За правата на децата ни!-тема 4

• 54 499
  • 747
  •   1
Отговори
# 135
здравейте,
да попитам - моето дете е с хидроцефалия и клапа и тия дни чакам решението на ТЕЛК, но се надявам да имаме заветните 51%.
въпроса ми е, че докато не изтече 1 година от операцията не му се слагат ваксини, тогава какъв документ могат да ми искат за това социалните?

шокирана съм, че не се изплащат пари със задна дата, толкова разчитах на това!!!! нямам думи за скапаната ни държава!
не стига, че не осигуряват клапи на децата и трябваше да намерим 3600 лв., не стига че ни мотат с месеци с ТЕЛК, ами и това!!!! пълни мизерници!
единствено съм благодарна, че не съм гласувала за това правителство!

# 136
  • в полите на Балкана
Нова наредба за медицинската експертиза публикувана в дв от 14.05.
http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces;jsessionid=76D1F21DE3B … F36960D5DBC2923BD

Моя син не е отлаган от ваксини, но предполагам, че си минала на някаква комисия и имаш документ, че за еди какъв си период детето е освободено от ваксини.

Които първо пише после чете слага вече пуснати неща. Blush

Последна редакция: сб, 15 май 2010, 14:32 от мамаРаче

# 137
  • София
Благодаря на всички за отговорите!

толкова тъжно ми стана,
това че няма да се платят обезщетения със задна дата...
не мога да повярвам, направо....
разчитах на това.

нещо ми е трудно да се ориентирам в тия закони, а и нещо не разбрах отменения чл.43 от ЗИХУ се заменя от 8д ли?
НЕ ми стана ясно,
къде става ясно, че няма да имам право за добавки със задна дата, след като заболяването, за което е освидетелстван синът ми е вродени аномалии,...

ох, извинявам се още веднъж, но наистина се обърках,  при взимането неа ЕР друго ми обясняваха там, явно не са знаели за тези промени

Последна редакция: сб, 15 май 2010, 15:18 от MaLe

# 138
изчетах ДВ но и така не разбрах къде пише,че нъма да изплащат с задна дата ,моето ЕР е излезнало на 30.11.2009

# 139
Много ми се иска да бъда подготвена, защото съм сигурна, че там няма да ми обяснят какво точно да направя,
и на какви социални привилегии той има право.
MaLe, бъди сигурна в това Peace . С 51% НВСА ще имаш двойни детски (70 лв), месечна добавка (168 лв) по чл.8д /бившата по чл.43/, след излизането на социалната оценка и някакви интеграционни добавки (транспорт, обучение и т.н.) в зависимост от соц. оценка. Може би ще имаш право и на санаториално лечение веднъж годишно. Още не съм гледал каква е сумата. Освен това имаш право и на еднократна помощ (преди беше 100 лв, сега може би е пак толкова) за живородено дете с увреждане. Това е тази помощ, която получава всяка майка при раждане на дете, само че е в двоен размер. Изплаща се до навършване на 2 годишна възраст. Ако сте навършили 2 г си изпуснала срока. Според последните орязвания пари със задна дата при първоначално освидетелстване не се изплащат, колкото и НЕСПРАВЕДЛИВО да е, независимо дали заболяването е вродено или не. Всички сме потърпевши.
Парите, които преди се отпускаха със задна дата по чл. 43 на ЗИХУ, сега се отпускат по чл.8д на ЗСПД тъй като чл.43 е премахнат изцяло.
Ето ви членовете и алинеите.

Чл.42а ал.6 ППЗСПД: Месечната добавка за дете с трайно увреждане (168-те лв по чл.8д) се отпуска от 1-во число на месеца на подаване на молба-декларацията.
Чл.19 ал.1 ППЗСПД: Месечните помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст (това са детските ) се отпускат от началото на месеца, през който е подадена молба-декларацията с необходимите документи и са налице условията по чл. 7 ЗСПД.
Чл.19 ал.2 ППЗСПД: Месечните помощи за деца с трайни увреждания по чл. 7, ал. 8 ЗСПД (това са двойните детски) се отпускат от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечните помощи се отпускат от началото на месеца, през който е подадена.
Чл. 16. ал.1 ППЗСПД: Допълнителна еднократна помощ за дете с трайни увреждания по чл. 6, ал. 6 ЗСПД (тези 100 лв) се отпуска след подаване на нова молба-декларация и приложени към нея удостоверение за раждане на детето и копие от експертно решение на териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) или на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК).
Ал.2: Правото за получаване на допълнителна еднократна помощ по ал. 1 възниква от датата на инвалидизиране, когато трайното увреждане е установено с експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, до навършването на 2-годишна възраст на детето.
Ал.3 : Изплатената помощ се отразява в удостоверението за раждане по реда на чл. 15.

Щом имате документите по най-бързия начин подавайте молби за всичко!!!Никой няма право да откаже приемането на молбите ви! Ако някъде се мъчат да ви убедят в това им заявете, че те трябва да ви приемат молбите, а ако нямате право на някоя помощ те трябва да ви дадат МОТИВИРАН ПИСМЕН отказ, който можете да обжалвате. Дано съм бил достатъчно ясен.

Последна редакция: сб, 15 май 2010, 17:18 от Friend

# 140
  • в полите на Балкана
MaLe, с 51%НВСА може да ползваш преференции на БТК, ако имаш домашен телефон или откриеш сега такъв. Лицата с трайни увреждания от 50% и над 50%  (Втора и Трета група) могат да ползват само план “Инвалид 300”.Месечен абонамент 7,80 с включени 300 минути за селищни и междуселищни разговори/ 150 импулса.  Цената за откриване на нов телефонен пост с плановете “Инвалиди” е 12 лв. с ДДС.  Промяната на ползвания план се извършва безплатно. Трябва д аотидеш само до някои офис на виваком
След направата на социална оценка ще получиш и месечна добавка за социална  интеграция .

МЕСЕЧНАТА ДОБАВКА за социална интеграция на хората с увреждания се отпуска според вида и степента на увреждането и индивидуалните потребностите на хората с увреждания. Тази добавка е диференцирана и представлява парични средства , които допълват собствените доходи и са предназначени за покриване на действителни разходи, направени от лицето (виж. чл. 42 от ЗИХУ).
     Добавката е диференцирана съобразно допълнителните разходи на лицето за:
     Месечна добавка за транспортни услуги в размер 15% от гарантирания минимален (ГМА) доход за лицата с трайни увреждания 71% и над 71% трайно намалена работоспособност, за лица с намалена работоспособност от 50% до 70% и заболявания на долните крайници, за деца от 7 до 16 годишна възраст с трайно намалена възможност за социална адаптация;
     Месечна добавка за ползаване на информационни и телекомуникационни услуги в размер на 20% от ГМД за лица с трайни увреждания над 16-годишна възраст и с над 90% трайно намалена работоспособност с определена от ЕР чужда помощ, за деца до 16-годишна възраст с над 71% трайно намалена възможност за социална адаптация;
     Месечна добавка за обучение в размер до 20% от ГМД за лица с трайни увреждания със 71% и над 71% трайно намалена работоспособност и деца до 16-годишна възраст с трайно намалена възможност за социална адаптация;
     Добавка за балнеолечение и рехабилитация, която се изплаща веднъж в годината на лица с трайни увреждания с над 90% загубена работоспособност, на деца до 16-годишна възраст с трайно намалена възможност за социална адаптация, на военноинвалиди. Добавката се ползва и от придружителите на лицата с определена в ЕР чужда помощ. Тази добавка е до трикратния размер на ГМД, но не повече от дийствително направения разход, удостоверен с оригинален разходооправдателен документ;
     Месечна добавка за диетично хранене и лекарствени средства в размер на 15% на ГМД на лица с трайни увреждания със 71% и над 71% трайно намалена рабостоспособност или деца с трайно намалена възможност за социална адаптация при наличие на медицинско предписание от лекар специалист;
     Месечна добавка за достъпна информация в размер на 15% от ГМД на лица с трайни слухови и/или зрителни увреждания с намалена работоспособност 71% и над 71% или деца с трайно намалена възможност за социална адаптация.
     Месечна добавка за задоволяване на основни жизнени потребности – наем за общинско жилище, на лица с трайни увреждания със 71% и над 71% намалена работоспособност, ако настанителната заповед е на тяхно лице. Добавката е в размер на нормално определения наем по реда на Закона за общинската собственост. (Виж. чл. 24-31 на ППЗИХУ, ДВ бр. 115 от 2004 г.)
     Месечната добавка за социална интеграция се отпуска въз основа на МОЛБА ПО ОБРАЗЕЦ, подадена от правоимащото лице или негов законен представител до дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес, след представяне на лична карта (лечен паспорт) и социална оценка от консултативна комисия.  ГМД е 65лв за тази година

Май нищо няма да получиш всичко е от 71% нагоре. Поне така го виждам аз. Thinking

Последна редакция: сб, 15 май 2010, 19:02 от мамаРаче

# 141
Оказва се,че наистина има приети такива поправки в този нов закон,според които пари със задна дата не се изплащат.............
-пари няма да получа.и тук не става дума само за парите за моето дете.Прежалила съм ги тях,халал да са им и на министерството,и на държавата.Става дума за много родители като мен и като вас.
Вместо да преразгледат помощите ,дето ги отпускат на мафиотите -"инвалиди" с месечни доходи в милиони,
са решили,че нуждаещите се родители на деца с увреждания най-малко имат нужда от тези пари.И без това тези пари са толкова малко в сравнение с нуждите, които тези деца имат!В каква държава живеем!

Ако трябва да съм честна ми се иска да направим нещо повече.Но първо искам чисто документално да проверя наистина ли така се получава.Да ме убедят чрез тъпите си закони ,че това е правилно.
Ако наистина е така ме интересува има ли някой желание да се борим против тази велика простотия?Да се раздуха това в медии и прочие?Моята приятелка ми обеща съдействие по отношение на писането на жалби и въобще по всички въпроси,по които би могла да ми помогне.

Аз също не мога да се ориентирам в законите, но ако наистина е така, нека някой напише една петиция по въпроса.Ще я подпиша веднага.

Последна редакция: сб, 15 май 2010, 19:25 от emakara

# 142
  • София
Friend и Мама Раче,
много съм ви благодарна! Hug
Помогнахте, улеснихте ме и ще си направя списък и още в понеделник отивам в общината по службите.
Синът ми другия месец прави 2 годинки, съжалявам, че по-рано не съм се задействала, но вината си е моя... можеше да заведа якъде сина си или да използвам парите за него, но...както и да е, здравето е най-важно.
Пожелавам здраве и на вас!

Още веднъж, сърдечни благодарности,
ще пиша скоро пак, сигурна съм, след като минем през държавните бюра:)все ше изникне някой въпрос
Дано не ви стане досадно.

А относно бтк и телефона, домашния телефон ли трябва да се прехвърли на детето...? но това изобщо възможно ли е? той е само на 2 години...доколкото помня, четох и назад и за винетките и прехвърляне на колите на името на детето..., това няма да го правим, но за домашния телефон бих се взъползвала, ако изобщо е възможно за 2 годишно дете....

# 143
MaLe, информация за плановете на БТК (Виваком) има тук.  На нас ни обясниха, че не е нужно да прехвърляме абоната на името на детето, само приложихме копие от решението на ТЕЛК.

# 144
Браво,много добре сте синтезирали информацията и ще бъде в полза на всички нас,родителите!
За дом. телефон,след подаване на молбата с приложено копие от експ. решение,фактурата идва на името на детето и телефона се води на негово име!При нас е така!
Успех на MaLe!

# 145
  • в полите на Балкана
На нас ни обясниха, че не е нужно да прехвърляме абоната на името на детето, само приложихме копие от решението на ТЕЛК.
Така е . Телефона не се прехвърля на името на детето. Само се носи ЕР от ТЕЛКК.

# 146
мамаРаче, а и всички останали, в голяма част от текстовете за интеграционни добавки частта "71 и над 71 на сто" са отменени от ВАС като незаконосъобразни. Вижте ТУК от чл.24 нататък.

Имайте предвид, че в момента се обмисля и може би ще влезе в сила подоходен критерий за тези добавки. Т.е. например ако имате доход над 350 лв на член от семейството - забравете за интеграционни добавки. Щели да ни компенсират с други услуги. Чакаме да видим и тези изменения...

# 147
  • в полите на Балкана
Friend никога не съм обръщала внимание, че интеграционните добавки зависят от % НВСА. Нали моето дете винаги е било с голям % и съм си мислела, че добавките са за всички. Blush
Това, че в голяма част от текстовете за интеграционни добавки частта "71 и над 71 на сто" се отменя от ВАС като незаконосъобразна значи ли, че ще се получават и от хората с по- нисък процент. Ми това си е чиста дискриминация. Има ли значение колко % пише в ЕР ти все си увреден и имаш нужда от помощ. Thinking Божеее в каква държава живеем. Не бих се учудила ако започнат да ги дават по доходен критерий.
Издават нови удостоверения за пътуване с БДЖ, изглеждат по различен начин от старите и имат само една страничка за пътуване с железницата.

# 148
Положението от лошо ще стане безнадеждно. А какво ще стане с дечицата като моето, които са 100% с чп, както ги наричам "живите кукли" които не могат да се обучават, които са постоянно на легло? Ще ни гледат доходите и ще ни орежат от всичко. Направо ми идва да стягам куфарите и да се махаме от тази скапана държава.  Не стига че правим невъзможното да работим да закупуваме скъпите лекарства, които даже не се продават тук, а ще ни гледат и доходите.

# 149
  • София
Предаването по ББТ ще е в петък от 8 сутринта.Ще бъдем ние с Пожар.Ще поканят и гост от социалното министерство,ако въобще има желаещ.Никаква ме няма  като взема да говоря за закони и закончета,но Пожар и по-оправна от мен,дано успеем да се изкажем.Глас в пустиня ,може би,но по добре от нищо.Редакторката на предаването е наистина много мила и отзивчива,каза,че често ще правят такива предавания-с това могат да помогнат.

Общи условия

Активация на акаунт