Отговори
# 375
  • Ænima/Albuquerque
Аз от снощи се чудя дали пиша на български...
Никъде не съм казала "Има опасно породи",казах потенциално опасни,което зависи от това дали стопанина знае как се гледа куче от съответната порода ,така отново опираме до това,че различните породи се гледат и възпитават различно и оттам стигаме пак до това,че породата е от значение.

# 376
 Joy Окей.Така съм съгласна.
Но ти каза,отново да кажа,че има породи,които позволяват бъркане в носа.ТОва е нещо съвсем различно от това,което казваш последно.
Но викам,да заровим томахавката. Laughing  bouquet

# 377
Само аз ли виждам,че говорите едно и също? Laughing
Китана ме изпревари

# 378
  • Ænima/Albuquerque
Китана,явно не говорим с едни и същи думи или по-скоро примерите ни бяха различни.

Както и да е,стигна се до консенсус.

bouquet  bouquet  bouquet

Ринуша,ти беше малко като буфер,обираше дупките във версиите  hahaha Joy

# 379
# 380
  • Припят, Украйна
Здравейте,
Искам да ви разкажа за една история, която ме трогна до сълзи. Първоначално изгледах филма с Ричард Гиър и чак след това разбрах, че всичко се е случило наистина. Става въпрос за кучето Хачико, чиято преданост го обезсмъртява като един от символите на Япония. Цялата история е тук:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hachik%C5%8D

За тези, които имат проблеми с английския, превеждам по-важните моменти от текста:

Хачико

През 1924 г. Хачико е донесен в Токио от своя собственик г-н Hidesaburō Ueno, професор в земеделския факултет на университета в Токио. Докато собственикът му бил жив, Хачико ежедневно го изпращал на вратата, а в края на деня го посрещал на близката жп гара Shibuya. Това продължило до м. май 1925 г., когато една вечер професор Ueno не слязъл от влака. Той бил починал от сърдечен удар, който получил в университета през деня и никога не се завърнал на жп гарата, където го чакал неговият верен приятел.
Хачико бил даден на други хора след смъртта на собственика си, но редовно бягал от новия си дом и се завръщал в старата си къща. Най-накрая Хачико осъзнал, че професор  Ueno вече не живее в къщата. Затова кучето отишло да търси приятеля си на гарата, където го посрещал толкова много пъти преди. Всеки ден Хачико очаквал завръщането на професор Ueno. И всеки ден, той напразно очаквал да съзре приятеля си измежду слизащите пътници.
Постоянното присъствие на Хачико на гарата привлякло вниманието на пътниците. Много от тях били виждали Хачико и професор Уено заедно всеки ден. Те се грижели за Хачико и му носили храна.
Това продължило 10 години, като Хачико идвал винаги вечер, точно по времето когато влакът пристигал на гарата.
Хачико умира на 8 март 1935 г. Той починал на същото място, където собственикът му го намерил. Той бил препариран и изложен в Националния японски музей на науката в
През април 1935 г., бронзова статуя в чест на Хачико била издигната на железопътната гара Shibuya.
Всяка година на 8 март, предаността на Хачико е почитана с тържествена възпоменателна церемония на железопътната гара Shibuya. Стотици любители на кучета идват, за да почетат неговата вярност и преданост.

# 381
Гледах и двата филма-и японския,и американския.Прекрасно куче е било тази акита .
Филкам, Peace .

# 382
И аз поревах на филмите,въпреки че вече бях чела историята му.Естествено и там поревах.

# 383
  • Ænima/Albuquerque
Как така съм пропуснала тази история,че даже и филми има!
Свалям веднага да си поправя грешката  Embarassed
Благодаря за информацията   bouquet

# 384
И да ви запозная с един нов сайт за една определена порода.Нещата,които ги пише там,обаче,в голяма степен важат за всички породи.Какво е чистопородно развъждане?Каква е връзката между темперамента на кучето и неговия произход?Какво точно е родословието?Какво означава доберман,и какво просто...куче?
Ще цитирам малка част,въпреки,че за мен нещата са свързани и всичко е,така да се каже,важно:

Смисъла на селекцията

Сред причините, които подтикват някой да си вземе чистопородно куче, има една много важна, която всички трябва да имаме предвид, и тя е предвидимостта на сигурни морфологични и характерни особености, типични за породата. Тази идея трябва винаги да е основната мисъл при чистопородната селекция. Одомашняването на кучето започва преди около 14хил. години. През това време хората създали дадени породи, благоприятстващи предаването на определени белези, които обикновено се проявявали в поколението и били свързани с жизнено необходима работа като  ловуване,пазене на стада, стража...
Разделението на популацията във връзка с работните качества е било първото основаване на "най-ранните породи". Това първо разделение, създало генетичния фонд,на който днес се основана съвременната селекция на чистите породи. По тази причина е правилно да кажем, че съвременните породи произхождат от примитивните работещи кучета. Работните качества заедно с търсенето на съвършено хармоничното куче отдавна е цел на селекцията.

http://dobermann-bg.com/index.php?option=com_content&view=ar … =57&Itemid=64

За родословията :
Малко ще се отклоня от темата, за да дам няколко по-образни примера в отговор на горния въпрос. Представете си, че Ви предстои да си купите "Ламборджини" , но по някаква причина неговият двигател е сменен с двигател на "Фолксваген" , а джантите му с такива на "Опел" . Знаейки това, можете ли да кажете, че Вашата кола е "Ламборджини"? Че работи и изглежда като истинско "Ламборджини" ? (споменатите не са с цел реклама!!!)

Друг пример - отивате в магазина с идеята да си вземете оригинални маратонки "Адидас" , "Найк" или някаква друга марка (споменатите не са с цел реклама!!!), но Ви предлагат "марка" АдиБас, Майк... естествено произведени в друга фирма бледи копия на оригинала, фалшификати, без утвърдената за дадената марка гаранция за качество на стоката. В случай, че се подлъжете от значително по-ниската цена на предлаганото, вероятността да бъдете разочаровани не след дълго  от дефект или лоша изработка е много голяма.

Почти същото е и при Добермана. Не ме разбирайте погрешно - не се опитвам да сравнявам живо същество с маратонка! Давам Ви прост пример с нещо съвсем елементарно, въпросната маратонка, при изработката на която могат да бъдат "сбъркани"  много неща, когато това е дело на невежи хора. Тези хора се опитват да печелят пари за сметка на наложеното име и качество на дадена марка.

Сега да се върнем към Добермана - също плод на човешката дейност, резултат от дългогодишна и целенасочена селекция, с "наложено"  име, което буди различни емоции у всеки човек при споменаването му. За разлика от маратонките и колата, Доберманът е живо същество. При неговата  "изработка"  могат да бъдат  "сгрешени" много повече неща.

Тъй като Доберманът е служебна порода (работещо куче), на неговият характер, свободни и еластични движения , здрав гръб, сравнително ниска обремененост с наследствени заболявания и т.н.  се обръща голямо внимание (всичко това е описано в породния стандарт). Това се постига с целенасочена селекция, познания в областта на генетика, кинематика на движенията, физиология и морфология, психология и т.н.

http://dobermann-bg.com/index.php?option=com_content&view=ar … =63&Itemid=70

И тук искам да кажа за тези ,"специалните" породи: кучетата от развъдниците се тестват за характер,агресивните и неуравновесени кучета не се допускат до разплод,за да не бъде предадено това на поколението им.Т.е. търсят физически и психически здрави кучета.
Кучето с неясен произход,освен,че ще има отклонения в екстериора(някои от които фрапиращи,както показва снимковия материал,който ще приведа по-натам) ,може да има отклонения и другаде.Кой и как ми гарантира,че кучето не е неуравновесено,нервно,със слаба нервна система?Кой и как ми гарантира,че кучето,което аз взимам за домашен любимец ,което живее с детето ми,е психически здраво?Май....никой...
Та,това е разликата между родословното куче и неродословното.А не,че собственика на едния иска да гъзарее,както обикновено се смята.
Въпрос на отговорност.Трябва да се научим да виждаме малко по-далече ,да вникваме по-дълбоко в нещата.

Това,което се нарича "Залата на срама" ,всъщност е срам за хората,не за кучетата.Срам за тях,заради невежеството им и измамата.
Ето и снимковия материал.Събиран е от обяви из интернет за добермани.Няма нужда да сте кинолози,за да забележите очевадните разлики.И,помислете си ,освен външните белези,по какво се различават тези кучета от другите?

# 385
И все пак кучетата се водят основно от инстинктите си  Tired, преди седмица  с дъщеричката ми ни гони бездомно куче  Sick
Не идеализирайте чистите породи, защото и кучетата както хората имат и характер, който освен от родословието и гена се формира и от обкръжението.

# 386
И все пак кучетата се водят основно от инстинктите си  Tired, преди седмица  с дъщеричката ми ни гони бездомно куче  Sick
Не идеализирайте чистите породи, защото и кучетата както хората имат и характер, който освен от родословието и гена се формира и от обкръжението.

Какво обкръжение има бездомното куче?
И ...... как факта,че  характера на едно куче се формира от обкръжението противоречи на факта,че куче с неясен произход е по-рисково?

И още нещо:забелязваш ли предните крака на първото куче от снимките?
Лакътна дисплазия,тазобедерна дисплазия...нали знаем какво е?Знаем ли също,че родословните кучета минават изследвания за различни наследствени болести и при наличието им не се допускат за разплод?Как чичо Пешо с неговата дворна кучица ми гарантира,че тя не е носител на ТД,от което няма да пострада нейното поколение?
Дали ще сме щастливи да гледаме как кучето ни страда от ТД?

http://kiflaiboza.blogspot.com/
Или има значение само,че си го обичкаме и без документа ?

# 387
Ами не знам дали те разбирам правилно ама май говориш за ,,кучешки геноцид''  #Crazy

# 388
  • На земята, която е всъщност звезда.

Кучето с неясен произход,освен,че ще има отклонения в екстериора(някои от които фрапиращи,както показва снимковия материал,който ще приведа по-натам) ,може да има отклонения и другаде.Кой и как ми гарантира,че кучето не е неуравновесено,нервно,със слаба нервна система?Кой и как ми гарантира,че кучето,което аз взимам за домашен любимец ,което живее с детето ми,е психически здраво?Май....никой...
Та,това е разликата между родословното куче и неродословното.А не,че собственика на едния иска да гъзарее,както обикновено се смята.
Въпрос на отговорност.Трябва да се научим да виждаме малко по-далече ,да вникваме по-дълбоко в нещата.

Когато се осиновява куче от приют тази гаранция се поема от управителя и ветеринаря на приюта. А при по- комплексираните човешки индивиди за съжаление се среща и факторът газареене.

# 389
Кучетат от линка на Китана са породисти, но повечето  заразени с парвовироза, това говори за лоша  хигиена и липса на имунизация при тези животни.
Има наредба определяща изискванията на които трябва да отговаря един  зоомагазин Peace, в случая  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт