За правата на децата ни!-тема 4

• 54 479
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
Аз не разбрах какъв е въпроса?  newsm78

В ЕР не е ли упомената дата от която да се изплатят паричките?
12 клас, това какво означава - на колко години си? Пълнолетна ли си вече?

И пиши на кирилица - трудно ти се разчита  Peace

# 106
В ер. е определен срок на инвалидизация 3 години аз сам на 19г.

# 107
Това първи ТЕЛК ли ти е?

В ЕР посочена ли е дата на инвалидизация? Това е датата от която имаш право да получаваш пари. За някои е от рождението, за друг от датата на епикризата, за трети /ако не е посочено нищо/ е датата на ЕР.
Ти си ми казала, че срока на ЕР ти е 3 години, т.е. че за три години напред ще получаваш пари.

# 108
Аз на 16г. бях на ТЕЛК  септември  2007г.обжалвах Ер на ТЕЛК пред НЕЛК чаках близо 2.5г. за да ме извикат на комисия в НЕЛК на 26.11.2009г.след това чаках 4 месеца да ми пратят ЕР  в него се опоменава  където пишат % от долу ми пише рожденната дата  а отзад на гърба на листа ми пише този срок на инвалидизация. От социалните ми казаха че незнаят дали трябва да ми ги изплатят с задна дата. тези 3г. са от 01.09.2007 до 01.09.2010г.

# 109
galeto19, в ЕР точка 14 е "инвалидност по причини" и има табличка с два реда. На долния ред има "Дата инв." Това е датата на инвалидизация. А точка 13А е "Срок на инв. до". Това е до кога е валидно това ЕР.
Според чл.12 ал.10 взиманията на месечната добавка по чл.8д (бившата по чл.43) се погасяват в срок до 3 години.
В същото време в чл.24а, ал.6 на правилника е записано, че добавката се отпуска "от 1-во число на месеца на подаване на молба-декларацията". Това е в сила от 16.04.2010. Та не знам дали ще иамш успех със задната дата...

# 110
ДА ЗАТОВА МИ СТАНА УСНО,НО ТОЗИ ЗАКОН 8Д ДАЛИ ЩЕ МИ ИЗПЛАТИ С ЗАДНА ДАТА ПОЛАГАЩОТО МИ СЕ

# 111
  • София
Нашата сага с явяването на ТЕЛК продължава.Ще си позволя да разкажа,за да може ако има някой друг с такъв случай,поне да знае,че не е единствен.
На 11 януари подадох молба.Извикаха ни чак на 31 март в психиатрията.Мислех,че това ще е комисията,но се оказа,че това е само началото.Та,в психиатрията на комисията казаха,че те ще ни дадат процент,но трябва да се явим и на общ ТЕЛК.Та днес си получих писмото за него-за 25май.Една проста математическа сметка показва,че от датата на подаване до датата на явяване на ТЕЛК са минали точно 5 месеца. TiredТъпа,тъпа държава.И тук става въпрос за дете.Не че ако е възрастен е нормално.
Има ли някой да е ходил на комисия във Втора градска?Гледам на вратата пишеше,че решението се заверява 14 дни след получаването му.а кога се получава,на деня ли?Тоест ако се явим на 25май в най-добрия случай ще си получа решението и ще го заверя някъде на 10 юни?Тоест пари да чакаме през юли?
Няма да се уморя да повтарям,че живеем в тъпа държава!

# 112
  • гр.Гоце Делчев
Валенце при нас още като се явихме на ТЕЛК  ни дадоха решението с процента инвалидност същият ден.След това наистина се изчаква 2 седмици за обжалване на решението и ако нямаш възражения отиваш и ти слагат мокър печат.Гале докато важеше чл43 социлните изплащаха със задна дата,но сега по новия чл8д не знам как е.Двойните детски са от следващия месец т.е. ако ЕР ти е издадено май месец ще получаваш от юни,но тъй като ти завършваш няма да получиш и тях.Защото се водиш ученичка до 30 юни.Полага ти се инвалидна социална пенсия тъй като си навършила 16г. и тя е от датата на инвалидизация.Все пак зависи от % който ще ти дадат.

# 113
А после в социалното ще ти обяснят, че тях не ги интересува кога сте подали документите а датата на ЕР.... Ядохме им попарата. Та пак с кавги решаваме проблемите. Само още не знам докъде ще ги решим...
На нас ни дадоха ЕР заверено с мокър печат ден-два след като приключихме с комисията. След това социалната ни облещи с информацията, че няма да ни приемат молбите този месец защото ЕР влизало в сила "от следващия месец след като е издадено"  Shocked След разправия приеха документите.
За информация относно детските и двойните детски в ППЗСПД пише:
"Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) Месечните помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст се отпускат от началото на месеца, през който е подадена молба-декларацията с необходимите документи и са налице условията по чл. 7 ЗСПД.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г.) Месечните помощи за деца с трайни увреждания по чл. 7, ал. 8 ЗСПД се отпускат от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечните помощи се отпускат от началото на месеца, през който е подадена.
(3) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г.) В случаите на преосвидетелстване на дете с трайни увреждания месечната помощ се отпуска от началото на месеца, през който е прекратена, при условие че няма промяна в датата на инвалидизиране."

# 114
в този новия закон двойните детски ще ми ги изплащат докато навърша 20 г. ЕР ми е издадено на 30.11.2009г. но го получих на 23.04.2010г. дадоха ми 75% инвалидност от НЕЛК и по този закон 8Д  не трябва ли тази  сума да ми бъде изплатена .

# 115
Запис , следя я темата с интерес и ми е помагала много.

# 116
  • 2 етажа над тавана
Здравейте.

Тази година минахме на преосвидетелстване с дъщеря ми, дадоха й 50 % за 2 години и сега искам да питам - трябва да подам в социалните :
1. молба за двойни детски помощи
2. молба по чл.43 - който разбрах бил отменен, така че с какво се заменя тази молба?
3. молба за социална оценка - след като ми изготвят социалната оценка ли се подаваше молба за отпускане на добавка за социална интреграция?

Миналогодишната добавка ни изтече на 30 април, ако успея да подам молбите преди 15 май, това означава ли, ч еще успеем да си получим добавките и за май месец?
Освен това след като решението на ТЕЛК е за 2 години, догодина отново ли трябва да подавам същите молби или ще е чак по догодина?

Благодаря предварително за отговорите Hug

# 117
Бабъл, да око подадете до 15 ще си го получите. Добавката по чл. 43, сега чл 8 върви с датата на телка. Само двойните детски се подават всяка година. Успех

# 118
И за детските не забравяйте и бележката от джипито за поставени ваксини  Confused

# 119
  • в моя свят
Момичета в нашата служба СП казаха,че молбите по новия чл.8д ще важат 12мес. т.е. вече всяка година трябва да си подаваме нови молби,а не за срока на ТЕЛК-а както беше до сега.Тъй като моята моба по чл.43 е от преди те служебно си ги прехвърлят,но този месец трябва да отида да си взема новата заповед за чл.8д,от която ще разбера и кога да си подавам нова молба.Казаха,че със сигурност старите молби ще важат поне до края на годината(ако до тогава не е изтекъл ТЕЛК-а разбира се).

Общи условия

Активация на акаунт