СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 56 388
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 1 170
Ако за начало на кандидатстването се приеме, примерно навършване на 10 месеца на детето (от която възраст,май, приемат в яслите) и от там нататък чакаш в списъка. Всеки след теб ще е чакал по-кратко време - редно в ти да влезеш пръв. И това, при положение, че в ясленските групи се приемат деца не кампанийно, а по навършена възраст - защо изобщо яслите да се водят от правилото Учебна година? newsm78
После за напускане на яслите да не се гледа възрастта на детето (3 г.) а да става с разпускане на групата към септември.

Тогава, ако правилно те разбирам, при недостиг то места за 60-80%, в яслените групи ще влязат само деца родени първо тримесечие, които първи навършват 10 м. Тогава, съвсем логично, ще възроптаят родителите на деца родени в края на годината.

И все пак не мисля че примерът с опашката за хляб е идентичен с кандидатстването в ДГ. Ако на всеки му се каже изрично че ако сега не се нареди, после задължително ще бъде на опашката, и да не е гладен - със сигурност ще се нареди.

Пак казвам - аз в случая не мога да приема че има надделяващи аргументи в едната или в другата посока. И едните и другите родители са си в правото, но кои са по-прави ми е много трудно да определя за себе си.

Идеята ми е принципна, като е ясно, че от първата година на въдеждане нещта няма да тръгнат идеално. От следващите години родителите ще са наясно, че нулиране на дати няма да има вече, а и все пак работи се и по въпроса с откриване на нови градини.

Сисинка, тази точно идея въвежда bias в схемата по принцип. Пиша термина така по простата причина, че не ми е известен български превод. "Повлияване", да ме прощават преводачите, звучи ужасно тъпо в случая. Става въпрос, че с времето нещата могат само да доведат до натрупване на грешката, никога - до разтоварването й. Понеже имаш въведена - съзнателно - системна грешка, не само случайна, в схемата.

ПП
Професионална деформация - не се сърди. Занимавам се със случайни процеси...

Не разбирам коя грешка ще се натрупа, но да предположа, че си права и такава грешка има. А фактът, че с всяка година местата в градините се очаква да се увеличават, от една страна, а от друга на всеки 7 години (до Първи клас) от системата ще отпадат по един набор деца - това все някога няма ли да доведе до изчистване от грешката?  Отделно, редно е да се прецени от коя година (в близко време) да се пусне този вариант, за да има по-малко ощетени докато се изчистят нещата и от настоящия вариант и от предложения нов.

# 1 171
  • София
Момичета, виждам че никой не ме е отразил, затова ще си повторя въпроса.

Какво се реши по въпроса, родените януари месец да кандидатстват с предния набор? Ще може ли и или не?

# 1 172
  • София
Пак опираме до ОНЗИ въпрос - защо общината разрешава и благославя строежа на бизнес центрове и микрорайони, без да изисква от тях да създават прилежаща инфраструктура, т.е. детски заведения, които да поемат децата на рботещите в тях!
Определено, за работещи хора с работно време до 17:30 или 18 ч, е огромен проблем взимането на децата, особено, когато трябва да прекосят половината град.

Въпрос на законодателство. Мисля че не може да се обвърже издаване на разрешително за строеж с подобно изискване.
А според мен, въпросът не опира в Разрешението за строеж, а по-генерално - опира в градоустройствения план!

Опира до 37. Правила и нормативи за планиране на населените места (обн.,  … риложения № 1 и 2 :
Чл. 35. Заведенията и учрежденията за обслужване на населението в микрорайона се предвиждат по следните нормативи:
1. Детски заведения.
Детските ясли обхващат 50% от децата на възраст до 3 години включително, а детските градини – 75% от децата от 4-7 години. Тези нормативи не се отнасят за децата, обхванати от сезонните детски заведения. Броят на децата на 1000 жители, които трябва да се обхванат от детските заведения, се установява за всеки отделен случай въз основа на проучвания за възрастовата структура на населението в перспектива.
Детските заведения се предвиждат със следния капацитет:
детски ясли за 4-6 групи (80-120 деца);
детски градини за 6 до 8 групи (150-200 деца);
комбинати за 6 до 8 групи (140-190 деца).
Най-малкият размер на терена за детско заведение е:
детски ясли – по 20-30 кв. м на 1 дете;
детски градини – по 30 кв. м на 1 дете.
При преустройство на вече изградени жилищни квартали необходимият терен за детски заведения може да бъде намаляван с20%.
Детските заведения се предвиждат по начало в съседство или свързано с микрорайонната градина.
(http://www.build.bg/bg/law/law_doc/162.pdf)

Или, Общината не би следвало да издава разрешение за строеж на сгради и комплекси от сгради, нито на жилищни сгради в съществуващи комплекси, нито на жилищни микрорайони, ако това не е изпълнено - от частни или държавни структури без значение, но така щото да поемат упоменатия процент деца...

# 1 173
  • София
За мен лично е по-удобно детето да посещава ДГ в района на местоработата ми, особено при работното им време - или по-скоро поради времето, в което изискват да вземеш детето.  Confused
Аз работя до 18-18,30 минимум, и трудно ще взимам детето си, ако посещава ДГ до дома ни, където не мога да стигна по-рано от 1/2 час. И това при положение, че съм с кола и на 3-4 км. от вкъщи, не ми се мисли за хората, които пътуват с градски транспорт по 1 ч. Нямам баби, които да взимат детето - трябва да наема бавачка, на която да плащам за по-ранното взимане.
Ако ми е до местоработата, мога да го взема към 18, или по-рано, и да ме изчака в офиса поне.
Всеки с проблемите си, но лично аз не виждам защо се ограничава избора на хората до постоянен адрес. Все пак живеем в 21 век, има свобода на придвижване, нима не е възможно да смениш и жилището си дори, хората по света живеят основно под наем и често сменят жилищата си в зависимост от местоработата, ние се опитваме да се върнем в соц-а и да постановим постоянни адреси, кандидатстване само ако си от квартала поне от 20 г. и т.н., хайде, няма нужда. Grinning

# 1 174
Ели тук възниква моят основен въпрос - защо не е било казано изрично това миналата година, така сега нямаше да има обидени, ощетени и т.н.т. Няма логика ако е, за да не се редяли всички, защото по тази логика, когато вече се знае, че догодина ще е пак така ще има големи опашки.
Защото посещаването на детска градина не е задължително. То е по желание. И ако аз сега нямам нужда от градина, не мога да гадая дали ще е така след 1 или 2 години. Човек кандидатства в градината, когато му е нужна, а не няколко години напред. И ако се постави такова условие, ще има доста деца на опашките, само за пазене на местата.
Именно-човек кандидатства от нужда в ДЗ и аз съм кандидатствала май месец, защото съм нуждаеща от тогава, защото съм се върнала на работа от тогава и плащам частна ясла от тогага.И точно затова не мисля, че ако някой се е нуждаел от по-рано и е плащал за това, че си чака реда някъде, да бъде изместен от някой , за който нуждата е възникнла сега.А за пазенето на места-ами за това трябва да си има регулатор,.
Това, че твоята нужда е възникнала по-рано, означава ли, че е по-голяма от на някой, на който му е възникнала скоро? Може и въпросният човек също да е плащал частна ясла, но да е останал без работа и да му се налага сега да кандидатства.
Сравнението на Размерите на нуждите на отделните кандидати става с точките, а те са с приоритет пред Давността на нуждата

# 1 175
  • София
Момичета, виждам че никой не ме е отразил, затова ще си повторя въпроса.

Какво се реши по въпроса, родените януари месец да кандидатстват с предния набор? Ще може ли и или не?

Все още не е имало нова работна среща и не е разгледан този въпрос.

# 1 176
  • София
Благодаря, Ариа!   bouquet

# 1 177
  • София
Ели тук възниква моят основен въпрос - защо не е било казано изрично това миналата година, така сега нямаше да има обидени, ощетени и т.н.т. Няма логика ако е, за да не се редяли всички, защото по тази логика, когато вече се знае, че догодина ще е пак така ще има големи опашки.
Защото посещаването на детска градина не е задължително. То е по желание. И ако аз сега нямам нужда от градина, не мога да гадая дали ще е така след 1 или 2 години. Човек кандидатства в градината, когато му е нужна, а не няколко години напред. И ако се постави такова условие, ще има доста деца на опашките, само за пазене на местата.
Именно-човек кандидатства от нужда в ДЗ и аз съм кандидатствала май месец, защото съм нуждаеща от тогава, защото съм се върнала на работа от тогава и плащам частна ясла от тогага.И точно затова не мисля, че ако някой се е нуждаел от по-рано и е плащал за това, че си чака реда някъде, да бъде изместен от някой , за който нуждата е възникнла сега.А за пазенето на места-ами за това трябва да си има регулатор,.
Това, че твоята нужда е възникнала по-рано, означава ли, че е по-голяма от на някой, на който му е възникнала скоро? Може и въпросният човек също да е плащал частна ясла, но да е останал без работа и да му се налага сега да кандидатства.

Е, хайде сега - едва ли е уместно да си мерим пи... пардон, нуждите.
А в конкретно описаната ситуация - тогава може, навярно, да погледа детето у дома за известно време.

# 1 178
  • София
...
Не разбирам коя грешка ще се натрупа, но да предположа, че си права и такава грешка има. А фактът, че с всяка година местата в градините се очаква да се увеличават, от една страна, а от друга на всеки 7 години (до Първи клас) от системата ще отпадат по един набор деца - това все някога няма ли да доведе до изчистване от грешката?  Отделно, редно е да се прецени от коя година (в близко време) да се пусне този вариант, за да има по-малко ощетени докато се изчистят нещата и от настоящия вариант и от предложения нов.

Не, няма да се изчисти - защото пак ще се пускат на определена дата, а не на датата на навършване на възраст. Изобщо, за да не се получава предимство според дата на раждане, трябва децата или да бъдат приемани и разпускани на една дата (независимо коя), или да влизат - но и да излизат - на рождения си ден (предполагайки, малко неправилно, че ражданията са приблизително равномерно разпределени по месеци - което само по себе си не е така).
Не става дума за грешка като нещо сгрешено, а за системна грешка, заложена в метода. Не знам как да го кажа - системно отклонение, може би. Системно едни деца - от някои месеци - ще са в по- добро положение от други.

ПП
Мацата, не ми е известно да се е взело такова решение. Но може и просто аз да не знам.

# 1 179
Пак опираме до ОНЗИ въпрос - защо общината разрешава и благославя строежа на бизнес центрове и микрорайони, без да изисква от тях да създават прилежаща инфраструктура, т.е. детски заведения, които да поемат децата на рботещите в тях!
Определено, за работещи хора с работно време до 17:30 или 18 ч, е огромен проблем взимането на децата, особено, когато трябва да прекосят половината град.

Въпрос на законодателство. Мисля че не може да се обвърже издаване на разрешително за строеж с подобно изискване.
А според мен, въпросът не опира в Разрешението за строеж, а по-генерално - опира в градоустройствения план!

Опира до 37. Правила и нормативи за планиране на населените места (обн.,  … риложения № 1 и 2 :
Чл. 35. Заведенията и учрежденията за обслужване на населението в микрорайона се предвиждат по следните нормативи:
1. Детски заведения.
Детските ясли обхващат 50% от децата на възраст до 3 години включително, а детските градини – 75% от децата от 4-7 години. Тези нормативи не се отнасят за децата, обхванати от сезонните детски заведения. Броят на децата на 1000 жители, които трябва да се обхванат от детските заведения, се установява за всеки отделен случай въз основа на проучвания за възрастовата структура на населението в перспектива.
Детските заведения се предвиждат със следния капацитет:
детски ясли за 4-6 групи (80-120 деца);
детски градини за 6 до 8 групи (150-200 деца);
комбинати за 6 до 8 групи (140-190 деца).
Най-малкият размер на терена за детско заведение е:
детски ясли – по 20-30 кв. м на 1 дете;
детски градини – по 30 кв. м на 1 дете.
При преустройство на вече изградени жилищни квартали необходимият терен за детски заведения може да бъде намаляван с20%.
Детските заведения се предвиждат по начало в съседство или свързано с микрорайонната градина.
(http://www.build.bg/bg/law/law_doc/162.pdf)

Или, Общината не би следвало да издава разрешение за строеж на сгради и комплекси от сгради, нито на жилищни сгради в съществуващи комплекси, нито на жилищни микрорайони, ако това не е изпълнено - от частни или държавни структури без значение, но така щото да поемат упоменатия процент деца...

Точно, де! Цитатът ти касае градоустройственото планиране, където се определе в кой квартал къде и колко обществени сгради да има и с какво предназначение да са, къде да има градинки, улици... До колкото ми е известно за да почне едно проектиране на дадена сграда, от общината се взима Виза за проектиране. И в тая виза се указва грубо какви да са размерите на сградата, къде да се разположи в парцела и за какво ще служи тая сграда. Та тази виза е като извадка от градоустройствения план. .... Разрешението за строеж идва чак след като се изготвят работните проекти за строежа и след като общината ги одобри. В резултат на одобрението идва и Разрешението за строеж, сиреч, Разрешението за това строежът да започне да се прави.

# 1 180
...

Не, няма да се изчисти - защото пак ще се пускат на определена дата, а не на датата на навършване на възраст. Изобщо, за да не се получава предимство според дата на раждане, трябва децата или да бъдат приемани и разпускани на една дата (независимо коя), или да влизат - но и да излизат - на рождения си ден (предполагайки, малко неправилно, че ражданията са приблизително равномерно разпределени по месеци - което само по себе си не е така).
Не става дума за грешка като нещо сгрешено, а за системна грешка, заложена в метода. Не знам как да го кажа - системно отклонение, може би. Системно едни деца - от някои месеци - ще са в по- добро положение от други.

ПП
Мацата, не ми е известно да се е взело такова решение. Но може и просто аз да не знам.

Ама, ако има достатъчно места в яслите, какъв е проблемът децата да си стоят там до септември? Просто няма да има чакащи...Ето прост пример:
В яслата през януари има 20 деца и още 20 свободни места, чакащи за кандидати. И в настоящата година от януари до септември се явяват 19 нови деца, които влизат в момента на кандидатстването си, щото просто няма опашки от чакащи. На септември се освобождават местата на тези дето влизат в детска градина и ето ти и още нови свободни места. Кой, когато и да се роди с какво ще е ощетен, ако може веднага щом навърши 10 месеца да влезе в яслата?

# 1 181
Има закони и наредби, но има и други закони които правят тяхното прилагане невъзможно. Светъл пример е съдебно дело на реститути за част от двор на ДГ който по градоустройствен план не е за ЖС, а за ДЗ. Да не казвам какъв е резултата и дали на въпросният парцел (част от двор на ДГ), но все пак частна собственост в момента няма построена жилищна кооперация. Въпреки градоустройствения план.

И де факто правото на собственост се оказва по-силно от всичко останало. Има проблем да отчуждиш парцел ако собственика си е наумил нещо друго, няма законоустановен начин да принудиш частник да строи ДГ на собствен парцел и т.н. В нашия квартал имаме отреден терен за ДГ. Не му е променяно предназначението, но на парцела има реституция и в момента нито общината може да строи ДГ, нито реалните собственици могат да строят друго. Затова някои наредби си висят във въздуха. Особено ако са старички и позабравени.

Но това е дъъъълга тема, която хич не ми се захваща в момента че само се ядосвам.

# 1 182
  • София
...
Точно, де! Цитатът ти касае градоустройственото планиране, където се определе в кой квартал къде и колко обществени сгради да има и с какво предназначение да са, къде да има градинки, улици... До колкото ми е известно за да почне едно проектиране на дадена сграда, от общината се взима Виза за проектиране. И в тая виза се указва грубо какви да са размерите на сградата, къде да се разположи в парцела и за какво ще служи тая сграда. Та тази виза е като извадка от градоустройствения план. .... Разрешението за строеж идва чак след като се изготвят работните проекти за строежа и след като общината ги одобри. В резултат на одобрението идва и Разрешението за строеж, сиреч, Разрешението за това строежът да започне да се прави.

На едно и също мнение сме - просто цитираните правила са с по- висок приоритет, мисля. Т.е. мисля, че решения на СОС (с каквото се приема Градоустройствения план) са под Наредби на Министерство - но може и да греша...

# 1 183
  • София
...

ПП

Ама, ако има достатъчно места в яслите, какъв е проблемът децата да си стоят там до септември? Просто няма да има чакащи...Ето прост пример:
В яслата през януари има 20 деца и още 20 свободни места, чакащи за кандидати. И в настоящата година от януари до септември се явяват 19 нови деца, които влизат в момента на кандидатстването си, щото просто няма опашки от чакащи. На септември се освобождават местата на тези дето влизат в детска градина и ето ти и още нови свободни места. Кой, когато и да се роди с какво ще е ощетен, ако може веднага щом навърши 10 месеца да влезе в яслата?

Няма как да стане. Тогава всички групи би следвало да работят средно по 1/2 година с намален с 1/3 - грубо - капацитет. Няма кой да плаща затова...

Не знам как да го обясня нагледно... ама ще се опитам.

Представи си, че искаш групата ти да има 20 деца на "изписването" - т.е. Септември. Искаш и да няма деца на опашките. Предполагаш, че всеки месец равен брой деца ще навършат 10 месеца - да кажем, че са по 2. Питаме се сега с колко групи от по колко деца трябва да започнеш на предния септември. За годината 10 м. ще навършат 2X12 = 24 деца. Да, ама капацитетът ти до следващия септември е 20 - или ще оставиш 4 да чакат - и те ще са от навършилите 10 м. в края на периода - 4те от юли и август, не случайно избрани някои - или трябва да започнеш с 2 групи от по 1 деца във всяка група - за да ги напълниш до септември до половината от капацитета им - да имаш във всяка група по 12, за да не надвишиш числото 20. И всъщност цяла година ще плащаш за 2 групи, а през по- голямата част от времето няма да имаш и една. Няма как да стане - няма кой да го плати. Затова тръгваш поне с 1 група, вместо с 2 - в нея има само 2 деца! - и хем получаваш опашка, хем практически цялата година плащаш за практически празна група.
Просто... не става така. От чисто практични съображения.

# 1 184
  • София
Има закони и наредби, но има и други закони които правят тяхното прилагане невъзможно. Светъл пример е съдебно дело на реститути за част от двор на ДГ който по градоустройствен план не е за ЖС, а за ДЗ. Да не казвам какъв е резултата и дали на въпросният парцел (част от двор на ДГ), но все пак частна собственост в момента няма построена жилищна кооперация. Въпреки градоустройствения план.

И де факто правото на собственост се оказва по-силно от всичко останало. Има проблем да отчуждиш парцел ако собственика си е наумил нещо друго, няма законоустановен начин да принудиш частник да строи ДГ на собствен парцел и т.н. В нашия квартал имаме отреден терен за ДГ. Не му е променяно предназначението, но на парцела има реституция и в момента нито общината може да строи ДГ, нито реалните собственици могат да строят друго. Затова някои наредби си висят във въздуха. Особено ако са старички и позабравени.

Но това е дъъъълга тема, която хич не ми се захваща в момента че само се ядосвам.

Можеш да промениш размерът на дължимия данък в зависимост от това дали земята се използва за нещо, или не... и ако данъкът се окаже твърде висок, а шансовете за изграждане на ЖС, мол или гараж - никакви, собственикът ще трябва да избере дали да построи ДЗ или парк, примерно - ако има "място" - липса, демек - за такъв. От което ако и да няма пряка полза за местата в ДЗ, ще има полза цялото общество.

Общи условия

Активация на акаунт