За правата на децата ни!-тема 4

• 54 459
  • 747
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте момичета. Имам един въпрос към вас. На 24.02.2010 получихме решение на ТЕЛК 62% за дъщеря ми която е на 2г. Датата на инвалидност е 14.01.2008г. тъй като ми предстои подаване на дукоменти в соц. искам да ви питам имам ли право да поискам да ми бъде исплатена соц.помощ от датата на инвалидност или се исплащат от датата на решението?
Да, полагат ти се от датата на инвалидизация  Peace Или попълваш отделна молба, както беше в моя случай, или пишеш на същата собственоръчно, че искаш да ти се изплатят от датата на инвалидизация, като посочваш точно коя е.
Освен тази молба по чл.43 и за двойните детски се попълва и трета за социална оценка. Тя се изготвя от Агенцията за закрила на детето, и след като е готова, оттам също ти се полага някой друг лев, според специфичните нужди на детето. Peace

# 76
                    Момичета,току що заредих отново картата за ГТ с придружител.Чудех се каква ще е цената,че бях чела някъде за 20 лв.Казаха ми,че за деца до 16 години е 8 лв без значение на %-та. .

# 77
  • в края на града
Да, щом е с придружител, я приравняват към І+, независимо от процента в ТЕЛК-а на детето. Но ако е без ЧП и да кажем е 80%, картата е 20лв - на цената на ученическата...

# 78
здравейте
имам един въпрос - ако детето има ТЕЛК това предимство ли е за прием в детска градина?
ние тепърва ще подаваме за ТЕЛК, но мисля, че би трябвали да ни одобрят висок процент - детено е със субдурални изливи (външна хидроцефалия)  и поставена клапа.
ровя се зя всякаква информация, но има толкова много, че се обърках, а тепърва тръгвам по този път с комисиите и т.н.

# 79
Здравейте ,писах и в другата тема но мисля че въпроса ми е за тук,подадох молба за преосвидетелстване  на 10 .03  ,едва днес -27.03 получавам писмо ,странното е че е изпратено на 18.03 и е трябвало да се явим пред комисията на 24.03 на практика сме пропуснали датата и сега какво ще стане  newsm78 писмото е пътувало доста време някъде по трасето нещо е станало ,а и другото странно е че на самия плик няма печат кога е пристигнало !В понеделник отивам в картотеката ,но нека ако някой е имал  подобен проблем да сподели може ли да ми откажат сега преосвидетелстване ,но   сме пропуснали датата не по наша вина !?

# 80
И при дъщеря ми се получи така.Получих писмото 1 седмица след дата,определена за явяване.Отидох на място/там,където е комисията/и ми дадоха друга дата.Нямаше проблем.Много отзивчива беше жената,даже се учуди защо не съм се обадила по телефона,а съм се замъкнала чак до там.А аз така се бях паникьосала...Имах печат на писмото,но датата беше неразгадаема просто.
Няма да имаш проблем-ще ти насрочат друга дата.

# 81
Няма да имаш проблем-ще ти насрочат друга дата.
Благодаря ти Hug ,дано и при нас така да стане ,че вчера толкова се подпалих #Crazy сигурно вдигнах кръвно

# 82
  • София
Утре сме на ТЕЛК.Сега обаче видях,чена писмото ни пише,че трябва да носим пощенски плик с марка Confused,откъде да го търся по това време.На вас искаха ли ви такова нещо?

# 83
  • София
Валенце, аз въобще бях забравила за този плик с марка и като отидох и те ме питат за плик , аз естестшено се шашнах и жената там ми каза, че няма проблем, просто да и оставя 0.50 ст. Имаше доста забравили мами,като мен, така че споко и успех  thumbsup.

# 84
  • София
Благодаря,desisue!
Аз видях,че пощите работят от 7ч,тъй че като тръгнем с детето ще мина покрай пощата да купя.

# 85
За какво им е този плик?

# 86
Има нов закон за чл. 43, някой знае ли нещо по въпроса ?

# 87
  • София
За какво им е този плик?
Така и не разбрах,май за да ми изпратят писмо.
Вече си мислех,че няма да ме учуди нищо,но не би.Ние като по специални ще се явяваме на два ТЕЛКа.Днес минахме на психиатричен.И доктора каза,че ще ни дадат порцент,но ще минаваме и на общ ТЕЛК заради хидроцефалията. ConfusedСега трябва да чакам писмо за дата,щяло да дойде до две седмици....писна ми.Това значи,че чак през юни вероятно ще вземем пари за детето.Как ще плащаме обучението и дотогава просто акъл не ми го побира.
Наревах се едно хубаво,но не ми олекна.

# 88
Валенцето, ние сме по подобен начин. Само че нас ни изпращат на психиатричен понеже иначе би било съвсем "срамота" да ни изпратят по живо по здраво с 0%. Та въпреки че психиатрично изследване се прави след 6 годишна възраст нас пак ни изпращат там. Искат поетапна епикриза (НАПЕЧАТАНА!), а няма как да представим такава понеже той не е наблюдаван от психиатър. Та така.
А предния път като бяхме на психиатричен ТЕЛК и НЕЛК не сме чакали за второ писмо. Просто минават документите за подпис и през другите специалисти. Същия ден. Накрая излиза едно общо решение и ти удрят теслата с %тите (ако могат).

# 89
  • София
Френд,нас също не ни следи психиатър.Записахме си час при психиатър специално заради ТЕЛК-а.Занесох писмото при него,поговорихме си половин час и той ни написа етапна епикриза,напечатана.Психиатъра го виждах за първи път.
Бе все се надявам да не ни резнат с процентите.Досега бяхме с 80с ЧП.Бубка не може да говори въобще и те това го видяха.Отлагана е два пъти от училище по тази причина.Отделно психиатъра написа доста...хммм ,сериозни неща да ги кажа.Надявам се  да няма неприятни изненади.

Общи условия

Активация на акаунт