За правата на децата ни!-тема 4

• 55 127
  • 747
  •   1
Отговори
# 615
Браво! За сега Подуяне явно изостава, пощите..., де е Подуяне, де е Габрово! Laughing Оперативките на администрацията за спускане на нарежданията на началството, там е проблема като гледам.  ooooh!
Това АСП, отдолу нагоре, отгоре надолу, изобщо да не го подхващаме, че е тема безкрайна и болна, толкова е сбъркано, да не говорим, че родители, заради признак увреждане на деца, изобщо нямат работа в тази система.

# 616
  • в полите на Балкана
В сайта на АСП пише, че дирекциите са уведомени за последните изменения и допълнения на Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, които влизат в сила от 21 януари 2011 година.

# 617
  • Бургас
Доколкото разбирам,деца, преосвидетелствани в периода 29.03.2010-20.10.2010  нямат право да получат средства  в периода между стария и новия телк.Изплатени се ни пари от ДИ,а през април и май 2010 имаме прекъсване на телка.

# 618
  Днес бях при  социалните и ги питах има ли някакво развитие по въпроса за  връщането на парите със задна дата  за този период в които бяха спрени и казаха,че няма как да върнат парите и  не могат нищо да направят за ощетените в този период!незнам какво да правим  вече ?

# 619
  В социалните в Подуене днес все още не знаеха за промяната и ми казаха че трябва бележка за ваксините!
Ами нали само една седмица е минала, как да знаят, да не им влиза в работата?  Sick
Просто нямам думи, то бива, бива  #Cussing out
lena_stoicheva ,приеха ли ти поне документите или направо те върнаха?
  Аз ходих по друг повод и просто попитах защото вече знаех че е обнародвано в държавен вестник но ето че те не знаеха.Иначе ще подавам март месец.

# 620
  • София
Доколкото разбирам,деца, преосвидетелствани в периода 29.03.2010-20.10.2010  нямат право да получат средства  в периода между стария и новия телк.Изплатени се ни пари от ДИ,а през април и май 2010 имаме прекъсване на телка.
Напротив. Точно тези заварени положения са посочени в изменението от 21.01.11г в ППЗСПД и ако подадеш нова молба до 21.04 ще ти изплатят за месеците в които е било прекъсването между двата ТЕЛК -а, че дори и двойните детски. Wink

Днес бях при  социалните и ги питах има ли някакво развитие по въпроса за  връщането на парите със задна дата  за този период в които бяха спрени и казаха,че няма как да върнат парите и  не могат нищо да направят за ощетените в този период!не знам какво да правим  вече ?
Според мен е най-добре да си подадете нова молба.Ако не искат да я приемат да настоявате да я приемат и ако нямате право да дадат писмен отказ и от там вече жалби, а ако трябва адвокат и в съда. При положение, че закона не е променян, а измененията са само в правилника, значи, че по ЗСПД трябва да се изплащат парите, още повече, че никъде в закона не е упоменато за датата на ТЕЛК, а пише ...."месец  на възникване" - от където са и различните тълкувания в ППЗСПД.

# 621
И аз мисля, че допълнението  е с цел да се ИЗЯСНИ изплащането за задна дата, именно поради противоречието и неточността  преди новото постановление.

# 622
  • Бургас
Взе да ми писва да ме препращат все за следващата седмица, имам чувството че сме единствени от групата на "ощетените" за в Бургас. Където и да се обадя, когото и да питам от социалните всички вдигат рамене, никой нищо не знае и не е чувал... Няма ли най-накрая да се произнесат по нашия случай, колко време им трябва да разтълкуват закона, то не бяха събрания, обсъждания... или само ни хвърлят прах в очите... Към кого да се обърна да ми даде адекватен отговор, на кого да се обадя в Сф?

# 623
daritt, и аз съм от Бургас. Но в нашата районна дирекция (Славейков) вече доста добре знаят за промяната. Защо обаче разчиташ само на устни отговори. Не очаквай да ти обяснят подробности, но пък при всички случаи трябва да подадеш молба, ако мислиш, че имаш шанс.

# 624
  • Бургас
Точно за Славейков говорех и аз. Вчера им звънях да ги попитам има ли развитие по въпроса, а те ми казаха да отида на място и ще го изгладят. Отидох, обадиха се до главна дирекция и отговорът беше,  ела те следващата седмица и това е вече за n-ти път..., дали беше нужно да се разкарвам до там!?

# 625
Аз отидох веднага след като разбрах за приемането на новото постановление. Беше един от мъжете-служители - сигурно ги знаеш. Каза ми, че знае за промяната, но чакат инструкции. Аз обаче се "заинатих" и държах да подам нова молба - но към старата. Тогава той каза - искаме да ви помогнем - да не стане така, че сами да объркате нещата, изчакайте, елате утре - може би ще трябва да се попълват съвсем нови бланки, защото на тези пише, че са по чл. 8д.
Аз обаче не се предавах и му казах - "няма как за няколко часа хем да размишлявате над закона, хем да се разпечатат нови бланки". "Имам право да подавам каквито и да е молби, щом съм преценила, че касаят социалните служби".  Прие ми молбата, та даже и вх. № ми даде.
Знам че са много груби, даже и в Дирекцията в "Бр. Миладинови" са още по-зле. И там едни разправии имаше - Директорката Видева ми искаше оригинала на Заповедта, с която ми отпускат интегр. добавки по чл. 8д, когато подавах жалбата си за мълчалив отказ, да я прикрепяла към жалбата - абсолютно законово нарушение. Каза ми, че няма да приеме жалбата ми с копие. Ама аз и там се заинатих. Даже се наложи да звъни на Регионалната дирекция да пита - оригинал или копие да прикачи!!!
И мен ме гледаха като крадец и престъпник. Такива ситуации - цял сериал да прави човек за страната ни. Както казваш обаче, това те прави още по-амбициран.

# 626
Към кого да се обърна да ми даде адекватен отговор, на кого да се обадя в Сф?
Опитайте на 02/935 0550 - "горещ" телефона на АСП. Обикновено са в час.
Имал съм случай обаче, когато и там попадам на човек, който не знае и ме препраща на още няколко телефона докато стигнах до директорката.

# 627
  • Бургас
Френд, жив и здрав да си,вземи разясни на всички социални как да процедират с нас, че все не чули и не разбрали Rolling Eyes

# 628
Cveti75, съжалявам, но от опита с нашите социални разбрах, че най-много ги е страх да вземат някакво решение сами. За тях няма значение какво пише в закона или в правилника. Както казват "ние си имаме методически указания и писма с разяснения от София, по които работиме".
Това по повод правилника, в който пишеше, че се отпуска "от първо число на месеца, В КОЙТО е подадена молбата", а в писмото от София пишеше "от първо число на месеца СЛЕДВАЩ месеца, в който е подадена молбата". Не знам госпожата от София (знам и името) не се ли е научила да чете в първи клас??? И познай от кога ни бяха отпуснали.....
С две думи - щом считате, че имате право, борете се за него. Поне докато документирано някой компетентен не ви докаже, че нямате!!!

# 629
Здравейте момичета
аз в края на миналия месец подадох документите в социалните,и днес получих писмо от тях в което пише
на основание чл,8д от закона за семейни помощи за деца ОТКАЗВАМ месечни добавки за детето.
Мотив за отказа :правото възниква през м 02,2011г.
Как да го разбирам това?Нямаме право на никакви помощи ли?

Общи условия

Активация на акаунт