СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 56 268
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 1 275
Сислава, може да се постави като въпрос. Обсъждан е единствено вариантът в който изрично се иска проверка, а не като регулярна такава на случаен принцип. Идеята беше че ако има сигнали, които показват че някъде правилата не се спазват - може да се поиска проверка. Това и Фандъкова го беше предложила и не мисля че се е отметнала. Не мисля обаче че е редно да се правят проверки на база слух или анонимен сигнал. Лично мнение. Просто с това също може много да се злоупотребява.

Примерно аз съм силно разочарована от една директорка, която в продължение на половин година ме връщаше всеки път с думите "елате след две седмици, ще видим" или "елате другия месец, ще видим" и ако не бяха въвели системата сигурно още щях да го слушам. Което не означаваше че не се приемаха непрекъснато деца в яслените групи докато ИСОДГ не функционираше, а аз правех пътечки до ОДЗ-то. Сега ако съм по-отмъстителна и проверки може да се правят по слухове, моментално бих пуснала една анонимка. Не защото имам информация, а ей така за да я поставя в кофти ситуация.

А и честно казано, не виждам как можем да участваме в такива проверки. Т.е. ако нямаме конкретен сигнал, ще минат, ще проверят и каквото ни кажат трябва да го приемем. За съжаление няма независим орган към който да можем да се обърнем за съдействие.
Не съм сигурна, че ме разбра точно - не казвам, че на всеки слух или анонимен сигнал трябва ба се отговаря с проверка, а това те да се взимат в предвид в известна степен, при избора кое ДЗ да се провери. И за обществото и за директорите на ДЗ е добре да се знае единствено, че никой не е застрахован да попадне сред избраните за проверка, и че тази проверка може да се направи по всяко време, т.е. комисията по проверките да не оповествява точно как дадено ДЗ е избрано за проверяване. Всъщност, не ми е ясно дали изобщо анонимните сигнали се регистрират изобщо. Ако все пак това се прави - защо данните от тях да не се ползват поне с някаква тежест при избора на ДЗ за внезапна проверка?
...
Ако независим орган за контрол не съществува за сега, следва въпроса - такъв да бъде определен (съставен, избран ...), именно с участието на гражданска организация като СНБМ, ако ще и в качеството само на страничен наблюдател.

# 1 276

Много добре си го казала... и аз това си мислих... все пак тези хора, които са предвидени за проверки вместо да си дремят на работните места да вземат и да се самосезират от време на време... да правят случайни проверки, защо винаги трябва да се чака на майки "дедективи"... все пак родителите имат достатъчно грижи та да ровят кой посещава и кой не градина  newsm78

Предполагам сте гледали репортажите с онази баба, дето обяснява как вкарва дечица в детската и как даже някакъв от общината им е отпуснал място... както и да е... има ли някакъв резултат след тези репортажи или се правят на ударени всички?

Няма такива хора, които да са предвидени за проверки. Просто такъв щат не съществува. Нито е нормативно уредено - просто когато е създавана нормативната база и организационната структура на СО, местата в ДГ са били достатъчно. И по презумпция се е предполагало че ще бъдат достатъчно и за в бъдеще.

Репортажа за бабата го гледах, но нещо не ме наведе на мисълта че въпросната баба е наясно с това което говори. А за човекът от общината се имаше предвид някакъв зам.кмет от районната община, който пък съвсем няма правомощията да осигурява места в ДГ. Напротив, на последната работна група се разглеждаше писмото на кмета на Красно село, който искаше да се дадат такива правомощия на районите, защото и при тях постъпвали много молби и жалби. Което е показателно че въпросният кмет се затруднява да осигурява места на когото и да е.

Моето инфо е че съществуват схеми за осигуряване на медицински документи за ХЗ с които децата се записват по т.2.2.3. И сумите са значително по-високи от тези в репортажа и не отиват в ДГ като спонсорство, а на друго място. И моята информация е че когато групите не са били уплътнение "услугата" е струвала към 1000 - 1500 лв., а в последствие е станала над 2000 лв. Но няма нищо конкретно и доказуемо на което бих могла да се опра.

Така че бабата за мен е кокошкарска история. Не бих се учудила ако във въпросното ОДЗ приемът си е съвсем наред. Просто цитираните лица от които УЖ зависи приема по обяснения начин, не разполагат с подобни възможности. Вече писах в темата според мен какви са възможностите за заобикаляне на Правилата и смятам че на много места се използват, но на практика при проверка документално всичко би било наред.

# 1 277
  • София
Извинявам се ако е коментирано,но сега влизам в темата и преди малко разбрах,че вече може да се кандидатства за ЦДГ.Въпроса ми е кога децата ще получат входящи номера и ще можем да видим списъците за всяка градина?
На 01.03 ще обявят свободните места и предполагам, че тогава реално ще могат да се видят списъците и точките на децата.А за входящите номера-ще се дадът на първото класиране на 24.04 и то само ако попадате в гранична група.

# 1 278
А това последното инфо защо не е публикувано в сайта им?  newsm78

# 1 279
  • София
Е това за инфото не мога да кажа, след като е взето като решение на последната работна среща.Затова мама Саня и Ели са тук да ни дават малко по-подробна информация, че иначе сме....На първа страница на темата можеш да видиш всички дати, за първото класиране.

# 1 280
aria, видях ги, благодаря!
Но ако не е форума и конкретно тази тема, другите откъде ще разберат? Това ми беше въпроса.

# 1 281
Е това за инфото не мога да кажа, след като е взето като решение на последната работна среща.Затова мама Саня и Ели са тук да ни дават малко по-подробна информация, че иначе сме....На първа страница на темата можеш да видиш всички дати, за първото класиране.

Предполагам че защото поискахме обсъждане на промени в Правилата, а от СО няма как да са сигурни че евентуални промени няма да се отразят на графика. Т.е. сега ще им пуснем предложения за промени. Ще има работна група (вероятно) за обсъждане. Надявам се и на въпросите които обобщава Сислава. И после ако се уточни нещо, трябва да мине през комисиите и в някакъв вид да влезе за гласуване в СОС.

Вероятно ще ги публикуват когато стане ясно какви са предложенията за промени.

# 1 282
  • София
Ели, а за кога е насрочена новата среща на РГ? Питам , че като гледам м.февруари се търкулка и приближава 01.03.

# 1 283
Ели, а за кога е насрочена новата среща на РГ? Питам , че като гледам м.февруари се търкулка и приближава 01.03.

Няма такава насрочена още. Не мога да прогнозирам кога ще я организират, а и още не сме пуснали нашите предложения за изменения, защото миналата седмица още ги обсъждахме и не бяха готови. Принципно са по една на месец с изключение на предколедните когато спешно си загубихме времето в две работни групи за да предлагаме изменения в Наредбата за местните такси, които така и не видяха бял свят.

# 1 284
Според мен трябва да има и бонус ако в семейството освен кандидатстващото за градина дете има и друго, ненавършило 12 години, защото определено е сложно с две малки деца да се оправяш, а не всеки може да си позволи бавачка, или има на разположение баба. Ако не се лъжа и по закон родителите са задължени да не пускат деца под 12 години без придружител на дълги разстояния, така че няма как да стане с едно ходещо бебе под мишница и ученик, който да трябва да разнасяш по училище, английски и т.н. занимания.

# 1 285
Според мен трябва да има и бонус ако в семейството освен кандидатстващото за градина дете има и друго, ненавършило 12 години, защото определено е сложно с две малки деца да се оправяш, а не всеки може да си позволи бавачка, или има на разположение баба. Ако не се лъжа и по закон родителите са задължени да не пускат деца под 12 години без придружител на дълги разстояния, така че няма как да стане с едно ходещо бебе под мишница и ученик, който да трябва да разнасяш по училище, английски и т.н. занимания.

Бях и все още съм в такава ситуация. Но честно казано не бих искала бонус. Всяко семейство с две деца има сходни логистични проблеми. Независимо от възрастта на децата.

# 1 286
Ели мерси за разяснението... аз останах с впечатление, че има хора, които отговарят за това, щом се чакат сигнали... а ако случайно сега пристигне сигнал, кой би изпълнил тази проверка  newsm78

Иначе за бабата... според мен най-малкото трябва да има проверка в тази детска градина, но предполагам ако там е имало проблем, чисто документално той вече не съществува... минало е достатъчно време, за да "оправят" нещата Sad
Не знам какви схеми има и как може да се заобиколят правилата, признавам не съм чак толкова навътре в нещата, но поне някаква реакция да имаше от някъде  Rolling Eyes
Нито излезна някой да опровергае, нито някой да потвърди. Явно се чака да отшуми, т.е. да не се вдига врява та да минат между капките... знам ли... Аз ако съм директорка в това заведение и ме изтипосат по ТВ, т.е. се обясни как съм в схемата, а не е така щях луди да ги направя, а бабата щеше да ми се извини пак в репортаж или подобно, че ми петни името. Явно моето разбиране за нещата е доста изкривено  newsm78

# 1 287
Ели мерси за разяснението... аз останах с впечатление, че има хора, които отговарят за това, щом се чакат сигнали... а ако случайно сега пристигне сигнал, кой би изпълнил тази проверка  newsm78

Иначе за бабата... според мен най-малкото трябва да има проверка в тази детска градина, но предполагам ако там е имало проблем, чисто документално той вече не съществува... минало е достатъчно време, за да "оправят" нещата Sad
Не знам какви схеми има и как може да се заобиколят правилата, признавам не съм чак толкова навътре в нещата, но поне някаква реакция да имаше от някъде  Rolling Eyes
Нито излезна някой да опровергае, нито някой да потвърди. Явно се чака да отшуми, т.е. да не се вдига врява та да минат между капките... знам ли... Аз ако съм директорка в това заведение и ме изтипосат по ТВ, т.е. се обясни как съм в схемата, а не е така щях луди да ги направя, а бабата щеше да ми се извини пак в репортаж или подобно, че ми петни името. Явно моето разбиране за нещата е доста изкривено  newsm78

Доколкото знам Фандъкова е разпоредила проверка на въпросното ОДЗ.

За проверките - вероятно ще се правят от служители в общината. Предполагам че инцидентно ще сформират екип, но няма хора, които да са специално назначени за това и е трудно да се искат регулярни проверки. Затова сигналите биха били много полезни, но адекватно подадени такива. Просто трябва да има хубаво отсяване, а не да се прахосват усилия за места където няма проблеми или индикация за такива.

Иначе образно казано ако от 200 ДГ има 20 в които директора си е позволил някои волности, вероятността да се нацели точно такава ДГ е много малка, а никаква полза няма от безконечни проверки в изрядни ДГ.

# 1 288
Значи, който има приятелки на детската площадка и са се похвалили, че детето им е тръгнало на градина в някое ОДЗ, а детето е чакащо в същото и му няма нищо /визирам ТЕЛК/, пускайте жалби...така може и да намалеят тези случаи. Аз лично в нашия квартал не съм чула за такива.

# 1 289

Бях и все още съм в такава ситуация. Но честно казано не бих искала бонус. Всяко семейство с две деца има сходни логистични проблеми. Независимо от възрастта на децата.
Ами аз съм " за " и те да ползват бонуси, защо не ? С две малки деца при всички случаи е по-трудно отколкото с едно.

Общи условия

Активация на акаунт