За правата на децата ни!-тема 4

• 55 230
  • 747
  •   1
Отговори
# 195
При нас социалната оценка се изготвя след като попълниш и подадеш документи /ТЕЛК и оригиналните бланки от социални/ след това ти дават още една бланка за социална оценка. Социалната оценка я правят след 22 число на текущия месец. Нас тази година ни отрезаха парите за обучение /трябвало да има документ за специално обучение, което ми не стана ясно какво значи, но се съгласих, защото ходенето по тези инстанции не е за предпочитане/.
Лошото е, че не знаех за Програмата Личен асистент/европейската/, но вероятно се счита, че никой не е длъжен да ти съобщава, а да оставим въпроса да ти предлага нещо от социални. Просто може би се счита, че ние трябва само с това да се занимаваме "Какви са правата на децата ни" и да си ги търсим, а когато вече е късно просто ги губим/още по-добре за държавата ни/.

# 196
 Снежа63,писала съм преди ще напиша и сега.За да получаваш добавката за обучение трябва ти една служебна бележка,ако водиш детето някъде на частно обучение,може и да не е постоянно,там специалиста издава такава бележка-в нея трябва да пише,че детето...посещава логопед,примерно до края на годината и заплащането е за сметка на родителите.С нея отиваш в соц.и подаваш молба да ти изплащат и тази добавка.
Относно ЛА по оперативната програма ще има отпуснати нови 9000 места от август месец,така че действай,питай,разпитвай,подавай документи докато е време и не ги оставяй намира,успех Peace
Публикувах това интервю в другата тема,ето го и тук-  http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/422821 … ri_v_krizata.html

# 197
В нашата социална служба ми обясниха , че като родител на дете с ЕР на ТЕЛК 100% без ч.п.
нямам право на безплатно пътуване с БДЖ. Вярно ли е това?

# 198
Щом е без ЧП - да вярно е  Peace

# 199
Здравейте , една приятека съвсем скоро , мина Телк на детенцето , имат 80 % с ч.п , ДИ - от раждане , въпроса е , полагат ли и се парички със задна дата ? От Социални , казват , 4е Не .  bouquet

# 200
Здравейте , една приятека съвсем скоро , мина Телк на детенцето , имат 80 % с ч.п , ДИ - от раждане , въпроса е , полагат ли и се парички със задна дата ? От Социални , казват , 4е Не .  bouquet

Така промениха законите и правилниците, че пари със задна дата вече не се изплащат.  #2gunfire

Последните промени влязоха в сила от 1 юни. Така да се каже направиха "подарък" на децата ни за празника...

# 201
  • София
Здравейте,

аз преди време бях писала тук с молба за помощ и ориентиране и много ми помогнахте,
смятам, че ако н бях подготвена от вас къде какво трябва да подам и напиша....със сигурност щях много да пропусна....
никой от държавниците не съдейства и не обяснява,

искаха дори да ми вземат и пари за удостверение за адрес на мен и детето,

та влизам да ви попитам, понеже подадохме молба за социална оценка, а тя доста се забави,
четох се срещат 2 пъти в месеца комисията, но колко е необходимо да изчакам и дали ще ме потърсят както ме уверяваха?
колко евентуално се чака една социална оценка?
иначе ние подадохме молби за двойни детски, за еднократна помощ за живородено с увреждане, за добавка по 8д,
съшо и молбата в социална закрила, и в същото на ами буе, чакам да ме потърсят....

това с задната дата...

# 202
Да се запиша и аз в темичката,страхотна е.На мен социалните ми се обадиха до една седмица и то на мобилен телефон и даже се съобразиха с мен кога мога да отида и кога съм свободна аз отидох с няколко часа закъснение но те ме приеха и бяха много мили отидох да си взема документите от тях след няколко дни.Нямах абсолютно никакви проблеми и разправии.Това със задната дата дето не ги изплащат вече е много гадно пълно преебаване аз добре че минах на ТЕЛК преди това решение и ми ги изплатиха.

# 203
...та влизам да ви попитам, понеже подадохме молба за социална оценка, а тя доста се забави,
четох се срещат 2 пъти в месеца комисията, но колко е необходимо да изчакам и дали ще ме потърсят както ме уверяваха?
колко евентуално се чака една социална оценка?
Срокът за изготвяне на социална оценка е края на месеца следващ месеца на подаване на молбата. Т.е. ако входящия номер на молбата е от м. юни, оценката трябва да е готова до края на юли. Разбира се това не означава, че не може да е готова и по-рано.
Ние попитахме кога да се обадим да проверим дали е готова и така направихме. Не сме чакали да ни се обадят.

# 204
Мили Мами! Време е да се организирами и да изпратим писмо до всички институции и да излезем на протест. НЕ могат да посягат на парите на нашите деца, които и без това са нищожни. Не стига дето имат проблеми, тази държава е наистина мащеха както за децата така и за ролителите. Тези пари със задна дате им се полагат. Нали затова плащаме осигуровки и данъци.
Да защитим активно правата на децата ни.! Време е така наречените управници да чуят гласа на родителите и на децата ни

# 205
Мили Мами! Време е да се организирами и да изпратим писмо до всички институции и да излезем на протест. НЕ могат да посягат на парите на нашите деца, които и без това са нищожни. Не стига дето имат проблеми, тази държава е наистина мащеха както за децата така и за ролителите. Тези пари със задна дате им се полагат. Нали затова плащаме осигуровки и данъци.
Да защитим активно правата на децата ни.! Време е така наречените управници да чуят гласа на родителите и на децата ни
Съгласен съм. Начинът е участие в ТЕЗИ ТЕМИ и разбира се не само на думи.

# 206
  • Бургас
Привет.Детето ми този месец навърши 18г.Телка ни изтича на 1.07.Новата ни дата която определиха да се явим за преосвидетелствуване е чак на 18 .08.Ужас -защо трябва да чакаме два месеца.Може и да е умишлено ,за да не ни изплатят парите със задна дата.Никой не го интерисува ,че ние разчитаме на тези пари.И да попитам ?Когато отидох да подам молба за Телк -ме попитаха дали получава социална пенсия от НОИ-трябвало е още като навърши 16г ,а на мен никой не беше ми казал.Поне не си спомням да съм подавала някаква молба .Не можели и да се изплатят със задна дата.Всеки месец досега получавах 270 лв заедно със двойните детски и с детските на другото ми дете.Нещо не ми е много ясно ,може ли някой да ми обясни?Да не би в тази сума да е била включена социалната пенсия?

# 207
За социалната пенсия трябва да подадете молба в пенсионното. Тя се полага след навършване на 16г. и ако ТЕЛКа ви е над 71%.
А ако детето ви ходи на училище до навършване на 20г. ви се полагат пак 2ни детски и тези по чл.8ми.

# 208
  • Бургас
А каква е сумата на социалната пенсия?Някой който получава може ли да ми отговори?Разбрах ,че може да подадем молба след излизането на решението на новият телк.

# 209
  • Русе
Здравейте,нуждая се от малко информация.Детето ми е с вродено заболяване.До 16 години беше с 51%.От 16 до сега-вече е на 18 е с 20%.Не го обжалвах,защото нямах средства да отида до София.Сега ни предстои явяване.Въпросът е да се борим ли за висок процент?Какво може да ползваме/тя е ученичка все още/?Предполагам,че поне двойни детски?Трябва ми пълна информация-дете ли се води,възрастен ли?......

Общи условия

Активация на акаунт