За правата на децата ни!-тема 4

• 54 517
  • 747
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив

момичета здр,искам да ви кажа че получих писмото от ТЕЛК,в което пише да се ява на 03.07  8 сутринта   и да взема със себе си всички епикризи и документи издадени от лекуващият лекар на детето ми.имам обаче един въпрос-защто ме викат толкова късно и се чудя дали въобщте щте  получа нещто.ако има някоя майка с диагноза като нашата нека пише.(синът ми е роден с тежка форма на хипоспадия за сега сме с 4 операции и 3 епикризи)

# 121
Момичета в нашата служба СП казаха,че молбите по новия чл.8д ще важат 12мес. т.е. вече всяка година трябва да си подаваме нови молби,а не за срока на ТЕЛК-а както беше до сега.
Според нашите социални такива промени предстоят. За сега в заповедите и отказите ни (получени вчера) срока е до изтичане валидността на ЕР на ТЕЛК.

От новите промени както и се очакваше вече не се надявайте да получите пари по чл.43 / сега по чл. 8д/ със задна дата. Отказват по чл.24а на ППЗСПД, който е в сила от 16.04.2010, както съм писал по-долу.

# 122
  • София
Френд,искаш да кажеш,че въпреки че съм подала документи за преосвидетелстване на 11 януари,а ще се явим чак на 25 май,за тези месеци пари няма да има,така ли? Shocked

# 123
  • София
Пак съм аз.Гледам,че след мен никой не е писал.
Оказва се,че наистина има приети такива поправки в този нов закон,според които пари със задна дата не се изплащат.Обадих се на Горещата линия на АСП-уж в казуси като нашия парите се изплащат,но не бяха много сигурни и убедителни.Вчера се свързах с моя приятелка,която дълги години е била социален работник.Тя провери нещата отвътре,както се казва-пари няма да получа.и тук не става дума само за парите за моето дете.Прежалила съм ги тях,халал да са им и на министерството,и на държавата.Става дума за много родители като мен и като вас.
Днес ще ходя отново до социалните.Ще искам да говоря лично с шеф някой ли,не знам.Ще искам да ми обяснят защо се получава така,кой точно закон ще изпълнят те като не ми върнат пари,които са забавени по тяхна вина.И в момента,в който официално ми откажат връщане на пари със задна дата смятам да подам жалба.Ако трябва да съм честна ми се иска да направим нещо повече.Но първо искам чисто документално да проверя наистина ли така се получава.Да ме убедят чрез тъпите си закони ,че това е правилно.
Ако наистина е така ме интересува има ли някой желание да се борим против тази велика простотия?Да се раздуха това в медии и прочие?Моята приятелка ми обеща съдействие по отношение на писането на жалби и въобще по всички въпроси,по които би могла да ми помогне.

# 124
  • sofia

Ако наистина е така ме интересува има ли някой желание да се борим против тази велика простотия?Да се раздуха това в медии и прочие?Моята приятелка ми обеща съдействие по отношение на писането на жалби и въобще по всички въпроси,по които би могла да ми помогне.

Аз  Peace.

# 125
Валенцето, вчера започнах да ти отговарям, но трябваше да изляза и не успях да го публикувам.
Да, права си! Пари по чл.8д (бившите по чл.43) със задна дата НЕ се изплащат на основание чл. чл.24а, ал.6 на ППЗСПД. След вчерашните ми митарства из различните дирекции чух с ушите си - пари няма, за това са и тези промени. Всички казват, че с очакваните промени в ППЗИХУ щяло пак да се изплащат със задна дата, ама естествено никой не знае дали ще има такива промени, кога и какви ще са... "чакаме и ние".
Ако нищо не се промени, действително факта, че тихомълком лишават децата ни от добавка няколко месеца трябва да бъде раздухан мноооого сериозно. До тогава не ни остава нищо друго освен да подаваме молби за преосвидетелстване по-рано. Или по някакъв начин да се търси отговорност за забавяне на писмата.
Другото МНОГО ВАЖНО, свързано с добавката е, че в алинеята записана по горе ясно се казва, че се отпуска "от 1-во число на месеца на ПОДАВАНЕ НА МОЛБА-ДЕКЛАРАЦИЯТА"!!!! Т.е. ако си подадете молбата на 30 май, добавката се отпуска от 1 май!!!!! Обърнете внимание на това и искайте входящ номер на молбите си ВЕДНАГА!
НЕ се доверявайте на служителите, които ви отпускат добавката от следващия месец, позовавайки се на методичеко указание от МТСП. То противоречи на ППЗСПД и няма юридическа сила над ППЗСПД!
И накрая - не могат да ви откажат да подадете молба. Настоявайте и си вземете входящия номер. Техен ангажимент е ако нямате право на добавката да получите МОТИВИРАН ПИСМЕН отказ, който можете да обжалвате.

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 10:35 от Friend

# 126
  • София
Благодаря за уточненията,Френд! Hug

Така,имам въпрос,много важен.Сутринта ми се обади моя приятелка,работеща в телевизия ББТ.Имаше предаване посветено на хората с увреждания.Не го хванах отначалото.обаче успяха да ме включат по телефона.Понеже всичко стана толкова бързо,не успях предварително да си нахвърлям нещата,които искам да кажа.Но казах за проблема с тези изменения и с парите със задна дата.И накрая ревнах Confused Embarassed Обаче редакторката и водещата са приели нещата доста сериозно и искат да направят предаване по въпроса.Аз искам да участвам.Обаче искам и някой друг да дойде с мен.Някой,който е запознат със законите и може да ги цитира.Защото аз не мога.Проблема ми е,че емоциите ми идват в повече и винаги в такива случаи го удрям на чувства и прочие. BlushТо и от такива като мен има нужда,но наистина искам някоя от вас да участва с мен и да обясни с цитати от членове и прочие какъв е проблема.Моля ви,много ви моля!

# 127
  • Пловдив
и Аз  искам да се присъединя.

# 128
  • София
Засега Пожар ми писа,че е навита на участие.Да разбира,че и ти,ayrie ,нали?Кифле?Като ми се обадят за евентуална дата и за уточнения колко  трябва да сме,ще пиша.Благодаря!

# 129

Аз  Peace.
                   Аз съм баба,ама ми писна от простотията в тая държава и ако ме приемете съм с вас! Peace
                   Не знам до къде би стигнало едно общество ,което не се свени да пипне мизерните пари на хората с по-специални нужди.Гледам Англия - първо е намалила парите на министрите си,а ние.......до къде ли ще стигнем. newsm78

# 130
  • София
Здравейте,
влизам при вас с въпрос и молба да ме ориентирате.
Четох, четох назад, но нещо не ми стана ясно. А вие всички сте и се надявам да ми помогнете.

Синът ми (на 2 години) е с експертно решение на ТЕЛК,  с 51% нам. соц.адаптация за 2 години.
Решението излезе на 20 април и от 13. май вече е подпечатано и проверено.

Сега, какво трябва да направя, освен да отида в обшината в социални грижи...?

Много ми се иска да бъда подготвена, защото съм сигурна, че там няма да ми обяснят какво точно да направя,
и на какви социални привилегии той има право.

В последните ви постове прочетох, че има някакви изменения, които незнам дали са приети, но касаят изплащането на обезщетения със задна дата....които няма да се изплащат,
това означава ли, че няма да имаме право да получим такова обезщетение назад за времето от раждането на сина ми досега, като на него водещата диагноза му е :вродени нарушения в прогодимостта на бъбречното легенче и вродени аномалии на уретера.
(вродена левостранна хидронефроза, сустояние след операция(пиелопластика)

Наистина ви моля за съдействие и помощ, рових, четох, но съвсем се обърках. Praynig Praynig
Как да се информирам какви са стъпките и да прочета какво точно е добре да направя, къде да подам документи и изобщо...
двойни детски ще мога ли да взимам, и дали и за тях има някакво изискване за доход на член от семейство,
някакви обезюетения, право на отстъпки за санаториум и тн...

МНого ви благодаря предварително,
много разчитам на вас.
 Hug

# 131
Здравейте!

Вчера в държавен вестник са излезли промените относно ТЕЛКовете!

Ето ТУК може да разгледате!

# 132
Даааа, има промени. На пръв поглед някои проценти са намалени, други увеличени...

# 133
  • София
И аз сега чета,обаче за пореден път се хващам,че съм много зле с тези закони,нищо не разбирам Tired.Ще чета довечера на тишина и спокойствие,че сега имам две дразнителки на главата. LaughingПо това,което прочетох обаче,излиза че Бубка,при която говор липсва,би трябвало да е със 100 процента ТЕЛК.В момента сме с 80.Освен ако според тях 10 думи ,които може да каже,са пълна възможност за социална адаптация...не би ме учудило вече нищо.
MaLe,по твоя казус направо не знам какво да ти кажа...освен и ти да се поровиш из законите и да прочетеш за тоя процент какво ви се полага.

# 134
  • 2 етажа над тавана
Здравейте,
влизам при вас с въпрос и молба да ме ориентирате.
Четох, четох назад, но нещо не ми стана ясно. А вие всички сте и се надявам да ми помогнете.

MaLe, ще те ориентирам доколкото мога.
Преди да отидеш при социалните, вземи от педиатъра бележка, че са направени всички ваксини. Тя ти трябва - оригиналът, не копие - за молбата за детските. Детските ще са в двоен размер, като няма да са ти нужни бележки за дохода на семейството - те не се взимат под внимание, когато имате решение от ТЕЛК. Другото, което може да ти искат, е удостоверение за постоянен адрес на детето, което се вади от служба ЕСГРАО в общината. На нас ни искаха такова удостоверение пир първото ни подаване на документи миналата година.

Направи си няколко копия на решението от ТЕЛК, на акта за раждане на детето.

От социалните ще ти дадат бланки да попълниш - една за детските, втора за интеграционни добавки по чл.8д и трета за изготвяне на социална оценка.
След като излезе социалната оценка, се подава нова молба, която въз основа на социалната оценка, е за отпускане на добавките за транспорт, рехабилитация, безплатни лекарства и т.н. - според това, какво са определиле в социалната оценка.
При подаването ще са ти нужни твоята и личната карта на съпруга ти, понеже сравняват данните.

За изплащането на добавките със задна дата, доколкото разбрах, вече не го правят. Поне от това, което прочетох в последните страници тук на темата , останах с това впечатление. Дано се включи и някой друг, който е по-наясно.

Засега се сещам за тези неща.
Дано съм ти била полезна Hug

Общи условия

Активация на акаунт