СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 58 121
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 810

Ндам - а дали е честно с/о децата, чиито родители не само, че не работят отдавна, но и изобщо нямат този шанс?..
Може би следва да протестиране с/у съществуването на ОДЗ - като форма на детски заведения в Сф - или на ЦДГ... т.е. или всички заведения да имат и яслени групи, или никое да няма - е, да, така всички ще са с равен (по- малък) шанс.
[/color]
не не е честно и за това по - добре по - малък но равен шанс за всички , ако не - нещата да  останат  такива каквито са сега , а не дискриминация те първа  на ясленчетата които за втори път ще се редят и чакат и молят ...
Чакай малко - твоето дете, както и всички други деца независимо дали са или не са влезли в самостоятелна ясла, ходят на часна ясла, гледат ги майки, баби или бавачки имат ЕДНАКВО ПРАВО ДА КАНДИДАТСТВАТ ПО ИНТЕРНЕТ за ОДЗ или ЦДГ. Тези, които вече са влезли в системата няма причина наново да кандидатстват за нея, за да дават шанс на другите да ги изместят!

# 811
Всеки един критерий ощетява някого. Предполагам, че на всеки му е ясно. То и това е целта на критериите, да се намери начин, децата да се класират, без да се налага да стигат до жребий. Защото последният за мен е най-голямото безумие. Така че, според мен в случая премахването на критерии не е решение, просто трябва критериите ясно да са формулирани и да се контролира стриктно прилагането им.

... Или - което би било най- ... ами, почтено - всички да бъдат премахнати. Да няма критерии, само томбола.

Аз не виждам нищо почтено в томболата.
И аз не виждам нищо почтено, още повече хуманно!

# 812
Всеки един критерий ощетява някого. Предполагам, че на всеки му е ясно. То и това е целта на критериите, да се намери начин, децата да се класират, без да се налага да стигат до жребий. Защото последният за мен е най-голямото безумие. Така че, според мен в случая премахването на критерии не е решение, просто трябва критериите ясно да са формулирани и да се контролира стриктно прилагането им.

... Или - което би било най- ... ами, почтено - всички да бъдат премахнати. Да няма критерии, само томбола.

Не виждам нищо хуманно нито в тегленето на жребий, нито в отсяването на деца посредством всякакви измислени критерии. Това е реалността за съжаление - винаги ще има ощетени и спрямо тях никакво решение не е хуманно.

# 813
  • София
Здравейте,момичета!Имам и аз 2 въпроса:
1.Имам близнаци набор 2009.С точките,които имат, вероятно, ще се класират тази есен. Изправям се пред дилема- бих предпочела да ги пусна догодина, но дали ще има места,ако реша да ги оставя у дома и да ги пусна есен 2011г. newsm78
2.Чисто технически въпрос- защо е възможно 1 дете да посещава ОДЗ (това е отразено в профила му) и едновременно с това да е в списъка с чакащите?

Тази година ще кандидатстваш за цяла нова група 25-30 места поне, а догодина ще кандидатстваш за Х места, т.е. някое дете трябва да се откаже от ясла и да освободи място или да се отвори нова 2-ра яслена група - което е почти невъзможно. Ако искаш за догодина по-добре кандидатствай в чиста ясла, а след това за градина - ще имаш точка от яслата и от това, че са близнаци - ще ви приемат със сигурност  Peace
Може ли да помоля някой да ми обясни защо това е така - смисъл, защо тази година ще кандидатства за цяла нова група, а догодина - не? Нали всяка нова година има цели нови групи? А, и нали се нулират датите ако си по-отдавна в системата, тоест си кандисатстваш пак и би следвало шансът да е еднакъв (е, не съвсем, защото естествено зависи и от конкуренцията конкретната година). Явно бъркам някъде, ама моля да ми кажете къде.
Питам защото от 2-3 дни се изправих пред същия проблем - детето ми е март 2009, тоест ако ни приемат на ясла- септември, когато тръгва ще е на 1 г и 5 м. Майка ми е категорична, че е много малка и каза, че ще може да си вземе 1 год неплатена отпуска, за да я гледа, за да не тръгва толкова рано милото. Аз съм ОК с този вариант (даже много се радвам, де), ама ме е страх, че после следващия септември 2011, когато тя ще е на 2 г и 5 м, шансовете и да влезне намаляват? Или са същите?  newsm78 Много ми е объркано и много моля някой да ме светне дали и защо намаляват или остават сравнително същите! Благодаря предварително! И последно, тогава също ще кандидатстваме за ясла, а не за ДГ защото нямаме 3 год все още, нали? И какво става, когато март ги навърши - изкарва си годината и септември тръгва вече на ДГ или...?
Мерси много още веднъж!!!!!!!  bouquet И сори за "умните" въпроси....

Ами понеже децата, които ще бъдат приети тази година в 1 яслена група преминават директно във 2ра. И, съответно, за 2ра яслена група може да има някое и друго място - евентуално - а може и изобщо да няма нито едно. Отново да има места за 1 група - но тя вече ще е голяма и няма да може да кандидатства за 1 група.
Освен, ако предложението на Ренирис не се приеме и не започне да се кандидатства всяка нова година за всички налични места - в което дълбоко се съмнявам - че ще се случи, де - местата ще продължават да са повече на старта и малко - в средата.

# 814
  • София
Може ли да помоля някой да ми обясни защо това е така - смисъл, защо тази година ще кандидатства за цяла нова група, а догодина - не?

Няма такъв филм като цяла нова група, освен в новооткрити или разширени градини. Синът ми е набор 2008 - в желаното ОДЗ, където трябваше според това твърдение да има поне 25 места, бяха обявени всичко на всичко 8 места. Е, това не е цяла нова група. Заблудата явно идва от факта, че някои смятат, че в първа яслена група са малките набори, а във втора са големите, но и това не е така, групите са смесени. Дори смятам, че шансът да ви приемат ще е по-голям догодина, защото си мисля, че сега ще има повече места за набор 2008 отколкото за 2009.

Не е така... в 3те градини до блока ми за 2007 в началото на тази година имаше ОБЩО 10на места. В едната бяха 3, в другата - 5, в 3тата просто не помня...

# 815
  • София
...но в ЦДГ /където няма ясленчета/ би трябвало да има І-ва група с 25 /или колкото там се полагат/ свободни места, нали така? Т.е. набор 2007 ще има шанс тази година за ДГ?

# 816
  • София
...
e то точно ето заради такива семейства закриват ДГ в провинцията и няма места за Софийските деца - не искам никои да обидя , но според мен ( лично мнение ) трябва да има понееееее едничка точка за децата  живеещи тук в Сф които нямат никакъв шанс в провинцията , ...

Не е така; в провинцията всички деца имат равен - и реален - шанс; никой не се интересува нито от адресната ви регистрация... нито от нищо. Ако отидете да живеете в, примерно, Дулово, практически сигурна съм, че детето ви веднага ще намери място в градина.

точно това съм имала в предвид  Peace и даже не могат да наберат деца та им се молят и като няма и няма бройка закриват ДГ - а къде са децата от провинцията  newsm78 ? в София и се борят за местенце и даже някои от тях имат и предимство . Ей сега да не вземете пак поста ми за заяждане или нещо подобно - тава са само факти нищо против хората дошли тук да вадят хляба си - всеки има право на избор ама поне да свалят гарда с претенциите  Wink

Не разбирам тогава от какво се оплакваш... или може би искаш само твоето дете да има шанс в Дулово, а другите не? Или в Сф да има специално място за твоето дете? Не разбирам, наистина. Щом намираш за по- удачно кандидатстването на децата в провинцията - никой не те спира да го направиш, абсолютно никой...

# 817

Ами понеже децата, които ще бъдат приети тази година в 1 яслена група преминават директно във 2ра. И, съответно, за 2ра яслена група може да има някое и друго място - евентуално - а може и изобщо да няма нито едно. Отново да има места за 1 група - но тя вече ще е голяма и няма да може да кандидатства за 1 група.
Освен, ако предложението на Ренирис не се приеме и не започне да се кандидатства всяка нова година за всички налични места - в което дълбоко се съмнявам - че ще се случи, де - местата ще продължават да са повече на старта и малко - в средата.

Кати, не мисля, че е така. Нали ме убеждавахте, че малкото места за набор 2008 през миналата година се дължали на запълнени групи от набор 2007, приети предишната година. Ситуацията по времето, когато големият ми син беше в ясла беше следната: 2 яслени групи, и двете изпълнени с деца набори 2004/2005. Когато набор 2004 премина в първа група, местата се запълниха с набор 2006 (в двете групи). Тоест двете яслени групи не бяха разделени по години, а бяха смесени. Водеха се първа и втора, но синът ми постъпи на 2 години в първа група, а не във втора.

# 818
  • София

С други думи казано, просто искаш постоянния адрес да е реален?
Едва ли някой ще е против подобно искане.
Но... то следва да се отправи другаде - а именно, към СГО.
Достатъчно е удостоверение за настоящ адрес да се издава само след представяне на домовата книга.

може и така да се каже реален и ...удостоверение за настоящ адрес да се издава само след представяне на домовата книга- да , но то е минало тук излагах само факти , знам  промяна да не са надявам

Защо пък да не се надяваш?
Аз наскоро попълвах домова книга в блока, в който живеем по настоящем... намирам за правилно по някакъв начин да се покаже връзка м/у жителя и жилището..

# 819
Може ли да помоля някой да ми обясни защо това е така - смисъл, защо тази година ще кандидатства за цяла нова група, а догодина - не?

Няма такъв филм като цяла нова група, освен в новооткрити или разширени градини. Синът ми е набор 2008 - в желаното ОДЗ, където трябваше според това твърдение да има поне 25 места, бяха обявени всичко на всичко 8 места. Е, това не е цяла нова група. Заблудата явно идва от факта, че някои смятат, че в първа яслена група са малките набори, а във втора са големите, но и това не е така, групите са смесени. Дори смятам, че шансът да ви приемат ще е по-голям догодина, защото си мисля, че сега ще има повече места за набор 2008 отколкото за 2009.

Не е така... в 3те градини до блока ми за 2007 в началото на тази година имаше ОБЩО 10на места. В едната бяха 3, в другата - 5, в 3тата просто не помня...

Кати, подозирам че говориш за детските градини, които са и до моя блок. А там простосмъртни не приемат Crossing Arms

# 820
  • София

Не виждам какво ти пречи да си смениш настоящия адрес - на същия принцип. Даваш си жилището под наем и отиваш под наем другаде - там, където намираш за удобно.
Впрочем, ние със съпругът ми също имаме различни постоянни адреси - в различни райони на Сф. И всички жилища са ни собствени. Какво - ще искаш правило, според което не можем да се преместим по собствено усмотрение?
[/color]
много акъл взе да ми даваш  Mr. Green ела живей в нас на квартира - и 100 жилища да имаш постоянния адрес ти е един и ако преди време ( 1 година) децата можеха да кандидатстват само по постоянен адрес - ДГ в съответния район щяха да обслужват деца само от този район  - да щеше да има  пак недоволни , но кандидатстването щеше да е малкооооооо по справедливо и няма в "нашата" ДГ  да има деца от съседни квартали , а децата живеещи тук да стоят по опашки ... и пак ще кажа минало е   Wink
п.п.   ако живееш в Сф на квартира  и не си прелетна птица също може да се регистрираш с постоянен адрес на мястото
  bouquet

Не. В повечето случаи не можеш.

Ееее, пак добре този път - около 20 страници изкарахме преди да се появи някой, чийто задник е циментиран за масата в хола и не може да си представи, че всеки в държавата и в ЕС има право да избира къде да живее и щом плаща на държавата има право да използва услугите й  Mr. Green
Сега още 300 страници за едната точка от ясла и тъкмо ще обявят първо класиране. И като видите, че 23 от 25-те места са заети от деца с 10+ точки и ще се сетите, че има нещо грешно, но....

Мислех, че по този въпрос тук има пълно съгласие... може би да помолим .Ели. да пусне анкета - че да си личи ясно?..

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 17:53 от katiABV

# 821
  • София
Необходим документ за смяна на постоянен адрес е копие от нот.акт. Ако сте под наем се иска и нотариално заверено съгласие от собственикът на апартамента, че ви дава право да си изкарате документи за самоличност на този адрес. Хич вече не е лесна процедурата. Бат Бойко го измисли....Това важи дори за жълтата бланка за настоящ адрес!

За Бойко не знам, но това е така от години... сега не знам - но преди се искаше и съгласието на съсобствениците.

ако си на квартира от определено време никои собственик не би ти отказал това съгласие  Laughing

Почти всеки собственик би го отказал.

Това, което ти казвам, е, че преди време за да се регистрираш на някой адрес, в който имаш собственост, се искаше и съгласието на съсобствениците.
Не знам сега дали е така, но на собственика - със сигурност.
А аз не знам много хора, които биха го дали... или, хайде, да бъда точна - изобщо не познавам толкова... заблуден човек.

# 822
  • София
...но в ЦДГ /където няма ясленчета/ би трябвало да има І-ва група с 25 /или колкото там се полагат/ свободни места, нали така? Т.е. набор 2007 ще има шанс тази година за ДГ?
Да би трябвало да е така.За 2007 според мен ще е по-голям шанса в ЦДГ отколкото в ОДЗ.Но всички в момента само гадаем.

# 823
  • София

Ндам - а дали е честно с/о децата, чиито родители не само, че не работят отдавна, но и изобщо нямат този шанс?..
Може би следва да протестиране с/у съществуването на ОДЗ - като форма на детски заведения в Сф - или на ЦДГ... т.е. или всички заведения да имат и яслени групи, или никое да няма - е, да, така всички ще са с равен (по- малък) шанс.
[/color]
не не е честно и за това по - добре по - малък но равен шанс за всички , ако не - нещата да  останат  такива каквито са сега , а не дискриминация те първа  на ясленчетата които за втори път ще се редят и чакат и молят ...

Ако яслите бъдат закрити като форма на забавачки едва ли това ще ти помогне много, но... това е друга тема.
Иначе да - съгласна съм - съществуването им е ... обезпокоително от морална гледна точка. А начинът на кандидатстване в тях - възмутителен.

Ами... процесорите демонстрират забележително ниска склонност към поддаване на корупция.
Много малко неща им трябват понеже...

# 824

Не виждам нищо хуманно нито в тегленето на жребий, нито в отсяването на деца посредством всякакви измислени критерии. Това е реалността за съжаление - винаги ще има ощетени и спрямо тях никакво решение не е хуманно.
Мисля, че критериите са най-удачния начин за ситуацията НЕДОСТИГ НА МЕСТА". Въпроисът е те да бъдат така съставени, че ОБЕКТИВНО да отсяват по-нуждаещите се от по-малко нуждаещите се спрямо първите(СПОРЕД РАЗБИРАНИЯТА НА БОЛшИНСТВОТО ОБщЕСТВО ЗА ХУМАННОСТ). Само един пример: Смятам за хуманно да се даде предимство на дете с един родител, пред дете с двама здрави родители(в общия случай)

Общи условия

Активация на акаунт