За правата на децата ни!-тема 4

• 55 193
  • 747
  •   1
Отговори
# 405
  • София
nadia.76, в крайна сметка ти как процедира с молбите? ....................
annie13 ,аз по-нагоре в темата съм писала как се развиха нещата и как мисля да ги подам документите. При мен бяха същите обяснения както са ти казали и на теб, но аз съм твърдо решена утре да ги подам молбите за датски, еднократната и по чл.8д
Така и така са ми готови документите, ще ги подам и с риска да дадат отказ и заради това, че не трябва да са този месец. Въпреки , че не трябва да е така, защото както съм цитирала ППЗСДП правото приемаме, че е от следващият месец, ноооо  "ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението"  Което за мен означава, че може и този месец.
Утре отивам пак в социалните и със сигурност, ще подам документи.
Забравих да пиша, че на 24.10 е внесено писмо да различни инстанции и ако се върнеш малко на зад в темата, ще намериш и текста на самото писмо, което е точно за тази добавка, както и за доста от другите недомислици в законите касаещи децата ни.

Последна редакция: вт, 30 ное 2010, 00:46 от nadia.76

# 406
  • София
annie13, след като писах видях , че си редактирала поста си с интересен линк и го прочетох, по диагонал, но: Без да имам каквито и да е претенции, че съм го разбрало правилно и със скромният ми опит от двуседмично четене на законите ми направиха впечатление три важни неща:
1) И административният съд признава, че Добавката по чл.43 от ЗИХУ с чл.35 ал.6 от ППЗИХУ, и по чл.8д от ЗСПД, съотв. чл.24а от ППЗСПД , са регламентирани по един и същи начин, само, че в различни закони.   
2) И по старият чл.43 и сега не се изплащат помощи със задна дата?  - Тук да се включат тези които са си взели павите, със сигурност са много само тук във форума.
3) ....."Така на първо място твърдението й, че моментът на възникване на правото по чл.8д от ЗСПД е определя съобразно разпоредбата на чл.12 т.10 от ЗСПД, е лишено от правно основание – тексът урежда давностните срокове, с изтичането на който правото да бъде искана месечна добавка по чл.8д се погасява, не и началният момент на възникването му. " - Това означава ли Аз ако имим решение на ТЕЛК от преди две години, ще ми го изплатят?  newsm78   Със сигурност не, защото пък  трябва да е от подаването на молбата, а тя е ограничене до три месеца.

Пак ще кажа, нямам юридическо образование, но за мен Защитата на жалбоподателката е слаба.

# 407
Здравейте!
Задавам въпрос към мамите с по големи деца.Моята дъщеря е на 15г с 51% ТЕЛК даден до навършването на 16г.През септември 2011 изтича.От сега съм се замислила как ще процедираме. Минаваме на ТЕЛК за възрастни.Разбрах само,че трябва да има  една година трудов стаж за да може да взима помощи.От 16г до 18г какво се случва?Та тя е още дете и ходи на училище. newsm78
Извинете ме,ако се повтарям.
  bouquet

# 408
bisi.s, щом детето ходи на училище, има право до 20г. възраст да получава двойните детски и тези по чл.8 , стига да е с над 50% инвалидност.

# 409
Момичета, на днешния протест на родители на деца с увреждания, представител на праламентарната група на ГЕРБ от МТСП д-р Станка Шайлекова, бе категорична , че по чл.8д пари със задна дата СЕ ДАВАТ!!!
Това е нейният имейл, всеки който желае може да и пише, за да се увери госпожата от първа ръка, че ние родителите получаваме отказ на молбите си за изплащане със задна дата:
stanka.shaylekova@parliament.bg

Ако на някой бъде отказано да му дадат и приемат молба, би трябвало ЖАЛБА срещу съответния служител към регионалния директор да свърши работа. Ваше право е да подавате каквато сметнете, че че добре за Вас молба. А социалните са длъжни или да я уважат или да издадат МОТИВИРАН отказ. Никъде няма текст, който да определя кога да се подава молбата, така че НЯМАТ право да отказват.

Както тълкува и nadia.76, горепосоченото решение влиза в конфликт с текста на чл.24а, ал.6 от ППЗСПД. Т.е. това решение би било добре ако беше обжалвано пред Върховния административен съд. Излиза, че чл.12, ал. 10 е абсолютно неприложим никъде, а трябва да гледаме правилника, който е с по-малка сила от закона...

# 410
Френд го е казал по-горе- тези хора там не са за украса, а за да ни информират и служат!
Да ама не Sad.Вчера отивам в социалните да подам молба за еднократната помощ,която е при откриване на заболяване до 2 годинки на детето.Първо "компетентната служителка ми заявява ,че няма такава newsm78,после ме разпита едно хубаво,откъде знам за тази помощ,ама защо не съм подала досега документи като съм знаела за нея и още куп други глупости,и след като и стана ясно ,че съм прочела закона и съм сигурна ,че има такава помощ и имам право на нея последва въпроса:"Детето на колко е голямо?" аз и казвам на година и един месец,а тя супер сърцераздирателно ми казва:"Ооо моето момиче ама тази помощ е до една година." #Crazy.След кратка словесна атака от моя страна ме пита забележете:"Сигурна ли си ,че е до 2 години?"-това не беше заяждане,а жената просто се интересуваше,защото тя си МИСЛЕЛА ,че е до 1 година.Какво очаквате да ни информират тези хора,като те не знаят нито правилници нито закони.За изплащането със задна дата ми обясниха,че вече го няма.

Относно подаването на документи-ние се явихме за първи път на комисия на 11.10.2010г. и същия ден ни го дадоха заверен телка,а документите ги подадохме на 18.10.2010г.,и не са ми казвали нищо,че трябва другия месец да ги подавам.Даже ми казаха да ги подам по бързо,за да започнат да ги изплащат от другия месец,което сега виждам ,че няма значение,защото се изплащат от следващия месец,за който се отнася решението ако молбата е подадена до 3 месеца.

# 411
Френд го е казал по-горе- тези хора там не са за украса, а за да ни информират и служат!
Да ама не Sad...
Не ме разбирайте погрешно! Това, че тези хора са там за това ИЗОБЩО НЕ ОЗНАЧАВА, че го могат и че го правят. Една част дори не се и опитват.
Така че мили майчета, въоръжете се с разпечатки от закони и правилници, нерви като корабни въжета и НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ да ви правят на маймуни. Никоя социална служителка няма право да ви крещи, да не ви обслужи, да ви се кара и т.н. Ако някоя го прави, веднага се оплачете от нея!

Сигурно за десети път ще го напиша. При последната ми "схватка" със социалните се оказа, че работят без да имат последните изменения в ЗСПД и ППЗСПД. Извинението беше, че не стигали парите за хартия и за това ги нямали разпечатани  Shocked А като имат интернет защо никой не провери...? Без отговор. Те работели по методически указания. А когато тези указания са с грешки и противоречат на закона???
Вече може да не бързате с подаването на документите, но:
1. без да сте подали молба няма на какво основание да започнат да ви изплащат парите. Освен ако не искате по-късно да получите за 2 месеца наведнъж
2. има голяма вероятност социалните да се "объркат" и да не ви издадат заповед за изплащане от месеца след ТЕЛКа, а от месеца след молбата. Тогава ще ви се наложи да обжалвате - пак разправии и нерви.

# 412
  • София
УСПЯХ !    УСПЯХ !   УСПЯХ !    bowuu  Колкото и да не им се искаше, колкото и да ми подхвърляха молбите и да ме убеждаваха, че са неоснователни, и нямам право на тези помощи, колкото и да ме убеждаваха , че парите по 8д преди са се взимали със задна дата, защото са били по друг закон и сега нямам право, приеха всички молби както ги бях подготвила( съответно две по 8д )   Wink
Е сега ще трябва и да напишат писмен и мотивиран отказ, какво имам или нямам право да получавам. newsm78   Да видиме сега около коледа стават ли чудеса   Wink   Е аз очаквам сагата да продължи, но поне ще имам писмени документи които да обжалвам.
DeviL , да не подаваме документи в едно и също социално, че все едно аз съм описала ситуацията за еднократната помощ за деца с ТЕЛК.
Мили мами, въоръжете се с търпение и си отстоявайте до край правата. Аз след три ходения да социалните, след разговор с две служителки на гише и двама инспектори, след две литературни четения на закони и правилници и покана за трето си свърших работата. Е обявиха ми за нахална и нагла, но ясно разбраха, че искам писмено да ми напишат това което ми повтаряха непрекъснато. Ключовото изречение беше :  - Добре, приемам, че нямам право на тези помощи, но искам да ми приемете молбата и писмено да ми отговорите.  - На това и двамата инспектори казаха  - ....." Приемете й молбите."
Стискам палци на всички които са решили да се  борят за правата на децата си, и се надявам да сме повече, за да има ефект.
 И на края ще помоля, ако някой си пази заповедта за разрешаване на изплащането на добавката по старият начин т.е  по чл.43 от ЗИХУ, да напише на какво основание е отпусната, как е било преди м.Април.

А ето и нов материал за разсъждение  -- Прочетете  Административно процесуален кодекс    -Раздел III.
Оспорване на подзаконови нормативни актове  (чл. 185 до чл.196) и ще чакам коментари!

Последна редакция: вт, 30 ное 2010, 23:47 от nadia.76

# 413
  • в края на града
Надя, да не те отчайвам, ама "битката" ти тепърва започва... Преди години, когато се борех за същото, го преживях. Включително и обясненията как не можело да подавам молба, защото щели да ми откажат. Ама аз бях разучила всичко и им заявих -именно искам, писмен отказ, за  да го обжалвам, и странно, приеха ми молбата и получих писмен отказ... И го обжалвах  Mr. Green и се реши проблема... Настрой се за още "разправии" и дерзай  Simple Smile Успех!

# 414
  • София
Браво Надя! И аз ще се боря. Ти различни молби за задна дата и занапред ли подаде?

# 415
  • София
Браво Надя! И аз ще се боря. Ти различни молби за задна дата и занапред ли подаде?
Да.Едната я подадох както си е с оргиналният текст с подпълнени данни, а втората  -същата бланка и на мястото кадето пише-" Маля да ми бъде............." ползвах текста в началото като задрасках " отпусната" , а отгоре написах изплатена и се получи : 
" Моля да ми бъде изплатена месечна добавка по чл.8д от Закона за семейните помощи за деца, със задна дата на основание чл.12 т. 10 от ЗСПД, който урежда вземанията по този закон и дава право на 3(три) години - считано от датата на възникване.Моля да се вземе предвид ДИ определен от ЕР № .........../.................. от дата ............... издаден от ТЕЛК към ....................(името на болницата)"
Това е тексте с който аз го подадох, дословно.
Успех и не им се давай. А после заедно ще очакваме решението им.

# 416
Да.Едната я подадох както си е с оргиналният текст с подпълнени данни, а втората  -същата бланка и на мястото кадето пише-" Маля да ми бъде............." ползвах текста в началото като задрасках " отпусната" , а отгоре написах изплатена и се получи : 
" Моля да ми бъде изплатена месечна добавка по чл.8д от Закона за семейните помощи за деца, със задна дата на основание чл.12 т. 10 от ЗСПД, който урежда вземанията по този закон и дава право на 3(три) години - считано от датата на възникване.Моля да се вземе предвид ДИ определен от ЕР № .........../.................. от дата ............... издаден от ТЕЛК към ....................(името на болницата)"
Това е тексте с който аз го подадох, дословно.
Успех и не им се давай. А после заедно ще очакваме решението им.

До сега мълчаливо четях, но съм решена да не оставя така нещата. Според мен, както вече казах на Ани в друг разговор, на друго място, разчита се на това, че вторачени в децата си и завъртяни в грижите около тях и за тях няма да имаме желание и сили да се занимаваме. Надя, ти към коя общинана си, защото ако е Люлин, на тези определено ще им писне от нас. Mr. Green Ще има да се чудят откъде се пръкнахме, та им развалихме спокойствието...

Прочетох раздел III от АПК, имаме право да съдим законодатели и да променяме закони...това разбрах аз, най-грубо казано.

Последна редакция: ср, 01 дек 2010, 09:23 от комикс

# 417
  • София
Комикс, аз подавам в Младост, но какво от това. Въпроса е да им писне на всички, а не на конкретни, за да може поне някой да обърне внимание.  Аз съм оптимист и се надявам нещата да потръгнат, след като почнат да дават поне писмени откази, за да можем да действаме на там. Че до момента никой не е казал да има писмен отказ ,а само устни, което автоматично означава НИЩО.
За раздел III от АПК, на мен ми се въртят някакви идеи в главата,  Thinking  но нека си ги изясня първо за себе си и след това, ще коментирам.Затова и помолих за коментар от ваша страна, без да казвам нищо, за да не подвеждам някого.

# 418
  • София
а аз в Овча Купел /Красно село.

Утре имам среща с адвокат,

но исках да питам , има ли някой който е подал молба-декларация за добавката по 8д, но не едновременно с друга и за първи път?

Аз ще подам такава, но за първи път съм подала май месец, и ми изплащат от тогава,
сега много се съмнявам, че ще искат да я приемат, сигурна съм, че ще откажат заради налична към момента заповед.
Та има ли такива?

# 419
  • София
MaLe , преди малко на лични ме питаха същото и за това ще напиша и тук какво мисля аз по въпроса. Изхождайки от това, че ти имаш право да искаш, а те да разрешат или не , трябва да може.Длъжни са да приемат молбата и ако нямаш право да ти откажат писменно и мотивирано.  В конкретния случай ти ще подадеш Молба-декларация по чл.8д която като бланка е една, но в настоящата ще имаш едно единственно искане и то конкретно за изплащане със задна дата, и ще трябва да отговорят точно на него. Затова пиши подробно какво ти е искането, за да не могат да се измъкнат с отказ поради действаща вече заповед. В случая можеш да пишеш и конкретния период за който искаш изплащане . нещо от сорта на    ..........със задна дата за периода  ...............(ДИ, която е РД) до  .....................(месеца предхождащ началото на плащанията) в твой случай  04,2010г.

И една молба, до тези които са минали по този път .Като ни откажат да приемат молбата пишеме жалба кого , как вървят по инстанциите ? до 1.... 2.....и т.н.

Понеже отказват да дават и празни бланки, като решат, че нямате право аз я имам сканирана празната бланка, така че ако някой има нужда да ми пише имейл на лични да му я пратя.

Последна редакция: ср, 01 дек 2010, 20:47 от nadia.76

Общи условия

Активация на акаунт