За правата на децата ни!-тема 4

• 55 229
  • 747
  •   1
Отговори
# 210
Искам да попитам относно парите за образование от социалните и по специално за логопед,моята учителка има възможност да ми издаде такава бележка но ме интересува дали от социалните правят някакви проверки на място за да се убедят че не е измама.На мен когато ми я изготвяха тази оценка нищо не ми казаха за това че могат да ми ги изплатят ако им занеса документи.

# 211
  • гр.Гоце Делчев
PEPABS моята дъщеря е също на 18 години и е с 80% ТЕЛК социалната пенсия ,която получава е 110.90лв.Да подава се молба след излизане на ТЕЛК в териториалното поделение на НОИ .Вземаш от книжарницата обр. 3 заявление за пенсиониране и го попълваш ,тъй като децата нямат още никакъв трудов стаж.Ако нещо пропускам Ванчето като се включи ще ти разясни още тъй като тя е най -наясно с всичко.Диана попитай социалните те ще ти кажат имаш ли право на нещо с този процент.

# 212
Искам да попитам относно парите за образование от социалните и по специално за логопед,моята учителка има възможност да ми издаде такава бележка но ме интересува дали от социалните правят някакви проверки на място за да се убедят че не е измама.На мен когато ми я изготвяха тази оценка нищо не ми казаха за това че могат да ми ги изплатят ако им занеса документи.
Да не мислиш,че изплащат всичко за обучение,добавката,която се отпуска на месец е само 13лв,не повече.В бележката задължително трябва да пише,че заплащането е изцяло за сметка на родителите и за какъв период от време,примерно за една година.Освен това към тази бележка искат и фактура за месеца,в който ще подадеш документите и касова бележка,прим. за 20-30лв,това е без значение,така или иначе повече от 13лв не отпускат.Ходих миналата седмица намясто да питам,т.к и аз ще подавам документи,и това ми казаха Simple Smile

# 213
silvana.m да мислех че изплащат цялата сума,аз взимам някави пари от тях мисля че са 30лв всеки месец и сигорно в тях влизат и тия 13лв щом е така няма смисъл да се занимавам въобще да ходя до тях.Благодаря за отговора.

# 214
silvana.m да мислех че изплащат цялата сума,аз взимам някави пари от тях мисля че са 30лв всеки месец и сигорно в тях влизат и тия 13лв щом е така няма смисъл да се занимавам въобще да ходя до тях.Благодаря за отговора.
Не мсиля, че без да занесеш бележка, че заплащаш някакво обучение някой ще ти изплаща нещо. Така, че хубаво провери какво включват тези 30 лв. Според мен в тях няма пари за обучение...

# 215
Аз не съм много запозната с нещата но си погледнах какво ми пише в социалната оценка дето ми я дадоха и там са изброени нещата за които ми се полагат някакви пари и там пише и обучение и доколкото знам общата сума е около 30лв в нея влиза и градски транспорт и др. не са ми искали никакви дикументи от там само отидох и жената ме разпита за детето и на какви специалисти го водя като логопед,психолог и др.ние хидим само на логопед и това беше.

# 216
BetiBoko, това, което пише в социалната оценка е "предложение за отпускане на добавка за социална интеграция". За да получаваш пари обаче трябва да имаш заповед, с която да са ти отпуснати парите.
Това например, че срещу "балнеолечение и рехабилитационни услуги (веднъж в годината)" пише "да" изобщо не означава, че веднъж годишно ще ти преведат 195 лв (или 390 ако е с ЧП). За да си получиш парите трябва да представиш определени документи. На нас по принцип ни се полага например "диетично хранене и лекарствени продукти", но тъй като нямаме рецептурна книжка (слава Богу детето в момента не пие никакви лекарства) няма как да получаваме тези пари.

# 217
Вече ми станаха ясни нещата,благодаря много че ми отговори.

# 218
Ако някойсе е сблъскал с това,дали е проблем да подам молба за детски с изтекъл срок на ЛК.Въпреки,че срокът е удължен за  до края на годината ,когато в началото на тази година подавах молба ,за да ми изплащат здравните осигуровки, ми направиха проблем,че молбата била до края на годината,а картата ми изтичала през юли.

# 219
Ако някойсе е сблъскал с това,дали е проблем да подам молба за детски с изтекъл срок на ЛК.Въпреки,че срокът е удължен за  до края на годината ,когато в началото на тази година подавах молба ,за да ми изплащат здравните осигуровки, ми направиха проблем,че молбата била до края на годината,а картата ми изтичала през юли.

мъжа ми тегли кредит с изтекла карта, баща ми му стана гарант отново с изтекла карта...
разбира се и двете са в срока от 6м след датата на изтичане.
сега и гражданската си направи с таз карта, и в НАП за нещо ходи и нямаше проблем.
незнам със сигурност, но мисля, че не би трябвало да ти направят проблем. Rolling Eyes Peace

# 220
Щом е без ЧП - да вярно е  Peace
zdravei ne mi e mn qsen saita no vijdam 4e ste dobre informirani i az imam mn vuprosi no za sega edin.  imam sin na 5god.koito e s DCP stignahme i do no6tnata orteza koqto e na stoinost 250lv ne posilna za nas vupreki vsi4ko platihme kaparo ot 120lv ostanaha ni o6te 125lv.hodih me i v socialni tam ni kazaha 4e 6te ni osrebrat parite sled kato predstavim faktura sega tq e na lice i izvednaj stava taka 4e nqma zakon koito da glasi osrebrqvane na tezi pari,no e imalo varqnt da vzemem ortezata bezplatno ako bqhme podali neobhodimite dokumenti. Vuprosa mi e imame li pravo na takova osrebrqvane i ako nqmame moje li magazina v koito sme dali poru4kata za ortezata da ni vurnat parite i da podadem dokumenti za bezplatno polu4avane na no6tnata orteza? HILQDI BLAGODARNOSTI PREDVARITELNO i 6te vi pomolq da pi6ete na po6tata mi a tq e toni_vaflata@abv.bg za6toto tozi sait naistina mi e mn slojen. BLAGODARQ VI predvaritelno

# 221
  • Бургас
Интерисува ме дали изплащат социална пенсия със задна дата?Смятаме да подадем молба в НОИ след излизане новото решение на Телк.Скоро навършихме 18г.,а сме имали право да получаваме пенсията след 16 г възраст., незнаехме,а сумата никак не е малка.

# 222
  • в полите на Балкана
Целева помощ за преустройство на жилището-Разяснение от Пею Пеев гл.експерт в Съюза на инвалидите-публикувано във вестник "Трета възраст" брой 26/1-7.07.2009 г.

На кратко: Хората с трайни увреждания имат право на еднократна целева социална помощ в размер на 600 лв. за преустройство на жилище, ако отговарят на определени условия:
-намалена работоспособност над 90% установена от медицинска експертиза, а за деца до 16 годишна възраст да е определена трайно намалена възможност за социална адаптация.
-средномесечния доход на член от семейството за последните 12 месеца да е равен или по-нисък от двукратния размер на гарантирания минимален доход.
За получаване на целева помощ се подава молба-декларация по образец до териториалната дирекция "Социално подпомагане" и се прилагат необходимите за целта документи.

# 223
Ще си копирам поста от един друг под форум...

Става въпрос за една моя приятелка която няма достъп до интернет, аз и предложих да разкажа за проблема и тук, понеже съм сигурна, че ще получи добри съвети...всичко което ми напишете ще и го кажа...

Ситуацията е следната...приятелката ми има син който е със здравословни проблеми...и има ТЕЛК.

ТЕЛК е изтекъл юни месец и същия месец детето е минало преосвидетелстване, няколко дни по късно, но в рамките на същия месец, приятелката ми подава решението от ТЕЛК-а и разни други документи в Социални грижи. На същия ден подава и документи за двойни детски.
Днес 3 месеца по - късно, от Социалните и заявяват, че тя не е подала никакви документи, но все пак детските са получени, но паричките които получава детето от ТЕЛК-а не...странно е.
Казали и, че с нищо не може да докаже, че е подала документите си, но в крайна сметка и те не могат да докажат, че не са подадени...нали???
Приятелката ми е говорила с тях и и заявили, че тези парички не се връщат със задна дата...искам да попитам някой има ли информация това така ли е???
И още един въпрос, къде може да се оплаче от социален работник и изобщо има ли такава възможност...

# 224
Ще си копирам поста от един друг под форум...

Става въпрос за една моя приятелка която няма достъп до интернет, аз и предложих да разкажа за проблема и тук, понеже съм сигурна, че ще получи добри съвети...всичко което ми напишете ще и го кажа...

Ситуацията е следната...приятелката ми има син който е със здравословни проблеми...и има ТЕЛК.

ТЕЛК е изтекъл юни месец и същия месец детето е минало преосвидетелстване, няколко дни по късно, но в рамките на същия месец, приятелката ми подава решението от ТЕЛК-а и разни други документи в Социални грижи. На същия ден подава и документи за двойни детски.
Днес 3 месеца по - късно, от Социалните и заявяват, че тя не е подала никакви документи, но все пак детските са получени, но паричките които получава детето от ТЕЛК-а не...странно е.
Казали и, че с нищо не може да докаже, че е подала документите си, но в крайна сметка и те не могат да докажат, че не са подадени...нали???
Приятелката ми е говорила с тях и и заявили, че тези парички не се връщат със задна дата...искам да попитам някой има ли информация това така ли е???
И още един въпрос, къде може да се оплаче от социален работник и изобщо има ли такава възможност...

Със задна дата вече не дават парички, но приятелката Ви когато е подавала молбите си трябва да е получила входящ номер, който е нейното доказателство, че ги е подала.

Общи условия

Активация на акаунт