За правата на децата ни!-тема 4

• 54 506
  • 747
  •   1
Отговори
# 150
Валенцето, почнах да пиша едно писъмце, в което да опиша колкото мога членовете и алинеите. Дано ви е от полза. Надявам се утре да мога да го изпратя на теб и на мейла на алианса, защото нямам такъв на Пожар.

Friend никога не съм обръщала внимание, че интеграционните добавки зависят от % НВСА. Нали моето дете винаги е било с голям % и съм си мислела, че добавките са за всички. Blush
мамаРаче, ето текста за интеграционните добавки. Няма 71 и над 71 на сто. Казва се само "хората с трайни увреждания", което в допълнителните разпоредби е уточнено, че означава:"Човек с трайно увреждане" е лице,...
...  за което органите на медицинската експертиза са установили степен на намалена работоспособност или са определили вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто.

ЗИХУ Чл. 42. (1) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) Хората с трайни увреждания имат право на месечна добавка за социална интеграция според индивидуалните им потребности съобразно степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането.
(2) Добавката по ал. 1 е диференцирана и представлява парични средства, които допълват собствените доходи и са предназначени за покриване на допълнителни разходи за:
1. транспортни услуги;
2. информационни и телекомуникационни услуги;
3. обучение;
4. балнеолечение и рехабилитационни услуги;
5. (отм., предишна т. 6 - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) достъпна информация;
6. (предишна т. 7 - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2006 г.) наем на общинско жилище;
7. (нова - ДВ, бр. 18 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 97 от 2006 г.) диетично хранене и лекарствени продукти.
(3) (Нова - ДВ, бр. 97 от 2006 г.) Индивидуалните потребности по ал. 1 се определят въз основа на методика, утвърдена от министъра на труда и социалната политика, по предложение на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания и на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане.

За съжаление обаче в следващите членове - 42а, 42б... 42ж си има проценти...

# 151
  • София
Предаването беше тази сутрин.Ако го качат в сайта ще ви дам линк.
Според мен се получи добре-доста въпроси зададохме по наболели теми.Е,очаквано отговори не получихме-експертката  от АСП обясняваше как тези неща не са в нейната компетентност/интеграция,забавяне на дати за ТЕЛК,програми за лични асистенти.../.Обаче Влади я контрира със закони и подобни.Общо взето госпожата обясняваше как държавата прави много за децата ни.Аз и отговорих,че на мен държавата не просто не ми помага,а ми пречи.Тя каза,че не е съгласна.Казах и,че тези пари със задна дата,които няма да ми върнат на мен и на хиляди други майки,всъщност държавата чрез тези пари пести на гърба на децата ни.Тя отново отговори,че не е съгласна.Казах и,че социалните работници не дават никаква информация,а преди да отидем при тях се подготвяме от интернет и от други родители за правата си.Тя ми отговори,че АСП си имат страница и там пише. абе....думи нЕмам.Но съм доволна от предаването много.
Най-хубавото е,че редакторката на предаването после излезе да ни поздрави и каза,че винаги може да разчитаме на тях,да им се обаждаме,ще правят предавания за децата ни,въобще каза,че са зад нас.И беше искренна.Смятам е добре да се възползваме.

# 152
  • София
Ето линк към предаването
http://www.bbt.tv/programme/10

# 153
Здравейте, майчета! Бях писала за нашата история и бъдещото ни явяване на ТЕЛК. Днес минахме и във вторник ще ни дадат решението. Доколкото разбрах май ще бъдат 50%. Имам някакъв спомен, че за да имаме право на някакви помощи трябва процентие да са над 50. Ако някой знае дали имаме право на нещо моля да каже. Благодаря на всички Ви предварително!

# 154
Забравих да попитам вярно ли е, че аз като родител трябва да имам 5г. трудов стаж за да иаме право на помощи, защото аз имам 4г. и няколко месеца - все пак съм на 24г. Благодаря!

# 155
nellita, не съм запознат дали има изискване за 5 г. трудов стаж. За процентите съм написал ясно в предния си пост - човек с трайно увреждане е ... с "50 и над 50 на сто". Т.е. дали имате 50, 60 или 69% няма АБСОЛЮТНО никакво значение.

Валенцето, поздравления и благодарности и за двете.  Hug Аз май нямаше да мога да се сдържа толкова добре като вас след общите приказки на тази госпожа...

# 156
  • гр.Гоце Делчев
Валенце браво много добре сте се справли с Влади.Поздравления сложихте я на място тази госпожа .  bouquet Hug

# 157
Валенце,Кезая-благодаря ви!  bouquet
Справихте се страхотно!  bouquet
Ако бях аз щях да я удуша тази от АСП  най-вече след изказването и че има центрове,в които да заведем децата си и че държавата хич,ама никак не ни пречи  #Cussing out

# 158
Аз не мога да гледам предаването, не се отваря видео.

# 159
  • София
Тео,пробвай пак,ние с мъжа ми току що гледахме.Влез в сайта ва ББТ и пробвай оттам да го отвориш.
Пожарке,играхме си на възпитани ние с Влади,но госпожата колкото повече гледам видеото,толкова повече ме изкарва извън релси и мен.
Както видяхте,тя ме посъветва да подам молба за еднократна помощ,затова били тези еднократни помощи. TiredНяма да се изненадате ако ви кажа,че и тези еднократни помощи са обвързани с доходите.Но естественно госпожа експертката това не го каза.
Общо взето мисля поставихме набобели проблеми,но за съжаление отговори не получихме.

# 160
Сега го гледам. Браво, наистина страхотно се представяте, двете с Влади много добре се допълвате. Валенце, страшно добре обясни в началото проблемите ти с училищата. Сега стигнах до момента, където Влади пита какво общо имат печките и хладилниците с уврежданията на децата, и критериите за оценяване за Еворпейската програма за човешки ресурси, паднах, браво на Влади!

# 161
  • София
двете с Влади много добре се допълвате. Валенце,
Ми да-аз го удрям на практически проблеми,ежедневни,и на емоции,а Влади обосновава законово тези проблеми и емоции. Grinning
Госпожата експертка е дълбоко засегната от две мои фрази-че държавата не ми помага,а ми пречи и че на гърба на моето и много други деца държавата си спестява пари,премахвайки връщането на такива със задна дата.И двата пъти госпожата каза,че не е съгласна. Tired

# 162
Браво, браво, браво, Валенце, просто беше повече от блестяща, гледах частта, в която обясняваш за получаването със задна дата и т.н..., просто блестящо постави и разказа за нещата, много подредено, чисто и разбрано, браво. Сега гледам, където се обади онази жена, и каза накрая: "Къде са нашите деца?!". Не знам дали ще ме разберете правилно, но от всичко, с което ние се блъскаме, борим, четем и мъчим да променим, и сега като я чух нея в контекста на разговора, ще ви кажа следното. Децата не са Хора, децата са ДЕЦА. Ей това най-накрая трябва да проумеят всички и да си го набият в главите и да престанат да набутват децата помежду другото, в разните му там политики и наредби. Всичко за децата трябва да се разписва отделно и специално, и най-важното, нарочно и целево да се заделят пари, по изпълнението на тези неща. Всичко за децата, трябва да си е разписано отделно, подробно и внимателно, в това число и съвсем отделна национална програма за подкрепа към децата с увреждания и семействата.  Не личен асистент, не, не знам си какво към АСП. Отделно, далеч, далеч, от тези политики на помощи. Нарочни, приоритетни политики за детето и семейството, нищо общо не искаме да имаме с тази госпожа и цялото й ведомство за социални помощи, АСП.

Ще ви кажа нещо съвсем елементарно, няма пари за децата, защото няма политики за тях, приоритетни и персонални. Няма. Всички деца са част от общия кюп, Хора. А пък оттам, пък съвсем няма приоритетно и специално внимание към децата с увреждания, че и към неговото семейство. И съответно за децата парите не стигат, защото те няма как да защитят правата си, и да си кажат. Могат, евентуално, техните родители, ако съберат сили, смелост и успеят все пак да пробият системата, в противен случай ще бъдат претопени и избутана най-отзад, от политиките за Хората.

# 163
Браво, Влади просто заби като пирон в края на предаването: Нека се даде равн шанс на децата ни, те го заслужават!
И да се изпълняват както нашите нормативни регламенти, така и международите, под които сме се подписали. Поне това!

Няма какво повече да се каже.

# 164
  • София
Днес минахме на ТЕЛК.На 1-ви юни ще си вземем решението,дотогава просто ще тръпна какво ли ще напишат.Това едно на ръка,сега обаче имам някои въпроси.
На самото решение каква ли дата ще пише-датата ,на която сме се явили или датата 1-ви юни,на която ми казаха да го взема?Като взема решението отивам на Макариополски да го заверя или?И този 14 дневен срок откога почва да тече-първо заверявам и тогава броя 14 дни и отивам в социалните,нали така?
И за картата за градски транспорт имам питанка.Нашата карта още през февруари я отавихме в централното управление на СКГТ.За да ни издадат ученическа,че иначе не можело.Подписах се там,че като отида да си я взема ще им занеса ученическата да я унищожат и я прибраха.Та,въпроса ми е-за тая карта пак ли 14 дни се чака ,тогава отивам при соц и едва след това наново се прави процедурата с документите за каратата или как?Социалните ги посетих днес,те не знаят Tired.Да съм отидела на Възраждане.

Общи условия

Активация на акаунт