В помощ на осиновителя

• 2 315
  • 24
  •   1
Отговори
Както писах вече, чакаме дата за делото и ми се иска някой от вече миналите по този път да каже как минава делото, после при изписването на детенцето от дома какво се носи, как се записва при педиатър и кога, а и за майчинството не съм на ясно на какво имам право? Може би да е странно за някой, но като си нямам представа от тези неща, по-добре да попитам  newsm03

# 1
  • Варна/UK
Първо да ти честитя новото попълнение на семейството!  bouquet  
Ще говоря как минаха нещата при нас. Делото мина за около 10 - 15 минути. На него присъстваха освен мен и съдията разбира се, прокурор и представител от "Закрила на детето" Прокурорката прегледа всички документи и каза, че може да се даде ход на делото/или нещо подобно/ Съдията гледа, гледа, пак гледа и се произнесе, че детето с еди кои си имена, ще носи еди кои си и т.н. Общо взето те говорят, а ти стоиш там и чакаш последните му думи и се молиш всичко да мине ОК Grinning По времето когато аз осиновявах, срока за обжалване беше седем работни дни/дано не се лъжа/ След като изтече този срок, се обадих в съда да попитам, дали решението е влязло в сила и кога мога да си го получа. В денят на получаване ти дават три броя от това решение. Едно за теб, едно оставих в Агенцията в чийто град се води делото и с третото отидох в дома и го оставих на директорката. Носих дрехи за изписване на малкия и памперси и лакомства за децата. Тогава ми дадоха и епикриза на детето, какви заболявания е имал, колко се е родил, дали взема някакви лекарства в момента и т.н. После си го качихме в колата и си тръгнахме. Ако добре си спомням, след седмица или две по служебен път се изпращаха документи в Общината към твоя град, документите за новия акт за раждане на детето. Отиваш да си го получиш и май се носеше копие от съдебнто решение по делото. За да го запиша при педиатър минах първо през Здравната каса за смяна на лекар, но там ми искаха ЕГН за малкия. Още акта му за раждане не беше готов и ми искаха старото му ЕГН, за да го отпишат от предишния лекар/този в дома/ и се попълваше документ за избор на нов педиатър. С този документ се отива при педиатър по твое желание и се регистрира, като трябва да се закупи и здравен картон за детето. За майчинството не мога да ти помогна, тъй като не съм ползвала такова. Дано съм успяла да ти помогна и дано не съм объркала нещо! Ако имаш още въпроси, ще се опитам да ти помогна. Моето дете има алергии към повечето антибиотици и това беше записано в епикризата му. Не е лошо да я прочетеш внимателно и ако имаш въпроси да питаш лекарката в дома. Там също бяха записани всички ваксини които са му бити или не са му бити поради някакви причини. На Алекс не му бяха бити ваксини, защото е претърпял две операции като бебе и моята педиатърка след доста прегледи и изследвания му изготви имунизационен календар. Всичко в началото изглежда сложно, ама се свиква Laughing

Последна редакция: пн, 25 яну 2010, 23:11 от luska

# 2
Здравей, Ани! Нашето дело мина в края на миналата година, горе-долу както го е описала luska. На повечето въпроси от страна на съдията трябваше да от говорим само с "Да". Имаше и няколко въпроса към нас от сорта : "Наясно ли сте, че осиновеното от вас дете ви унаследява като пълноправен ваш наследник?" ,"Знаете ли, че има и обратен процес на осиновяването и колко добре сте информирани по въпроса?", " Ама наистина ли сте сигурни, че след като имате биологични деца желаете да имате и осиновено?"(този въпрос беше зададен с други думи , но в този смисъл). В общи линии около 15 минути трае всичко. На самото дело съдията се произнася за решението на съда, т.е. осиновяването да се осъществи, но трябва да се изчака 14 дневен срок за обжалване на решението на някоя от страните по делото. След делото отидохме да подадем молба за препис на решението. Казаха ни да отидем на петнадесетия ден след делото рано сутринта, да си вземем преписите и един брой да занесем в Дома за да си вземем детето. Другия брой остана за нас. В Дома занесохме същите неща, които се носят по принцип в Родилния дом, когато се изписва бебе - торта, цветя, вино и т.н.(поне така е в нашия край). Получихме документ за здравословното състояние на детето за пред личния лекар. Той я записа веднага щом стана готово новото удостоверение за раждане. То се издава от общината по местоживеене. При нас се забави доста, защото хванахме празничните дни. За майчинството най-добре се допитай до счетоводството в работата ти. Аз подадох молба и декларация, които май са типови. Счита се че си в майчинство от деня, в който излезе решението на съда, т.е. 14 дни след делото. Това е. Ако имаш още въпроси- насреща съм!   bouquet

# 3
Не, в майчинство си от деня на изписване на детето от дома. Не може да се ползва майчинство за дете, настанено в институция, затова най-добре при изписването от дома да се вземе служебна бележка от директора, че на тази и тази дата детето еди кое си е изписано от еди кой си дом. Ние взехме нашето дете в деня след влизането в сила на решението и от този ден ми се брояха дните.

# 4
Благодаря ви за отговорите, в момента ми е такава каша, и толкова се притеснявам и вълнувам, че ту се радвам, ту си задавам някакви въпроси от сорта " как ще се оправяме ", " каква майка ще съм ", " ами, ако еди какво си " и т.н. ...... предполагам, че и други са били в моето положение  Simple Smile А относно обжалването в 14 - дневния срок, аз мисля, че не са работни, а календарни, и дано съм права  Simple Smile И между впрочем имаме си дата за делото вече - трети февруари  Joy

# 5
  • Вън от пространство и време
ту се радвам, ту си задавам някакви въпроси от сорта " как ще се оправяме ", " каква майка ще съм ", " ами, ако еди какво си " и т.н. ...... предполагам, че и други са били в моето положение  Simple Smile

Всички сме били в твоето положение. Ние като отидохме с решението в Дома да си вземем детето социалната работничка направо ни попита: "Ама вие защо не се радвате?" А на мен направо краката ми се бяха подкосили от страх как ще се справя, как ще го опазя, дали ще успея да забележа ако му има нещо...

Срокът за обжалване е в календарни дни.

Нас в съда ни питаха само дали потвърждаваме желанието си да осиновим детето. Прокурорът и адвокатът от социалните казаха по няколко неща - че сме подходящи, че документите са наред и т.н. Не мисля че делата продължиха повече от 10 минути.

При изписването се носи пълен комплект дрешки - дават ви го чисто голичко. За Дома носехме бонбони за персонала, банани за децата и при Ваньо бишкотена торта (трябва да е със сертификат на производител).

За записване при лекар трябваше да си взема формуляр от Здравната каса и здравен картон. Дадох ги попълнени с данните на лекарката, както и копия от здравната епикриза, с която ни изписаха и имунизационния картон и май това беше.

Стискам ви палци на 18 февруари да сте в пълен състав у вас!  Hug

# 6
  • Варна/UK
Нашето дело беше на 04.02.09 Grinning и на 12 си бяхме в нас.
Това дали ще си добра майка, е нещо нормално да си го задаваш. И ще си го задаваш през цялото време. Аз все още го правя. Точно преди да вземем малкия вкъщи, аз имах същите въпроси и съмнения. Тогава моя мъж ми каза, че ще е за притеснение, ако тези мисли не са в главата ми. Grinning Опитвше се да ме успокои, защото бях сама, а той на 10 000 км. от нас. Хайде, всичко да минава и да се поуспокоиш!  bouquet  

# 7
  • София
Аз все още мисля, че не съм добра майка, но вече се успокоявам с думите, че децата ми просто нямат избор - аз съм им майка и точка, добра - лоша това е положението  Mr. Green

Хайде, успех и като си вземете детето и се панираш, е хубаво да знаеш, че не си само ти  Hug

# 8
Аз все още мисля, че не съм добра майка, но вече се успокоявам с думите, че децата ми просто нямат избор - аз съм им майка и точка, добра - лоша това е положението  Mr. Green

Абсолютно същото мислех да напиша преди малко, ама ме досрамя  Laughing, ама щом и другите си го признават, реших и аз да се престрашя.

# 9
Ох, и на мен ми олекна малко, че не съм само аз така  Rolling Eyes

# 10
Охх... и на мен ми олекна днес.
Мина, newsm44 делото ни мина днес. Остана да дочакаме само 12.02. когато ще се приберем заедно в къщи.
Боже, през какви вълнения сте преминали само........ ooooh!
Да, но живота е чудесен с тях, нали?
Ние не присъствахме на делото, упълномощихме адвоката ни да ни представлява, като му се доверихме и си спестихме тази тревога и напрежение в съда.
Минало е за няма и 5 мин. Всичко каза е наред, сега му мислете вече за прибирането.
Макар, че е много далеч и там е -25 градуса утре ще отидем да си видим момчето и да уточним подробностите с изписването от дома.
 Поздрави на всички от една щастлива Мама !  Hug

# 11
karolain,
честито   bigdance2
ПОжелавам ви още много радости и хубави вьлнения!   bouquet

# 12
Нашето дело мина на 26,01 - детето ще вземем на 10,02
Казаха ни решението на съда да го вземем от социалните на 10,02 и отиваме в дома

# 13
  • София
Ванван, сигурна ли си, че решението на съда ще го вземете от социалните, а не от съда?

# 14
Така ни каза адвоката на социалните, който присъства на делото. На 10,02 - 109 стая при социалните. Може би той ще вземе решението от съда?

Общи условия

Активация на акаунт