За правата на децата ни!-тема 4

• 54 533
  • 747
  •   1
Отговори
# 165
 Валенцето,датата в експертното решение на ТЕЛК е тази,на която сте се явили,а не когато сте го взели.След това се чака 14 дневен срок и тогава отиваш на Макариополски за да го завериш.Ако нещо не ти харесва през тези 14 дни имаш право да обжалваш.След като го завериш можеш веднага да отидеш в социалните
За картата за градския транспорт не се чака.Аз наскоро говорих с една контрольорка точно по този въпрос и жената ми обясни,че веднага след като имам заверено решение на ТЕЛК се отива и се подават документи за нова карта,която ставала веднага.Успех ти желая
   Аз доколкото разбрах пари със задна дата не се връщат но при първо освидетелстване от датата на инвалидизиране,а между два ТЕЛК-а се изплащат,или нещо греша newsm78

# 166
  • София
Не се изплащат и между два ТЕЛКа.Изплащат се със задна дата само двойните детски.
За картата-на мен пък от Възраждане ми казаха,че се чака.В социалните попълвам молба,която те изпращат до транспортното бюро.Аман.
Благодаря ти!

# 167
  • в моя свят
Цитат
Изплащат се със задна дата само двойните детски.
Това от сега ли е? Следя темата от доста време,но до сега детски със задна дата не знам да са се изплащали.Нашата одисея с ТЕЛК е от почти 2г. и половина и сега март месец получихме решението си със задна дата на инвалидизация.Получих парите със задна дата,но молбата ми беше подадена дни преди да обнародват промените и да променят чл.43. За двойните детски от социални категорично ми казаха,че със задна дата не се изплащат и мамите в темата потвърдиха.Може би става въпрос за двойни детски между 2 ТЕЛК-а?
Валенцето напиши моля те за кои случай важи това,защото с тези промени съвсем ще ни казват каквото си искат и просто няма как да реагираме като не знаем новата наредба.
Поздравления и от мен за предаването   bouquet
Надявам се да са Ви чули и всички да си получат паричките със задна дата дори и със закъснение.

П.С. А някой знае ли как стоят нещата с безплатното пътуване? Тези дни една позната с детенце с увреждане е била в социални,където са и изкарали нова карта за пътуване и детето има право само на 1 път с БДЖ.Това е за Варна.
Майка ми живее в София и също има ТЕЛК.Вчера е ходила в социални да пита,защото ще ми идва на гости другия месец.Заверили са и старата карта и са и казали,че отпада само автобусното пътуване,а с БДЖ има право на 2 пъти.
Въпросът ми е само за децата ли е 1 път пътуване или всички служби за социално подпомагане си имат различни правила.Нали наредбата е една уж... newsm78

# 168
П.С. А някой знае ли как стоят нещата с безплатното пътуване? Тези дни една позната с детенце с увреждане е била в социални,където са и изкарали нова карта за пътуване и детето има право само на 1 път с БДЖ.Това е за Варна.
Майка ми живее в София и също има ТЕЛК.Вчера е ходила в социални да пита,защото ще ми идва на гости другия месец.Заверили са и старата карта и са и казали,че отпада само автобусното пътуване,а с БДЖ има право на 2 пъти.
Въпросът ми е само за децата ли е 1 път пътуване или всички служби за социално подпомагане си имат различни правила.Нали наредбата е една уж... newsm78
Току що си погледнах - регистрацията е за две пътувания  Peace
Нашата карта е заверена в началото на годината и тогава беше и с автобус. За сега нямам друга информация  Rolling Eyes

# 169
лелеее, изчетох темата на един дъх ooooh!
нашия ТЕЛК изтича на 01.01.2011г ... има 7м дотогава... дали да взема да подам молба от сега?! ooooh!
забравила съм абсолютно какви документи къде се подаваха... Embarassed

За майките от Бургас, чийто дечица посещават обща /обикновена/детска градина, само да ви спомена, че от февруари има промяна в наредбите на общината относно таксите и тези дечица са освободени от такива/стига да е поне трета група инвалидност/. Казвам ви го ако случайно някоя касиерка се е направила на "луда" или не знае, че имате ТЕЛК.   bouquet
моето дете е с 50% ТЕЛК без ч.п. ... имаме ли право на някаква отстъпка в таксата(55лв) за градина? 50% коя група се води? Thinking от Бургас съм. Rolling Eyes

вчера ходих до социалните да искам да подам молба за да ми се изплащат помощите по пощата... четох в нет-а, че министерството имали договор с пощите да се изплащат до 25то число, а тези дето получаваме парите по банков път чакаме началото на следващия месец. ooooh! но социалните ми отговориха, че не било така... и всички пари се превеждали на 30/31число, без значение дали е за пощите или за банките. Rolling Eyes

# 170
tedka*,според тази наредба би трябвало да не плащаш никаква такса,50%-70% е ІІІгр инвалидност,но то при децата и няма групи,с 50% и нагоре ползваш всички права Peace
А това за пощите,знаеш,че са те излигали,не им се занимава просто,при нас на 22,23 число от месеца вече ги има,а преди и още на 18,19 ги даваха.Вече 2 години си ги получавам по пощата и досега никога не съм ги вземала на 30 или 31 Laughing

# 171
tedka*,според тази наредба би трябвало да не плащаш никаква такса,50%-70% е ІІІгр инвалидност,но то при децата и няма групи,с 50% и нагоре ползваш всички права Peace
А това за пощите,знаеш,че са те излигали,не им се занимава просто,при нас на 22,23 число от месеца вече ги има,а преди и още на 18,19 ги даваха.Вече 2 години си ги получавам по пощата и досега никога не съм ги вземала на 30 или 31 Laughing

Благодаря, на теб и на loopy(писала ми е на ЛС)...  bouquet
Утре ще има скандали явно!!!
Няма да оставя така нещата. Вече 3м плащам без да знам, че имаме право на безплатна градина. Това са 165лв ooooh!
Знаят и двете учителки, че Дебора е с епилепсия и ТЕЛК... но никой не казва, или поне да изнесат инфо някъде, че деца с ТЕЛК имат право на някакви преференции. Ами ако нямах нет?!?
Още като вдигнаха таксите изнесоха инфо, че са увеличени от 40 на 55лв, и че деца на самотни родители или деца с братче/сестриче в градината ползват 50% намаление... но за деца с ТЕЛК- НИЩО не пишеше!!!
Утре ще ходя да плащам градината, но първо ще вдигна скандал... пък после нека ми кажат да платя нещо! #2gunfire

А за получаването на парите по пощата съм сигурна, че ме излъгаха... Ама се оказа, че има промяна и вече се водим в др служба на социалните. Преди бяхме на около 1-2км от вкъщи, а сега ми се падат точно до градината и утре право там ще ида... Дано там са по-словоохотливи и да ми дадат молба да попълня за парите.

Ще питам и кога да подам молба за дата за втория ТЕЛК, че като чета тука с вко се сблъскват майчетата, направо главата ме заболява. ooooh! Ще пиша кво са казали. Laughing Hug

# 172
 tedka*, най-добре си принтирай това преди да идеш в детската,нека тогава ти спорят колкото си искат,ама си в правото си Peace
   http://www.burgas.bg/uploads/79446edb3bf25a5dc0e0ce4f36f221fc.pdf
погледни чл.24 т.1 Simple Smile
    Чл.24. (1) Преференции и освобождаване от такси за детски ясли и детски градини имат следните категории деца:
1.
Освобождават се от заплащане на такса за ползване на детска градина и детска ясла:
-
деца сираци;
-
деца, на които и двамата родители са редовни студенти
-
деца, на които един от родителите е с намалена трудоспособност 90% и над 90%, установено с експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК;
-
деца, с увреждания 50% и над 50%, установено с експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК.

# 173
Такаа, давам отчет:
- относно получаването на парите от пощата, а не по банк. път: неможело, за Бургас нямало такъв договор с МЗ и се превеждали само към Инвестбанк... За др градове, незнаели.
- относно датите за втори(пореден)ТЕЛК: нямало проблем, сега се обсъждали промените и били сигурни, че ще се изплащат парите със задна дата. да не сме се притеснявали! ooooh!
- относно таксата за градина за деца с ТЕЛК: късно съм сигнализирала! ooooh! до 25то число на месеца трябвало да подам молба + копие на ТЕЛКа и нямало да плащам такса... Сега подадох, но си и платих таксата за май месец! Close Питах, защо не са изнесли инфото с промените, каза, че били изнесли... но аз мн добре помня, че не пишеше нищо за деца с ТЕЛК, а пишеше само за тези деца дето ползват 50 или 75% намаление!!! Казах, че и двете ни учителки знаят, че детето ми е с епилепсия, и касиерката отговори, че те трябвало да ми кажат за промените, но сигурно са забравили! ooooh! Ама не забравят да изнесат списък с децата, чиито такси не са платени до 10то число... и постоянно подсещат да се плащат до 10то число, че да не им забавят на тях заплатите! ooooh!
- относно добавката за обучение-13лв: само с предоставяне на документ, че детето посещава частен курс.

Изумена съм, как ако нямам нет и приятелки с подобни на моите проблеми, ще си остана неинформирана и ще си плащам като поп всичко!!! #2gunfire
За какво им се плаща на тез соц. работнички?! Не е ли за да информират нас, хората, които ходим при тях с накакъв проблем?! Аман от спотайване, ако мине номера!!! #Cussing out

# 174
Сега си преглеждам всички документи да си отбележа датите по календара, че да не пропусна някоя ...
и се чудя до кога е срока за изплащането на тези 168лв? Thinking нямам дата от-до на документа... само датата на която е издадено решението -30.01.09г...

# 175
Сега си преглеждам всички документи да си отбележа датите по календара, че да не пропусна някоя ...
и се чудя до кога е срока за изплащането на тези 168лв? Thinking нямам дата от-до на документа... само датата на която е издадено решението -30.01.09г...
Няма фиксирана дата, по закон е до края на месеца последвал молбата,тоест за януари парите ги получаваш февруари,така е и с интеграционните добавки, и с детските.
Относно получаването в пощата- на мен от МТСП ми отговориха,че там имали срок(не помня дата),който като не спазят плащали неустойки,а по баноков път се стараели да е до края на месеца(всички виждаме колко се "стараят"-получаваме си парите когато им скимне).
Относно соц.служители-обикновено и те не са компетентни,а повечето хем не искат да са компетентни ,хем са нагли.Оправията е помогни си сам-приятели,интернет,редовно четене на законите(по възможност всички,които касаят детето ти).

# 176
Няма фиксирана дата, по закон е до края на месеца последвал молбата,тоест за януари парите ги получаваш февруари,така е и с интеграционните добавки, и с детските.
Относно получаването в пощата- на мен от МТСП ми отговориха,че там имали срок(не помня дата),който като не спазят плащали неустойки,а по баноков път се стараели да е до края на месеца(всички виждаме колко се "стараят"-получаваме си парите когато им скимне).
Относно соц.служители-обикновено и те не са компетентни,а повечето хем не искат да са компетентни ,хем са нагли.Оправията е помогни си сам-приятели,интернет,редовно четене на законите(по възможност всички,които касаят детето ти).

Как така до края на месеца? Аз молба за тези 168лв, съм подала само веднъж и вече година и половина( от 30.01.09г) си ги получавам без да съм подавала нова. Въпроса ми беше, кога трябва да подам отново... тя заедно с ТЕЛКа ли се подновява? Thinking

# 177
"Как така до края на месеца? Аз молба за тези 168лв, съм подала само веднъж и вече година и половина( от 30.01.09г) си ги получавам без да съм подавала нова. Въпроса ми беше, кога трябва да подам отново... тя заедно с ТЕЛКа ли се подновява? "
Тедка,молбата за 168лв до април тази година се подаваше веднъж и беше валидна до края на телковото решение,сега има промени,ето това открих в правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца:

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
Приет с ПМС № 139 от 05.07.2002 г.
Обн. ДВ. бр.67 от 12 Юли 2002г., изм. ДВ. бр.93 от 19 Октомври 2004г., попр. ДВ. бр.97 от 2 Ноември 2004г., изм. ДВ. бр.115 от 30 Декември 2004г., изм. ДВ. бр.71 от 1 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.34 от 8 Май 2009г., изм. ДВ. бр.27 от 9 Април 2010г., изм. ДВ. бр.29 от 16 Април 2010г., изм. ДВ. бр.41 от 1 Юни 2010г.

Глава трета.
МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕТЕ ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 93 ОТ 2004 Г.)

Чл.19.
Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) Месечните помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст се отпускат от началото на месеца, през който е подадена молба-декларацията с необходимите документи и са налице условията по чл. 7 ЗСПД.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) Месечните помощи за деца с трайни увреждания по чл. 7, ал. 8 ЗСПД се отпускат от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечните помощи се отпускат от началото на месеца, през който е подадена.

(3) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) В случаите на преосвидетелстване на дете с трайно увреждане месечната помощ се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е прекратена, при условие че няма промяна във вида и степента на трайното увреждане или в степента на трайно намалената работоспособност, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на издаването на новото експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната помощ се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.

(4) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г.) Месечната помощ по чл. 7, ал. 8 ЗСПД се изплаща до навършване на 20-годишна възраст на лицето с трайни увреждания.

Глава трета.
"а" МЕСЕЧНА ДОБАВКА ЗА ДЕЦА С ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ ДО 18-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ И ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, НО НЕ ПО-КЪСНО ОТ 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ (НОВА - ДВ, БР. 29 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 16.04.2010 Г.)

Чл. 24а. (Нов - ДВ, бр. 29 от 2010 г., в сила от 16.04.2010 г.) (1) Лицата, които имат право на месечна добавка по чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца, подават молба-декларация съгласно приложение № 5а до директора на дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес.
(2) В срок 20 дни от подаването на молба-декларацията директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за отпускане или отказ за отпускане на месечна добавка за дете с трайно увреждане.

(3) Заповедта по ал. 2 се съобщава писмено на лицето, подало молба-декларацията, в 7-дневен срок от издаването й.

(4) Заповедта за отказ за отпускане на месечна добавка за дете с трайно увреждане задължително се мотивира.

(5) (Отм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.)

(6) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.

(7) (Отм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.)

Чл. 24б. (Нов - ДВ, бр. 29 от 2010 г., в сила от 16.04.2010 г.) (1) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се прекратява със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" или на упълномощено от него длъжностно лице от 1-во число на месеца, следващ месеца, през който е отпаднало основанието за отпускането й.
(2) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се прекратява при:

1. навършване на 18-годишна възраст на детето, а ако продължава да учи - до придобиване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст;

2. прекратяване настаняването на детето по чл. 26 от Закона за закрила на детето.

(3) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се спира и възобновява със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" или на упълномощено от него длъжностно лице.

(4) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) В случаите на преосвидетелстване на дете с трайно увреждане месечната добавка се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е прекратена, при условие че няма промяна във вида и степента на трайното увреждане или в степента на трайно намалената работоспособност, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на издаването на новото експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.

Ето тук е целия правилник:

http://lex.bg/laws/ldoc/2135456128

# 178

за тези пари ще подаваш пак молба когато имате нов ТЕЛК
те важат с ТЕЛК-а

# 179
От 01.06 са в сила измененията в правилниците към ЗИХУ и ЗСПД. Публикувани са на стр.51-58 от бр. 41 на  Държавен В … 85;ик
Там се казва, че помощите и добавките се отпускат от месеца "СЛЕВАЩ месеца, през който е издадено експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението."

Да са ни честити измененията! Задна дата - НЪЦ!

Общи условия

Активация на акаунт