За правата на децата ни!-тема 4

• 54 600
  • 747
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Мда.Задна дата-нъц.
Днес подпечатих новия ТЕЛК на детето.В социалните бяха особенно учудени как ткака са ни забавили толкова с датата Tired.Дефакто стария ТЕЛК изтече февруари,а новият е от 25 май.
Подадох документи с новия ТЕЛК днес.е,естественно утре ще ходя пак,че бях забравила от ЕСГРАОН да издам документ,че собственното ни дете живее вкъщи ooooh!И тая нова социална оценка-ми аз мислех,че всичко днес ще свърша.Те щели да ми се обадят.Обаче в събота имахме идея да заминаваме извън София с децата за лятото Tired.Обещаха,че ще направят всичко възможно да ми се обадят до края на седмицата.Да видим.Аз смятам да ги потормозя в сряда.

# 181
Валенцето, натискай ги. Една оценка е нищо работа. Могат да я направят всеки един ден. Не отнема дълго време, а и дори тази, която се занимава точно с вас да я няма може да бъде заместена от колежка. Нашите обикновено се мръщят като разберат, че нямаме домашен телефон и трябва да се обадят на мобилен.

# 182
  • София
А,и друго.Тези пари за обучение.Ми нямам спомен преди това да са ми искали документ,че водим детето на логопед и подобни.Сега ми искат. Tired

# 183
  • в края на града
Да, за обучение искат документ, ние не ги взимамаме. За социалната оценка, по принцип заседава комисия, един път или два пъти месечно, ако са ти казали, че има шанс да стане по-бързо, явно комисия ще заседава скоро и просто ще ти ги обработат и подадат в нея.
Friend, при вас се мръщат , че трябва да се обадят на мобилен, при нас не само, че не се обаждат дори и на стационарен, а и техен телефон не дават, на който може да се информираш  Crazy, за всичко трябва да се ходи на място...

# 184
За социалната оценка, по принцип заседава комисия, един път или два пъти месечно, ако са ти казали, че има шанс да стане по-бързо, явно комисия ще заседава скоро и просто ще ти ги обработат и подадат в нея.
Не е съвсем така. Социалната оценка се изготвя до края на месеца следващ този на подаване на молбата. Подаваш документи през юни, до края на юли ти изготвят оценката и чак след това подаваш вече за транспорт, обучение и т.н.

Това което на нас ни казаха за обучението е, че трябва служебна бележка, в която да пише, че детето посещава еди какво си (примерно логопедичен център) със срок на обучението (примерно до края на годината) и месечна така от... Каквото и да пишете над 13 лв няма значение тъй като повече от 13 лв няма да ви изплатят.

# 185
  • в края на града
Да де  Simple Smile , така е, но именнно защото комисията заседава веднъж или два пъти месечно. Нашата социална оценка беше готова същия месец, в който подадах молбата, но жената ме инфорамира на коя дата е и каза, че ще придвижи документите преди това. Същото явно важи и за Валенцето, ако тези дни заседава комисия и социалните са благоволили да и обработят документите, за да ги пуснат в комисията, социалната и оценка може да стане и до края на седмицата...
Друг е въпросът, че може би са изключения случаите , в които толкова да се "разбързат", но дано пък при тях да стане.

# 186
  • София
Аз явно не съм се изразила правилно.Значивчера ми казаха,че ще ми се обадят ,за да попълним формуляра за оценката-на кой е апартамента,кой работи,детето само ли се обслужва....Пък комисията е после.Два пъти в месеца е май,не зная..Та днес отидох пак да питам кога ще ме викнат да го попълним тоя формуляр-веднага казаха ,че може.В отдел Закрила на детето.Попълнихме го.Комисията ще е към 20ли,не знам,след 21 да отидем.Тогава обаче ще отиде мъжът ми сам,аз изчезвам с децата в  провинцията.

# 187
  • София
А,и да се допълня за парите за обучение.Прав си ,Френд,точно такава бележка искат.От Пумпелина са се обадили в социалните да попитат и точно това са ни издали-бележка със срок на обучение до края на тази година и записана таксата. Peace

# 188
А,и да се допълня за парите за обучение.Прав си ,Френд,точно такава бележка искат.
Знаеш ли, Валенце, спомням си един път не бях прав. Мислех, че съм се объркал, ама не бях.
 Joy Joy Joy

# 189
  • София
 Mr. Green Laughing
И още да допълвам-че аз съм от тия,дето мисълта им идва на пресекулки.
За личен асистент.Ходих да питам.Верно ли е,че за да станеш личен асистент по доходен критерии,трябва заплатата на таткото примерно,както ние сме 4чл семейство,да е под 200лв Rolling Eyes Shocked?То е ясно,че ние няма да се включим,но това направо ми се стори толкова....жалко ли да кажа,не знам.
Ще ходя да проверя за тези другите ,по програмата Независим живот.И за там нямам надежди,ама карай.

# 190
Mr. Green Laughing
И още да допълвам-че аз съм от тия,дето мисълта им идва на пресекулки.
За личен асистент.Ходих да питам.Верно ли е,че за да станеш личен асистент по доходен критерии,трябва заплатата на таткото примерно,както ние сме 4чл семейство,да е под 200лв Rolling Eyes Shocked?То е ясно,че ние няма да се включим,но това направо ми се стори толкова....жалко ли да кажа,не знам.
Ще ходя да проверя за тези другите ,по програмата Независим живот.И за там нямам надежди,ама карай.
Да, Валенце, за националната програма личен асистент има доходен критерий на базата на ГМД(гарантиран минимален доход), който е 65лв, върху него се изчисляват проценти в една таблица, но горе-долу добре си ги сметнала-за 4-ма ви не трябва да надвишавате минималната раб.заплата(около тази сума сте) за страната Mr. Green
Пробвай се в програмата за Асистент за независим живот.

# 191
Да допълня и аз списъка с куриозни решения от ТЕЛК.
Бебето се роди с двустранно изкривени ходилца - тежка степен. Дадоха ни 100 % , НО .....
цитирам дословно : "Детето не се нуждае от чужда помощ при битовото му самообслужване, тъй като майката е в отпуск по майчинство". Затова - без чужда помощ.
Естествено, не сме обжалвали, за да не загубим тези 168 лв. за още няколко месеца. На всичкото отгоре съм се объркала за 14-дневния срок ,след който могат да се подават молбите и е можело да подам на 28.05 и да хвана още един месец , преди официално да излеле решението за задната дата....
А разчитах на тези пари!
Излиза, че за да ги получа , е трябвало веднага след като родя да се юрна по инстанции, вместо да си лекувам детето!
Пишете кога е датата на протеста и съм там!Първа!

# 192
emakara, това е отвратителното. Хората, които на думи са мноооооооооого съпричастни с проблемите на "инвалидите" в БГ така промениха правилниците, че да бъдат орязани колкото може повече парите на страдащите хора. Буквално бъркат в джоба на "инвалидите". Изтича ти срока на ЕР на ТЕЛК и те повикат след половин година (а може и много по-късно без да имаш никаква вина) - БЕЗ ПАРИ. Обжалваш решение на ТЕЛК, което е очевидно неправилно - БЕЗ ПАРИ. Забавиш се с подаване на някоя молба - БЕЗ ПАРИ. Личен асистент на детето си ако единият родител работи? Няма как. От догодина планират подобно нещо и за интеграционните добавки... и т.н. и т.н.

# 193
здравейте бих те ли ми каза ли какво означава 25% от социалната пенсия.Какъв е нейният размер.Имам 75% инвалидност.

# 194
  • Бургас
На мен доколкото ми е известно, щом си с 75% инвалидност имаш право на 110 % от социалната пенсия за старост, която за 2010 г. е 92.53 лв. Това 25% не знам какво е, но 25% на 92.53 лв е 23.13 лв.

Общи условия

Активация на акаунт