Да уча или да не уча...това е въпросът?

• 5 770
  • 64
  •   1
Отговори
# 30
Една позната точно беше завършила икономика в УНСС, не помня каква точно, че нали са 100 вида Laughing, плюс право точно там. Работеше като юрист, а в същото време можеше да работи и като икономист, ако поиска, защото и в тази област имаше стаж. Чудесна комбинация е това за мен. Peace
Аз пък исках икономика да завърша, хем имах вече 2 дипломи, та преди години се записах към СУ - Вечерната магистратура икономика за неспециалисти, но се отказах, защото беше адски изцеждащо. На работа по цял търчане, срещи, стрес Crossing Arms, после до 21.00 теории, после домакинство и се отказах.  Sad

# 31
  • Добрич
ето малко за разтуха.....

http://www.vbox7.com/play:c56506fd

дано ти помогне за избора.... Joy

Аз започнах висшето си образование на 34, магистратурата завърших на 40.
Успелият човек цял живот учи .....

# 32
  • София
Ако се работи паралелно - да, аз бях останала с впечатление, че не планира да работи.

# 33
За мен е абсурд.
Ако ми дойде СВ на 29 годишна мацка, която досега няма трудов стаж, и 5 висши да има, няма да я извикам на интервю.

Е те това пък никак не го разбирам Rolling Eyes Всички искат квалифицирани кадри, поставят ограничения за възраст, ама пък и опит да имала поне 5 години.Е как да стане, джанъм, хем да се образоваш добре, хем да си останеш на 23-25 години, хем да имаш опит/стаж?!

# 34
Бояна Ламбер, защо мислиш, че ученето на право /задочно/ е зубрене на закони  newsm78
Ученето задочно на каквото и да е би могло да бъде само зубрене. ...

Това не е така. Преподавала съм на студенти- и задочници и редовни, няколко години и мога да споделя личния си опит. Задочните студенти знаеха определено по- добре защо са там, където бяха, схващаха самия материал, защото повечето работеха и имаха реален поглед както житейски, така и върху изучаваната материя /преподавала съм на икономически специалности правни дисциплини/. Именно сред редовните ми студенти зубренето се употребяваше в значително по- големи количества. На давани казуси задочните ми студенти бяха определено по- добри, можеха реално да си представят какво се пита, какъв е проблемът и евентуалните последици от едно или друго решение.
Самата аз съм била редовна студентка, но последната година слях две и посещавах лекции и изпити със задочни студенти за свое удобство. Наблюденията ми бяха същите.

# 35
Задочно право и медицина не бива да се учат.
Не можеш да станеш добър юрист при задочно обучение, а лекар - пази Боже. Затова СУ не го допуска (дано все още е така). Има "некои правни техникуми", в които можеш да учиш право задочно, но там и редовно не си струва.

# 36
След,като задаваш този въпрос,значи това не е "голямата ти мечта".Защо мислиш,че точно това е твоя епсиликор? Много си млада,има време за всичко,както  и да правиш грешки ,да отстояваш позиции и т.н.
Живей днес!

# 37
А сигурни ли сте, че има задочно?? Защото аз мисля, че го премахнаха или се бъркам.  newsm78

# 38
Не можеш да станеш добър юрист при задочно обучение, а лекар - пази Боже. Затова СУ не го допуска (дано все още е така). Има "некои правни техникуми", в които можеш да учиш право задочно, но там и редовно не си струва.
Това е клише, с което лично аз не съм съгласна. Може да важи за медицината, но за правото определено не важи. Особено пък ако паралелно работиш в кантора лично за мен именно задочният вариант е по- добър. Дали има задочна форма сега в СУ не съм се интересувала. Може да се погледне в сайта:
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t

Последна редакция: чт, 28 яну 2010, 10:09 от Judy

# 39
  • София
За мен е абсурд.
Ако ми дойде СВ на 29 годишна мацка, която досега няма трудов стаж, и 5 висши да има, няма да я извикам на интервю.

Е те това пък никак не го разбирам Rolling Eyes Всички искат квалифицирани кадри, поставят ограничения за възраст, ама пък и опит да имала поне 5 години.Е как да стане, джанъм, хем да се образоваш добре, хем да си останеш на 23-25 години, хем да имаш опит/стаж?!

Нямам ограничения за възраст, но човек, който на 30 години още няма трудови навици, никога няма да ги проима. Според мен де.

# 40
  • София
Бояна Ламбер, защо мислиш, че ученето на право /задочно/ е зубрене на закони  newsm78
Ученето задочно на каквото и да е би могло да бъде само зубрене. ...

Това не е така. Преподавала съм на студенти- и задочници и редовни, няколко години и мога да споделя личния си опит. Задочните студенти знаеха определено по- добре защо са там, където бяха, схващаха самия материал, защото повечето работеха и имаха реален поглед както житейски, така и върху изучаваната материя /преподавала съм на икономически специалности правни дисциплини/. Именно сред редовните ми студенти зубренето се употребяваше в значително по- големи количества. На давани казуси задочните ми студенти бяха определено по- добри, можеха реално да си представят какво се пита, какъв е проблемът и евентуалните последици от едно или друго решение.
Самата аз съм била редовна студентка, но последната година слях две и посещавах лекции и изпити със задочни студенти за свое удобство. Наблюденията ми бяха същите.
Вероятно си права, но говоря по принцип без да се предполага, че всички хора попадат под общ знаменател. Изискването за присъствие на упражнения не е случайно. Едно е да осъзнаваш наученото в продължение на месеци като всяка седмица добиваш нови знания, а съвсем друго да попиеш всичко за месец и след като го възпроизведеш на изпита то да отлети. Ако през това време работиш в адвокатска кантора или в отдел, който има досег с правната материя е възможно да е по- полезно и от упражненията в университета, но иначе би било много трудно.

# 41
.....
 Аз започнах да уча на 33 г., може и да ви е смешно, но тогава ми се поотвориха очите.  А за да се образова човек, няма значение възрастта, както и да преследва мечтите си.
Изобщо не е смешно, поне за мен. И аз започнах на 32, със солиден семеен стаж и две пораснали вече деца. Сега довършвам магистратурата и то в област, коренно различна от настоящето ми поприще. Може и оптимизъм да се нарече отстрани, за мен е реализъм увереността ми, че ще се реализирам.
Колкото до разликата между задочно и редовно обучение, моите наблюдения, въпреки че са ограничени само до моя опит са, че разликата е само в главата. Ако един човек не продължи да чете и разширява знанията си извън лекциите и университетските учебници, това, че е присъствал на упражнения, или че е прекарал повече време в университета, няма да му е от голяма полза.

Последна редакция: чт, 28 яну 2010, 10:21 от Танцуваща с вълци

# 42
Това е клише, с което лично аз не съм съгласна. Може да важи за медицината, но за правото определено не важи. Особено пък ако паралелно работиш в кантора лично за мен именно задочният вариант е по- добър.

Имам няколко познати юристи-задочници от онова време. Говорили сме си, впечатлението ми е, че "знаят на парче" - правото е система, която трябва да познаваш и разбираш като такава, а явно с 14-дни очни не се получава. Освен това умението да решаваш казуси се постига именно на семинарите (упражненията), а при задочниците и да има не са много - а ако не знаеш как да правоприлагаш почти за нищо не ставаш. Факт е, че никой от тях не си намери кой знае колко добра работа (ако счетем, че да нанасяш корекции в нормативните актове след излизането на "Държавен вестник" в някоя правноинформационна система не е кой знае каква работа за добър юрист). Говоря от лични наблюдения. Не зная Вашите какви са. Не е случайно, че в СУ премахнаха задочното обучение по право.

# 43
Ако момичето си завърши икономика и впоследствие, работейки, учи право - не виждам какво по-добро би могла да направи за себе си.  Комбинацията е много вървежна, а и моето скромно мнение е, че човек трябва цял живот да се развива - както може. Ако някой ден преди да завърши се появят семейството и децата, ще може да прецени дали ще се справя  или не. Дори да прекъсне, знанията си остават - с диплома или без. Но да не опитва, само и единствено от притеснение, че ще бъде на 28 когато завърши, е гупаво. Та животът тепърва започва тогава... Wink

# 44
  • София
Ей, ще ме надъхате и мен една магистратура да взема да запиша! Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт