да си набират деца, както беше и в София "по наше време"! Впрочем, ако сега отида да кандидатствам във Варна, я да видим дали детето, гражданче на Варна няма да има предимства пред моето софийско гардже!

# 779
  • София
...
e то точно ето заради такива семейства закриват ДГ в провинцията и няма места за Софийските деца - не искам никои да обидя , но според мен ( лично мнение ) трябва да има понееееее едничка точка за децата  живеещи тук в Сф които нямат никакъв шанс в провинцията , ...

Не е така; в провинцията всички деца имат равен - и реален - шанс; никой не се интересува нито от адресната ви регистрация... нито от нищо. Ако отидете да живеете в, примерно, Дулово, практически сигурна съм, че детето ви веднага ще намери място в градина.

точно това съм имала в предвид  Peace и даже не могат да наберат деца та им се молят и като няма и няма бройка закриват ДГ - а къде са децата от провинцията  newsm78 ? в София и се борят за местенце и даже някои от тях имат и предимство . Ей сега да не вземете пак поста ми за заяждане или нещо подобно - тава са само факти нищо против хората дошли тук да вадят хляба си - всеки има право на избор ама поне да свалят гарда с претенциите  Wink

Общи условия

Активация на акаунт