Да уча или да не уча...това е въпросът?

• 5 765
  • 64
  •   1
Отговори
# 60
  • Sofia
Ако смяташ само да учиш до 28 г., без да работиш - ще си провалиш живота в 99% от случаите. Второто висше няма да ти даде по-голяма заплата в България, няма да ти даде по-голяма сигурност на работното място. По фирмите никой не ти гледа дипломите, гледат ти трудовия стаж.

Айде, стига бе - 28 години я изкарахте преклонна възраст (направо за пенсиониране)
Какво да кажат медиците, които завършват на толкова само с една специализация...
Сега на мъжете ви е лесно - а преди - ако сте учили техникум и ходили в казарва 2 г. - на колко трябва да сте завършили...
Към авторката
Учи, няма нищо по-хубаво от това - после като те завърти живота става все по-трудно.
А по отношение на това кое е по-важно теорията или практиката - аз лично съм на мнение, че специално в правото двете са равнозначни - без теория практиката се превръща в просто занаятчийство, а теория без практика - едно нищо...

# 61
slanchitse,

Струва ми се, че не тълкуваш правилно поста на Бърди. И аз съм подбирал хора на предишната си месторабота и разсъждавам по същия начин като нея.

Проблемът е, че образованието в България не струва 5 пари. В повечето специалности се учат теоретични неща, напълно откъснати от реалната практика във фирмите. Университетите не поддържат никаква връзка с бизнеса и бълват кадри, които според тях са подготвени, а според работодателите - не. За този въпрос се е писало много. Да не говорим, че ужасяващо високото ниво на корупция практически обезценява всяка диплома от български университет (аз не зная дали кандидатът за работа не си я е купил например).

Да ми дойде някой на 28-29 г. без ден трудов стаж - това не говори добре за него и автоматично го декласира. Истинският атестат е как човекът се е представял на трудовите си местоработи, а не как е повтарял заучени теореми пред корумпирани преподаватели в университетите. Затова се гледа трудовият стаж предимно, а не дипломата. И това ще бъде така, докато нашите университети не се доближат до нивото на европейските, корупцията не се изкорени, а преподавателите се заинтересуват поне малко какво е необходимо на бизнеса, а не как да препишат учебника си, който преиздават без промени в последните 20-30 години.

Но както казах - ако авторката иска да учи и паралелно да работи на сериозно място - това е чудесно и постижимо. Другото е житейско и професионално самоубийство.

Аз мисля, че вие не сте разбрали поста на момичето - първо, тя говори за ЗАДОЧНО обучение! Тук не става въпрос да няма трудов стаж, още повече, че тя казва, че и сега е работила в кантора! Според мен Чуденка има предвид дали, ако завърши на 28 дали ще може да си намери работа, свързана с правото и въобще да се реализира в тази насока, т.е. в случая става въпрос за промяна в сферата на работа, не за липса на трудов опит въобще. Аз имам предвид точно това. Имай предвид обаче, че принципно докъм 25-26 год. няма как да имаш адекватен опит, защото наистина ти се налага да правиш компроси по отношение на работата - като няма такава каквато ти харесва, се съгласяваш на първата, която ти попадне, само защото не можеш да фотосинтезираш, както казах, а и си в процес на продължаване на образование и пр. Това не означава да не работиш, а че просто не работиш това, което ти харесва! Това са две различни неща и моля, разграничавайте ги!

Искам да те попитам как би постъпил като мениджър, ако имаш СВ на кандидат, който ИМА трудов опит, но в различна сфера от желаната, как би постъпил - би ли му дал шанс като вземеш предвид, че той е работил няколко години, има добро образование и пр., но не е имал късмет да се реализира там, където му е интересно, а поради финансови или други причини е правил компромиси с професионалните си интереси.

И смея да твърдя, че моето образование напр. е близо до нивото на европейското, не съм срещала случаи на корупция при нас и не сме чели и преписвали от учебници! Единствено наистина е било прекалено теоретично, но изискващо строги аналитични умения + още други плюсове - критическо мислене, способност да се мисли многопластово, от различни гледни точки, самоинициативност и пр. (да уточня, аз съм с хуманитарно образование). Според мен работата на бизнеса и специалистите по човешки ресурси е да проучат кои специалности в кои университети са качествени, като качеството не е само в това да бъде практично. И тук имам предвид не само икономическите, но и хуманитарните специалности. Впечатлението ми е, че има много грешни стереотипи сред ЧР мениджърите за определени специалности. Нещата се обобщават, а би трябвало да се разглеждат по - детайлно и разграничено.

# 62
Ако смяташ само да учиш до 28 г., без да работиш - ще си провалиш живота в 99% от случаите. Второто висше няма да ти даде по-голяма заплата в България, няма да ти даде по-голяма сигурност на работното място. По фирмите никой не ти гледа дипломите, гледат ти трудовия стаж.

Айде, стига бе - 28 години я изкарахте преклонна възраст (направо за пенсиониране)
Какво да кажат медиците, които завършват на толкова само с една специализация...
Сега на мъжете ви е лесно - а преди - ако сте учили техникум и ходили в казарва 2 г. - на колко трябва да сте завършили...
Към авторката
Учи, няма нищо по-хубаво от това - после като те завърти живота става все по-трудно.
А по отношение на това кое е по-важно теорията или практиката - аз лично съм на мнение, че специално в правото двете са равнозначни - без теория практиката се превръща в просто занаятчийство, а теория без практика - едно нищо...

Абсолютно подкрепям мнението ти! Peace

# 63
  • Припят, Украйна
Цитат на: Bona fides

Точно за медици не ми говори - 80% от членовете на фамилията ми са медици, включително и жена ми. Хубава, хуманна специалност. Но има едно "но"! На 25-26 години излизат общопрактикуващи лекари, тоест без специалност. Перспектива - Пирогов, 300-400 лв. заплата, нечовешко натоварване, на спечелилите честито Simple Smile. Специалността ти е още 4 години, за която се плаща всеки семестър. Което на практика какво означава - на 27-28 години или не работиш и си на издръжката на мъжа ти и родителите ти или гърбиш по нощите допълнителни работи за стотинки и си съсипваш здравето, както и лишаваш семейството ти от присъствието ти. Затова и повечето медици на тази възраст или нямат семейство или се женят за някой колега, което не винаги е най-добрия избор. Много близък поглед имам върху нещата. Абсурдно е, унизително е, подтискащо е, депресиращо е. Не ме разбирай погрешно - казвам го с най-добри чувства към медицинската професия, ама дай да не се лъжем как си ОК, ако на 28 не бачкаш никъде.

Цитат на: slanchitse
Искам да те попитам как би постъпил като мениджър, ако имаш СВ на кандидат, който ИМА трудов опит, но в различна сфера от желаната, как би постъпил - би ли му дал шанс като вземеш предвид, че той е работил няколко години, има добро образование и пр., но не е имал късмет да се реализира там, където му е интересно, а поради финансови или други причини е правил компромиси с професионалните си интереси.

Не зависи от мен. Не зависи от интервюиращия, зависи от работодателя. Който плаща, той поръчва музиката. Работодателят поставя условията, интервюиращият е изпълнител и подбира съгласно поставените критерии. И въпросът не е да дадеш шанс - фирмата е машина за пари, а не благотворително дружество - въпросът е дали на всеки вложен 1 лв. в този човек, той ще заработи за фирмата 2 лв. например.

Цитат на: slanchitse
Според мен работата на бизнеса и специалистите по човешки ресурси е да проучат кои специалности в кои университети са качествени, като качеството не е само в това да бъде практично. И тук имам предвид не само икономическите, но и хуманитарните специалности.

Най-приятелски ти го казвам - в дълбоко заблуждение си. В България няма такова нещо като качествена специалност. През мен са минали хиляди кандидатури от всякакви специалности - абсолютно навсякъде попадах на хора, които са читави и такива, които не знаят къде се намират. И на всеки читав, има по 10 дето са "горе, на черешата". Не мога да кажа - ето този университет, тази специалност - там почти всички са добри специалисти. Няма такава специалност. Има ужасяваща разлика в кандидати от една и съща специалност. И това не е проблем на работодателя, а проблем на университетите, защото не са създали единен стандарт, или и да го имат - не го спазват. Мога до утре да ти разказвам за представяния на различни кандидати от уж елитни специалности, които граничат с абсурдни вицове.

# 64
Още една от спецификите на специалността "Право" е възможността да се "самонаемеш", да започнеш като мл. адвокат в кантора след завършването си, да работиш в държавна институция, за каквато можеш да кандидатстваш на общо основание и никой не гледа възрастта ти /мл. съдия, мл. прокурор/, дознател.

Общи условия

Активация на акаунт