За правата на децата ни!-тема 4

• 54 472
  • 747
  •   1
Отговори
# 90
На нас не са ни искали плик  newsm78
Ние минахме ТЕЛК -а ,сега чакам резултата може би след празниците !При нас как се развиха събитията ,след като пропуснахме датата (не по наша вина),аз се обадих по телефона до комисията дадоха ми нова дата без проблем  anane  Hug  добре че ти сподели иначе и аз смятах да ходя до там ,напразно се притесних !
Аз не знаех че има  нов закон по чл.43 ,дали има много промени ?

# 91
Здравейте тук в тази полезна тема   bouquet

Порових се доста и в старите теми, но нещо не успях да намеря нужната ми информация. Каква молба се попълваше при социалните за престой във санаториум? В смисъл изплащаха някаква еднократна сума за напр. рехабилитация. Ще съм благодарна ако ми ударите едно рамо.   bouquet

# 92
  • в полите на Балкана
Еднократна помощ за рехабилитация и балнеолечение се изплаща само ако това е отбелязано в социалната оценка. Попълва се молба за еднократна целева помощ  мисля, че е тази http://www.asp.government.bg/ASP_Files/Pril1_PPZSP_2003.doc

# 93
Да, отбелязано е в социалната оценка. Мама Раче много благодаря!  bouquet

# 94
  • Пловдив
zdraveyte mili mami, az se vklu4vam malko kisno v tazi tema no mnogo se radvam 4e q ima.iskam da vi popitam-moqt sin e na 6 god. i se rodi s anomaliq(Tejka forma na hipospadiq) ne znam dali i az imam pravo da polu4avam nqkakvi pomo6ti i kvo trqbva da napravq izob6to nqmam nikakiv opit v tezi ne6ta newsm78 mnogo 6te se radvam ako nqkoy mi pi6e za da mi obqsni na kakvo imam pravo.a i propusnah da kaja 4e imame 3 epikrizi i 4 operaci

# 95
С тези 3 епикризи отивате и подавате молба за ТЕЛК комисия. Носете си и копие на личната карта и от акта за раждане на детето. Епикризите също копия. Тези неща се прилагат към молбата. След около месец ще получите писмо къде и в колко да се явите на комисия с детето. В това писмо ще пише какви допълнителни документи да носите. След като получите процент, ако е над 50% отивате в социални служби и подавате молби за двойни детски и за интеграционни добавки. Ако сте под 50% не ви се полага нищо. Но първо подайте молба. Като си вземете решението от ТЕЛК пишете пак и ние ще Ви насочим какво да правите  Peace

# 96
  • Пловдив
blagodarq vi za b1rziq otgovor Simple Smile govororihme s moq priqtelka i tq mi obqsni vsi4ko podrobno poneje i tq ima tozi problem s  neynoto dete,v pon. 6te hodq da pusna molba v telk prigotvila s1m si vsi4ko koeto e neobhodimo i 6te pi6a kakvo e stanalo.nadqvam se da nqma problemi.....

# 97
Здравейте   bouquetи аз имам един въпрос. Ние сме с телк 90 %с ч.п, дъщеря ми е с аутизъм , но скоро преди месец ни откриха и глутенова ентеропатия , имаме епикриза и въпроса ми е , мога ли да я представя и тази епикриза пред социални, за да получава детето ми някаква помощ, като храни , или някаква сума newsm78, нямам представа какво да правя , нова социална оценка ли да искам ?Моля , който може да ми помогне с  информация   bouquet

# 98
notes, В чл.42ж на ЗИХУ се казва, че "Лицата с трайни увреждания със 71 и над 71 на сто намалена работоспособност и децата с определени вид и степен на увреждане имат право на месечна добавка по чл. 42, ал. 2, т. 7 при условия и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването и министъра на труда и социалната политика. ", но не мога да намеря тези наредби за да ти отговоря.
Ето и още нещо, което не ми е съвсем ясно в
"Заключителни разпоредби КЪМ ЗАКОНA ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
§ 4. (1) Месечната добавка по чл. 42, ал. 2, т. 7 се предоставя на лица с трайни увреждания със 71 и над 71 на сто намалена работоспособност или деца с намалена възможност за социална адаптация при наличие на медицинско предписание от лекар специалист до 1 януари 2007 г.
(2) Параграф 2 относно чл. 42ж, влиза в сила от 1 януари 2007 г.
"

Последна редакция: пт, 23 апр 2010, 11:42 от Friend

# 99
Здравейте, майчета! Имам няколко въпроса към Вас, но като начало ще започна с цялата ни история. Имам дъщеря, в момента е на 2г.6м. Лутахме се доста време преди да разберем каква е причината за температурата, която вдигаше периодично. Според личната дори e-coli -те, които показваше урината винаги беше от вирус, докато в един момент (02.06.2008г) детето не можа да свали 39,4 - 39,7 четири дни. Тогава отидохме в Токуда. Прие ни доц. Лилова. Имаше уголемено легенче на левия бъбрек. Стабилизираха ни и направихме микционно изследване: резултата - няма рефлукс. Ние доволни и щастливи се прибираме. Пускаме си периодично урина и всичко е наред. Септември 2008г. пак се появиха e-coli 10/3. Отидохме при доц. и тя каза че може да е зацапване. По важно беше да гоним другия ни проблем. Открихме на детето някакво образувание под лявата челюст. Минахме през много диагнози, предположения и хипотези (все ужасяващи). Направихме скенер и се оказа, че има още две такива образувания - на лявата бузака и под лявото ухо около скулата. Оперираха я фев. 2009г. в Пирогов.Махнаха само образуванието под челюстта. Другите две са около лицевия нерв и решихме да видим първо резултата и тогава да мислим. Резултата Слава Богу беше добър - доброкачествено тумурно образувание - хамартом. След като се поуспокоихме направихме венозната урография и се откри лявостранна хидронефроза. Оперираха ни юни 2009г. в Пирогов, др. Момчилов. За радост и това мина. Вече сме добре, ходим на ясла, пускаме урина и резултатите са добри. Скоро разбрах че сме могли да минем на ТЕЛК ( за съжаление никой не ни беше казал). На 21.05. ни викат на комисия. Според Вас след като се е минало повече от година от едната операция и около година след втората, детето ми е доста живо и будно дали ще имаме право на някакви помощи? Какви въпроси задават на тези тези комисий. Забравих да спомена че и двтата проблема са вродени. Съжелявам за романа който изписах и Ви благодаря предварително! (Бях пуснала темата в "Проблеми с бъбреците и пикочноте пътища", но май мястото и е тук.)

# 100
  • Бургас
Да-потърси си правата.Дори и всичко да е приключило с добър край!Верно ,че ще ти коства време и предполагам хабене на нерви,но парите едва ли ти са излишни.Към децата обикновенно са по-благосклонни.Все пак ще преживели доста и имате поставена диагноза.Ако бяхте си подали документите преди година-две процентът щеше да е по-висок според състоянието на детето.Но по-важното е то да е добре.Чувала съм коментари от майки на деца с увреждания ,че такива пари не искат от държавата.Че кой ли иска?Нима има родители които предпочитат дечицата им да са болни и страдат?Обаче мисля като  се е стигнало вече дотук парите винаги са необходими за рехабилитации, лекарства и т.н защото нуждите на тези деца са по-големи.Ще ви поискат епикризите,евентуално да направите нови изследвания ,а може и скенер или ЯМР да назначат.Нищо не губиш.Опитай.

# 101
...Към децата обикновенно са по-благосклонни...
Това не е вярно! Минали сме през 5 ТЕЛК и 1 НЕЛК комисия. Всички "много искат да помогнат, но за съжаление...". В последното решение "благосклонната" комисия се е позовала на точка "на 3-годишна възраст в психосоциалното си развитие детето отговаря на 1-годишна възраст: 10 % ", а детето е вече на 5 г.  Shocked Просто защото следващата точка е за 6 годишни деца, но там вече процента е над 50 и тогава вече би трябвало да ни изплащат определена сума...

Най-добре разгледайте отправните точки и преценете дали си струва обикалянето по кабинети и комисии.

# 102
За съжаление и аз съм една от тези майки, които си подадох документите за ТЕЛК, когато детето ми навърши 7.5 години и вече нямаше начин...Просто нямаш избор. Ходенето и разправиите са страшни, но парите за съжаление ще ти бъдат нужни, а и бъдещето му...

# 103
  • Бургас
Не искам да влизам в спор ,затова ще поясня.Всичко зависи от комисията какъв процент ще дадат.Макар ,че не трябва да е така ,защото си има правила.Ние сме жертва на това беззаконие.Явихме се на Телк комисия и получихме 62%инвалидност..Друго дете връстник на моето минава на друга комисия почти по-същото време и със същата диагноза дори в по-лека форма ,без усложнения и получава 100%.Егати парадокса.Бях убедена в правотата си и затова обжалвахме пред  Нелк . Сборът от процентите беше не 100% , а 130% и щяхме да ги вземем ако имаше толкова.Комисията беше възмутена от несправедливата оценка.Така ,че ако не броиш нервите и времето си подай документите е моят съвет.Но все пак изборът е твой.

# 104
Zdraveite molq vi za barz otgovor na 26.11.2009g. bqh na komisiq v Nelk sled tova chakah 5 meseca da mi doide ekspertnoto reshenie v koeto mi davat 75% TNR dnes hodih v Socialni griji i mi kazaha che nqma da mi izplatqt s zadna data polagashtoto vmi se az sam uchenichka v 12 klas .

Общи условия

Активация на акаунт